Bela kuga

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Svima je poznato da bela kuga vlada u Srbiji, sela su svakim danom sve praznija, dece sve manje neki kazu da ce do 2020 (ili koje vec godine ne znam tacno zaista) nestati jedan grad u Srbiji sto se broja stanovnika tice.
Retko je videti porodicu sa 3 ili vise deteta, a zasto je to tako?

Zasto imamo taj problem bele kuge?
Da li je problem ekonomske prirode, jer znamo kako je tesko naci posao i preziveti ovde?
Jesmo li napustili tradicionalne i porodicne vrednosti i okrenuli se nekom egoizmu, "modernim" (neko bi rekao zapadnim) vrednostima ili je nesto drugo u pitanju?
Da li je problem medju ljudima i medjuljudskim odnosima, da li je tesko naci odgovarajucu osobu za brak i osnivanje porodice?

Sta je problem i sta je glavni uzrok bele kuge u Srbiji?

Svima je poznato da bela kuga vlada u Srbiji, sela su svakim danom sve praznija, dece sve manje neki kazu da ce do 2020 (ili koje vec godine ne znam tacno zaista) nestati jedan grad u Srbiji sto se broja stanovnika tice.

Da li je problem ekonomske prirode, jer znamo kako je tesko naci posao i preziveti ovde?
Jesmo li napustili tradicionalne i porodicne vrednosti i okrenuli se nekom egoizmu, "modernim" (neko bi rekao zapadnim) vrednostima ili je nesto drugo u pitanju?
Da li je problem medju ljudima i medjuljudskim odnosima, da li je tesko naci odgovarajucu osobu za brak i osnivanje porodice?

Mislim da je sve to zajedno,
danas je sve teze pronaci osobu bila to zena ili muskarac koja je spremna da uzme malo svog vremena i posveti se djetetu, zivi se brzo, zivi se za danas, uziva se sada i kada se konacno pronadju dvoje koje se vole i zele porodicu dodju do ekonomskih problema, dok su momci ili djevojke zive kod mame i tate, oni placaju sve racune a platice ( ako ih uopste imaju) su dovoljne za krpice i izlaske ali ne i za izdrzavanje porodice. Neki odustanu a neki se i upuste u tu avanturu zvanu BRAK.
Neki se odluce da zive sa roditeljima ( finansiski mnogo lakse ali psihicki mnogo teze) neki pak traze svoje mjesto pod suncem sto neminovno povlaci kredite (dokazivanje na poslu radi bolje plate, trcanje za parama) .... tako iscrpljeni odluce se za jedno djete, koje da budem iskreni poprilicno kosta ( drugo vec dosta manje :) ) i obicno im tu ponestaje snage i finansija.
I ja imam samo dvoje djece i nekako zongliram izmedju posla i kuce, zaposlena zena tesko da moze podnjeti vise, za 3-4 vec bi trebao jedan roditelj da bude kod kuce, a onda opet dolazimo do pitanja finansija i tako u krug...
Neodgovorno mi je radjati djecu a ne biti sposoban da im obezbjedis onovno a svako ko je finasiski to u stanju skidam mu kapu.

Odgajanje dece je po mom misljenju najodgovorniji posao koji covek moze da ima. Osim ljubavi, za to je potrebno i dosta novca, ako zelis da dete ima normalan zivot.

Sad ce verovatno da dodju na red price kako gde ima za jedno ima i za dvoje itd. Tacno je da najverovatnije niko nece biti ni gladan ni bos, ali osim bioloskih potreba kvalitetno roditeljstvo podrazumeva da se detetu omoguce i druge stvari, ono sto omogucava njegov fizicki, psihicki, intelektualni, socijalni... razvoj.

To je problem koji moze da se resava samo na drzavnom nivoum a nema nikakvih naznaka da se to makar pokusava, naprotiv,... nazalost...

Zaebavas?

Pa ne znam jel pratis politiku, ali cine sve u cilju da nas ima sto manje..udarise prvo po trudnicama/porodiljama.
A za drugo i trece dete za vrtic nema vise popusta kao nekad. Nekom ne vredi ni popust kad nece da ti prime dete u drzavni vrtic ako nemas neku vezu.
Smanjili su naknadu koje dobijaju nezaposlene porodilje. Jos da totalno ukinu porodiljsko i to je to.

Mislim, ko bas zeli dete, imace i pored toga, ukoliko ipak nadje nekakve uslove..ali svakako to znacajno otezavaju majmuncine koje ovaj divni narod postavi na vlast..

