Glasanje na temu STRAST

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
51.038
Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da je na ovaj konkurs stiglo sedam priča. :)
Autorima zahvaljujem na odzivu, a nakon završetka glasanja (koje će trajati do 29.septembra, utorak, do 20h), očekujem da se pozabavimo analizom priča.

Opustite se uz muziku i čitanje:


Priča br. 1

PEČURKA

tumblr_nr4dkhfrit1uaushco1_500.jpg


Ima već neko vreme, kako sam pojeo jednu crvenu pečurku. Iako nisam bio gladan, i uprkos tome što dugo nisam osetio želju da je probam, neka ogromna sila, neka nevidljiva ruka ju je prinela mojim ustima, i ja sam je uslast pojeo. I, čim je gljiva završila u mom telu, osetio sam grčenje mišića. To grčenje, postepeno je prerastalo u paralizu. Bio sam svestan toga, ali ništa nisam mogao da preduzmem, ili nisam želeo, ni sam više nisam siguran. Nekoliko momenata, stajao sam nepomično, a onda sam osetio kako gljiva preuzima kontrolu nad celim mojim bićem.

Moje stanje posle tog čina, može se opisati kao halucinogeno. Nisam vladao sobom. Ništa više nisam gledao istim očima, i postavljao sam sebi gomilu pitanja. Moj razum je bio pomućen a nagoni su postajali sve jači. Pitao sam se, kako je ova, otrovna, ali ukusna i zavodljiva gljiva dospela do mene. Možda je bila tužna i usamljena? Možda je ranjena? Možda joj je trebao neko kao ja, a možda se sasvim slučajno našla baš u mom organizmu. Bilo kako bilo, ona je tu. I, nije to više gljiva, ona je postala voda koja se rasula po celom telu i ušla u svaku katakombu moje duše. Postala je sastavni deo mene. Ja osećam njenu patnju i bol, ali osećam i njenu natprirodnu snagu.

Često se, međutim, ova voda, pretvara u vatru, u neizdrživi nagon strasti, i tu je moja nevolja. To je ono što unosi nemir u moj život, naročito kada padne noć. Tada, bol u grudima i neka nesvakidašnja uznemirenost, postaju moji demoni. A, još, kada se javi vetar, koji vatru samo rasplamsa, onda znam da ću noć provesti u stanju koje ima paklene obrise. Zato se trudim da ona ostane voda i da se što ređe pretvara u vatru.

Ali, šta je čovek? Čovek je i vatra i voda. Nikada mu nije dovoljna samo jedna ili druga. Čas mu je prehladno, čas prevruće, a kompromisa između ove dve sile nema. Čovek je proklet po prirodi.

I, kako pomiriti nepomirljivo i na taj način oterati demone i prokletstvo čovekovo? Kako usaglasiti razum sa ovim grozničavim stanjem? Da li bi čovek mogao ostati čovek, ako u potpunosti odbaci ono što izlazi van granica razuma? Sa druge strane, da li su menanizmi razuma suviše represivni za čoveka? Da li ga sputavaju ili stimulišu?

I pored moje beskompromisne borbe za pronalaženjem centra, koji bi omogućio harmoniju vode i vatre, naravno, i dalje ga nisam našao. Kako stvari stoje, ova potraga je krajnje besmislena. Zato me ove vatrene transformacije, koje se odvijaju u mom organizmu, plaše sve više. Ako se jednog dana probudim i shvatim da ja je vatra ono što želim, kako ću se osloboditi vode, a da sa njom ne nestane i veliki deo mog sopstvenog ja. Možda bi to bio nestanak celog mog bića, pa bi se vatri prepustila samo okoštala čovečja ljuštura, nesposobna da voli, veruje, pati i prašta?

