Kafana 'Dosije K'

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Džeremaja, o da!
Aster Blistok
Sendmen...
:worth:

- - - - - - - - - -

Dobrojutro iz Beograda....
Dobro i tebi......:)

- - - - - - - - - -

alija-sirotanovic.jpg

Moram vas razočarati - markantni udarnik na staroj iljadarci je Arif Heralić
OVO JE ALIJA SIROTANOVIĆ
230px-20000-Dinara-1987.jpg

Анджеј Вајда, чувени пољски режисер, снимио је антологијски филм „Човек од мермера“ о тој појави, овог пута у Пољској.
На савјетовању са стручним особљем Рудника и копачима, које је одржано у јулу 1949. године, копач Алија Сиротановић је предложио да се његовој бригади омогући рад на три радилишта и дао обавезу да ће премашити рекорд чувеног совјетског рудара Алексеја Стаханова, рудара који је имао рекорд од 102 тоне ископаног угља у току седмочасовног радног дана.[SUP][1][/SUP] Приједлог је прихваћен, а Алијина бригада је већ сутрадан, 24. јула 1949. године, почела са обарањем рекорда. Предсједник комисије која је контролисала рад објавио је:
Алија Сиротановић је, са својих осам комората, за осам сати рада ископао 152 тоне угља (253-ја колица), пребацио норму за 215%, срушио дотадашњи рекорд Стаханова за 50 тона и постигао свој светски рекорд у ископу угља.
Јама 1 у којој је срушен рекорд била је позната као Ров војводе Путника.

Poslednja izmena:
evo nam se vratio omiljeni lik -poznat vam je:zcepanje:Ništa bez Mongola- gde li smo Mongole iznađe, a koristi i izraz ''Mongril'' - to je za kriptografa posao....
Ko su "vladari iz senke"?

Ko su vladari iz senke,zanimljiva tema,ja znam odgovor jer me nazalost zivot naterao na to,jbg,mogu samo reci da su to isti oni koji su brendirali Sponzoruse,LGBT fazon-lobi, Zeldi -Mongole,izmislili banke,papirni novac kao platezno sredstvo,kontrolisu vecinu tokove novca na sveu,izmislili su lihvarenje-zelenastvo i spekulaciju kao vid zanata, drze USA vladu,vecinu evropskih vlada i svetskih,kontrolisu medije,filmsku indrustriju i medije,veoma su proracunati i inteligentni,tripuju da se neka vrsta Bogova na planeti Zemlji,iliti sebe zovu Izabranim narodom ili plemenom.Ko treba da zna on me shvatio ko su oni.CRISTO-EUROPEO PARA SIEMPRE,DULCE PODER,MADRID EN LA SANGRE,33,88.

jel vam nedostaje?:D
ja bih ga malo poslala u Aušvic da vidi kako je bilo Izabranom narodu koji mu je kriv za sve...na ceo tretman i da izađe kao sapun....​

Poslednja izmena:
Kakav sam masterpis juče gledala - dokumentarac o Žodorovskom - apsolutnom geniju, koga mnogi znaju samo kao scenaristu Inkala i metabarona, a on je vrhunski mag, fantastičan režiser daleko ispred svog vremena, i božanski nadahnut umetnik (i naravno, Jevrej). Evo malo o tom filmu- kako Holivud Babilon (za one koji nisu upućeni - naslov čuvene knjige Keneta Engera- Zmaj ga sigurno zna:heart:) uništi i osakati sve što je vredno....Francuzi ga zovu Žodorovski, a Španci Hodorovski. kao i svaki mag, genije i umetnik ima mačku i bio je u Beogradu....Giger je uradio celu scenografiju za Harkonene a Baron Vladimir je Orson Vels!!!! MEBIJUS JE DIZAJNIRAO LIKOVE I CEO SINOPSIS, a sve to još 1974.
Film o filmu koji nikad nije snimljen

„’Dina’ Alehandra Hodorovskog”, koja je okupila veličine poput Dejvida Karadina, Mika Džegera, pa čak i Salvadora Dalija, nije se dopala Holivudu
Untitled-1.jpg
Alehandro Hodorovski u razgovoru sa Frenkom Pavićem

