a jel Isus stvarno rodjen po zimi?

Kada?

• Proleće

• Leto

• Jesen

• Zima

• IŠ SOTONO!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Тамо је клима медитеранска, услови слични Црној Гори (приобаље), Хрватска, делови Италије па чак и сама Подгорица. Зими, иако се ретко виђа снег, па и када га има, брзо се отопи, ипак је хладно.
Тако да је могао или у рану јесен, или на почетак пролећа. Он је једино рекао да обележавамо дан његове смрти 14 нисана.

ради се о томе да рани црквени Оци нису имали појма у које дане би требало обележити неке важне догађаје из живота Исуса Христа, јер у Светом Писму нису имали никакве назнаке. с обзиром да није постојала могућност да одреде праве (тачне) датуме, они су се окренули симболичним. сматрали су да тако важни догађаји за историју света и спасење човечанства морају кореспондирати са космичким циклусима и да се зато поклапају са одређеним астрономским појавама. таквом схватању је доприносила и она јеванђељска прича о Витлејемској звезди која је водила тројицу мудраца са Истока. па су дошли до следећег закључка- Исус је рођен на почетку ере риба, кад се пролећна равнодневица због прецесије преселила из сазвежђа овна у сазвеђе риба и ту годину су касније узели за почетак хришћанске ере. ако већ нису могли да одреде датум кад се Бог Син инкарнирао у телу (зачео), онда су тај догађај ставили на почетак соларне године (пролећна равнодневица), која је у то доба падала на 25. март- зато се тад славе Благовести. девет месеци након зачећа, рађа се дете, у овом случају Богомладенац, а то је 25. децембар, дан краткодневице. ето о томе се ради, а не о жељи да се потисне култ Сунца. јер да су имали такву намеру, онда би празновање Божића везали а главни празник Sol Invictusa, који је био у августу, а не за овај мање важан у децембру.

Све је то ок. Ја ценим симболику, али НЕЋУ о истој да разговарам са неким ко постанак Традиције везује за хришћанство, остало сматра лажним или "недовољно добрим" (мада се као цени :roll: ), чак силује логику тврдећи да је новије старије од онога што му претходи.
Ајд сад мало ја логичарски:* Рецимо да није била намера да се потисне култ Сунца. Зашто онда није узет рецимо 24. или 23. или 27... Ретко која жена је трудна округло 9 месеци, ни дан више ни мање, а за богеца могу да важе и друга правила.
Да и не говоримо да постоје различита тумачења Витлејемске звезде, опет везана за раније традиције и религије. Па и та три краља или мага, или три поклона која је добио.

Но, то је чек споредно, погледајмо болдовано. Говориш о првим хришћанима, ерго људима који су знали Исуса лично, ако не њега, онда мајку му Марију, или ону другу Марију, итд... Па како, мајку му, никоме да падне напамет када им се Учитељ родио, да питају мајку му, ваљда жена зна. Пази, ја знам добро да се тад није толико пазило на рођендане. Али људи су бар знали јесу ли рођени у пролеће или јесен... То се могло везивати за пољске радове, ако ништа друго. А онда не видим што то не би ушло у Библију... а можда нешто и јесте, па је брисано.

употребио сам израз ''за хришћане није важно'', а ти си ме питао да не говорим можда ''у име великог броја људи'', на шта сам ја одговорио ''оних који славе Божић 25. децембра'', мислећи на хришћане, јер је о њима била реч. подразумева се да не говорим у име припадника других вера који тог датума облележавају неки свој празник.

Свеједно, и даље сматрам да говориш у име великог броја људи. Довољно је да нађем једног јединог хришћанина који слави Божић 25. децембра (или 7. јануара, ко је збуњен) и битно му је да ли је то Христов рођендан, па твоја конструкција пада у воду.
Зашто једноставно не говориш у своје име?

*А што имитираш Слугу Његовог, из Мирољубовог ЦПС-а и тај протестантски манир да све буде логично? Зар ти не рече да вери није потребна логика?!

Poslednja izmena:
Све је то ок. Ја ценим симболику, али НЕЋУ о истој да разговарам са неким ко постанак Традиције везује за хришћанство, остало сматра лажним или "недовољно добрим" (мада се као цени :roll: ), чак силује логику тврдећи да је новије старије од онога што му претходи. Ајд сад мало ја логичарски:* Рецимо да није била намера да се потисне култ Сунца. Зашто онда није узет рецимо 24. или 23. или 27... Ретко која жена је трудна округло 9 месеци, ни дан више ни мање, а за богеца могу да важе и друга правила. Да и не говоримо да постоје различита тумачења Витлејемске звезде, опет везана за раније традиције и религије. Па и та три краља или мага, или три поклона која је добио.

