SELJAK U SRBIJI - PERSONA NON GRATA !!!

gost 339460

Iskusan
Poruka
5.824
Ima jedan problem,tezak problem,koji me zaokuplja vec godinama.Zasto od 1944 godine (kada su komunisti preoteli vlast)
zasto je sve od tih dana,pa do danasnjih,selo baceno u drustveni zapecak,a seljaci kao gradjani ove Drzave,i pretstavljaju
nepozeljne gradjane ove zemlje.??? Teska privredna situacija,u kojoj se nasa zemlja nalazi,ne od juce,ne od prekjuce,
nastala je iskljucivo zbog toga,sto su se sve politicke strukture,koje su menjale sve,samo ne svoj ignorantski odnos,prema
selu i seljacima.

Da su vladajuci krugovi,od nesrecnog Broza,pa na ovamo,shvatili ,da je zlatni rudnik ove zemlje selo,odnosno svo ono
blago,koje se sa plodne zemlje moze ubrati.Vlastodrsci su stalno posezali,za onom nesrecnom mantrom -industrija.
U glavama tih skorojevica,poljoprivreda,vocarstvo,stocarstvo,prerada mleka,prerada voca.......to je bilo nesto "prosto" to
je "seljacka " rabota.Da nismo gradili one unapred propale fabrike, kao "Zastavu",dakle fabrike automobila,zatim zeljezare,
i citav niz promasenih investicija,koje su nas uvalile u medjunarodne finansijske dugove,koje se mere milijardama dolara
i evra.Da smo te kredite,ino-banaka,usmerili na modernizaciju mehanizacije,koja je selima potrebna,mi bi danas
imali sasvim drugu situaciju,i drugi zivotni standard,umesto ovog bednog.Jedna mala Danska,koja je tako razvila svoju
polojoprivredu,stocarstvo,mlekarstvo....itd. I ako nema ni priblizno,toliko obradive zemlje kao mi,a ni klimatski uslovi
im nisu naklonjeni,gde su danas.??? Danska izvozi meso u celu Evropu,jer je to jedno od najkvalitetnijih.Danski sirevi
pretstavljaju pojam kvaliteta.Danska ZIVI OD PLODOVA ZEMLJE ! A mi ??? Gde smo mi ??? Batrgamo se sa propalim investicijama,sa propalim,nepotrebno izgradjenim fabrikama. I za sve te promasaje,koje su polu-pismeni
vlastodrsci,cinili za ovih sedamdeset i pet godina,od zavrsetka drugog svetskog rata,do danas.Ko ce da plati ceh ??/
Zaposleni,sirotinja u prosveti,policija ,zdravstveni radnici.......i kao slag na torti.....bedni,ojadjeni,bolesni i stari,zna se
ko PENZIONERI !!! Bicu malo prost,i ako to nije u mom maniru,reci cu jednu narodnu izreku,koja odise mudroscu:
"TUDJE SE KOZE....EBALE, a MOG JARCA BOLE AJCA !!!

Ima jedan problem,tezak problem,koji me zaokuplja vec godinama.Zasto od 1944 godine (kada su komunisti preoteli vlast)
zasto je sve od tih dana,pa do danasnjih,selo baceno u drustveni zapecak,a seljaci kao gradjani ove Drzave,i pretstavljaju
nepozeljne gradjane ove zemlje.??? Teska privredna situacija,u kojoj se nasa zemlja nalazi,ne od juce,ne od prekjuce,
nastala je iskljucivo zbog toga,sto su se sve politicke strukture,koje su menjale sve,samo ne svoj ignorantski odnos,prema
selu i seljacima.