Geteborg– Pored velikih rediteljskih i glumačkih imena koja su se ove godine pojavila u najnovijim ostvarenjima prikazanim na Filmskom festivalu u Geteborgu, pažnju je posebno privukao i dokumentarac „’Dina’ Alehandra Hodorovskog”, koji je režirao Frank Pavić, reditelj hrvatskog porekla iz Njujorka. To je fantastičan dokumentarni film o filmu koji nikada nije snimljen.
Alehandro Hodorovski, „ludigenije” koji živi u Parizu,čuveni čileanski umetnik, dobrim poznavaocima filma poznat je kao stvaralac „halucinogenih” filmova „Topo” i „Sveta planina”,svedoči o naporu uloženom da napravi film koji nikada nije snimljen. Ovaj potomak ruskih emigranata, rođen na severu Čilea, sa dvadesetak godina obreo se u Parizu i susreo sa nadrealistima. Potom je desetak godina proveo u trupi Marsela Marsoa, za koga je osmislio neke od najčuvenijih pantomima, da bi se potom nastanio u Meksiku, gde je osnovao avangardno pozorište i napravio neke od kultnih filmova. Nakon velikog uspeha koji je u Evropi imao film „Sveta planina”, 1974. godine Hodorovski se uputio u dvogodišnji poduhvat koji je trebalo da postane najveći naučnofantastični film svih vremena –„Dina” (po kultnom SF romanu Franka Herberta, koji Hodorovski nikada nije pročitao, kako sam kaže u filmu).
Talentovanii precizni Frank Pavić na odličan način kombinuje strastvenu, ličnu ispovest Hodorovskog sa svedočenjem „duhovnih ratnika”, saradnika koje je Hodorovski birao za svoj tim, uz jednostavne, ali efektne animacije kadrova. I dok publika udobno tone u maštariju kreiranu listanjem umetničkog svetog grala, jednu od dve jedine preživele kopije knjige snimanja koju je crtao čuveni francuski strip crtač Mebijus, upoznajemo i se sa „duhovnim ratnicima” Hodorovskog. „To su jedini ljudi koji su zaista mogli da snime taj film”, svedoči krepki i temperamentni 84-godišnji Hodorovski.
Pored čuvenog Mebijusa (pseudonim umetnika Žana Žiroa), nižu se najveća imena dizajna, crteža, specijalnih efekata, muzike, i umetnosti sedamdesetih: Den O’Banon, specijalni efekti, švajcarski nadrealista H. R. Giger, konceptualni umetnik Kris Fos. U glumačkom timu, sem Brontisa(sin Hodorovksog, koji je dve godine svakodnevno vežbao šest sati borilačke veštine) i samog Hodorovskog, nalaze se: Dejvid Karadin, Orson Vels, Mik Džeger,Salvador Dali, Udo Kijer. Čak je i Dalijeva muza Amanda Lir dobila ponudu za ulogu, ne bi li smekšali Dalija,koji je tražio da bude najplaćeniji glumac na svetu – i prihvatio ponudu od 100.000 dolara za svaki minut pojavljivanja u filmu. Autori muzike bili su „Pink flojd” i „Magma”.
„Tada, kažem vam, da je trebalo da isečem obe ruke da bih snimiotaj film, ja bih ih isekao. Ja sam bio spreman čak i da umrem radeći taj film”, kaže Hodorovski u dokumentarcu. Dve godine danononoćnog rada, Hodo i njegovi „duhovni ratnici” radili su na kreiranju fantastičnog sveta „Dine”. Napravljeno je preko 3.000 kadrova, slika, ilustracija, neverovatnih kostima i neverovatno snažna i efektna knjiga snimanja. Nažalost, ovo nije bilo dovoljno da neki od holivudskih studija prihvati rad na ovom filmu.
Iako razočarani neuspehom filma u Holivudu, zahvaljujući kreativnoj atmosferi koju je kreirao Hodorovski, mnogi članovi kreativnog timasu nastavili saradnju i napravili zauvek neizbrisiv trag u SF filmu: H.R. Gajger, Den O’Banon iKris Foszajednosuradilinafilmu „Osmi putnik” (Alien). O’Banon je napisao scenario za „Osmi putnik” i „Totalni opoziv”, Kris Fos je radio na „Supermenu”, Mebijus je kreiraofuturističkisvetza „Imperija uzvraća udarac”, „Tron”, i „Peti element”, a saO’Banonom su kreirali strip „The Long Tomorrow”,koji je bio inspiracija za izgled Blejd ranera. Kako autor filma Frenk Pavić kaže: „Svi putevi vode nazad do Hodorovskog.”
Desetak godina kasnije, Dejvid Linčje napravio mnogo lošiju „Dinu” (1984). Hodorovski se jedva usudio da ode u bioskop i pogleda film. „Kad sam video kako je to lošfilm, bilo mi je drago! Možda to nije lepo reći, ali je ljudski.” „’Dina’Alehandra Hodorovskog” fantastičan je film o strasti, kreativnosti, životu i relativnosti shvatanja uspeha i neuspeha.

Poslednja izmena:
Kopa se motikom, a Alija je tovario ugalj u kolica lopatom. 1949. zemlja nije baš imala savremenu mehanizaciju.
Ruda i ugalj se kopaju (ili iskopavaju), otud potuču "površinski kopovi" i sl... a Alija je radio upravo na tome... radio je sa ekipom, a računam da bi teško stigao da se bavi i iskopavanjem i utovarivanjem, radio je kažu sa dve bušilice istovremeno... a inače ima krš urbanih legendi o njemu. Znači utovarivanje je jedno, a kopanje ili iskopavanje drugo, nije isključeno da neko radi oba, ali verovatno je bio podeljen posao.

