Zorannah među najprodavanijima na Sajmu knjiga

Zoran Jov

Elita
Poruka
16.194
Jedan stih BS-a o Srbiji kaže da je to mesto “gde uzori su lopovi, dileri, pevačice, klinke ne porastu već su postale jebačice, dok mlečni još se klimaju na mobilni se snimaju, ortacima iz škole u VC-u kako šipuju”.

Surova realnost, ali šta očekivati od dece koju majke dovode na sajam knjiga zbog ovakve persone, koja je toj deci idol, i te iste majke sa time nikakav problem nemaju. Sutra će ih dovesti na potpisivanje memoara Atine Ferari, Stanije, Soraje... samo da dotične nauče da pišu i izbace svoje bestselere.

Radi se o ovome...

Dno dna.

Ovo je sajam i knjige, i šminke, i bloga, i oblačenja, i stila... 5 u 1... bez mozga, naravno.

Nego, je li akademik Kostić dobio svoj potpisani primerak?

Laku noć Srbijo.

ZoranJov. Potpuno se slazem,sa kolegom sa foruma.Mi smo dodirnuli dno,dna,po svim tackama naseg bitisanja.Ko sve izlaze na Sajmu knjiga.Ko sve danas,
ima smelosti,da se naziva,ni manje ni vise,nego KNJIZEVNIK. Mi danas,imamo toliko zena "knjizevnica",da je to,da nije bljutavo,bilo bi smesno.I svi ti ljubavni
romancici,sve su to bedne kopije,ljubavnih romana,neumrle "Mirjam".Ja se samo pitam ko to uopste stampa,i ko to cita.Sam sajam knjiga,trebalo bi da stvori
neki nivo,koje ce knjige tamo biti izlozene.Ja bih pozdravio,kada bi se odrzalo neko takmicenje,(pa i sajam) u vodjenju domacinstva,u vestini kuvanja.Ovako,
nase nazovi knjizevnice,verovatno ne znaju da umute dva jaja,ali siguran sam,da mnoge od njih,ocekuju,Nobelovu nagradu,za knjizevnost.!!!

Oduvek je na Sajmu knjiga bilo i literature koja nije umetnička: udžbenika, priručnika ... pa čak i geografskih atlasa.
Knjige tipa "Kako razlikovati otrovne pečurke od neotrovnih" ili "Veliki narodni kuvar" možemo nazvati korisnim, zar ne? Ali, naravno, nikad se niko ne bi pobunio kada bi tinejdžerke u redu čekale za potpisani primerak knjige kulinarskih recepata, je l da?

Dakle, evo kako ja to vidim: nije problem što je Zoranah napisalah tu knjigah, nego je problem što je njena knjiga najprodavanija na Sajmu.

Pita se ko to stampa. LOL, pa kad bi tebi neko ponudio par iljada evra da mu stampas knjige ti bi kao odbio? A znas da se zalazes za neke zapadne vrednosti tipa kapitalizam, sloboda, trziste. Ovo je ocigledan primer da ljudi trce za onim sto vole, dakle radije ce kupiti Zoranu nego Dostojevskog. Radije ce otici na utakmicu Cukaricki i Metalac nego u pozoriste. Radije ce da odu u kavanu, u kladzu nego u biblioteku. I onda nadju ovakvi moralisti da serendaju kako smo dno dna. A inace smo ranije kao bili moralniji i svi su citale kulturno i moralno stivo. Ma nemoj? A cek sta su oni silni pisci iz 19-20 veka pisali? Ana Karenjina, kurrava koja je varala muza sa nekim Vronskim jer joj muz bio neki mracnjak a ona bila zeljna kurrca. Kru ti ljubim a dobre knjige.

- - - - - - - - - -

Ovo se inace odnosi na Lorda Gledstona, ali i na ostale prisutne moraliste.

I dajte da se ne lažemo - oduvek je na Sajmu knjiga bilo kojekakvih gluposti.
Takođe je oduvek bilo i promocija loših ili nikakvih knjiga.
A bilo je i ljudi koji dođu na Sajam a da još nisu mrdnuli dalje od slikovnica.

Zašto si se, Lorde, okomio na "književnice", a ne i na gomilu muških autora koji pišu kojekakve romančiće? Da li je i za muške pisce bitno da znaju da umute jaja ili promene gumu na automobilu?
Možda ne bi bilo loše da se na Sajmu knjiga održi takmičenje muških autora, pretendenata na Nobelovu nagradu, u brzom zavrtanju šrafova?

Uostalom to je sajam knjiga, a ne knjizevnosti i umetnosti. Zato na tom sajmu mozete naci i Zorane i masone i kuvare i razne prirucnike i naucne knjige i naravno umetnicka dela i mnogo toga drugog gde su 60% razne gluposti koje zatupljuju ljudski mozak

- - - - - - - - - -

I kao sajam je namenjem prodaji knjiga, jer sajam je trgovinska ustanova, sakupe se trgovci iz raznih krajeva neke zemlje i predstavljaju svoje ili necije proizvode koje takodje prodaju. A ti proizvodi mogu biti svakakvi od gluposti do pametnih stvari, sve u zavisnosti sta ljudi vole.