Da su vladajuci krugovi,od nesrecnog Broza,pa na ovamo,shvatili ,da je zlatni rudnik ove zemlje selo,odnosno svo ono
blago,koje se sa plodne zemlje moze ubrati.Vlastodrsci su stalno posezali,za onom nesrecnom mantrom -industrija.
U glavama tih skorojevica,poljoprivreda,vocarstvo,stocarstvo,prerada mleka,prerada voca.......to je bilo nesto "prosto" to
je "seljacka " rabota.Da nismo gradili one unapred propale fabrike, kao "Zastavu",dakle fabrike automobila,zatim zeljezare,
i citav niz promasenih investicija,koje su nas uvalile u medjunarodne finansijske dugove,koje se mere milijardama dolara
i evra.Da smo te kredite,ino-banaka,usmerili na modernizaciju mehanizacije,koja je selima potrebna,mi bi danas
imali sasvim drugu situaciju,i drugi zivotni standard,umesto ovog bednog.Jedna mala Danska,koja je tako razvila svoju
polojoprivredu,stocarstvo,mlekarstvo....itd. I ako nema ni priblizno,toliko obradive zemlje kao mi,a ni klimatski uslovi
im nisu naklonjeni,gde su danas.??? Danska izvozi meso u celu Evropu,jer je to jedno od najkvalitetnijih.Danski sirevi
pretstavljaju pojam kvaliteta.Danska ZIVI OD PLODOVA ZEMLJE ! A mi ??? Gde smo mi ??? Batrgamo se sa propalim investicijama,sa propalim,nepotrebno izgradjenim fabrikama. I za sve te promasaje,koje su polu-pismeni
vlastodrsci,cinili za ovih sedamdeset i pet godina,od zavrsetka drugog svetskog rata,do danas.Ko ce da plati ceh ??/
Zaposleni,sirotinja u prosveti,policija ,zdravstveni radnici.......i kao slag na torti.....bedni,ojadjeni,bolesni i stari,zna se
ko PENZIONERI !!! Bicu malo prost,i ako to nije u mom maniru,reci cu jednu narodnu izreku,koja odise mudroscu:

E ovo ti baš i ne stoji na čvrstim nogama. Posle 1944 mali seljak je mogao da uđe u zadrugu sa svojom zemljom i za uzvrat je dobijao dečiji dodatak ovo znam jer su moji tako ušli u novu zadrugu. Ono što se tada desilo nije odgovaralo velikim paorima jer nisu mogli da jašu sirotinju kao pre toga (i kao danas, kada se mali seljak uništava a veliki dodatno finansira). Za vreme SFRJ svaki seljak, imao jedno drvo višnje, deset ili pedeset mogao je da odnese svoje voće u zadrugu i bude pošteno plaćen. Zadruge su imale DOMAĆU mehanizaciju, od traktora do kombajna. I pored tajkuna i velikih paora sa 100+ hektara ne možemo da dostignemo proizvodnju pšenice iz polovine osamdesetih. Ako je neko bio nipodaštavan tada, to je isključivo bilo do vaših lokalnih lopova koji menjaju partiju kako se menja sistem (ima i kod nas nekolicina ali većina se povukla pred divljim svinjama koje sad vladaju ili su pomrli). Mali seljaci nisu obnovili mehanizaciju i po 30 godina, pa ti vidi da li je tada mogao nešto. Nije možda mogao da kupi neku traktorčinu (sa malo zemlje mu i ne treba) ali je mogao da kupi mali domaći traktor i prateću opremu. To se sad održava do raspadanja.
Ko priča da je sve bilo potaman pre komunista neka čita Rajsa, situacija može da se preslika na ovo danas. A pre toga smo imali prevrate i kasapljenja kralja itd. Oni koji govore da seljaku nije bilo dobro za vreme socijalizma su tzv gazdetine koji su večito gladni zemlje i koji hoće da im mali paori i sirotinja rade za džabe od jutra do sutra. Imaju toliko para da nove John Deere kupuju za keš! Danas se finansiraju veliki paori a mali NE i zato se selo rasipa brže nego ikada jer neće ljudi da drugome čiste štalu za 500 dinara na dan i parče buđave slanine.

selu i seljacima.

