Šta zamjerate komunistima?

Свакја југославија је за Србе била катастрофална. Друга, ( титова, хрватска ) југославија нарочито.
Кад смо упали у југословенско пијанство, сви српски чиниоци, истог часа почели су да воде југословенсдки политику, док су хрватски и словеначки, анравно водили хрватсдку то јест словеначку политику. Тада се први пут појавила она трула и наопака прича о кључу, која је највеће српске непртеље, ( па и југослоовенске, а нарочито српске ) гурала у први план у сваку државну службу, док су многи Срби бивали скрајнути. У књизи коју је написао Глез Фон Хорстенау, немачки заповедник у другом светском рату, на територији НДХ, види се тачно да су сви аустријски официри хрвати, постали југословенски овицири и погурани п неколико чинова у југословенској војсци на рачун Срба, а да су сви отишли у усташе. Месец дана пре одласка у Марсељ, Краљ Александар је разговарао са Мештровићем ( кага је будаласто сматрао за притеља ) и у том разговору му је гневно рекао да ће раскрстити са хрватима чим се врати из Марсеља. ( Погледати Мештровићеве мемоаре и писма које је слао Корошецу касније). У Марсељу је убијен. Хрвати су ссви од реда били против југославије, у коју су ушлиплански да би сачували територије, јер су Барања и већи део Далмације затражиле и изјасниле се за припајање Краљевини Србији. Много је то велика тема, за овај под форум.

Pola mog razreda je za vreme socijalizma išlo na veronauku.
Ne pri školi, naravno, tome u školi i nije mesto, nego pri lokalnim verskim zajednicama.

- - - - - - - - - -

Nacionalizam je dijagnoza.

A kojim to lokalnim verskim zajednicama?

U mojoj varoši su komunisti srušili Crkvu 1948-e i govorili ovako :''sa religijom smo raskrstili i rasčistili''...

Baš se nešto ne sećam da je iko spomenuti smeo veronauku...nisu doduše zabranjivali rad ''hrišćanske adventističke crkve'' i tako nekih verskih zajednica jer su imali zajednički cilj,uništenje i omalovažavanje SPC...

Lupaš ćeri,da si ti videla SFRJ pre 35 godina znala bi da si odvalila veliku glupost i laž...

- - - - - - - - - -

]ne voli narod svoje banke i svoje fabrike[/B]
lepše je kad si najjeftinija radna snaga
kad znaš da će zbog tebe hiljade Kineza da ostane bez posla jer si jeftiniji
uskoro će sve biti džabe
džaba radiš, džaba živiš

Misliš one banke u kojima su mi jednom rekli ''ne možete podići vaš devizni ulog,trenutno NEMAMO deviza''?...nisam više nikad ušao ni u jednu,bilo je to 1983-e...

...fabriku -onu fabriku/trovačnicu koja je večito bila u gubitku i nije bilo nade da će se izvući iz toga ikada kao što i nije?Pa nije čudo,imala je svega 3 X više ''radnika'' nego što joj je stvarno trebalo...

- - - - - - - - - -

Где си ти живела? Узми речник у руке... национализам и родољубље су једно те исто.

U SFRJ nije živela...

A kojim to lokalnim verskim zajednicama?

U mojoj varoši su komunisti srušili Crkvu 1948-e i govorili ovako :''sa religijom smo raskrstili i rasčistili''...

Baš se nešto ne sećam da je iko spomenuti smeo veronauku...nisu doduše zabranjivali rad ''hrišćanske adventističke crkve'' i tako nekih verskih zajednica jer su imali zajednički cilj,uništenje i omalovažavanje SPC...

Lupaš ćeri,da si ti videla SFRJ pre 35 godina znala bi da si odvalila veliku glupost i laž...

- - - - - - - - - -

Misliš one banke u kojima su mi jednom rekli ''ne možete podići vaš devizni ulog,trenutno NEMAMO deviza''?...nisam više nikad ušao ni u jednu,bilo je to 1983-e...

...fabriku -onu fabriku/trovačnicu koja je večito bila u gubitku i nije bilo nade da će se izvući iz toga ikada kao što i nije?Pa nije čudo,imala je svega 3 X više ''radnika'' nego što joj je stvarno trebalo...

- - - - - - - - - -

U SFRJ nije živela...

ebiga,
i ja se secam toga, pre vise od 25 godina.
da li si ti tada bio van granica te SFRJ?
mislis da se puno vise radilo i na zapadu?
sedamdesetih godina sam celu Evropu prosao "stopom",
svaki semester ferije smo obilazili (vise zapad nego istok).

uporedjivati danas i pre vise decenija je...

yu su pametni ljudi stvarali a budale su je rusile...nego kako cete u eu ili sa rusima a niste mogli sa onima sa kojima isti jezik govorite:sad2:
Da, srpskohrvatski narod je mnogo propatio zbog nazionalizma.

