Maticne celije

blizance

Ističe se
Poruka
2.391
Ima li neko iskustvo o uzimanju i cuvanju maticnih celija svog deteta u nekoj od kompanija koje se time bave?
Ima mnogo razloga za ovaj vid osiguranja zdravlja svoje porodice ali me zanima sta mislite da li se time manipulise?

Ako neko mora da ih uporebi a onda krenu ucene oko ugovora i para,npr...,podizanje cene cuvanja koja ni u startu nije mala

Interesantno. Nisam razmisljao o tome, ali pretpostavljam da se u pocetku potpisuje neki detaljno napisan ugovor, pa bi to svakako trebalo pazljivo procitati. Naravno, u Srbiji nikad nisi siguran, bez obzira na ugovor :)

ili mozda za genetsku menazeriju

Mislis kao geneticki inzenjering? To ne verujem. Jednostavno im nisu potrebne neke nasumicne maticne celije osobe koja nije dobrovoljac i nece da ucestvuje u istrazivanju.

Nesto sam juce citala da se naravno potpisuje ugovor i to valjda na 5-10-20 ili vise godina od slucaja do slucaja.Onda tu ima milion nekih promenljivih stavki koje se pominju pa mi to malo unese nedoumice.Obzirom da su cifre cuvanja poprilicne idu od 60e pa i do 200e mesecno pa puta meseci i godine to mu izadje na citavo bogatstvo.Sad,vecina ljudi to nikada nece upotrebiti na srecu.Pare se gomilaju i sta se posle radi s tim celijama?Verovatno ih po isteku ugovora unistavaju ali...Obzirom na razvoj nauke i medicine ko zna sta bi tu moglo da se promuva.Mozda mogu da se izdvoje neki segmenti pa da se njima manipulise...?Lupam...ja sam samo radoznali laik.U Srbiji nema takvih banaka koje cuvaju maticne celije vec se one salju na cuvanje u Nemacku,Svajcarsku ili Veliku Britaniju.Predpostavljam da su zato i troskovi veliki.E...tu moja sumlja pocinje da se radja.Nekako vise volim domacu radinost.

Колико се сећам више пута је објављивано да се нпр ћелије коштане сржи(и не само оне, али заборавио сам које још) могу превести одговарајућим поступцима у матичне ћелије.

Колико се сећам више пута је објављивано да се нпр ћелије коштане сржи(и не само оне, али заборавио сам које још) могу превести одговарајућим поступцима у матичне ћелије.

Nisam bas sigurna da je tako,mozda u nekim slucajevima u zavisnosti od oboljenja ali generalno znam da se maticnim celijama moze leciti leukemija,veci broj karcinoma i slicnih teskih bolesti.Predpostavljam da je roditeljima sa predispozicijama u porodici gde je bilo teskih i po zivot opasnih oboljenja veoma vazno da se na neki nacin obezbede pod uslovom da to mogu sebi da priuste.Nazalost to je za vecinu naseg stanovnistva veliki izdatak.

Obzirom na razvoj nauke i medicine ko zna sta bi tu moglo da se promuva.Mozda mogu da se izdvoje neki segmenti pa da se njima manipulise...?Lupam...ja sam samo radoznali laik.

Pa ja licno ne mogu da zamislim dovoljno dobar razlog da bi neko od njih rizikovao da stvori sebi aferu zarad nekog istrazivanja, kad mogu lako i jeftino da dodju do dobrovoljaca, a osim toga - i bez bilo kakvih istrazivanja zaradjuju ogromne pare.

U Srbiji nema takvih banaka koje cuvaju maticne celije vec se one salju na cuvanje u Nemacku,Svajcarsku ili Veliku Britaniju.Predpostavljam da su zato i troskovi veliki.

Sad sam guglao, kucao "cuvanje maticnih celija srbija" i izasla mi je jedna kompanija sa Novog Beograda koja se time bavi. Nisam samo siguran da li oni to rade u Srbiji ili samo sluze kao posrednik za nekog u Evropi.

Kostna srz vec sadrzi maticne celije krvnih loza. Od maticnih celija iz kostne srzi se dalje razvijaju sva krvna zrnca. To su tzv. pluripotentne maticne celije, jer od njih moze da nastane vise vrsta zrelih celija. Nisam pratio istrazivanja na tu temu, pa ne znam da li su pronasli nacin da te pluripotentne celije ucine omnipotentnim, to jest da one budu u stanju da sazre u bilo koju celiju (recimo celije jetre ili misicne celije). Nazalost, odrastao covek nema takvih omnipotentnih maticnih celija.

