Da li čovek ima dušu

Da bi saznalai da li covek ima dusu, treba odgvoriti sta je dusa i gde traziti odgovor.

Да, свакако. Као у филму Prometheus, отишли да траже Креатора у дубину космоса, са све инструкцијама од андроида који има само главу из које варниче жице, и крстићем око врата :deda:

Tema je dosta apstraktna i ne verujem da će mo naći rešenje, mene interesuje šta vi mislite da li čovek poseduje dušu ili je sve što se dešava plod nekakve hemije.

Da bi ti dao odgovor na takvo pitanje prvo ti moram objasniti šta je to 'čovjek'.

Čovjek je iskustvo bića-koje-jesmo. Biće-koje-jesmo je apsolutno i Sebe doživljava duhom apsoluta (postojanja) pri čemu ima Svijest=(Znanje-o-Sebi-apsolutu). Isto biće doživljava Sebe 'čovjekom' a to čini kroz kreaciju. Da bi se kreacija manifestovala mora se izvršiti proces projekcije. Proces projekcije-kreacija je uvijek sačinjen iz tri postajuća aspekta. Postojanje, kao apsolutni aspekt bića ili apsolut nije isto što i postajanje koje se manifestuje zahvaljujući tim pod-aspektima bića. Koji su to pod-aspekti?

To su:

Duša
.......(iskra-pokretač procesa, namjera za iskustvom Sebe)
Razum ....(projektor, primo-predajnik informacija. U njemu je logika i memorija. U njemu su čula takođe. )
Tijelo .......(projektovano energetsko polje koje vibrira po ritmu duše).

'Čovjek' je rezultat izvršenja ovog procesa. Kao takav, odraz je, refleksija je cjelokupnog stanja u jednom trenu, dakle taj odraz-duh ima Svjesnost-o-postajućem-Sebi.

Ako pogledaš unazad i odgovor na tvoje pitanje se sam po sebi otkriva: Čovjek ima dušu, kao što i sve što postaje ima dušu. Bez duše, kao pokretačke ISKRE niti jedno iskustvo bića-koje-jesmo ne može da se pokrene. Jedino apsolut nije duša. Apsolut je nemanifestovana suština-postojanje, ono-što-jeste. Apsolut + Svijest-o-Sebi-apsolutu = BOG.
BOG, dakle, NEMA dušu ali je stvara.

Poslednja izmena:
Da bi ti dao odgovor na takvo pitanje prvo ti moram objasniti šta je to 'čovjek'.

Čovjek je iskustvo bića-koje-jesmo. Biće-koje-jesmo je apsolutno i Sebe doživljava duhom apsoluta (postojanja) pri čemu ima Svijest=(Znanje-o-Sebi-apsolutu). Isto biće doživljava Sebe 'čovjekom' a to čini kroz kreaciju. Da bi se kreacija manifestovala mora se izvršiti proces projekcije. Proces projekcije-kreacija je uvijek sačinjen iz tri postajuća aspekta. Postojanje, kao apsolutni aspekt bića ili apsolut nije isto što i postajanje koje se manifestuje zahvaljujući tim pod-aspektima bića. Koji su to pod-aspekti?

To su:

Duša
.......(iskra-pokretač procesa, namjera za iskustvom Sebe)
Razum ....(projektor, primo-predajnik informacija. U njemu je logika i memorija. U njemu su čula takođe. )
Tijelo .......(projektovano energetsko polje koje vibrira po ritmu duše).

'Čovjek' je rezultat izvršenja ovog procesa. Kao takav, odraz je refleksija cjelokupnog stanja u jednom trenu, dakle taj odraz-duh ima Svjesnost-o-postajućem-Sebi.

Ako pogledaš unazad i odgovor na tvoje pitanje se sam po sebi otkriva: Čovjek ima dušu, kao što i sve što postaje ima dušu. Bez duše, kao pokretačke ISKRE niti jedno iskustvo bića-koje-jesmo ne može da se pokrene. Jedino apsolut nije duša. Apsolut je nemanifestovana suština-postojanje, ono-što-jeste. Apsolut + Svijest-o-Sebi-apsolutu = BOG.
BOG, dakle, NEMA dušu ali je stvara.
Tako je...Uvek sam govorio da je Boža bezdušan...:mrgreen:
I zaista,ako ima Godoa-mora biti s one strane dobra i zla-takve trivijalnosti i bolećivosti su
svojstvene samo bićima ograničenog tipa...:hahaha:
Mene ovakve stvari zaista uveseljavaju-ja odmah pomišljam na bogiće koji s planetama
igraju be-ge kao s klikerima...Sa zvezdama teže-oprlje biberiće...:hahaha1:

Mozda se odgovor moze potraziti u sledecem: Ako kazemo da se tu nalazi (nalazilo) milion DUSA, znaci da mislimo na milion LJUDI.
Kako su nasi stari (i sad to cine mnogi) da je neko "dusevan" sta bi to trebalo znaciti? Da je dobar COVEK!
Pa, onda kazu da postoje "dusevne bolosti", a znamo da od tih bolesti oboljevaju LJUDI...
Sta hocu reci?
Dusa je covek (i ostala ziva bica) i gotovo, sta tu izmisljati nekakve grame i miligrame, i sta se moze izmeriti ako je covek (opet COVEK) bezdusan? Ima takvih, ima i onih s previse duse koja prosto izvire a onda se dobri njome poje, a zli gadjaju i zagadjuju (je)!!!

Sta mi bi
wind14.gif

Poslednja izmena:
Juce negde procitah (doduse samo naslov i podnaslov, bejah sprecena da dovrsim citanje) ispovest doktorke koja je bila nekoliko sati (valjda toliko) u klinickoj smrti. Kad je izasla iz nje (k.s.) rekla je da je videla raj, pakao, ne znam - oca, majku , ovoga i onoga, dakle, gde je u tom medjuvremenu bila njena dusa?

Za koliko je doktorka bila laksa a onda opet teza?

P.S. Svi znamo da mozak poslednji umire tj. gubi funkciju zivog organa, lako je naslutiti sta moze i kako, da ne odem u sferu ima li zagrobnog zivota, posto nije tema, ali dusa, gde je za to vreme bila dusa?

Poslednja izmena:
Juce negde procitah (doduse samo naslov i podnaslov, bejah sprecena da dovrsim citanje) ispovest doktorke koja je bila nekoliko sati (valjda toliko) u klinickoj smrti. Kad je izasla iz nje (k.s.) rekla je da je videla raj, pakao, ne znam - oca, majku , ovoga i onoga, dakle, gde je u tom medjuvremenu bila njena dusa?

Za koliko je doktorka bila laksa a onda opet teza?

P.S. Svi znamo da mozak poslednji umire tj. gubi funkciju zivog organa, lako je naslutiti sta moze i kako, da ne odem u sferu ima li zagrobnog zivota, posto nije tema, ali dusa, gde je za to vreme bila dusa?
Pa,izmereno je to precizno-nema diskusije-toliko teži...Ybg-kod nas u Bosni zbog nadmorske visine možda samo mal manje.ali...

Pa,izmereno je to precizno-nema diskusije-toliko teži...Ybg-kod nas u Bosni zbog nadmorske visine možda samo mal manje.ali...
Postavila sam konkretno pitanje: Gde je za vreme klinicke smrti bila dusa?

Ne znam kakve veze nadmorska visina ima sa "kolicinom" duse, ali ti pobijas sopstvenu tezu o preciznosti: Ako je precizno izmerena, ona je i u avionu, kamionu, brodu, vozu, na brdu, u ravnici..iste tezine, valjda?!

Back