Svom snagom protiv privrednog kriminala

hakim bej

Elita
Poruka
16.476
I danas sam prisustvovao pobedi pravde, slobode i Naprednih evropskih vrednosti, tik na ulazu u Cvetkovu pijacu.
Bila je to, jednom recju, prava reforma privrednog sistema Srbije, i to ne bilo kakva, nego reforma svom snagom!
Na trotoaru, koji je vlasnistvo gradjana a ne pijace, neuhranjeni gradjani su izneli najbolje sto imaju na prodaju:
istrosene upaljace, staru odecu, stare cipele, lampu bez abazura, davno bacene i nikada procitane pozutele knjige...
Najbolji eksponat je bio kasetofon sa dva deka, od kojih jedan moze da premotava a drugi da svira. Crevo za ves masinu i neispravan usisivac za dvesta dinara su delili visoko drugo mesto. Dva neispravna digitrona su lezala na auto-reviji iz '95., odmah pored ploce Lepe Brene.
Bilo je tu i slomljenih i odbacenih igracaka, nekompletnih kinder figurica... pomislih, deca tih prodavaca ne mogu znati odakle dolaze te figurice.

A onda su dosli misicavi grmalji, svaki po sto kila zive vage, oni sto jednom rukom mogu da podignu plug. Ali proslo je vreme pluga. U ruci tefter i olovka.
Besprekorno ispeglane plave uniforme sa pozlacenim bedzom komunalne policije, nove izglancane kozne cizme koje su im gradjani kupili. Siti, odmorni, naspavani, ocesljani... ko glumci ili nedajboze manekeni, sa svim svojim zubima.
Odlucnom akcijom su, za nepunih pet minuta, suzbili uznapedovao privredni kriminal i neoporezovanu nefiskalizovanu trgovinu ispred Cvetkove pijace.
Na trotoaru su posle ove akcije ostali brojni eksponati, delovi neprodate odece i bar dve sake zardjalih srafova, cak i jedan napukao ali skroz funkcionalan frizbi.
Te kriminalne predmete su radnici cistoce pokupili u svoje kante, a ponesto i u dzepove. Pitam se, gde li ce zavrsiti to sto su u dzepove stavili? :think:

Bravo za svom snagom.
sns_svom_snagom_u_reforme.jpg

Naravno da verujemo u reforme. U sta bi drugo verovali? U postenje? Humanost? Pravednost? Samilost? Voli bliznjega svoga? Porodicu?
Ne.
U reforme.
Svom snagom!
Baronica ce biti jako zadovoljna, mozda cak dobijemo pozitivnu ocenu ili pohvalu kad bude davala intervju Zi Dojce Cajtungu.

Poslednja izmena:
Nije do komunalne krivica....nego do socijalne sluzbe....
A sto ovaj narod mrzi da konstantno pomaze nego voli od prilike do prilike da se oseti veliki i mocan i onda daje...to jeste problem.
Kad god sam probao da razbucam finansijski kriminal pobunili su se i sitni i srednje ribe....prvi u smislu nemoj da se zameramo, drugi u smislu , trebace i meni ista fora...

Socijalna sluzba?
Drug Tito smrdi ispod one kamencuge vec tridesetcetiri godine.
Kakva socijalna sluzba?

Losi smo ljudi.
Zato vec decenijama dovodimo batinase i secikese na vlast.
Zato sto na plakatima lice na nas.

Prestali smo da ucimo decu "bratstvu i jedinstvu", "tudje necemo svoje ne damo", osnovnim postulatima pravde.
A sada cemo da platimo
skupo.

Poslednja izmena:
Muka mi je od svih reformi. Toliko ih je bilo da i ne znam za vreme bez nečijih reformi.
E, sad, zašto su one potrebne?
Zato da bi se stanje dovelo u nekakav red.
Ok, a zašto se došlo u stanje bez reda?
Zato što su svi stvarali novi nered u sadašnjem vremenu kada su na vlasti i istovremeno reformisali stari nered onih pre njih.
I jedna i druga akcija se odvija preko grbače naroda.
Rezultat je naša sadašnja srpska grbača, gladna, bez posla, prihoda, bolesna bez mogućnosti lečenja itd.
Nikada nisam bila poverljiva i pasionirani pristalica nečeg ili nekog.
Što sam starija, sve više znam da sam samo bila prinuđena da pratim razne reforme.

I još nešto znam.
A to je, da je jedina reforma koja se isplati ona koju sami donesemo u svom dvorištu.
Jedina reforma koja se isplati je reforma porodice.
Jedino ulaganje koje se isplati, u svim vremenima, lepim ili ružnim, bolesnim ili zdravim, je ulaganje u porodicu.
Ona je najmanja i najizdržljivija zajednica koja je preživela sve reforme, sve vlade, sve vladare, sve privrede, kolapse, ratove, odluke bivših i sadašnjih političko-ekonomskih reformista. Zašto je preživela tolike vekove? Zato što vredi.
Akcenat je na rečima....do sada.
Na nama je da porodica preživi i buduće reformiste.