Gde vi zivite...Na Marsu...To uopste nije tacno...Kod mene u kraju seljaci rade u svim drzavnim institucijama i JP,a gradjani bukvalno gladuju...A ovi imaju i njive i inostranstvo.On i zena u drzavne jasle,baba i deda inozemski penzosi u njivi, i posle to donesu na pijac u grad i prodaju onom gradjaninu,a on se siroma prebrojava kolko ce komada paradajiza da uzme,a ovaj baba i deda to iz hobija rade...I takvima je svaka vlast dobra,zbog toga svi pobedjuju na izborima...

selu i seljacima.

U poljoprivredi je obrt kapitala najsporiji, pa je normalno da svi od nje beze. U razvijenim zemljama poljoprivredom se bavi do 5% stanovnistva.

Sto je zemlja nerazvijenija - veci je procenat poljpriuvrednog stanovnistva

Danska ZIVI OD PLODOVA ZEMLJE !

Данска не живи од плодова земље него од ИНДУСТРИЈЕ!

GDP - composition by sector:
- agriculture: 1.5%
- industry: 21.7%
- services: 76.8% (2013 est.)

http://www.indexmundi.com/denmark/economy_profile.html

Denmark's main exports[15] are:
- industrial production/manufactured goods 73.3% ;
- agricultural products and others for consumption 18.7%

http://atlas.media.mit.edu/explore/tree_map/hs/export/dnk/all/show/2010/

Labour force by occupation:
- agriculture: 2.5%;
- industry: 20.2%;
- services: 77.3% (2005 est.)

Све нормалне земље које су хтеле да постану богате и развијене су то постигле развојем ИНДУСТРИЈЕ. Оне које су решиле да остану сиромашне и заостале су се задовољиле пољопривредом.

selu i seljacima.

Све ти је ово тачно, осим оног о титу. Тај зликовац је одлично знао све и све је то радио намерно. Хтват тито се бојао незавинсих српских сељака, против којих је ратовао на Церу. Зато је од независних српских сељака, правио зависне југословнески пролетере. А сеоски шљам, олош, ђиллкоше, које свако село има, трпао је у полтичке форуме, где су управо они стварали климу да је одврљатно бити сељак, ( српски) јер су се стидели свог порекла, а и мрзели домаћеине са села. Завидели су српским домаћиннима јер су били вредни ппошттени и успешнји. Све што они нису. Мрзели су их, јер су рмбали, док су они седели по сеоским биртијама и глачали турове о столице. Такви су рви и у партизане одлазили да се свете домаћинима, који су плаћали порез, радили и имали. Наравно, они им нису завидели на раду, ни на томе што порез палаћају краљевини, него на имовини. До пре 15 година је била највећа срамота да се буде сељак. Градска деца су са презиром гледала сваког ко је са села... па чак и из приградског места. Сад се ствар мало прокменила. Сад је фенси бити сељак. То је сад мода. Мода која је накарадна исто колико је била и ранија мржња. Јер је бити сељак постало модерно управо зато што су деца оних истих ђилокоша почела да путујју по иностранству, где су видели и добро својим лоповским очима измерили ко тамо има земљу. Ко је власник земље у Енглескј, Немачкој, Ффранцуској, данској, Холандији. Па су онда утврдили да је то нешто добро и позитивно.
Дакле, комплексна је тема. Иначе, чисто да знаш, српским селима пре свега.. али баш пре свега треба инфраструктура. Прво то , па све друго.

Sto se broza i komunističke sekte tiče, njima je osnovna namena da resurse koji pripadaju slovenskim starosedeocima Evrope i Azije otmu nacionalizuju i posle privatizacijom prevedu u ruke stranaca.

Sve sto se desava od američke revolucije skupno sa otimanjem zemlje od starosedelaca Amerike treba posmatrati u tom kontekstu osvajanja sveta NWO

Sto se broza i komunističke sekte tiče, njima je osnovna namena da resurse koji pripadaju slovenskim starosedeocima Evrope i Azije otmu nacionalizuju i posle privatizacijom prevedu u ruke stranaca.

