quentin
Iskusan
- Poruka
- 6.073
Modernizam nije baš moderan, isto kao što romantizam uglavnom nema mnogo veze s romantikom.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Znači, ne volim postmoderniste...![]()
To mi je bio najstrashniji period studiranja, dva semestra samo romantika. Romantika je i nastala u Nemackoj, svi su predstavnici nemacki autori,Modernizam nije baš moderan, isto kao što romantizam uglavnom nema mnogo veze s romantikom.
Ja recimo baš volim postmodernizam, to poigravanje sa tekstom, formom...
Jedan od boljih postmodernih romana koji sam čitao je Onome koga se to tiče - Rejmonda Federmana.

Koliko staromodna?Modernizam u knjizevnosti je prisutan vise od sto godina. Ako mislis na kreiranje nove stvarnosti u smislu jedinstvenog, subjektivnog vidjenja i napustanje forme sveznajuceg pripovedaca onda da. Ja te bas videla kao modernistu, osobu kojoj vise prija Bora Stankovic od na primer, Milovana Glisica.
![]()
Gde si nestala Bernadeta – Marija Sempl, Samizdat B92, 320 str. 6/10
http://www.delfi.rs/knjige/67076_gde_si_nestala_bernadeta_knjiga_delfi_knjizare.html
Povlačim reč. Nije ovo knjiga za Kamenitu. Mislim da nije.
Meni se knjiga nije dopala. Pročitala sam – ni polovinu. I odustala.
Priča je stereotipna, stil nategnut, ležernost glavne junakinje preforsirana...
Ma jednostavno knjiga je jedna prava folirancija.

Potpuno mije nebitna podela književnih dela po bilo kom osnovu, ali ovaj odlomak mi je bilo zadovoljstvo čitati.Kad pomenu sveznajućeg pripovedača setio sam se jednog sjajnog odlomka iz eseja Danila Kiša:
"Od svih modernih književnih konvencija najstraija i najpostojanija (da li da kažem odmah: I najgora)
jeste bez sumnje ona koja - ponikla iz sujete i nemoći podjednako - daje piscu božanske atribute
takozvanog sveznajućeg pripovedača. Pisac, kao gospod Bog, sve zna o svojim ličnostima, ne samo
šta rade i šta govore u najvećoj tajnosti spaveće sobe, nego i njihove najtananije misli...
Flober je već u Gospođi Bovari počeo da izražava implicitnu sumnju u sveznajućeg pripovedača i u
psihološko portretisanje...
Ta jedna jedina reč - možda- prvi je korak od psihološkog žanra ka modernoj narativnoj prozi; Ta reč
premošćuje jaz koji deli sveznajućeg od skeptičnog ("nepouzdanog") pripovedača, prvi simptom starenja
žanra, prva seda vlas u bujnoj kosi razbarušenih klasika".
Sad se setih.Da, razumem njegov jezik. A i rođaci smo...Sremčev još više.
![]()
Nego, ja o Bori nikad nisam razmišljala kao modernisti...Kad kažem modernizam, mislim na ova dela bez forme, ne znam šta je pisac hteo da kaže, nabacano nasilje, seks, droga i rokenrol...
Šalim se, može seks i rokenrol.
- - - - - - - - - -
Znači, ne volim postmoderniste...![]()

Ili ne znam ili sam zaboravila.
Ajd objasni kako. Bas mi je zanimljivo.

Ih, ja stalno radim sa dokumentima koje potpisuju visoki državni službenici, ranga pomoćnika ministra. Čudo koliko se ti ljudi pogube kad treba nešto napišu, iako inače uglavnom nisu glupi. Tačno se vidi da malo čitaju i da ne pišu skoro ništa duže od sms poruke.

Otkad njega nema, ovde je zavladao javašluk (što se pisma tiče.Stvarno, šta li je s Nautilusom?Otkad njega nema, ovde je zavladao javašluk (što se pisma tiče.
)...