teoretski mozemo da kazemo svasta...medjutim sta j edokazivo?
u praksi znamo da je nasip u Obrenovcu pukao u 03.00 izjutra kod Sljivica, lokalni pecarosi su oko 8,30 sami uspeli da izvuku zene i decu a premijer poslao vojsku u Sljivice da ih spasava oko 14,30
sta mislis o tome? zasto li premijer nije poslao ranije vojsku da spase ljude? ili odmah? nasip je pukao u 3...sirena tek u 5...ako se oglasila sirena sigurno je odmah obavesten da je doslo do katastrofe na nasipu i da je obrenovac ugrozen zivotno. zasto je vojsci trebalo toliko vremena... od 5 do 14,30 je celih 9 sati vakuma... pazi to je obrenovac...nije to putovanje orijentekspresom u kinu...ja bi za 9 sati pa peske bih stigao.
ne znam zašto mene pitaš...obrati se nadležnim...
ali ako te interesuje moje viđenje...
ne znamo šta se dešavalo i ne možemo nikom da sudimo unapred....
u svakom slučaju izvesno je čini mi se da u načinu na koji su vlasti organizovale odbranu od poplava nema loše namere, nego eventualno loše organizovanosti u nekim slučajevima ali ne i generalno naročito s obzirom na izuzetno oskudne resurse za intervencije na mnogo kriznih lokacija...
ali evo nekih tema za razmišljanje:
recimo da je nasip pukao u 3, a sirena se čula u 5...
da li misliš da je 2 sata dovoljno da se evakuiše mesto veličine Obrenovca?
slažem se da je trebalo ljude obavestiti ali šta misliš da li bi bilo bolje da je bilo delimične evakuacije?
mnogi svedoci u izjavama za medije pričaju o tome da je nivo vode rastao jako brzo, što je logično za delove u udolinama gde bujica ne samo da protiče nego praktčno puni lavor koji udolina pravi....
šta misliš o tome koliko bi bilo žrtava u slučaju da glavni talas bujice naiđe u trenutku kad je van zgrada na ulicama u rizičnim oblastima recimo 5000 ljudi?
šta misliš koliko treba da neko primeti pucanje nasipa noću u nekom zaseoku, o tome obavesti nadležne, pa još da krizni štab sedne i razmotri novonastalu situaciju, izađe na lice mesta i donese odluku o evakuaciji ? da li su svedoci koji tvrde da su u 3 ujutru videli vodu koja je probila nasip uopšte nekog pozvali?
izjava kriznog štaba Obrenovca tj. predsednika opštine je da su mu Beovode javile tek u 5 o veličini nadolazeće bujice...
ako on ne laže, onda se možda treba pitati i da li može da se desi da u Beovodama kao i u ostalim preduzećima državne uprave širom Srbije možda dominiraju ne stručnjaci nego razni partijski kadrovi kojima su sve dosadašnje gradske vlasti punile to preduzeće? a možda su dežurali kadrovi koji nisu zainteresovani da pomažu "novoj" vlasti?
poenta je mi ne znamo šta se desilo...to može da utvrdi samo detaljna istraga...
kao što si i sama rekla
teoretski mozemo da kazemo svasta...