Sve sto se desava od američke revolucije skupno sa otimanjem zemlje od starosedelaca Amerike treba posmatrati u tom kontekstu osvajanja sveta NWO
Lepo si ovo primetio komso.

russell-means.jpg

- - - - - - - - - -

tumblr_n2ndwl0kZz1sj3omto6_500.jpg

selu i seljacima.

Најбољи пост на форуму ове године. Поред Данске ваљало би споменути и Холандију која има никакву земљу у односу на плодну Војводину а чуда ствара и живи господски ос тога.

Sent from my GT-S6310 using Tapatalk

Ovo, jednostavno, nije tačno.

Poljoprivredom se na zapadu bavi veoma mali procenat stanovništva (1% do 3%), a i ti koji se bave, žive i zarađuju uglavnom od subvencija koje se dele na evropskom i nacionalnom nivou.

Jednostavno, poljoprivredna proizvodnja na zapadu je postala toliko produktivna, da je postala neisplativa. Zvuči paradoksalno? Ne baš - jednostavno, poljoprivrednici proizvode daleko više mesa, mleka, sira, pšenice, kukuruza, itd nego što je potrebno, a pošto je ponuda daleko veća od potražnje, otkupne cene su izuzetno niske. I svake godine se smanjuju, pošto veliki lanci superjeftinih marketa (Aldi, Lidl, Penny, itd) potiskuju male, lokalne radnje, i diktiraju dalje spuštanje otkupnih cena. Na kraju, ogromna većina poljoprivrednih proizvoda se otkupljuje daleko ispod cene, vrlo često i ispod proizvodne cene.

Da poljoprivrednici ne bi propadali, iz evropskih fondova se poljoprivreda poprilično subvencionira, da bi seljacima nadoknadili razliku između otkupne i proizvodne cene (i nešto preko toga, da bi imali kakvu-takvu zaradu). Ja poznajem lično jednog relativno velikog poljoprivrednika u Nemačkoj (poseduje svojih oko 200 Ha, mehanizaciju i radnike i zakupljuje još 100-500 Ha, kako koje godine). On kaže da se on bavi praktično samo papirologijom i administracijom, pokušavajući da maksimira "profit" iz raznih subvencija koje se mogu dobiti, a koje se menjaju često, svake godine ili čak i češće. Te subvencije su povezane ne samo sa time šta se gaji/hrani, već i detaljno sa načinom obrade zemlje, tipovima upotrebljenog đubriva ili hrane za stoku, gustine sadnica, upotrebe sredstava protiv štetočina, ekologijom gazdinstava i okoline, i još milion uslova.

Elem, Danska (ili Nemačka, Francuska, Švajcarska, itd) ne žive od "plodova zemlje", već, kako neko napisa pre mene, od industrije, istraživanja i razvoja nauke i tehnologije, i onda još od servisnih delatnosti koje proizilaze iz jednog ili drugog, industrije ili nauke.

Sigurno da poljoprivredu treba podržavati, ali treba razlikovati masovnu proizvodnju (pšenica, kukuruz, svinje, telad, voće, povrće, itd), gde su teorija i praksa u razvijenim zemljama već poprilično uznapredovale, i već sada se proizvodi daaaleeko više nego što je potrebno. Ovde samo treba preuzeti, gotova, sigurna i već milion puta isprobana rešenja koja su se već dokazala u razvijenim sredinama. Druga mogućnost je prerađivačka industrija (ne izvoziti samo maline ili jabuke ili meso ili mleko, već podsticati podizanje fabrika za proizvodnju sokova, džemova, kolača, kobasica, i milion drugih stvari - tu leži i dobit i zaposlenost i blagostanje). Treća mogućnost je manufaktura (tj. proizvodnja malih serija, često ručno ili uz pomoć manje mašina) raznih delikatesa - vino, rakija, dimljena slanina i pršuta, sir, kajmak, i milion drugih stvari.