Mnogo je otvorenih pitanja na koje moj siromašni um ne može dati odgovore, ali te noći u groznici i vatri, na vetru koji ih raspaljuje, postaju sve češće i jače. Slutim, da će me ubiti ili temperatura vatre ili razorna snaga vetra. Ako to nekako preživim, moguće je da ću se udaviti u hladnoj vodi. Uspem li nekako isplivati, pitanje je koliki deo mene će zapravo ostati u životu.

Možda pola, možda ni toliko.

- - - - - - - - - -

2.
Pauk Spiro Aranjas

funny-hairy-spider-21142693.jpg


Nakon što je u slast proždrao tustu muhu, koja je nesmotreno uletela u vešto postavljenu mrežastu zamku, pauk Spiro Aranjas se udobno smesti na rub prozora iznad kog je živeo i uze da promatra neobično vedro noćno nebo, vareći svoj obrok. Da je bio čovek, a ne pauk, verovatno bi sada pripalio cigaretu tako lenčareći.

"Pun stomak i zgodno mesto za život, skoro nedostupno onim groznim ptičurinama", mislio je Spiro. "Šta još jedan pauk može da poželi u životu?"

Tako premišljajući posmatrao je svod na kom su treptale hiljade i hiljade zvezda. Svetlo u sobi na čijem je prozoru živeo bilo je ugašeno, pa se nebo videlo još jasnije no inače.

"Gle, ono je Mlečni put", reče Spiro samome sebi, zadovoljan svojim, za jednog člankonošca, osebujnim znanjem. "A eno i Venere! Oh, kako si lepa, Venero, ti, kraljice među paučicama neba!"

Protivno verovanju mrava, koje je pauk Spiro Aranjas prezrivo smatrao za najobičnije fašiste, dokolica ume da porodi lepe i vredne misli, iz kojih se mogu izroditi lepa i vredna dela. Naš pauk, kojem se nije spavalo, premda se već približavala zora, odjednom shvati da njegov život ima neki viši smisao, da njegova uloga na svetu nije samo pletenje mreža u koje će hvatati tuste muhe.

"Obične mreže su za obične paukove", skoro uzviknu, osećajući u stomaku napetost koja prati stvaralački zanos. "Moje će mreže ubuduće biti preslika nebeskog svoda!"

I Spiro Aranjas započe tkanje. Prvo je istkao četiri dugačke niti koje su se doticale na krajevima, čineći savršen kvadrat. Potom je sa svake od te četiri pružio po sedam niti koje su vodile ka središtu četvorougla. (O, nemojte misliti da se paukovi ne razumeju u pitagorejski nauk.) Kada je snovao potku, poče da ispreda poprečne niti koje su odražavale kretanje zvezda i planeta. Pažljiv posmatrač s lakoćom je mogao, prateći tačke na kojima su se niti preplitale, da uoči poznata i manje znana sazvežđa. Kreativna strast ga nije popuštala. Kada je dovršio Kasiopeju, već je počelo da sviće, a na tkanju su zablistale retke kapi jutarnje rose.
Prožet strastvenim zanosom stvaranja i žureći da dovrši posao pre nego što izblede slike Perzeja i Berenikine kose, pauk Spiro Aranjes nije osećao ni umor ni glad. Sa sunčevim zrakama iz svojih noćišta izašli su dnevni insekti. Dve bubamare prve su primetile veličanstveno delo u nastajanju i udivljeno stadoše da posmatraju paukov ples iz kog je, kao u kakvoj kosmogenezi, izrastao prikaz zvezdanog neba. Uskoro su im se pridružilo nekoliko muha, četiri-pet komaraca, jedan svitac koji, premda umoran od celonoćnog fenjerdžijskog posla, nije mogao da odvoji oči od čudesnog prizora. Dozujaše tu i pčele, ose, čak i jedan gundelj. A kada je sunce već odskočilo od obzorja, pojavi se i par radosnih leptirova.
Članovi šarenog publikuma širili su svoje facetovane oči i uzdisali kao jedan. Jedna pčela, koja je zaboravila na susret sa mirisnom kaduljom, tiho i sa dubokim poštovanjem reče:

"Ovo je zzzz-pre-zzzz-divno! Prosto ne-zzzz-vero-zzzz-vatno!"