плашим се да ме ниси разумео, не оспоравам ја старије (паганске) традиције и веровања и њихова знања и искуства. шта више, то би било противно и мом идентитету, јер сам свестан значења и порекла многих обичаја који су се сачували код православних Срба :) овде само износим логику којом су се руководили црквени Оци кад су бирали датуме за празновање одређених догађаја из Исусовог живота. нама то данас звучи прилично невероватно да су они узимали у обзир астрономске појаве, јер нас то одмах асоцира на астрологију и хороскопе (што ми је један зилот својевремено пребацио на теми о календарима :lol:). међутим, у то време свет се посматрао другачијим очима- тада су људи веровали да и космос пулсира онако како Бог ''дише'' и да су се зато инкарнација (оваплоћење) и рођење Богомладенца морали поклопити са одређеним појавама на небеском своду. уосталом, и прослављање највећег празника Васкрса је такође везано за астрономске догађаје- равнодневицу и пун месец.

Но, то је чек споредно, погледајмо болдовано. Говориш о првим хришћанима, ерго људима који су знали Исуса лично, ако не њега, онда мајку му Марију, или ону другу Марију, итд... Па како, мајку му, никоме да падне напамет када им се Учитељ родио, да питају мајку му, ваљда жена зна. Пази, ја знам добро да се тад није толико пазило на рођендане. Али људи су бар знали јесу ли рођени у пролеће или јесен... То се могло везивати за пољске радове, ако ништа друго. А онда не видим што то не би ушло у Библију... а можда нешто и јесте, па је брисано.

па већ сам ти рекао, за ране хришћане (као и за данашње) није био важан датум Христовог рођења, него чињеница да је рођен. тачан дан су сматрали небитним. тек касније кад се са развојем хришћанства почео стварати и календарски (празнични) циклус Цркве, да се не би десило да се исти догађај у појединим Црквама прославља у различите дане, приступило се усклађивању. тако је прихваћен и овај, да тако кажем, ''астрнономски'' принцип.

иначе, црквени Оци су живели век или два после Христа. Марија и неки Апостоли си сигурно знали бар приближно доба кад се Исус родио, али, као што рекох то је био потпуно неважан податак- зато и није сачуван у Предању.

Свеједно, и даље сматрам да говориш у име великог броја људи. Довољно је да нађем једног јединог хришћанина који слави Божић 25. децембра (или 7. јануара, ко је збуњен) и битно му је да ли је то Христов рођендан, па твоја конструкција пада у воду. Зашто једноставно не говориш у своје име?

па ти које занима тачан датум нек истражују и лупају главу. све док буду славили 25. децембра ја ћу говорити у њихово име, без обзира да ли се то њима свиђало или не :)

*А што имитираш Слугу Његовог, из Мирољубовог ЦПС-а и тај протестантски манир да све буде логично? Зар ти не рече да вери није потребна логика?!

напротив, ја не тражим логику у божанској Истини, него у људским поступцима. није Бог одредио дан празника, него људи.

па већ сам ти рекао, за ране хришћане (као и за данашње) није био важан датум Христовог рођења, него чињеница да је рођен. тачан дан су сматрали небитним. тек касније кад се са развојем хришћанства почео стварати и календарски (празнични) циклус Цркве, да се не би десило да се исти догађај у појединим Црквама прославља у различите дане, приступило се усклађивању. тако је прихваћен и овај, да тако кажем, ''астрнономски'' принцип.

иначе, црквени Оци су живели век или два после Христа. Марија и неки Апостоли си сигурно знали бар приближно доба кад се Исус родио, али, као што рекох то је био потпуно неважан податак- зато и није сачуван у Предању.

Само једно питање.
Откуд знаш да је баш тако, а не другачије?! Рециомо, митске личности обично немају рођендане, ни тачне ни приближно тачне ;)

Дакле, Окамова оштрица. Теби је у систему (логике, негирао ти или не) потребна додатна претпоставка да некоме нешто није било важно. Мени таква претпоставка није потребна, Исус нема рођендан, као што га нема ни Херкул, Милош Обилић, Заратустра...