Ono sto sam ja saznala iz nekih brosura po Domu zdravlja je da ima vise posrednika u Beogradu i Srbiji ali da se materijal salje na cuvanje po Evropi.Steta sto je to prilican izdatak jer bi npr ako resim da ostanem u ponovo u drugom stanju rado sacuvala maticne celije bebe.Ovo je odlican nacin za borbu protiv mnogih bolesti a kako zivimo u eri svemoguce zatrovanosti i teskih oboljenja ovo bi bio spas za veliki deo ljudske populacije.

Ima li neko iskustvo o uzimanju i cuvanju maticnih celija svog deteta u nekoj od kompanija koje se time bave?
Ima mnogo razloga za ovaj vid osiguranja zdravlja svoje porodice ali me zanima sta mislite da li se time manipulise?

Naravno da se manipuliše
Za potrebe analize projekta svako učešće sirotinje je dobrodošlo
Kada se ovlada materijom ona će biti rezervisana za one koji je plasiraju

Ono sto sam ja saznala iz nekih brosura po Domu zdravlja je da ima vise posrednika u Beogradu i Srbiji ali da se materijal salje na cuvanje po Evropi.Steta sto je to prilican izdatak jer bi npr ako resim da ostanem u ponovo u drugom stanju rado sacuvala maticne celije bebe.Ovo je odlican nacin za borbu protiv mnogih bolesti a kako zivimo u eri svemoguce zatrovanosti i teskih oboljenja ovo bi bio spas za veliki deo ljudske populacije.

kakva dobrobit za čovečanstvo?
čovečanstvo se redukuje uveliko kroz trovanja na razne načine
trovanje počinje čim se rode deca potčinjene klase

a i ti se malo zamisli - kakva fajda snajki ako će svekrva sa matičnim ćelijama da živi još 100 godina?
kako snajka da okupira teritoriju njegovih ako će svekar i svekrva da žive ko nindža kornjače?
u Srbiji je večiti rat izmedju snajke koja dolazi na svoje i svekrve koja ne da svoje
a to ako se produži sa matičnim ćelijama
neće valjati po muški deo porodice

Nisam bas sigurna da je tako,mozda u nekim slucajevima u zavisnosti od oboljenja ali generalno znam da se maticnim celijama moze leciti leukemija,veci broj karcinoma i slicnih teskih bolesti.Predpostavljam da je roditeljima sa predispozicijama u porodici gde je bilo teskih i po zivot opasnih oboljenja veoma vazno da se na neki nacin obezbede pod uslovom da to mogu sebi da priuste.Nazalost to je za vecinu naseg stanovnistva veliki izdatak.

to što nisi sigurna nemoj da te brine - nisu sigurni ni u genetskim laboratorijama
a to što znaš slobodno podeli sa njima, oni te informacije još uvek nemaju nego prospipaju činjenice ko Marica o K
sve neke neproverene indikacije za javnost dok biološke činjenice ipak zadrže za sebe

miješanjem bukve i medjeda nastaju ovakvi komenatri
nisam siguran ni ja gdje sam pročitao ali priča narod

- - - - - - - - - -

e kad su i Bosanci počeli da se razumiju u genetski inženjering pored religije i politike....
do juče sekli drveće dok ne naprave klizište a sad se pogospodili po Vojvodini
sve plava austrougraska krv bolan...

mašina za uzimanje i obradu uzoraka

Poslednja izmena:
kakva dobrobit za čovečanstvo?
čovečanstvo se redukuje uveliko kroz trovanja na razne načine
trovanje počinje čim se rode deca potčinjene klase

a i ti se malo zamisli - kakva fajda snajki ako će svekrva sa matičnim ćelijama da živi još 100 godina?
kako snajka da okupira teritoriju njegovih ako će svekar i svekrva da žive ko nindža kornjače?
u Srbiji je večiti rat izmedju snajke koja dolazi na svoje i svekrve koja ne da svoje
a to ako se produži sa matičnim ćelijama
neće valjati po muški deo porodice

Kuuku,gde ti ode do svekra i svekrve:zcepanje:vidim ja odakle vetar duva i sta tebe brine.:zcepanje:

Back