Meni ova priča o tvom rođaku može da se uporedi sa situacijom da li u Srbiji posla nema, ili ljudi neće da rade.
Ne možeš ti da napišeš da moja porodica živi od pijace, a ne od poljoprivrede, jer sve što mm proda na pijaci, mi proizvedemo. A šta je to nego bavljenje poljoprivredom? Pored toga što proizvedemo za kvantaš i tezgu, godišnje proizvedemo i 35 t pšenice i 60 t suvog zrna kukuruza. Na gazdinstvu koje ima 15 ha. Mislim da to moju porodicu svrstava u poljoprivrednu.
E sada, ja se sa tobom slažem da je teško živeti od samo ratarskih kultura. Ali je ratarske kulture najlakše obraditi. Mehanizacija, pesticidi i herbicidi igraju glavnu ulogu. Potreban je samo jedan čovek da upravlja mehanizacijom. Ko hoće da živi lepše i bolje, mora da počne da uzgaja povrtarske kulture. A tu najmanje posla ima za traktor i prskalicu, nego motika rešava situaciju. Mi ručno zabodemo 250 kg arpadžika, ručno ga okopamo dok je mali, još jednom ga oplevimo kada je velik, ručno ga izvadimo, očistimo, i tek onda je spreman za prodaju. Ali zato mu je ove godine kvantaška cena bila 40 din/kg, a pšenici 17 din/kg. A od tih 250 kg arpadžika, rodilo 15 t luka.
Ima od poljoprivrede vajde, ako se mnogo radi. A ovo za blizinu Beograda. Prve "komšije" mm na kvantašu su iz Bogatića. Dolaze redovno na pijacu, od maja do novembra. Proletos su, kada je kupus imao cenu, uzeli 20000 € na kupusu. Godinama su ga prodavali i po 5 din/kg, a ove godine se isplatio za sve prethodne.
I dakako da idemo svi na njivu. Kada rasađujemo bostan i 5 - 6 radnika. I kada dođemo kući podgrejemo ono što smo prethodnu noć skuvale svekrva ili ja. Ili, ako nismo stigle da skuvamo, pečemo jaja i slanine, šunke, kobasica, pa se najedemo, i teramo dalje...
E sada, hoćemo na letovanje, hoćemo nov auto, hoćemo da nam deca studiraju, hoćemo da kupimo nešto u kuću, hoćemo lepo da pojedemo i popijemo...Onda mora da se radi. Nema nam druge.
...nisam se do kraja i dobro izrazila kad je vas rad i trud u pitanju, ja vama skidam kapu, to ti je jasno cini mi se odavno..ako nije, nadam se da sam sad bila jasnija

...njih u kuci ima troje radno sposobnih, ako ne racunamo ovu malu koja je trenutno u Bgd....i baba od 82 godine koja jedino moze da sedne i jede, ne moze ni rucak da
promesa, o kuvanju ni pijma....
...e to sam ja pitala zasto ne pocne da sadi, seje nesto drugo....kaze ne moze, zbog ovog, onog....ja bas da se mesam u "tudju" kucu ne mogu, ali sam iz tvog primera
i jos nekih nasih rodjaka videla i sama da bi moglo svasta nesto....ocigledno se plasi, ne posla nego neuspeha...radi ko crnac stalno nesto od zore do mraka i on i
snaja...al' para ni od kud, ne sto oni ne mogu da odu na odmor, kakvo crno more, nigde, nego sto im ni deca more nisu videla od osnovne skole i to kad su ih uciteljice
vodile...mada ima tu jos jedan problem, a to je ta ista baba...ona je jos uvek gazda u kuci, i ona "mora" da se pita za sve....to je ono sto sam ti jednom na nekoj temi
napisala da postoji snaja koja cuti i radi, i ne progovara....a sve zarad "mira" u kuci....
..inace znam da ima iz tog kraja dosta njih koji idu na Kvantas i lepo prolaze, neke znam i licno...valjda je sve u zivotu kako si se snasao ili se nisi nikako snasao...