Pauk Spiro Aranjes je dovršio tkanje i iscrpljen se strovalio na rub prozora. Nenaspavan i umoran, nije primećivao ništa osim svog dela.

"Uhvatio sam nebo u svoju mrežu! Smeo bih se opkladiti da će se prva muha upetljati baš u Velikog medveda."

Muhe, međutim, kao i ostatak insektarijuma, ostadoše nepomične. A nakon nekog vremena provedenog u divljenju paukovom remek-delu, počeše se razilaziti. Vest o umetničkom podvigu malenog i nadahnutog člankonošca očas se proširila unaokolo i celi dan su brojni insekti leteli, skakutali i gmizali ka prozoru da uživaju u paučinastoj slici nebeskih sfera. Ali nijedan od njih nije prilazio odviše blizu, baš kao da su se svi plašili da nepažljivim zamahom krila ili pomeranjem ticala ne nagrde jedno besprekorno delo.

Iscrpljeni pauk je za to vreme nepomično ležao na rubu prozora i čekao da obrok padne na Velikog medveda ili na Andromedu, svejedno. Zadovoljstvo zbog majstorski obavljenog posla i uznositost zbog stvaralačkog čina uzmicali su pred sve silovitijim osećanjem gladi.

"Oh, Kante, prokletniče", više za sebe izusti Spiro, "propustio si reći da između zvezdanog neba nad nama i moralnog zakona u nama stoji glad!"

Stiglo je veče i insekti se raziđoše po svojim skloništima. Pauk Spiro Aranjas nije imao snage da se pomeri, a grčevi u stomaku terali su san. Ležao je ispod svog tkanja i posmatrao čas njega, a čas nebo koje je i ove noći bilo vedro i zvezdano.

"Prirodo, nadmašio sam te! Moja je mreža lepša od neba koje si stvorila." Sa tom oholom mišlju pauk Spiro Aranjas konačno utonu u katatonični san.

Probudilo ga je sunce koje se već uveliko odaljilo od obzora i čiji su zraci popili svu jutarnju rosu sa mreže, koja je i dalje bila netaknuta. Za Spiru je to značilo samo jedno – u njoj nije bilo obroka. Skupina znatiželjnih insekata uživala je u njegovom delu, neki su čak izgovarali i veoma pohvalne i estetički utemeljene ocene, ne primećujući žalosno stanje u kom se umetnik nalazio.
Spiro Aranjas još jednom pogleda kosmos kog je istkao u času božanskog nadahnuća i izdahnu. Časak posle toga, otvori se prozor na kom je čudesna umetnina bila razapeta i iz njega se pomoli ženska ruka koja je držala dugački partviš.

"Do kad ću više biti rob ove kuće, kao da nemam pametnija posla nego da stalno čistim", začu se kreštavi glas, a ruka mahnu portvišem i od brižljivo istkanog neba ne ostade više ni traga
 
3.