Ali nije mogla opstati jednopartijska zemlja, u uslovima kada je Svemoćni Ujka Sem porazio ruskog medveda 1989.

Propast socijalizma je dakle svetski fenomen, a ne samo jugoslovenski.

Krah marksizma rasplakao je Lavrova i slične debile koji su bili članovi marksističkih stranaka.

Drage kolege,
a koji sistem nije ? :eek:
I ko je vama rekao da je socijalizam sistem pravednih ??
I ako vam je to neko i rekao - zar ste poverovali ???

Mislite da ste pametni, ustvari zvučite kao prevarena deca - naivno, naivno !

Socijalizam je sistem gde smo se mi sirotinja ujedinili
da otmemo nešto visokoenergetskim razbojnicima.

Koji deo vam nije jasan ?

Ne. Problem je sta bogati jednostavno nemaju dovoljno. Pa ste zavrsili kraduci jedni od drugih. Svi kradu jedni od drugih dok ne zavrse svi jednako siromasni i jadni.

Evo nabrzaka problemi komunizma:
1. drzavno ili drustveno vlasnistvo:
kada je nesto drustveno nije nicije. Pojednici se losije odnose prema drustvenom nego privatnom.
2. drustveno vlasnistvo podrazumjeva neku vrstu centralnog planiranja:
u stvarbosti to je komitet koji odlucuje sto ce se u nekom vremenskom periodu proizvoditi i u kojoj kolicini, tj. na sto ce se prirodni resursi potrositi (alokacija resursa). Ta alokacija resursa (npr. litra nafte ce biti potrosena u proizvodnju krumpira, stolice, televizora ili wc papira) u centralnom planiranju je katastrofalna, jer komitet (zapravo nitko ziv, nijedan kompjuter) ne moze znati na sta se treba potrositi. Zato u komunizmu imamo nestasice proizvoda s jedne strane, a velike zalihe s druge strane.
3. u komunizmu nema profitnog poticaja koji povecava motivaciju za radom:
svodenje placa na slicne (uranilovka) nagraduje ne sposobne a oduzima sposobnima, cime prva grupa dobiva poticaj za parazitiranje a druga gubi motivaciju da se trudi.
4. drustveno vlasnistvo ukida konkurenciju:
konkurencija vodi povećanoj kvaliteti, pristupačnosti i diferencijaciji proizvoda
5. Komunizam povecava vremensku preferenciju naroda:
vremenska preferencija je sklonost pojedinca da uziva u proizvodu sada u odnosu da uziva isti proizvod u buducnosti. Sto je veca vremeska preferencija, to je veca zelja ljudi da trenutno uzivaju u proizvodu. Kada je vlasnistvo drustveno, upravitelj toga ima prirodnu potrebu sto prije posrkati plodove tog drustvenog jer zna da nece biti zauvijek upravitelj toga, zna da nece moci ostaviti svojoj djeci u nasljedstvo, zna da nece to moci prodati.
6. Ta visoka vremenska preferencija onemogucava stednju iz koje se akumulira kapital koji kasnije povecava produktivnost:
tvrtke u komunizmu su jednostavno manje sklone stednji iz koje ce kasnije kupovati kapital, npr. neki poljoprivredni kombinat nema potrebu ovogodisnji dobitak sacuvat i kupiti kombajn, nego upravitelj uzme sebi taj dobitak.
7. U komunizmu nema trzisnih cjenovnih signala, pa dolazi do distorzija na trzistu rada i dobara:
cijenu proizvoda odreduje ponuda i potraznja za tim prozivodom (trziste), dok u komunizmu cijenu proizvoda odreduje centralni komitet. U komunizmu to nije realna cijena proizvoda jer trziste ne postoji, nego centralni komitet odreduje racunovodstvenu cijenu proizvoda koju on zapravo ne zna i ne moze znati. Jugoslavija je imala srecu da je bila blizu zapadne europe, pa se cesto kopirala cijena proizvioda iz europe.

Sve skupa mora rezultirati katastrofom. Svugdje. Ukrajina recimo ima najvise obradive zemlje po glavi stanovnika ali ima i glad (holdomor). Venecuela ima najvece zalihe nafte na svijetu a medu najnerazvijenijima drzva svijeta je. Sjeverna koreja je u stvari bila bogatija od Juzne Koreje prije uvodenja Juchea, sjevernokorejske verzije komunizma. Rusija je drzava sa najvecim prirodnim bogatsvima na svijetu a narod je siromasan.
ŽELJEZNA ZAVJESA JE PODIGNUTA SA ISTOČNE STRANE!