Godisnji minus iznosi 35 000 stanovnika manje. Svake godine se rodi izmedju 65-68 000 stn a umre 100-105 000. Srbija ima staro stanovnistvo zbog dugogodisnjeg niskog nataliteta , moze se reci da je natalitet u padu jos od 60-tih a da je tokom 90-tih doslo do osetnijeg pada fertiliteta .
Realnost je da ce broj rodjenih u narednoj deceniji biti u blagom padu a broj umrlih u blagom rastu zbog odumiranja brojnih generacija rodjenih posle WW2.
Realno je da se broj stanovnika na sledecem popisu smanji za nekih 450 000 stn. Gde ce se ovaj pad zaustaviti je pitanje ali vec sada je izvesno da u najboljoj varijanti Srbija se moze stabilizovati na nekih 4 miliona stanovnika.
Veliki minusi i padovi tek predstoje jer kada se ukrste malobrojne generacije rodjene u ovom veku, koje ce za dve decenije ciniti reprodukcionu osnovu drustva i brojne generacije rodjene izmedju 1945-1960 god koje ce odumirati , taj minus bice uvecan.

Onda moj grad obiluje bogatstvom :lol:,a nije tako, ali ljudi na to ne gledaju, tako da je kod nas bas dosta porodica sa troje pa cak i cetvoro dece.Samo ja znam brdo nih sa troje dece i sama sam jedna od njih.:D
A ta prica da je kriza, nema para , bla,bla je cista glupost , ja od kad znam za sebe moja baka je pricala da smo u krizi, ako podjem od tog njenog mi smo se u krizi rodili, zivimo i tu cemo i da ostarimo, zajedno sa njom.
To su po meni izgovori.
Hocu reci ne preterujte ko ovi po medijima jer stvano dodje iritantno

Samo da ovo dodam da među vama žive i invalidi koji su usamljeni u velikom broju a zna se da zdravi ljudi ih zaobilaze u širokom luku pa ti sad vidi ovo neracionalno razmišljanje. Kako da nađete sreću, morate malo da spustite na zemlju i prihvatite stvari onakve kakve jesu, na žalost, mnogi beže od odgovornosti i hrabrosti.

Onda moj grad obiluje bogatstvom :lol:,a nije tako, ali ljudi na to ne gledaju, tako da je kod nas bas dosta porodica sa troje pa cak i cetvoro dece.Samo ja znam brdo nih sa troje dece i sama sam jedna od njih.:D
A ta prica da je kriza, nema para , bla,bla je cista glupost , ja od kad znam za sebe moja baka je pricala da smo u krizi, ako podjem od tog njenog mi smo se u krizi rodili, zivimo i tu cemo i da ostarimo, zajedno sa njom.
To su po meni izgovori.
Hocu reci ne preterujte ko ovi po medijima jer stvano dodje iritantno

stvarno...izgovori...
pa koliko djece imas?

Не може да се преживи са једном платом. Неће ваљда мајка троје деце још и да рмбачи ван куће?

Не може да се преживи са једном платом. Неће ваљда мајка троје деце још и да рмбачи ван куће?

A zasto majka troje dece ne moze da radi, rmbacenje se moze i drugacije nazvati, i da ja radim a ta deca nisu samo moja vec su deca i mog muza a njemu ruke nisu u dzepove vec zna hvala Bogu njime i da se sluzi.

A zasto majka troje dece ne moze da radi, rmbacenje se moze i drugacije nazvati, i da ja radim a ta deca nisu samo moja vec su deca i mog muza a njemu ruke nisu u dzepove vec zna hvala Bogu njime i da se sluzi.

Може да ради ако је посао чека док се трипут породи. Ако је не чека, наћи ће га у лимбургу месецу.

Slazem se.
Normalno da odgovorni roditelji nece samo tako radjati decu jer " nestajemo kao narod". Mnogi nemaju posao a kad ga i imaju plate su minimalne i neredovne. A ne treba samo hraniti i oblaciti dete vec ga i skolovati. Ja sam do pre neku godinu zivela u selu i jos se secam vremena kad je mesecna karta kostala onoliko koliko je bila moja mesecna plata (za cerku dok je putovala u obliznji grad u srednju skolu). A suprug nije radio, nismo imali nikog da nam pomogne. I uvek je skolovanje dece bio a i sad je problem za ljude iz sela jer nemaju svi zemlju koju bi obradjivali a u selima uglavnom nema mogucnosti da se zaposlis.. A drzava ne pomaze, briga ih.