STRAST

http://www.becketfund.org/wp-content/uploads/2011/07/Homeless.jpg

Svi su ga znali u gradicu. Bio je prvi medju klosarima...Uvek u dugom starom kaputu do kolena, pohabanom, umascenom i izguzvanom sesiru, dogorelom cigaretom do usana...To je bio gospodin Sebika, lik iz mladosti koga se po nekada setim...
Sebika nije od uvek bio klosar....Sebika je nekada bio veliki gospodin, ambasador Jugoslavije u Urugvaju i Brazilu...Govorio je tecno spanski, engleski, portugalski, nemacki kao srpski...A tek sto je znao da sastavi divan govor! To je bilo za pricu.....
Medjutim, Sebiku je prevarila zena i pobegla sa njegovim najboljim prijateljem...Tada je nesretnik malo skrenuo i poceo da pije...Prvo malo, a zatim je sve vise i vise padao u stras alkohola...
Izgubio je posao, ugled, gospodske manire, novac, kucu ....Sve...Sve...
Poceo je da lunja ulicama, prica sam sa sobom, da spava u zgradama ispod stepenista...Kada je bio trezan, a to je bilo jako retko, mogao se od njega izvuci neki dobar savet...
A kada je bio pijan......Konobari odavno vise nieu hteli da mu daju pice na dug...
Tada smo ga mi mladi zadirkivali govoreci: "Ajde Sebika pricaj nam portugalski...Platicemo ti rakiju...Ajde sada drzi govor umrlom prijatelju, evo stize rakija...Ajde pricaj kako si nekada bio VELIKI COVEK, dobices da PIJES rakije..." A Sebiki su oci zablistale na reci "rakija"..
I poceo je da prica, da drzi govor, u pocetku povezano, a posle sve vise i vise bez veze....Nije mogao da odrzi koncentraciju...Ruke su mu drhtale, verovatno na pomisao da ce dobiti besplatno pice....
Kada bi ucutao mi smo mu se smejali...."Nije nam se svidela tvoja prica" mucili bi ga..."Nema danas rakije za tebe" Ruke su mu jos vise zadrhtale, oci napunile suzama... Pogrbljen je izasao iz kafane mrmljajuci nesto u sebi...
Jedne zime su ga nasli smrznutog u nekom haustoru.
Video sam kada su prosla mrtvacka kola po snegu koja niko nije pratio, a neko na ulici rece: "Evo, ode Sebika"
Tada je meni izletela nehoticno jedna suza....Ko zna zasto?

- - - - - - - - - -

4.

STRAST I SREĆA SE DELE

Stajala je pred njim par sekundi pre nego je osetila njegove ruke na sebi.Zagrli me,ljubi me, lizni mi uvo, ugrizi me nežno za vrat. Oseti trag mojih prstiju i usana. Moje noge oko tvog struka, šaputala mu je, uvijajući se oko njega,dok je nazirala njegovo telo u mraku i ruke koje su je terale da zadnjim tračkom razuma,oseti dodire niz ledja pa niz stomak,do butina,uz uzdah, koji joj se oteo iz same utrobe.Čvrsto je privlačio sebi.Telo je pulsiralo a soba se vrtela kao ringišpil dok je on klizio po njoj i u njoj.

-Volim da te posmatram dok radiš, govorio je sutradan, dok je pio jaku crnu kafu bez šećera.Potpuno utoneš u platno i boje, budes nesvesna vremena i prostora oko sebe i tada te vidim onakvu kakvu te volim.Urezao sam te slike u moja sećanja.Tebi mogu da zahvalim što sam spoznao smisao blagosti i strpljenja, nastavljao je da govori kao navijen, izmedju gutljaja kafe, hvatajući njen pogled.

Slušala ga je ćuteći.Znala je da će otići posle puno vremena koje su proveli zajedno. Činilo joj se ceo jedan život, toliko je bilo ispunjeno to zajedno što su imali. Osećala je to već neko vreme.On je bio od onih koji odlaze,po potrebi , bez obzira na strast, na ljubav,na potrebu.Mrzela ga je zbog toga, posebno što je o tome odlučio sam. Nju ništa nije pitao.

Ustala je iz fotelje, uzela mu praznu šoljicu iz ruku i otišla do sudopere. Prala je u tišini, kao da je to bio najvažniji posao na svetu. Nije zaplakala, niti je pitala ono cuveno „zašto“. A želela je. Očajanje ostavljene žene ju je obuzimalo.

-Ne ostavljam te, nastavio je dalje. Samo moram da odem na neko vreme.

