Epilepsija i kontracepcija

BuenaVista

Obećava
Poruka
61
Cao! Imam neko pitanje za one koji znaju nesto o ovome ili imaju vec neka iskustva..

Citala sam da zene sa epilepsijom ne bi trebalo tj ne smeju da uzimaju pilule za kontracepciju, niti tabletu Dan Posle, jer im je dejstvo umanjeno zbog lekova koje piju, npr. Lamotridzin..Da li postoji neka vrsta kontracepcije za takvu grupu, osim kondoma?
 
Iskreno mislim da je najbolje da se konsultujes, kako sa ginekologom tako i sa svojim neurologom.
Mislim da za tebe oralna kontracepcija zaista nije najbolji izbor i nemoj ni slucajno na svoju ruku da uzimas nesto ali uz pomoc gore navedenih strucnjaka sigurno ce se naci resenje jer ce ipak oni znati bolje nego mi ovde:)
Nije samo stvar u tome da je pilulama umanjeno dejstvo vec upotreba nekompatibilnih lekova moze dovesti i do nekih drugih zdravstvenih tegoba a to ti stvarno ne treba u zivotu ;)
 
Da,postoji preparat jedan,necu da navodim ime da ga ti ne bi kupila na svoju ruku vec idi kod lekara,oko 1000 din je.Ja imam fotosenzibilnu epilepsiju i bas mi je naglaseno da ne smem da pijem tablete vec ovako moram.Sta da kazem,i uzdrzavam se koliko mogu i klonim se svrsavanja unutra i svega,i stavljam taj preparat,i naravno sve sa kondomom i strogo vodim racuna i *ebiga radim kako moram i zabole me za dusebriznike.I da reci ginekologu da si bolesna i razgovarajte o tome,sve mora da se zna.
 
sve o kontracepciji sa ginekologom, rekose vec ljudi
cak i kad je neko potpuno zdrav (ili misli da jeste) treba prvo da odradi razne preglede pre nego krene da pije kontraceptivne pilule...a kamo li kad si u toj situaciji u kojoj si
sve se ispricaj sa gin
 
I da zaboravila sam ne daj da te zbune da krene o tome kako ti mozes da imas zdravo dete SA UPOTREBOM LEKOVA i kako je to sve lepo i krasno,ti najbolje znas kako to ide,da te ne ucim i ne slusaj njihove price.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Sto? Mislis da zene sa epilepsijom ne mogu da rode zdravo dete? Ja licno znam par njih, jednu sam upoznala u cekaonici u klinickom centru, normalno je rodila, bez problema..al naravno, moramo se pridrzavati pravila, nesto mora da se trpi...Nismo jedine ;)
 
Ne slušaj Malenu:lol:Naravno da se može imati zdravo dete, naravno uz promenu terapije ukoliko je potrebno i obaveznu konsultaciju sa oba stručnjaka pre početka trudnoće ( nemam iskustva sa lekom koji ti koristiš, na terapiji sam Eftilom a za njega je poznato da utiče negativno na plod).
Svaki iole dobar lekar će ti već i sam preporučiti promenu terapije . Mene je moj neurolog već kad sam napunila 25 pitala imam li decu u planu i da li bih želela da polako krenemo sa promenom terapije za slučaj da planiram trudnoću:D
Bravo za pozitivan stav BuenaVista:ok:
 
Nisam pri kompu,zato kasnim sa odgovorom,ne moze me niko ko je zdrave sa naglaskom na zdravu,pameti ubedjivati da je to sve bajkovito i idealno i da sve uvek prodje ok itd itd.Neko rece upoznao je jednu sto je rodila i sve je ok,mislim ako joj je verovati...Jesi joj gledala zdravstveni karton,jesi zivela 5 minuta njen zivot?NISI!Znaci mi sve pijemo lekove ZA MOZAK i to utice na isti,zracene smo,neki lekovi uticu na ceo organizam,da vas ne ucim sad tu kao ne znate sad MA DA i ako mi bilo ko zeli dobro reci ce mi realnost,a ne roze oblacice i sve je kao ok...VAZI rodile su kao zdrave su,ajde neka napisu iskrena iskustva i sve da znamo i mi ostale...Hoce ali malo sutra...Da ne kazem nesto ruznije.Ja ne znam jel vama mozak izvadjen ili ste placene da sirite tu pricu,ali vise jedno te jedno a realnosti nigde.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Oke,vidim da je ovo nesto na temu tih lekova pa da pitam. Pukao je kondom pred tokom odnosa,a nismo primetili, Sto je najgore ja nisam zakljucio da l' je u njoj ili ne(ali mislim da jesam,al opet nisam ni siguran). Kupili smo tablete sat vremena posle,Escapelle se zovu ja mislim(1380 kostale) i ona je popila. Moze li da ima probleme neke? Inace,17 god oboje,5. seks oboje.
 
Oke,vidim da je ovo nesto na temu tih lekova pa da pitam. Pukao je kondom pred tokom odnosa,a nismo primetili, Sto je najgore ja nisam zakljucio da l' je u njoj ili ne(ali mislim da jesam,al opet nisam ni siguran). Kupili smo tablete sat vremena posle,Escapelle se zovu ja mislim(1380 kostale) i ona je popila. Moze li da ima probleme neke? Inace,17 god oboje,5. seks oboje.

Imaće mučninu zbog hormonske bombe koju je dobila. Obavezno nek uradi test na trudnoću jer neki lekovi smanjuju nivo escapella u krvi a samim tim i dejstvo. Ako je pila npr rifamicin (što je malo verovatno). Čak i obični tetraciklini znaju da umanje dejstvo escapella. Postinor je bio zakon. imao je dve tablete za slučaj da prvoj bude umanjeno delovanje.
Imaće i menstruaciju koja naiđe neobičnu, dosta tamniju krv i bolove ali ništa strašno.

Inače test neka uradi za 7 dana. ne odmah.
 
Poslednja izmena:

Back
Top