Окамова бритва или Окамова оштрица је принцип који се приписује енглеском логичару и фрањевачком фратару из 14. века, Вилијаму Окамском. Принцип налаже да објашњење било ког феномена треба да прави што је мање могуће претпоставки, елиминишући оне претпоставке које не утичу на закључке хипотезе или теорије, која је у питању. Овај принцип се често описује латинском изреком: entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem, у грубом преводу: ентитети се не смеју умножавати више него што је неопходно. Алтернативна верзија гласи Pluralitas non est ponenda sine necessitate у преводу, Умножавање не треба претпостављати уколико за то нема потребе

Само једно питање.
Откуд знаш да је баш тако, а не другачије?! Рециомо, митске личности обично немају рођендане, ни тачне ни приближно тачне ;)

па не само митске личности. ни наши преци нису имали рођендане. погледај старе споменике по сеоским гробљима- ''овде почива Милисав Павловић, поживео 54 године, упокојио се 1928.''

Милисав је знао дал је рођен у пролеће или јесен, или кад већ... Могао је знати било ко је са Милисавом провео довољно времена, рецимо да су некад доконо разговарали. И ти рече да је астрологија у оно време била битна ;)
Ако је тај неко Милисава сматрао битним, запамтио би бар из којег је годишњег доба. Што да не зна нешто о животу неког тако битног. Ако је Мислисав био битан...

А рецимо овако... Ти си Исус, ја сам Петар. Подучавали смо људе "рибарили душе" (Црква сад за то оптужује секташе, што је баш слатко), шугаво време, дођемо на конак, причамо о времену, и свети људи то некад раде, ти кажеш узгред да си рођен по оваквом дану, мајка ти рекла. Рецимо да смо месецима или годинама заједно могао би да се појави такав моменат. Или да ми рецимо то каже твоја мама, коју такође знам... Пошто си ти мени веома битан, као Учитељ, ја то не бих заборавио, него бих запамтио, рекао некоме, а што да не уђе у текст од преко 100 страна, који је о Теби.
Мени то делује логично...

сасвим си у праву. верујем да је Марија испричала неком од Апостола и то кад се Исус родио. вероватно су то морали знати и чланови породице, пре свих Апостол Јаков Праведни. међутим, хришћанство је међу незнабошце дошло преко Павла и његових ученика, а Павле није био међу Дванаесторицом и није слушао приче из кишних вечери. већ за време Апостола долази до римско-јеврејског рата, страдања и сеоба, а онда и до првих прогона. податак се није сачувао, јер су га они који су знали, однели у гроб.

сасвим си у праву. верујем да је Марија испричала неком од Апостола и то кад се Исус родио. вероватно су то морали знати и чланови породице, пре свих Апостол Јаков Праведни. међутим, хришћанство је међу незнабошце дошло преко Павла и његових ученика, а Павле није био међу Дванаесторицом и није слушао приче из кишних вечери. већ за време Апостола долази до римско-јеврејског рата, страдања и сеоба, а онда и до првих прогона. податак се није сачувао, јер су га они који су знали, однели у гроб.

А туј смо дакле...
Верујем да си свестан да си се дотакао широке и шкакљиве теме, а могао би наслутити из наших досадашњих "размена", да не кажем колизија, на шта алудирам.
Но, то већ није тема, односно то је много широка тема, те овде бих ставио тачку, заправо запету ,

Догађај је сасвим довољно поуздан за оне који хоће да верују. За оне који неће, не би био довољан ни датум нити час, већ би тражили додатне информације.
Пише лепо да је Исус рођен у време Пилата и Ирода, у дане пописа становништва у Јудеји. Није записан датум али је рођење постављено у контекст других догађаја.
Ништа није због тога мање веродостојно.
И ко уопште зна како су евидентирали новорођене у то доба, вероватно нису имали матичне књиге као сад.

не зна се тачан датум Христовог рођења, а не зна се чак ни тачна година, јер нам Јеванђеља не дају прецизне податке. уосталом, то за хришћане уопште нису важни детаљи, јер Божић (дан у који се прославља Христово рођење), није дан кад се обележава Његов рођендан, него чињеница да је рођен.
Ohoho, bato, vidi ovo. Nesto nam S&W novo donosi. Odjednom je postao realan. Mozes li da objasnis zasto je uzet bas 25. decembar za njegov rodjendan, a ne neiki, sto rece Nepozvani Junak, letnji mesec kada su pastiri mogli da zanoce i prenoce pod vedrim nebom. Ako ne znas kad se rodio, kako znas da se rodio? Bice da su Josif i Marija izgubili krstenicu iako su dosli u Vitalem radi popisa stanovnista, jer bejahu rodom Davidova.