Ćutala je, utrnula od hladnoće koja ju je obuzimala.Pažljivo je spustila šoljice , obrisala ruke, okrenula se prema njemu i besno rekla:
-Lažeš.

Posle ne znam koliko vremena od njegovog odlaska vratila se svom radu. I bas danas, u ovom septembarskom danu, prisetila se da mu je tada, umesto „lažeš“ htela reći ,da ne zaboravi da su sreća i strast lepi samo kada se dele, i da ima to na umu,dok bude,tamo negde,pod zidinama crvene Alambre završavao svoju knjigu.
Nije ga zvala od tog dana. Sve što je znala o njemu čula je od drugih. I da se vratio danas.
Zatvorila je oči i duboko uzdahnula, misleći na njega,dok ju je obuzimala vrućina u predelu stomaka.

Pogledajte prilog 360790

- - - - - - - - - -

5.

DVE NIJANSE BELE

Pogledajte prilog 360791


Sreli smo se na izložbi moje prijateljice. Naočit muškarac, moj tip. Pomislila sam – ništa više od toga, sve dok mi nije poklonio osmeh. Na povratku kući sanjarila sam o tom osmehu i, osećajući neobičnu krivicu, zakopala sećanje na nepoznatog. Uvek sam bila pametna u ovakvim stvarima, prozrela samoopravdavajuće varke koje sam konstruisala ne bih li u njima sakrila stvarnost. Ne, nije mi se osmehnuo; ne, nije mene gledao. Beznačajna sam, bledunjava žena čiji se lik lako izgubi u gomili.

Ali, pronašao me je. Kad smo prvi put izašli na sastanak, kolena su mi klecala od uzbuđenja. Nisam ništa pitala, samo sam nemo upijala pokrete njegovih usana dok je pričao. Htela sam sve o njemu da znam, a nisam bila sposobna da ga slušam. „Želim te“, kazao je, iznenada, između dva zalogaja. Osećala sam se kao dezert, i uopšte mi nije smetala pomisao da budem kolačić ili višnja na vrhu šlaga. Čak i predmet. Bilo šta što je u posedu iznenada pronađene srodne duše, predato na milost i nemilost njegovim rukama i usnama. Zaboravila sam i na moju stidljivost. „Takođe“, odgovorila sam, stiskajući kolena, u nedoumici da li sam se upiškila ili mi je libido skočio do tada nedostižne tačke.
Otišli smo u hotel. Počupao mi je dugmad sa košulje. Napravila sam mu modricu na vratu. Polizao mi je znoj sa ramena. „Jesi li moja? Da li ti je lepo?“, zapitkivao je. Bože, mogla bih se zaljubiti u ovog muškarca. Mogla bih zauvek biti sa njim.

Sledeći susret upriličen je u restoranu. Nestrpljivo sam čekala da pojede obilnu večeru. Ja jedva da sam išta okusila, stalno misleći na ono što će doći posle.... Jeo je slasno, hedonistički, sa istom strašću s kojom se igrao mojim telom i čulima. Pitala sam ga, tek da ubijem vreme: „Ko si, kako se zoveš, čime se baviš?“ Promrmljao je, između zalogaja, ime, ali sve ostalo mi je na jedno uvo ulazilo, a na drugo izlazilo.
Opet smo išli u hotel i bilo je lepše i uzbudljivije nego prvi put. Proveli smo nekoliko sati u ljubavnom klinču, a u kratkim pauzama smo jeli i pili kako bismo obnovili snagu. Zaključila sam: moje dotadašnje postojanje, u kojem sam krotila životinju u sebi, bilo je promašaj.
Dogovorili smo se da ćemo se sastajati svake srede u isti čas. Trebalo je dočekati! Izgubila sam dobar san i apetit. Svakodnevne poslove obavljala sam automatski, živeći samo za sredu.