Postoje dve vrste nereda.

Jedan je nered na ulici, baceni papirici, zalepljene zvake, ispisani zidovi, pseca govna, bahati vozaci, huligani, pijanci... pa sve do belih carapa.

Drugi je nered u vlasti, zatvaranje radnih mesta, ukidanje zubara, ukidanje lekara, smanjenje penzija, ukidanje svih davanja, rasprodaja puteva, energenata, vodovoda, mostova, teritorije, pretvaranje oranica u klanice, fabrika u soping molove, zelenih povrsina u parkinge, povecanje poreza uz smanjenje plata, krsenje predizbornih obecanja i, cak, zakletvi.

Prvi nered narusava estetiku i prlja okruzenje, ali ne ogranicava ni pravo na zivot ni stvaranje porodice, te osnovne celije postojanja jednog naroda.

Drugi nered najdirektnije zaustavlja radjanje dece, otvoreno i grubo tera mlade iz drzave, i fizicki ubija stare. Ako je depopulacija cilj, onda je imamo, mozemo je patentirati kao srpski brend.

Zaustavljanjem prvog nereda, borbom protiv pusenja i zalepljenih zvaka na trotoaru, necemo popraviti stanje nacije, necemo zaustaviti padanje.
Prvi nered ce se sam od sebe ispraviti ako drugi nered bude zaustavljen.
Snagu da zaustavi potpuni krah i propast, pa i fizicko unistenje nacije, ima vlast. Ima snagu ali je koristi iskljucivo protiv sopstvenih gradjana.

U epicentru srpskog propadanja se nalazi srpska ekonomija.
U epicentru nemackog uspeha se nalazi nemacka ekonomija.

Ekonomija moze promeniti drzavu na bolje.
Ekonomija moze slomiti i najvecu silu.

A nase vodece ekonomiste je proizveo Mica Megadens. Za sitne pare smo survali buducnost dece.

Poslednja izmena:
Saglasna.
Zato sam i protivnik agresije i pokazivanja agresije, osim u smislu kada je fizička odbrana ili samoodbrana u pitanju.
Ovo na Cvetkovoj pijaci, i na svim ostalim pijacama, je demonstracija sile koja ne nalazi opravdanje ni u kakvoj ekonomskoj opravdanosti, prosto zato što ekonomska opravdanost ne postoji. Da su ekonomski zadovoljni, da imaju od čega normalno da žive, ti ljudi ne bi stare cipele i kojekakve zbirudije prodavali, nego bi bili kupci na pijaci i u supermarketima. Onda bi, kad ulaziš na pijacu, išao bi pravo na tezge. Ovako.......prvo moraš jad i sirotinju da prođeš.
Upravo zato, ovakve akcije samo otkrivaju mnogo stvarne nemoći.

U računovodstvu postoji i ovo načelo
(22) Načelo ekonomičnosti - Prikupljanje rač. podataka i njihovo pretvaranje u rač. informacije treba
obaviti na način koji povlači što manje troškove za traženi kvalitet rač. informacija.

To znači, da svaka informacija ima svoju cenu, svoje troškove. Postoje informacije koje je preskupo prikupljati, jer ono što one donesu je manje vredno od onoga što se uloži u njihovo donošenje.

Da. U kapitalizmu se sve meri novcem. Sve je dehumanizovano. Po tom merilu je ovaj liberalni kapitalizam strasniji i grdji od svih -izama koje smo probali, od Bojke do danas.
Ekonomija je egzaktna nauka. Bavi se zakonima trzista, i mogucnoscu njihovih usmeravanja. Zakoni trzista su skoro pa prirodni zakoni, jer ih ne stvara covek nego uslovi.
Ali,
kada se politika grubo umesa u ekonomiju, a politiku stvaraju neleceni i cesto neizlecivi kompleksi,
onda je kompletna ekonomija jedne drzave podredjena politici.
Kompleksima.

Politiku danas cini "rejting", "popularnost".

Ekonomija je kontrolisala tokove novca, a kad postoje takvi tokovi svako ima sansu da uzme deo tog toka i prehrani porodicu.
Politika pokusava da kontrolise tokove ljudskih misli, rejting i simpatije prema vodji, pri cemu novca nigde nema. Rejting i ljubav prema vodji se ne jedu, od ljubavi nema selameta.