Догађај је сасвим довољно поуздан за оне који хоће да верују. За оне који неће, не би био довољан ни датум нити час, већ би тражили додатне информације.[/quot]Ti ga bas pretera. Ne moras odmah da padas u vatru i da bogoradas.

Пише лепо да је Исус рођен у време Пилата и Ирода, у дане пописа становништва у Јудеји. Није записан датум али је рођење постављено у контекст других догађаја.
Ништа није због тога мање веродостојно.
Hej, covece, Isus nije bilo ko, on je bozji sin, uz to i Davidov potomak, pretedent na Judejski presto.

И ко уопште зна како су евидентирали новорођене у то доба, вероватно нису имали матичне књиге као сад.
Znaci, car Avugst je raspisao popis stanovnistva, dakle istorijski bi trebalo da se zna kada je donet edikt o popisu stanovnistva kao sto se zna kad je donet Milanski edikt. Cuj, covece, u pitanju je bog, a ne neka palestinska propalica, samoproglaseni bozji sin i mesija, koja je lutala palestinskim bespucem i propovedim zaradjivala za hranu i odecu.

Ohoho, bato, vidi ovo. Nesto nam S&W novo donosi. Odjednom je postao realan. Mozes li da objasnis zasto je uzet bas 25. decembar za njegov rodjendan, a ne neiki, sto rece Nepozvani Junak, letnji mesec kada su pastiri mogli da zanoce i prenoce pod vedrim nebom. Ako ne znas kad se rodio, kako znas da se rodio? Bice da su Josif i Marija izgubili krstenicu iako su dosli u Vitalem radi popisa stanovnista, jer bejahu rodom Davidova.

Хоги, већ ти је дат одговор. прочитај дискусију између Агарте и мене. можеш нешто и научити.

DATUM ROĐENJA GOSPODINA ISUSA KRISTA

Luka 1:26 navještenje Isusova rođenja

U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom nazaret

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
U 6. mjesecu Hebrejskom = 8.-9. mjesec Rimski
6.mj.Heb. = Elul

Mariji navještenje – začeće = zatrudnjela

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Luka 1:56

Marija otišla kod Elizabete (trudnice u 6. mj trudnoće) na 3 mjeseca
Elizabeta i njen plod – Ivan - osjetili trudnoću Marijinu

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
6. mj + 9 mj trudnoće = 3. mj Hebrejski - rođenje Isusa
3.mj.Heb. = Sivan

8.-9. mj rimski + 9 mj = 5.-6. mjesec rimski

- rođenje u / oko ljeta
- noću pastiri pod vedrim nebom – toplo
- krštenje isusa za 30. rođendan u jordanu - toplo

Rođenje Isusa Krista desilo se u 5. – 6. mjesecu Rimskom

U Bibliji se nigdje ne kaže da se trebaju slaviti rođendani.
Rođendane su slavili samo pogani.
U Bibliji se nigdje ne kaže da treba slaviti rođendan Isusa Krista.

Poštovani piramida4,

Niste u pravu!

Biblijski izveštaj ne govori o jevrejskom mesecu, već u kontekstu stoji da je to...

šesti mesec trudnoće Jelisavete (majke Jovana krstitelja):

Luk 1:36 I evo Jelisaveta, tvoja tetka, i ona zatrudne sinom u starosti svojoj, i ovo je šesti mesec njoj, koju zovu nerotkinjom.

Evo pogledajte sami biblijski kontekst:

Luk 1:1 Budući da mnogi počeše opisivati događaje koji se ispuniše među nama,
Luk 1:2 Kao što nam predaše koji isprva sami videše i sluge reči biše:
Luk 1:3 Namislih i ja, ispitavši sve od početka, po redu pisati tebi, čestiti Teofile,
Luk 1:4 Da poznaš temelj onih reči kojima si se naučio.
Luk 1:5 U vreme Iroda cara judejskog beše neki sveštenik od reda Avijinog, po imenu Zarija, i žena njegova od plemena Aronovog, po imenu Jelisaveta.
Luk 1:6 A behu oboje pravedni pred Bogom, i življahu u svemu po zapovestima i uredbama Gospodnjim bez mane.
Luk 1:7 I ne imahu dece; jer Jelisaveta beše nerotkinja, i behu oboje već stari.
Luk 1:8 I dogodi se, kad on služaše po svom redu pred Bogom,
Luk 1:9 Da po običaju sveštenstva dođe na njega da iziđe u crkvu Gospodnju da kadi.
Luk 1:10 I sve mnoštvo naroda beše napolju i moljaše se Bogu u vreme kađenja.
Luk 1:11 A njemu se pokaza anđeo Gospodnji koji stajaše s desne strane oltara kadionog.
Luk 1:12 I kad ga vide Zarija uplaši se i strah napade na nj.
Luk 1:13 A anđeo reče mu: Ne boj se, Zarija; jer je uslišena tvoja molitva: i žena tvoja Jelisaveta rodiće ti sina, i nadeni mu ime Jovan.
Luk 1:14 I biće tebi radost i veselje, i mnogi će se obradovati njegovom rođenju.
Luk 1:15 Jer će biti veliki pred Bogom, i neće piti vino ni siker; i napuniće se Duha Svetog još u utrobi matere svoje;
Luk 1:16 I mnoge će sinove Izrailjeve obratiti ka Gospodu Bogu njihovom;
Luk 1:17 I on će napred doći pred Njim u duhu i sili Ilijinoj da obrati srca otaca k deci i nevernike k mudrosti pravednika, i da pripravi Gospodu narod gotov.
Luk 1:18 I reče Zarija anđelu: Po čemu ću ja to poznati? Jer sam star i žena je moja vremenita.
Luk 1:19 I odgovarajući anđeo reče mu: Ja sam Gavrilo što stojim pred Bogom, i poslan sam da govorim s tobom i da ti javim ovu radost.
Luk 1:20 I evo, onemećeš i nećeš moći govoriti do onog dana dok se to ne zbude; jer nisi verovao mojim rečima koje će se zbiti u svoje vreme.
Luk 1:21 I narod čekaše Zariju, i čuđahu se što se zabavi u crkvi.
Luk 1:22 A izišavši ne mogaše da im govori; i razumeše da mu se nešto utvorilo u crkvi; i on namigivaše im; i osta nem.
Luk 1:23 I kad se navršiše dani njegove službe otide kući svojoj.
Luk 1:24 A posle ovih dana, zatrudne Jelisaveta žena njegova, i krijaše se pet meseci govoreći:
Luk 1:25 Tako mi učini Gospod u dane ove u koje pogleda na me da me izbavi od ukora među ljudima.
Luk 1:26 A u šesti mesec posla Bog anđela Gavrila u grad galilejski po imenu Nazaret
Luk 1:27 K devojci isprošenoj za muža, po imenu Josifa iz doma Davidovog; i devojci beše ime Marija.
Luk 1:28 I ušavši k njoj anđeo reče: Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama.
Luk 1:29 A ona, videvši ga, poplaši se od reči njegove i pomisli: Kakav bi ovo bio pozdrav?
Luk 1:30 I reče joj anđeo: Ne boj se, Marija! Jer si našla milost u Boga.
Luk 1:31 I evo zatrudnećeš, i rodićeš Sina, i nadeni Mu ime Isus.
Luk 1:32 On će biti veliki, i nazvaće se Sin Najvišega, i daće Mu Gospod Bog presto Davida oca Njegovog;
Luk 1:33 I carovaće u domu Jakovljevom vavek, i carstvu Njegovom neće biti kraja.
Luk 1:34 A Marija reče anđelu: Kako će to biti kad ja ne znam za muža?
Luk 1:35 I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji.
Luk 1:36 I evo Jelisaveta, tvoja tetka, i ona zatrudne sinom u starosti svojoj, i ovo je šesti mesec njoj, koju zovu nerotkinjom.
Luk 1:37 Jer u Boga sve je moguće što kaže.
Luk 1:38 A Marija reče: Evo sluškinje Gospodnje; neka mi bude po reči tvojoj. I anđeo otide od nje.
Luk 1:39 A Marija ustavši onih dana, otide brzo u gornju zemlju, u grad Judin.