A onda je počelo da se menja ... Zahvaljujući razgovorima. On je voleo sve što ja nisam: drugačiju muziku, drugačije filmove, čak i zimu koju ne podnosim. Iza zgodnog izgleda krio se otrcani sistem vrednosti, meni stran. Bolje bi bilo da nikada nismo počeli da razgovaramo. Plašeći se da će strast nestati, pokušavala sam da mu zapušim usta poljupcima. Ali, bio je uporan u nastojanju da ga upoznam. Pri četvrtom susretu ustanovila sam da jede prostački glasno, i zgadila se što mi te usne – masne i pohlepne – švrljaju po telu. Osetila sam smrad njegovog znoja, dah koji je vonjao na nesvarenu hranu u želucu, primetila ružan grč na licu pri klimaksu. Odjednom je postao stranac, čije telo trpim samo zbog tvrdoglave nade da ću vratiti nekadašnju žudnju.
Nije da se nisam potrudila da održim strast. Maštala sam, prisećala se prvih utisaka, i došla do poraznog zaključka: muškarac sa početka bio je primamljiviji od ljubavnika u tekućoj stvarnosti. Kod kuće sam pokušavala da prizovem bilo šta lepo u vezi sa njim a da nije trenutak potpune zaslepljenosti za koju on, možda, uopšte nije ni zaslužan. Možda nije zaslužan za moje buđenje, možda je moja strast samo moja, oduvek prisutna ali pritajena usled nekog straha od same sebe.
Na šestom sastanku nisam imala poriv ni da ga dotaknem, niti da budem dotaknuta. Primetivši promenu u ponašanju, insistirao je da otvoreno razgovaramo. Brinula ga je – kako reče – hladnoća. Zašto, kako, zar je loš ljubavnik? Leži li neki uljez između nas? Zvučao je plačno, poput uvređenog pubertetlije koji se izvinjava zbog neizmenljivih stvari. Zbog grešaka koje nije počinio, zbog mog doživljaja njega.

Tada sam mu već bila zaboravila ime. Videla sam ga u svetlu nekadašnje prve ljubavi, momka koga sam srela posle decenije od raskida i začudila se šta sam ikada pronalazila u njemu.
Izašla sam iz hotela rasterećena. Ne i oslobođena. Od tog trenutka strastveno robujem potrazi za strašću.
 
6.