Poslednja izmena:
Tačno. Sve je dehumanizovano iz prostog razloga što kapiralizam i ne podrazumeva da postoji čovek, osim kao radna snaga. Naravno, postoje i malobrojni kapitalisti (ulagači, osnivači) kao uživaoci.
Iskreno, izuzetno teško se na ovo privikavam. Prosto, nisam tog mentalnog sklopa i često me to košta novca i nerava i razočarenja. Da li se kajem? Ne.:) Da li moram sebe da donekle menjam (vako matora i duševno prilično luda :tease:)....da :aha:
Samo, ovo o ceni rekoh u smislu, tj. načelu računovodstva, a i cele ekonomije, koliko košta izlazak te komunalne policije da bi se postigao konkretni efekat reforme na Cvetkovoj pijaci, tj. suzbijanja sive ekonomije (prodaje prastarih i pokvarenih stvari za 50,100,200 dinara od strane starih i na to mukom nateranih sugrađana), ili, koliko je država uterala sakrivenih para?

E, vidiš, u tom smislu je to demonstracija sile.

Poslednja izmena:
Za resavanje priverednih problema u jednoj drzavi treba i jaka drzava,sto mi nismo ni u pricama . Cak i to ne garantuje u ovoj er ikapitalizma nesto posebno zastitu , pogotovo ne za one najugrozenije i neuke . Kapitalziam je sistem koji bukvalno gazi preko leseva do cilja , ili smo ga mi takvog napravili svojom gluposcu , a on moze biti puno bolji , ko zna ;)
Drzavne sluzbe su pune licemerja i korupcije tako da nije za ocekivati da se krupne ribe uhvate . Jednostavno ocito je da vlada zakon sile i sledi ga logika snage i sile kao ostvarenje uspeha a ne kompetencije i obrazovanje ,na primer .
Privredni kriminal nece prestati dok se mi ne ukljucimo malo vise svojim mozgom u svemu tome , to je po meni realno za ocekivati .Jedino tako mozemo ugledati dane humanije privrede .

Tačno. Sve je dehumanizovano iz prostog razloga što kapiralizam i ne podrazumeva da postoji čovek, osim kao radna snaga. Naravno, postoje i malobrojni kapitalisti (ulagači, osnivači) kao uživaoci.
Iskreno, izuzetno teško se na ovo privikavam. Prosto, nisam tog mentalnog sklopa i često me to košta novca i nerava i razočarenja. Da li se kajem? Ne.:) Da li moram sebe da donekle menjam (vako matora i duševno prilično luda :tease:)....da :aha:
Samo, ovo o ceni rekoh u smislu, tj. načelu računovodstva, a i cele ekonomije, koliko košta izlazak te komunalne policije da bi se postigao konkretni efekat reforme na Cvetkovoj pijaci, tj. suzbijanja sive ekonomije (prodaje prastarih i pokvarenih stvari za 50,100,200 dinara od strane starih i na to mukom nateranih sugrađana), ili, koliko je država uterala sakrivenih para?

E, vidiš, u tom smislu je to demonstracija sile.

Pa neka gradjani se prosetaju do buvljaka, ima ih nekoliko, je li tako.Ili moze biti do onih prcvarnica sto ih zovu "druga ruka'.Sto se tice Reformi, samo napred, ali prvo pare uzeti od tajkuna kroz Veoma visoke poreze, ili neka doticni naprave ogromne menze , sa bezbroj jela svaki dan, da narod ima sta da jede.Zatim smanjiti Maksimalno cenu friskog leba, bureka i ostalih potrepsina za familiju, a resto proglasiti za Luksus, kao recimoDuvan Alkohol, Televizor, i slicno tome.
Zatim "preprodati" onih 1300 drzavnih preduzeca, dobrim vlasnicima, kojice da prave dobre proizvode i zaposle masu ljudi.
Organizovati radne akcije, i dnevnica da bude bar 50 eura, za sve poletne, mlade, isnazne i zeljne dokazivanja.
Niko nece da bude coban za 500 eura, plus hrana, plus telefon, plus smestaj, a zasto? Pa gospoda nisu navikla na Rad, Red i Disciplinu.

A ko da uzme pare od tajkuna, kada isti ti tajkuni tim istim parama finansiraju one koji bi trebalo da im te pare, je li, i oduzmu? :)
Što se tiče preprodaje državnih preduzeća, nisu ludi da to urade, pa da nemaju gde da zapošljavaju biračko telo i da izvlače novce za stranku i članove stranke.
Iskreno, mislim da ovde nikada neće biti bolje, jer nam se taj neki primitivni i pokvareni mentalitet uglavio u mozgove, postali smo pasivni i nemi posmatrači onoga što nam rade, nema volje da se niko pobuni,
a treba mnogo vremena da bi se to izlečilo, ali pre svega treba volje. E, cenim da nam više nedostaje volje, što se vremena tiče, za dobre stvari nikad nije kasno. :)

Back