Marxova naklapanja su na akademskoj razini pobijena od stane Eugena Böhma von Bawerka jos 1896. a empirija je do danas pokazala gdje vodi komunizam toliko snažno da samo potpuno neiformirani, zadojeni ili sociopate mogu zagovarat komunizam kao pozeljan okvir uredenja drustva.

Hvala Brozek.
Molim.

Poslednja izmena:
ebiga,
i ja se secam toga, pre vise od 25 godina.
da li si ti tada bio van granica te SFRJ?
mislis da se puno vise radilo i na zapadu?
sedamdesetih godina sam celu Evropu prosao "stopom",
svaki semester ferije smo obilazili (vise zapad nego istok).

uporedjivati danas i pre vise decenija je...

Nije mislim nego znam,bio video....

Radilo se pošteno 8 sati i nije se kraduckalo iz fabrike niti su se čitale novine ili knjige za vreme radnog vremena.Pauza za doručak nije trajala sat vremena a nije se ni plaćala pa ko voli nek izvoli...niti su se gurali prekobrojni radnici oko neke mašine..niti je bilo referenata za ''ONO I DSZ'' ...

Jesi ti radio u SFRJ?Ili u nekoj EU državi?

Ja jesam,i tamo i 'vamo pa sam gledao i upoređivao....

Bože, ne mogu da verujem šta ti meni pričaš !
U koji razred ti ideš ? :huh:
Il' se drogiraš ? :roll:

Ti hoćeš protiv Tvorca i njegovog sistema, a to nije dobro ! :thumbdown:
:lol:
Obrazovaniji sam od tebe, svakako.

Napravi mali eksperiment:
uzmi 200 najbogatijih obitelji, procjeni im bogatsvo i podjeli ga na 7 milijuna srba. (zanemari za sada da im je imovina uglavnom nelikvidna, zanemari izvjesni pad vrijednosti njihovog bogatstva koji se mora dogoditi kada se tolika suma odjednom pojavi na trzistu). Doci ces do cifre manje od tisucu eura po glavi, ne dovoljne za par mjeseci zivota. Ta cifra je svakako manja od one za koju se Srbija zaduzuje svake godine.

Komunisti u svojoj pljacki moraju udariti na vise od 1% najbogatijih, moraju uzimati od veceg udjela stanovnistva jer jednostavno nema dovoljno.

Ovo je nešto kao kad bih ja rekao: nije svaki socijalista nacista, ali je svaki nacista socijalista, jer je upravo to ono od čega je krenuo... :)

Nacionalizam je išao ruku pod ruku sa rušenjem feudalizma i ukidanjem nejednakosti među ljudima (i narodima) i činjenica je da je imao pozitivan uticaj na čovječanstvo...
Nejednakost medju ljudima i narodima nazalost nikad nije ukinuta, tako da tu neke zasluge naconalista nema, kao uostalom ni pripadnika drugih ideologija. Bilo je pokusaja, ne kazem, ali oni se mogu pripisati i drugima, recimo bas onima koji su ovde tema - komunistima.

Ma dovoljno je bilo da te neko prijavi ili da pred nekom qravom kažeš da su pretjerali sa karikaturom u novinama :)
To je tacno, ali govori o tome kakvi smo ljudi.

Poslednja izmena:
I to je tacno, ali to govori o tome kakvi smo ljudi.

Zapravo govori da su ljudi bili u strahu , ali ipak više govori o režimu jer se zatvor mogo zaglaviti i ako ne prijaviš provokatora.

Tako su ljudi napuštali skupove gde se počnu pričati takozvani politički vicevi jer je opasnije bilo slušati nego pričati s obzirom da je onaj ko priča uglavnom to radio po udbaškom nalogu.

To današnjoj omladini možda zvuči nepojmljivo, al tako je bilo.

Nije mislim nego znam,bio video....

Radilo se pošteno 8 sati i nije se kraduckalo iz fabrike niti su se čitale novine ili knjige za vreme radnog vremena.Pauza za doručak nije trajala sat vremena a nije se ni plaćala pa ko voli nek izvoli...niti su se gurali prekobrojni radnici oko neke mašine..niti je bilo referenata za ''ONO I DSZ'' ...

Jesi ti radio u SFRJ?Ili u nekoj EU državi?

Ja jesam,i tamo i 'vamo pa sam gledao i upoređivao....