Brzi, zelenim od zavisti! Ova fotka je -prajsles!

Veliki sam fan SW sage, obeležila mi je detinjstvo. Otvorila mi je kao klincu vrata imaginacije. Nakon prve predstave, premijere ep 4 -New Hope, u bioskopu Bavaria u Vicburgu, ostao sam očaran! Nekoliko puta sam odgledao film, zaredom, a i sada ponekad pustim ceo serijal.
Beše mi puna soba figurica, maketa M-Falcona, Star Destroyera i ostalih čuda.

Zanimljivost je da je film izašao paralelno sa Bliskim susretom, i svi odreda, od filmadžija, distributera pa do vlasnika bioskopa su tipovali da će Bliski susreti da razvale, a SW da ostane u zapečku. Desilo se upravo obratno!
Tih godina je i genijalna Odiseja 2001 izašla, mislim čak i pre SW, i gledajući je u Bavariji kontao sam da ću ovo shvatiti kada porastem. Bez akcije, tehnički čista kao suza u Klarkovom maniru, me razočarala. Sve dok nisam porastao :)

Ipak, SW ima čaroliju koja veže i koja je besmrtna. Lepršava, ne opterećuje, sa plitkim i pitkim unutrašnjim sukobima protagonista i jasno definisanim antagonistima, uz obilje akcije i specijalnih efekata, sa primesom bajkovitosti ovo će večno živeti.
Ju, kako ti zavidim na fotki :)

Bogami dobra je i princeza Leja - vidi brk kako mu se smeši....
Kad sam počela da skupljam filmove, prvo sam nabrojala šta sve svaka kuća treba da ima - SW između ostalog, stari sam ja fan...i imam sve....čak i Evokse....

Poslednja izmena:
Dobar ovaj robot :lol:

Darling, to nije robot, nego stormtruper u svom borbenom oklopu. Nekadašnji vojnici -klonovi stare republike pod komandom imperatora, jednog od lordova Sith-a i njegove desne ruke Dart Vejdera, oca princeze Leje (desno od Brzog) i Luka, poslednjeg džedaja, jedinog preostalog od izdaje Anakina, oholog džedaja koji je zarad zabranjene mu ljubavi izdao ceo red i postao Dart Vejder, desna ruka tamne strane!

Sramote je da to ne znaš!

- - - - - - - - - -

U to ime, Jedi da bi bio Sith :)

Agatha, šteta što nisu ostvarili Dinu po Hodorovskom. Ceo serijal sam proitao i nisam se oduševio Herbertom. Isto se desilo sa filmom. Previše dramatičnosti i poneki pokušaj mističnog setinga su me ostavili ravnodušnim. Odgledao ga dva puta i nisam više imao želju za ponovnim puštanjem filma. Onom bilmezu koji je iskrivio karakter bi bilo bolje da je ostao u D. Linčovom fire walk with me derneku... (Tvin Piks)

A da vam ne pricam o tome kako sam u centru Frankfurta kupovao kartu za avion i uleteo kolima u Gej - Paradu...
Pa kad smo bata i ja izasli iz Cayenna, onako crni od glave do pete, sa sve naocarima za sunce, odmah se napravio krug oko nas i prestala muzika....

Eh da je meni tako da se slikam sa kapetanom Adamom i dr Baltarom kraj sajlonskog broda [emoji4] Ja Zvezdane staze nikad nisam odgledala niti jedan deo I da me neko pita zasto ne bi znala sta da kazem jer volim tah zanr...[emoji54]

A da vam ne pricam o tome kako sam u centru Frankfurta kupovao kartu za avion i uleteo kolima u Gej - Paradu...
Pa kad smo bata i ja izasli iz Cayenna, onako crni od glave do pete, sa sve naocarima za sunce, odmah se napravio krug oko nas i prestala muzika....
lele.....:per:

- - - - - - - - - -

Eh da je meni tako da se slikam sa kapetanom Adamom i dr Baltarom kraj sajlonskog broda [emoji4] Ja Zvezdane staze nikad nisam odgledala niti jedan deo I da me neko pita zasto ne bi znala sta da kazem jer volim tah zanr...[emoji54]
Ja takođe sa matorim Adamom, al mesto picopevca Baltara, može Carl Agathon call Hello :) ili Hotdog koji je u realnom životu Adamin sin....

- - - - - - - - - -

Agata??????[emoji16]
znate da je vaša Agatha malo kinki i da voli loše momke....;)

Ha, njega je sredio Anakin i njegov master, Obi Van. Jesu se namučili, ali novi aprentis Sith lorda odavno miriše travu odozdo...
On mi je jedno vreme bio background na telefonu, mislim Sith, ne Obi Van, mada sam i Yodin simpatizer - Master je Master

- - - - - - - - - -

Ma ti voliš, šta voliš ...... obožavaš alfe :zper:
Da i to ekstremne egzemplare....:rumenko:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back