Recimo prosli mesec mesecna karta od tog mesta do najblizeg grada gde su srednje skole je iznosila 18 000 dinara . A dete koje krene ujutru pre sedam sati iz sela a vraca se kuci oko cetiri popodne treba i da jede...

Slazem se.
Normalno da odgovorni roditelji nece samo tako radjati decu jer " nestajemo kao narod". Mnogi nemaju posao a kad ga i imaju plate su minimalne i neredovne. A ne treba samo hraniti i oblaciti dete vec ga i skolovati. Ja sam do pre neku godinu zivela u selu i jos se secam vremena kad je mesecna karta kostala onoliko koliko je bila moja mesecna plata (za cerku dok je putovala u obliznji grad u srednju skolu). A suprug nije radio, nismo imali nikog da nam pomogne. I uvek je skolovanje dece bio a i sad je problem za ljude iz sela jer nemaju svi zemlju koju bi obradjivali a u selima uglavnom nema mogucnosti da se zaposlis.. A drzava ne pomaze, briga ih.

Recimo prosli mesec mesecna karta od tog mesta do najblizeg grada gde su srednje skole je iznosila 18 000 dinara . A dete koje krene ujutru pre sedam sati iz sela a vraca se kuci oko cetiri popodne treba i da jede...

Благи боже, то је ненормално...

Slazem se.

Au, ja znam za slucajeve da ima 20km do skole preko 2 prevoza i mesecna izadje 6.5 do 7 i kusur hiljada, ali ovo 18 000 je katastrofa.
I posle neko da kaze, skolovati dvoje dece, treba im i za trosak i za knjige i za kartu a sa 20 000 mesecno, stvarno nema odakle.

Te mesečne karte su mnogo skupe, za te pare, možda je bolje da se iznajmi soba za dete, da se bar ne maltretira po autobusu.

Моја рођака из Б.Цркве је дала децу у ђачки дом у Вршцу, то је 6-7 000 месечно са све оброцима.

Много јефтиније него да им плаћа месечну карту и да губе време у путу.

Da si lepo procitala post , a ne brze bolje krenula ironijom, onda bi saznala koliko dece imam, ako je to i bitno.

"i sama sam jedna od njih" moze znaciti i da si jedno od to troje djece...a posto je i ostatak posta bukvalno na tom nivou zrelosti;
ko si ti da sudis o tome dal je to izgovor ili ne?
cinjenica je da ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem
i nisu svi u fazonu da im djecu goji drzava ili da kukaju po novinama
jer oni ne znaju ni za kontracepciju, ni za cinjenicu da sutra vec mogu ostati bez posla
kupovinu nekretnine da ne pominjem, to je vec fantastika...
neki radije nemaju djecu ili ih imaju jedno, dvoje; koliko vec smatraju da mogu othraniti
i onda dodje nalence pa im kaze to su sve izgovori...otkrila ameriku...bah...

Što se same teme tiče, smatram da za sve u životu postoji pravo vrijeme, tako i za formiranje obitelji. Iskreno, smiješni su mi ljudi koji kažu da će imati djecu kad budu imali svoj stan, dobru platu, auto...takvi djecu obično nemaju nikad jer vrijeme ide, što svi izgleda zaboravljamo.Nikad ne možeš imati sve. U svakodnevnoj jurnjavi za novcem zaboravili smo biti spontani, zaboravili smo živjeti.

Što se same teme tiče, smatram da za sve u životu postoji pravo vrijeme, tako i za formiranje obitelji. Iskreno, smiješni su mi ljudi koji kažu da će imati djecu kad budu imali svoj stan, dobru platu, auto...takvi djecu obično nemaju nikad jer vrijeme ide, što svi izgleda zaboravljamo.Nikad ne možeš imati sve. U svakodnevnoj jurnjavi za novcem zaboravili smo biti spontani, zaboravili smo živjeti.

Mislis verovatno na odliv stanovnistva u gradove. Natalitet se belezi na teritoriji sa vecinsko muslimanskim stanovnistvom i gradskim opstinama, u prvom redu beogradskim. Broj zena koje zive van mesta rodjenja je za 52% veci od broja muskaraca.

5515349_orig.png

iz statistckih podataka se vidi kako buja fenomen treceg sveta – prenaseljene metropole kao razbijene urbane posude postaju utociste sirotinje. Van tog kruga veliki prostor odumire i prazni se.

Back