Poslednja izmena:
Најбољи пост на форуму ове године. Поред Данске ваљало би споменути и Холандију која има никакву земљу у односу на плодну Војводину а чуда ствара и живи господски ос тога.

Sent from my GT-S6310 using Tapatalk

Још кад би имао бар мало везе са стварношћу...

Од чега живи Холандија:

GDP by sector:
agriculture: 2.8%; industry: 24.1%; services: 73.2% (2012 est.)

Labour force by occupation:
agriculture: 2%; industry: 18%; services: 80% (2005 est.)

Све нормалне земље које су хтеле да постану богате и развијене су то постигле развојем ИНДУСТРИЈЕ. Оне које су решиле да остану сиромашне и заостале су се задовољиле пољопривредом.

A evo i za par drugih zemalja u Zapadnoj Evropi vs. Srbija:

Švajcarska:
GDP by sector: agriculture (1.3%), industry (27.7%), services (71.0%)
Labor force by sector: agriculture (3.4%), Industry (23.4%), services (73.2%)

Nemačka:
GDP by sector: agriculture (0.8%), industry (28%), services (71.2%)
Labor force by sector: agriculture (2,4%), industry (29,7%), services (67,8%)

USA:

GDP by sector: agriculture (1.2%), industry (19%), services (approx. 80%)
Labor force by occupation: Farming, Forestry and Fishing (0.7%)

Srbija:

GDP by sector: agriculture (7.9%), industry (31.8%), services (60.3%)
Labor force by sector: agriculture (23.9%), industry (16.5%), services: (59.6%)

-nemoj bas hladniju sa neplodnom sljunkarskom zemljom koju su naneli gleceri -nemacku i planinsku svajcarsku da nam stavljas!
-amerika je mehanizovana i koristi hemiju i gmo masivno!

ipak mi imamo vise pogodnosti od svih ovih zemalja , sem od SAD. al onda moramo gmo i hemizaciju do daske! Biraj!
kad malo rasclanis taj usluzni sektor i servise vidis da i tu itekako ima poljoprivrede.

transport polj. proizvoda ,trgovina semenom i priplodom ,restorani kupuju hranu i pica , lekovi i lekovita bilja , farmaceutika i kozmetika , - dosta tog se oslanja na poljoprivredu al se ne vidi direktno.

Poslednja izmena:
i u nasu poljoprivredu ova drzava uvodi masu propisa i narocito preskupih taksi.
svesno napadaju i zadnje sto nam je ostalo ,bicemo gologuzija cista!
seljaci kad izadju da protestvuju i bune se zbog pljacke i monopolista , pljuju ih svi redom.
ali dobro mozda ce sadasnje vise cene otrezniti malogradjane...

Poslednja izmena:
-nemoj bas hladniju sa neplodnom sljunkarskom zemljom koju su naneli gleceri -nemacku i planinsku svajcarsku da nam stavljas!
-amerika je mehanizovana i koristi hemiju i gmo masivno!

ipak mi imamo vise pogodnosti od svih ovih zemalja , sem od SAD. al onda moramo gmo i hemizaciju do daske! Biraj!
kad malo rasclanis taj usluzni sektor i servise vidis da i tu itekako ima poljoprivrede.

transport polj. proizvoda ,trgovina semenom i priplodom ,restorani kupuju hranu i pica , lekovi i lekovita bilja , farmaceutika i kozmetika , - dosta tog se oslanja na poljoprivredu al se ne vidi direktno.