Šta ste se okomili na tu Zoranu? Na tri teme aktivne diskusije o njoj! Svašta!
I šta očekujete da se prodaje na Sajmu? Prust i Hajdeger? Pa takva estradna izdanja su najčitanija svugdje u svijetu. Pretpostavljam da je knjiga glupa, ali bezopasna. Neko gore je fino primjetio, gore je kad se narod napali na neke teorije zavjere, alternativne istorije i slično.
Uostalom, Zorana i nije književnost, pa i nema mnogo razlga da se diskusija vodi na ovom PDF. Ranije sam rekao: telefonski imenik nije književnost, Veneove zbirke nisu književnost, Zoranina knjiga nije književnost.
Elem, nije sve što ima formu knjige književnost, pa i ne treba da se o svakom ukoričenom sranyu razgovara na ovom PDF.

Cura zaradjuje ozbiljnu lovu ali niko ne zna kako? Navodno od bloga koji ima kilavu posecenost pa je i logicno da gomila ljudi zeli da kupi formulu kako da i oni to rade. Pre svih devojcice koje od malena slusaju frustrirane mame koje im govore da je novac jedina prava vrednost u zivotu i da se ne zeznu kao one pa da se udaju za nekog radnika.

Poslednja izmena:
Ajme, što ste se uhvatili za Andrića?
Pa njega ima na svakom koraku, čak i kod mene na Kaleniću, za po 100 din.
Što bi neko kupovao njegovu knjigu za 600 din na Sajmu? Da bude nova, mirišljava i bojom korica uklopi se uz boju tapeta?

Kada prosečnom srpskom tinejdžeru ponudiš roman "Na Drini ćuprija" (a može i "Rat i mir"), u njemu to automatski budi revolt. Neće, bre, iz inata da čitaju knjige koje spadaju u obaveznu lektiru i koje su reper za neko nazovi književno obrazovanje, čak i ako im je IQ malo viši od prosečnog.

Slađana Milošević Civilizacija i žena muška žena II
U kapitalnom autorsko/enciklopedijskom delu autorka istražuje različite oblasti od psihologije, mitologije, religije, istorije, filozofije, sociologije do, umetnosti, antropologije, etnologije i njima srodnih disciplina., u dva toma na 1732 strane
Iva Štrljić, znam da misliš na mene
Ljudi ulaze u naš život i izlaze iz njega ne razmišljajući o tome šta ostaje posle njih na svim tim mestima na kojima su bili.
Jelena Bačić Alimpić, Kazna za greh -noć kada su došli svatovi
Tajna jedne mlade devojke zauvek će promeniti sudbinu dve porodice, vlastelinske i sirotinjske
pa Simonida Milojković Ljubav u doba kokaina
To je dramatična i porazna ispovest beogradske studentkinje, koju je njen mladić gurnuo u pakao droge.

i njima slične onanije

mogu da kažem samo žali bože tolike šume koja je stradala za papir ispunjen ovakvim sadržajima

- - - - - - - - - -

Za kapitalno delo naše čuvene rokerke treba izdvojiti 6.600 dinara

Što se tiče ove kuknjave oko Zorannah na sajmu:

U Americi, kada bi Kim Kardashian došla na sajam da potpisuje knjigu, desilo bi se isto: armija klinki koje u tim godinama imaju takva interesovanja, i to je normalno.

ALI, u Americi bi na tom istom sajmu bio, na primer, Džordž R.R. Martin. I bio bi isto tako dugačak red za potpisivanje njegovih knjiga. Samo drugačija vrsta ljudi.

Nije problem Zorannah. Problem je što mi nemamo srpskog Džordž R. R. Martina, ili nekog drugog tog ranga. To je pravi uzrok besa koji osećate, a ne Zorannah.

Postavlja se pitanje: "Pa dobro, gde je onda taj srpski Džordž RR Martin?". Ja ću vam reći.

Srpski Džordž RR Martin trenutno sedi u nekoj fensi marketinškoj agenciji i smišlja šta će da piše na bilbordu za Carnex paštete. Nakon toga treba da smisli šta će da piše u Fejsbuk igrici za Don Kafu. A onda treba da preradi scenario za reklamu za Dunav osiguranje, koji su mu vratili jer direktorova sekretarica misli da priča nije dovoljno ubedljiva. Zanimanje u narodu poznato kao copywriter.

Srpski Džordž RR Martin ima sjajnu ideju za knjigu. Ponekad pokušava da napiše po stranicu, dve, kada se vrati sa posla. Ali slabo ide, jer je mozak prepun razmišljanja o fokus grupama za paštete. Pokušava da smisli šta će njegov lik u romanu reći svom sinu na samrti, ali je najbolje što mu pada na pamet "sine, zapamti moje reči, nova pašteta od tune ima čak 20% manje kalorija i nizak nivo zasićenih masnih kiselina".

Ukratko, to je srž problema. A ne Zorana.

istok pavlović

- - - - - - - - - -

Inače - mi bar imamo neke pisce.
Švajcarska nema ni jednog, a Johanu Špiri odavno svi zaboravili.

Zar ti zaista misliš da bi bilo normalno da više ljudi čita Andrićeve romane nego Zoraninu ili sličnu estradnu knjigu?

Kad bi to bilo normalno, fudbalski stadioni bi imali 800 sjedišta, a pozorišta 30.000.

pa i to sto kazes

- - - - - - - - - -

Najiskrenije, jel neko citao tu njenu knjigu. Ja licno nisam, a nisam ni posecivao taj njen blog.
Misliiim, sta ako je nasa Zorica novi Markes a njena knjiga remek delo dostojno Sto godina samoce. A ovde svi navalili da je ispljuju.

bila reportaza .Slikovnica njenih slika i saveti tipa "neke cipele ne zasluzuju da sede u plakaru...'

Back