GLAS MORA I GLAS STENE


Pogledajte prilog 360793


Decak je sedeo na steni.
-Decace.-Pod njim je šumelo more.-Decace.-
Imao je tek devet a glas je bio dubok, mnogo snazniji od glasa njegove majke, dublji cak i od glasa njegovog oca, i on otrca uplasen.
-Majko.-Pitao je to veče.-Može li more da priča majko?-
I smejali su se, otac i majka, starija sestra i ona mladja koja se u nerazumevanju povodila za odraslima. Baka se nije smejala, odlozila je pletivo i pogledala ga bledim ocima. Sivilom izbledelim od pogleda u daljinu, izbledelim od cekanja na onog koji se nije vratio.
-Decace.-Glas je i sutra bio tamo.-Decace, pogledaj iza talasa, tamo su druge zemlje, njihove igre su lepse a plodovi sladji i socniji.-
-Ne slusaj more.- Stena se oglasila sapatom koji je svedocio o dubokoj starosti, o nemerljivim dubinama i sporom ritmu zivota.-More je varljivo.-
Ali bilo je kasno, glas mora bio je muzika u decakovim usima, neprekidan sum koji mu je opsedao misli.
Godine su se nizale, decakovi udovi su postali dugi, ramena siroka a brada obrasla paperjem. Spoznao je napore radnog dana, bol u premorenim misicima i lepotu postelje sto sledi. Spoznao je miris zene, vlagu i mekocu njenih bedara ali njegov je pogled bio odsutan a um opsednut slatkim obecanjem daljine.
-Mladicu tamo su druge zemlje, njihove žene su slađe, bedra punija a osmesi vedriji. Mladicu tamo iza talasa čeka te svet prepun čuda.-
-Ne slusaj more.-Pokusala bi stena, ali taj glas sada je bio samo odjek, nalik na udaljeno secanje.
I otisao je. Majka je krstila ruke, otac pretio i dizao glas, sestre plakale. Samo je baka ostala nema, izbledele oci vec su videle posednut pogled i znale da se sa tim ne moze izboriti.
Spoznao je daleke obale, zaradjivao hleb na palubama belim od soli i u gradovima kamenih zidina. Upoznao je njihove zene, maslinastog tena i tamnih kosa i one druge garave kože i bisernih osmeha, ali to nije bilo dovoljno.
-Čoveče.-Šaputalo je more.-Čoveče nemoj tu zastati, iza talasa leže druge zemlje, tamo je rad kraći, hladovina dublja a poljupci vreliji.-
Uvek je odlazio i nije bilo tog krova i tih usana koji su mogli zauzdati jednom posadnut um. Odlazio je a one su ostajale, da motre u daljinu dok im se ne stegnu usne i izblede oči.
Odlazio je i neke su klele, druge su samo gledale ali ni jedna nije mogla razumeti.
Godine su se nizale i kosa je sad postala bela, mišići okopneli a koža se namreškala. Godine su se nizale, na zaljuljanim palubama, pod tuđim zvezdama i među ljudima nerazumljivih jezika. A onda ga je put naveo do rodnih obala.
-Starče.-Stajao je na istoj steni svog detinjstva.-Vidio si starče, svet prepun čuda.-
I prvi put za dugo vremena on pogleda na svet nepomućenim očima. Na rodnu kuću koju je osvojio korov, na urušen krov i okrnjene zidove. Na dvorište nekadašnje dragane po kom su trčala deca i blejala stoka. Gledao je, po prvi put, shvatajući svu besmisao svog promašenog života i ono što mu ju je sad zamutilo vid bile su suze.
-Steno!- Prodrao se gnevan i zeljan odgovora.-Steno, zasto me nisi sprecila?-
-Upozorila sam te.-Stena se oglasi nalik udaljenom odjeku.-Upozorila, a ti nisi slusao.-
-Nisam.- Starac se uhvati za glavu.-Slusao sam prokleto more.-
-Jos uvek ne shvatas.- I stena je sad zvucala tuzno.- Nije to bilo more i nisam ja stena, a svoje strasti samo sam mozes nadvladati.-
Starac osta da cuti.

- - - - - - - - - -

7.

BUĐENJE

Pogledajte prilog 360795


Ne tako davno bejah čovek zarobljen u tami. Oči mi jedino crnilo poznavaše. Sa crnilom su se budile i sa crnilom odlazile na počinak. Sve oko mene beše nevidljivo, nepoznato mi i mračno – sve do trenutka kada konačno ne odlučih da progledam. Na početku beše teško. Oči slepljene, naviknute na mrak kao da uopšte ne želeše da budu otvorene. Uplašene i nesigurne zbog neznanja o onome što im predstoji one se dugo i čvrsto držaše stidljivo skrivene iza kapaka – sve dok se jedno od njih konačno ne oslobodi, otrže i jednim svojim krajičkom baci pogled na okruženje.

