Samo za ljubitelje Srpske tradicije

Kada bi u Beogradu videli nekog u narodnoj nošnji vi bi pomisili:

• Neki KUD proslavlja državni praznik

• Vid' budale

• Veći Srbin nego ja

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Navodni Heroj

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.410
I dok se dokone omladinske organizacije ojačavanja srpstva ( i pranja para preko tekućeg računa ) krve sa Hrvatskim znanstvenicima iranskoga podrijetla čija je ćirilica i dalje se svako drži svoje varijante istočnjačke religije odnosno balkansko-slovenskog tumačenja iste a svi se zajedno busaju u očuvani identitet. Oni koji su odvojili pola sata - sat u čitanju istorije (al da im neko podvuče najvažnije) mogli su da zaključe da su se Srbi i Hrvati dogegali na Balkan nepismeni i to prvo Srbi u šestom pa Hrvati u sedmom veku a da se ćirilica uzela od grčkih slova u devetom. Tri veka su Srbi na reč išli, ništa napismeno. Doduše postoji solidan procenat i dan danas oji bi što manje pisanja nego nako sve na reč a pare u džep. Što se religije tiče Srbi su je menajli bar jednom. Neki su ostali na pravolsavlju a neki su na kratko prešli u muslimane. I jedni i drugi se busaju u pravoslavlje iako meni ispod prozora u prizemlju zgrade pobacanih badnjaka bilo Bogu za plakati.

Medjutim mene brine nešto drugo a prelistavanjem istorijata tema na podforumu Politika nešto baš i nema da se nadje. Što samo govori da nit naša slova nit naša vera a svega domaćeg se odrekosmo i sa podsmehom gledamo - NARODNA NOŠNJA
Dezeni se razlikuju od kraja do kraja i po istim se tačno zna ko je odakle došao.

Sad da vas čovek pita da li je ova nošnja iz Mačve ili bi pošteno ćutali ili bi nešto dobacili da bude kako niste neobavešteni. A mnogo neobaveštenosti navodi na zaključak da je neko glup. Ali ja to nisam rekao.

U Japanu nije ništa čudno da iz uskog odela sa kravatom koja steže, direktor firme ode kući i navuče kimono. Kineski tradicionalisti skinu zapadno odelo, obuku one krpe i odu da spavaju u svojoj vili na zemljanom krevetu. Dakle cela kuća je po NAJVIŠIM SVETSKIM STANDARDIMA samo krevet tradicionalno zemljani.E sad naši fenseri umeju doduše da obuku japanski kimono al im nejasno zašto spavati na kineskom zemljanom krevetu? Koliko li je dodjo[a u Beograd ponelo sa sobom makar grumen rodne grude gde je do punoletstva ševeljalo nogama levo desno a onda postalo inženjer sa neželjenomprošlošću? Uzmeš od svetskih trendova samo što tebi prija, tako je lakše.

Mene zanimaju braća Srbi od NAJVIŠIH SVETSKIH STANDARDA šta misle o narodnoj nošnji? Ili idu u istoj odeći i po firmi i po komšiluku ili se odelo iz bitnije firme menja za la costa, la adidas i la brut toaletu. Da li je neko skoro video Srbina u narodnoj nošnji a da nije obeležavanje nekog muzejskog datuma pa se skupila dečica da opletu dok ih mame slikaju sa fotoaparatima u NAJVIŠOJ MOGUĆOJ REZOLUCIJI?

Narodna nošnja nimalo nije jeftina da se izradi. Pogtovo treba biti pažljiv oko potencijalnih prevara kada se izradjuje ženska svečana varijanta sa dukatima. Ja mislim da su naši preci bili zapravo fenseri ali su sve pare bacali na skupu nošnju. Ko onaj fensi čobanov odmor - skuplje nego da si kupio hranio i priveo svrsi svinjče lično i to u gradskim uslovima.

srbija.gif

Koliko vas ima narodnu nošnju u ormanu pre nego li zinete da vam Srbija nešto najvažnije i od evra i od biznis kombinacija?

Poslednja izmena:
Nemam nošnju, ne znam šta bih sa njom radila. Kao što nemam ni korito za pranje veša... naprosto to nije pitanje nacionalizma, patriotizma ili nečeg sličnog već uslova života. Tradicija je mnogo više od onoga što imaš na sebi, a izrada narodne nošnje je skupa. Još besmislenije mi je vratiti je ljudima koji žive i rade na selu, to bi bilo potpuno bacanje para, pitanje je koliko bi dugo bila u nosivom stanju. Naši stari su imali svakodnevno, radno i crkveno ili svečano odelo.

Back