Izgleda da su zemlje kao sto su Iran, Saudijska Arabija, Rusija bas mnogo pogodjene ovim cenama nafte.
http://www.presstv.ir/Detail/2015/01/01/391181/Saudi-inaction-on-oil-prices-mistake
Verovatno Norveska i Kanada trpe prilicno. Ja licno da sam u Kanadi bezao bih u USA a da sam u Norveskoj vratio bih se u Srbiju jer njih ne ceka ni malo svetla buducnost. A sto se tice Rusije, Irana i Saudijske Arabije tu nema nikakve pomoci. Rusi mogu samo da zapale u Crnu Goru ;-)
Mislim da
ako dodje cena na $20 po barelu Rusiju ceka jedna velika hiper inflacija i to ce biti ogroman problem. Sad Ameri se premaju da izvoze naftu na celom svetu sto znaci da ce povecati proizvodnju na maksimum (treba znaci vise nego duplo veca kolicina nafte da se pojavi na trzistu) i da obore cenu na $20 po barelu. Mislim da ce cak i svoje rezerve nafte koje imaju za slucaj specijalnih okolnosti da stave na prodaju i da puste na svetsko trziste. Ako sve to bude tako nafte ce biti vise nego dovoljno za sve.
Cak se moze desiti da i u Srbiji konacno padnu cene na pumpama na 50tak dinara po litru ali tada ce u USA verovatno biti 10 dinara po litru. Sreca u nesreci je da mi u Srbiji nemamo mnogo veze sa proizvodjom nafte i da necemo biti pogodjeni ovim dampigovanjem cena od strane Amera zbog ove nove tehnologije.