Ni iz čega ubrzo nasta iskra – sićušna, neočekivana pojava koja na trenutak poremeti mrklu monotoniju. Beše mi u početku zanimljiva i zapitah se hoće li zaiskriti ponovo. Desnom rukom posegnuh dole, sa zemlje podigoh nešto suvo, tanko i šuškavo i približih podignuti predmet mestu varničenja. Nova iskra, novi titraj po suvom listu i najednom nasta plamen – sićušni komad svetlosti i toplote na dlanu moje desne ruke. Lagano ga spustih dole i položih na zemlju. Pokrih ga još nekolicinom suvih listova. Nad njim se nadvi sivi dim i zabrinuh se da se ne ugasi i ponovo me vrati slepilu. Par dašaka i malo pomeranja potpale i komad žara pocrvene, zapali se i svoj plamen poče da širi ka okolnim listovima. Oko njega nasta svetlost koja prigušeno obasja neposrednu okolinu i pokaza mi na tren kako onaj mrak, koji sam nekada jedino video i koji mi je nedavno delovao potpuno nepopunjen, zapravo, i nije tako prazan. Dograbih snop suvog pruća i počeh da ga, komad po komad, ređam oko nastale vatre. Ona ubrzo poče da guta i pali grančice, potom grane, ne bi li na kraju prešla na čitava debla. Tako gramziva i pohlepna ponovo je uspela da u meni pobudi strah – ali ne da će se ugasiti, već da će postati nekontrolisana. Vatra je živa – ona oseća potrebu da se neprestano širi. Nekada joj ložište, jednostavno, nije dovoljno i ona će naprosto nastaviti da nesavladivo bukti sve dok ne ugrabi sve što ugrabiti može – sve dok se, konačno, iscrpevši sav materijal, ne zagasi i na kraju prestane da postoji.

Veliki plamen zahteva mnogo hrane. On je brzo proguta, brzo svari i, pošto ove nestane, brzo i umire. Zato ga treba držati u ložištu. Zato ga treba ograničavati i u njega samo delimično dodavati granje. Trajaće duže, grejati čoveka i osvetljavati mu okruženje, ne pravivši pritom nikakvu štetu.

Ubacih još jedno deblo u ložište. Najednom posta mnogo toplije i vrelina zapaljenog drveta prijatno ogreja moje promrzle dlanove. U oku mi zatrepera crveni odsjaj i onaj mračni deo zenice koji mi je ranije mutio pogled povuče se i razjasni mi mesto u kome se nalazim – mesto koje poznajem, mesto koje sanjam i dugo priželjkujem. Mesto koje me čini srećnim.

Moram svoju vatru negovati... Ako joj dozvolim da se i delimično zagasi, postaće mnogo hladnije i neprijatnije. Ukoliko je zapostavim i ona načisto dogori, oči će mi se ponovo ispuniti pomračinom i neću videti ništa, ali ću ipak znati da ono mesto postoji i ostaću da smrznut u tami željno iščekujem nastanak nove varnice.
Moj plamen još uvek divlja. Još uvek me greje i održava moj pogled bistrim. Zato ga moram neprestano hraniti. Zato ga moram održavati u životu

- - - - - - - - - -

***

Glasanje može početi.
 
Prednost zanesenoj kreativnosti koja je prava strast,a u radoholiji I porok,nad lepotom metafore života I
senzualnosti koja se menja spram snage libida...
Mogao bih reči I Klark mi draži I od Šilera I Prusta...;)
(Nema veze ako preterujem,možda ih neko I dostigne od ovih skribomana..:cool:)
 
2 - 3
bravo!!!
eklatantan, a uz to i nonšalantan prikaz strasti kao spiritus movens!
uspešno prožimanje esencije i egzistencije.
dopalo mi se, baš, baš, baš!

5 - 2
in medias res! bez okolišanja, pa još i šarmantno provučen faktor prolaznosti

7 - 1
od etimologije strasti ka njenoj prirodi - lepa kontekstualna igra vremen(im)a
 
i ja sam se dosta mislila za br. 7
ali, kod mene je dvojba bila ili 7 ili 5
onda mi je atmosfera price nekako okinula potez

mada, kada bi moglo, ja bih 6p dala za pricu br.2

nego, a sto ne bi moglo, Borka?
kad bude sledeci konkurs, promeni pravila glasanja, ergo - imamo 5 poena da rasporedimo/raspodelimo kako mi zelimo
(recimo, tako je na Fotografiji)
lepo je kada neko dobije cistu peticu, jer je to i zasluzio :D
 
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top