Ok, hajde onda da vidimo i te "toplije" zemlje, sa boljom zemljom, i koliko se tamo stanovništva bavi poljoprivredom, i koliko poljoprivreda doprinosi njihovom BDP, a koliko industrija i servisne delatnosti:

Italija:
GDP by sector: agriculture: (1.8%); industry: (25%); services: (73%)
Labor force by occupation: agriculture (4%), industry (28%), services (68%)

Francuska:
GDP by sector: agriculture (1.9%), industry (18.3%), services (79.8%)
Labor force by occupation: agriculture (3.8%), industry (24.3%), services (71.8%)

Španija:
GDP by sector: agriculture (2.3%), energy (2.3%), construction (10.0%), industry (11.7%), services (66.6%)
Labor force by occupation: energy (0.7%), agriculture, farming and fishing (4.5%), construction (9.9%), industry (14.1%), services (70.7%)

Potrošnja i prerada hrane i prehrambenih sirovina, poluproizvoda i proizvoda nije vezana 100% za sopstvenu poljoprivredu - ogromne količine se uvoze, od sirovog mleka, mesa, itd, do gotovih proizvoda (čips, kolači, ovo-ono).

Poslednja izmena:
E ovo ti baš i ne stoji na čvrstim nogama. Posle 1944 mali seljak je mogao da uđe u zadrugu sa svojom zemljom i za uzvrat je dobijao dečiji dodatak ovo znam jer su moji tako ušli u novu zadrugu. Ono što se tada desilo nije odgovaralo velikim paorima jer nisu mogli da jašu sirotinju kao pre toga (i kao danas, kada se mali seljak uništava a veliki dodatno finansira). Za vreme SFRJ svaki seljak, imao jedno drvo višnje, deset ili pedeset mogao je da odnese svoje voće u zadrugu i bude pošteno plaćen. Zadruge su imale DOMAĆU mehanizaciju, od traktora do kombajna. I pored tajkuna i velikih paora sa 100+ hektara ne možemo da dostignemo proizvodnju pšenice iz polovine osamdesetih. Ako je neko bio nipodaštavan tada, to je isključivo bilo do vaših lokalnih lopova koji menjaju partiju kako se menja sistem (ima i kod nas nekolicina ali većina se povukla pred divljim svinjama koje sad vladaju ili su pomrli). Mali seljaci nisu obnovili mehanizaciju i po 30 godina, pa ti vidi da li je tada mogao nešto. Nije možda mogao da kupi neku traktorčinu (sa malo zemlje mu i ne treba) ali je mogao da kupi mali domaći traktor i prateću opremu. To se sad održava do raspadanja.
Ko priča da je sve bilo potaman pre komunista neka čita Rajsa, situacija može da se preslika na ovo danas. A pre toga smo imali prevrate i kasapljenja kralja itd. Oni koji govore da seljaku nije bilo dobro za vreme socijalizma su tzv gazdetine koji su večito gladni zemlje i koji hoće da im mali paori i sirotinja rade za džabe od jutra do sutra. Imaju toliko para da nove John Deere kupuju za keš! Danas se finansiraju veliki paori a mali NE i zato se selo rasipa brže nego ikada jer neće ljudi da drugome čiste štalu za 500 dinara na dan i parče buđave slanine.

Dobrim delom se slazem sa ovim.

To je tezak posao i treba da bude dobro placen, takodje i zbog toga sto su u poljoprivredi iskljucivo sezonski radovi u pitanju.
Problem je i nedostatak onih koji bi otkupili sve te proizvode po fer ceni.
Oni sa manjom povrsinom zemlje mogu samo da sanjaju novu mehanizaciju jer novu ne mogu da kupe.
Jedini novi traktori u mom kraju su kupljeni jer je Dzervin uspesno privatizovan i sluze za njihove plantaze, oni koji su bili u magacinu su bili stariji od radnika koji treba da rukuju njima i bili su u jako losem stanju.