Nista ti nisi video...

Ja sam video kako je milicija tukla radnike koji su ukrali 10 litara benzina iz traktora!

Tada nikome nije padala kradja drzavne imovine na pamet!

Naravno, kao i svi sistemi nekoga su nacepili, istraumirali, pa i ubili, ali NEMA ZASTAVE KOJA NIJE KRVAVA!

U bas svakoj drzavi na svetu neki su stradali, bilo da je bila kapitalisticka ili socijalisticka.

Josip Broz je bio DIKTATOR!

Winston Churchill nije bio diktator.
Charles De Gaulle nije bio diktator.
Konrad Adenauer nije bio diktator.
Harry Truman nije bio diktator.
Dwight Eisenhower nije bio diktator.
John Kennedy nije bio diktator.
Richard Nixon nije bio diktator.
Jimmy Carter nije bio diktator.
Willy Brandt nije bio diktator.
Olof Palme nije bio diktator.
Margaret Thatcher nije bila diktator.

Josip Broz je bio DIKTATOR!

Winston Churchill nije bio diktator.
Charles De Gaulle nije bio diktator.
Konrad Adenauer nije bio diktator.
Harry Truman nije bio diktator.
Dwight Eisenhower nije bio diktator.
John Kennedy nije bio diktator.
Richard Nixon nije bio diktator.
Jimmy Carter nije bio diktator.
Willy Brandt nije bio diktator.
Olof Palme nije bio diktator.
Margaret Thatcher nije bila diktator.

To je tačno, ali to ne obara njegovu tvrdnju da "u svakoj drzavi na svetu neki su stradali, bilo da je bila kapitalisticka ili socijalisticka."

To je tačno, ali to ne obara njegovu tvrdnju da "u svakoj drzavi na svetu neki su stradali, bilo da je bila kapitalisticka ili socijalisticka."

BLAJBI-jeva poenta je da Broz nije bio zlocinac jer su tada u svakoj drzavi na svetu neki stradali. Ja obaram njegovu poentu time sto kazem da je Broz bio zlocinac jer
je (istorijska cinjenica) bio diktator u vreme kada je to bilo civilizacijski neprihvatljivo.

Poslednja izmena:
BLAJBI-jeva poenta je da Broz nije bio zlocinac jer u svakoj drzavi na svetu neki su stradali. Ja obaram njegovu poentu time sto navodim istorijsku cinjenicu da je Broz bio zlocinac je bio diktator u vreme kada je to bilo civilizacijski neprihvatljivo.

To da li je Broz bio odgovoran za nečiju smrt ne zavisi od vremena u kome je živeo niti od predsednika drugih država, niti od njegovog načina vlasti, već od toga da li je odgovoran za nečiju smrt ili ne. Moja kritika se odnosila čisto na tvoj argument.

To da li je Broz bio odgovoran za nečiju smrt ne zavisi od vremena u kome je živeo niti od predsednika drugih država, niti od njegovog načina vlasti, već od toga da li je odgovoran za nečiju smrt ili ne. Moja kritika se odnosila čisto na tvoj argument.

Diskutujemo da li je Broz bio zlocinac a da li je bio zlocinac i te kako zavisi od vremena u kome je živeo. Diktatura je bila zlocin protiv covecnosti u vreme kada je on vladao. Broz je bio diktator. Dakle, Broz je bio zlocinac.

Poslednja izmena:
Zapravo govori da su ljudi bili u strahu , ali ipak više govori o režimu jer se zatvor mogo zaglaviti i ako ne prijaviš provokatora.

Tako su ljudi napuštali skupove gde se počnu pričati takozvani politički vicevi jer je opasnije bilo slušati nego pričati s obzirom da je onaj ko priča uglavnom to radio po udbaškom nalogu.

To današnjoj omladini možda zvuči nepojmljivo, al tako je bilo.

''ZNAO A NIJE PRIJAVIO''...odeš na robiju samo tako:mrgreen:

- - - - - - - - - -

Nista ti nisi video...

Ja sam video kako je milicija tukla radnike koji su ukrali 10 litara benzina iz traktora!

Tada nikome nije padala kradja drzavne imovine na pamet!

Hahahaha...od kad traktor radi na benzin??

... ja sam video kako krade upravnik pogona i NIŠTA mu se nije desilo...obična boranija je kraduckala na sitno pa dobijala batine,direktori drpali više pa dobijali premeštaj u privrednu komoru...

Ali kriv je samo onaj koga UHVATE,nije li tako?Na jednog uhvaćenog bilo je deset onih koji nisu uhvaćeni...

Back