Ok, hajde onda da vidimo i te "toplije" zemlje, sa boljom zemljom, i koliko se tamo stanovništva bavi poljoprivredom, i koliko poljoprivreda doprinosi njihovom BDP, a koliko industrija i servisne delatnosti:

Italija:
GDP by sector: agriculture: (1.8%); industry: (25%); services: (73%)
Labor force by occupation: agriculture (4%), industry (28%), services (68%)

Francuska:
GDP by sector: agriculture (1.9%), industry (18.3%), services (79.8%)
Labor force by occupation: agriculture (3.8%), industry (24.3%), services (71.8%)

Španija:
GDP by sector: agriculture (2.3%), energy (2.3%), construction (10.0%), industry (11.7%), services (66.6%)
Labor force by occupation: energy (0.7%), agriculture, farming and fishing (4.5%), construction (9.9%), industry (14.1%), services (70.7%)

Potrošnja i prerada hrane i prehrambenih sirovina, poluproizvoda i proizvoda nije vezana 100% za sopstvenu poljoprivredu - ogromne količine se uvoze, od sirovog mleka, mesa, itd, do gotovih proizvoda (čips, kolači, ovo-ono).

pa preradjivanje poljoprivrednih proizvoda valjda spada u industriju ,...sokovi ,dzemovi i ostalo je sve industrijski..:D

Dobrim delom se slazem sa ovim.

To je tezak posao i treba da bude dobro placen, takodje i zbog toga sto su u poljoprivredi iskljucivo sezonski radovi u pitanju.
Problem je i nedostatak onih koji bi otkupili sve te proizvode po fer ceni.
Oni sa manjom povrsinom zemlje mogu samo da sanjaju novu mehanizaciju jer novu ne mogu da kupe.
Jedini novi traktori u mom kraju su kupljeni jer je Dzervin uspesno privatizovan i sluze za njihove plantaze, oni koji su bili u magacinu su bili stariji od radnika koji treba da rukuju njima i bili su u jako losem stanju.

nije to veliki problem ima juznokorejskih ,beloruskih (dok su imali hiperinflaciju) , kineskih, agrokulturnih-malih SUS motora i traktora koji su jeftini ,to treba osloboditi pdv-a i carina ili neki joint-venture uraditi i bili bi jeftini.
ali svi hoce da zarade sto vise da se ugrade ,da oderu seljaka ,ostala takva tradicija od ranije i normalno da su svi pobegli.

pa preradjivanje poljoprivrednih proizvoda valjda spada u industriju ,...sokovi ,dzemovi i ostalo je sve industrijski..:D

Sigurno da spada, samo je problem što posedovanje (razvijene) prerađivačke industrije ne znači automatski da ta industrija većinom prerađuje proizvode iz te iste zemlje. Samim tim, poljoprivreda može biti nerazvijena ili malog obima, a prerađivačka industrija ogromna, relativno gledano. Naravno, ako industrija osnovne, bazične poljoprivredne proizvode kupuje "kod kuće", obično su isti i mnogo jeftiniji, iz mnogo razloga (mali troškovi transporta, subvencije za korišćenje domaćih sirovina, mogućnost ulaganja prerađivačke industrije u bazičnu poljoprivredu, itd). Ovo se i dešava u zemljama koje, uglavnom iz klimatskih i geografskih razloga imaju razvijenu prerađivačku industriju, koja uvozi većinu bazičnih sirovina.

Drugim rečima, Srbija tu ima šansu da razvije obe grane, i poljoprivredu i prerađivačku industriju, pri čemu jedna pomaže drugu, i pravi obe profitablinim. A onda od toga profitira i "drugi krug" industrije - prerađivačkoj industriji je potrebna ambalaža (staklo, karton, konzerve, nalepnice), skladišta, transport i još milion stvari. Tim firmama, opet, su potrebne mašine, građevina, infrastruktura, dizajn, kompjuterski sistemi, lager sistemi, itd, itd. Onda se prerađeni proizvodi izvoze i prodaju za mnogo veće pare nego bazične sirovine. Tako se unapređuje privreda zemlje, a ne sa trange-frange, namlatim-pare-na-brzaka "šemama".

Poslednja izmena:

Back