Luk 1:40 I uđe u kuću Zarijinu, i pozdravi se s Jelisavetom.
Luk 1:41 I kad Jelisaveta ču čestitanje Marijino, zaigra dete u utrobi njenoj, i Jelisaveta se napuni Duha Svetog,
Luk 1:42 I povika zdravo i reče: Blagoslovena si ti među ženama, i blagosloven je plod utrobe tvoje.
Luk 1:43 I otkud meni ovo da dođe mati Gospoda mog k meni?
Luk 1:44 Jer gle, kad dođe glas čestitanja tvog u uši moje, zaigra dete radosno u utrobi mojoj.
Luk 1:45 I blago onoj koja verova, jer će se izvršiti šta joj kaza Gospod.
Luk 1:46 I reče Marija: Veliča duša moja Gospoda;
Luk 1:47 I obradova se duh moj Bogu Spasu mom,
Luk 1:48 Što pogleda na poniženje sluškinje svoje; jer gle, odsad će me zvati blaženom svi naraštaji;
Luk 1:49 Što mi učini veličinu silni, i sveto ime Njegovo;
Luk 1:50 I milost je Njegova od koljena na koljeno onima koji Ga se boje.
Luk 1:51 Pokaza silu rukom svojom; razasu ponosite u mislima srca njihovih.
Luk 1:52 Zbaci silne s prestola, i podiže ponižene.
Luk 1:53 Gladne napuni blaga, i bogate otpusti prazne.
Luk 1:54 Primi Izrailja, slugu svog, da se opomene milosti.
Luk 1:55 Kao što govori ocima našim, Avraamu i semenu njegovom doveka.
Luk 1:56 Marija pak sedi s njom oko tri meseca, i vrati se kući svojoj.
Luk 1:57 A Jelisaveti dođe vreme da rodi, i rodi sina.
Luk 1:58 I čuše njeni susedi i rodbina da je Gospod pokazao veliku milost svoju na njoj, i radovahu se s njom.
Luk 1:59 I u osmi dan dođoše da obrežu dete, i hteše da mu nadenu ime oca njegovog, Zarija.
Luk 1:60 I odgovarajući mati njegova reče: Ne, nego da bude Jovan.
Luk 1:61 I rekoše joj: Nikoga nema u rodbini tvojoj da mu je takvo ime.
Luk 1:62 I namigivahu ocu njegovom kako bi on hteo da mu nadenu ime.
Luk 1:63 I zaiskavši daščicu, napisa govoreći: Jovan mu je ime. I začudiše se svi.
Luk 1:64 I odmah mu se otvoriše usta i jezik njegov i govoraše hvaleći Boga.
Luk 1:65 I uđe strah u sve susede njihove; i po svoj gornjoj Judeji razglasi se sav ovaj događaj.
Luk 1:66 I svi koji čuše metnuše u srce svoje govoreći: Šta će biti iz ovog deteta? I ruka Gospodnja beše sa njim.
Luk 1:67 I Zarija otac njegov napuni se Duha Svetog, i prorokova govoreći:
Luk 1:68 Blagosloven Gospod Bog Jakovljev što pohodi i izbavi narod svoj,
Luk 1:69 I podiže nam rog spasenja u domu Davida sluge svog,
Luk 1:70 Kao što govori ustima svetih proroka svojih od veka
Luk 1:71 Da će nas izbaviti od naših neprijatelja i iz ruku svih koji mrze na nas;
Luk 1:72 Učiniti milost ocima našim, i opomenuti se svetog zaveta svog,
Luk 1:73 Kletve kojom se kleo Avraamu ocu našem da će nam dati
Luk 1:74 Da se izbavimo iz ruku neprijatelja svojih, i da mu služimo bez straha,
Luk 1:75 I u svetosti i u pravdi pred Njim dok smo god živi.
Luk 1:76 I ti, dete, nazvaćeš se prorok Najvišega; jer ćeš ići napred pred licem Gospodnjim da Mu pripraviš put;
Luk 1:77 Da daš razum spasenja narodu njegovom za oproštenje greha njihovih,
Luk 1:78 Po dubokoj milosti Boga našeg, po kojoj nas je pohodio istok s visine;
Luk 1:79 Da obasjaš one koji sede u tami i u senu smrtnom; da uputiš noge naše na put mira.
Luk 1:80 A dete rastijaše i jačaše duhom, i beše u pustinji dotle dok se ne pokaza Izrailju.

Poslednja izmena:
Poštovani piramida4,

Niste u pravu!

Biblijski izveštaj ne govori o jevrejskom mesecu, već u kontekstu stoji da je to...

šesti mesec trudnoće Jelisavete (majke Jovana krstitelja):

Evo pogledajte sami biblijski kontekst:

Luk 1:1 Budući da mnogi počeše opisivati događaje koji se ispuniše među nama,
Luk 1:2 Kao što nam predaše koji isprva sami videše i sluge reči biše:
Luk 1:3 Namislih i ja, ispitavši sve od početka, po redu pisati tebi, čestiti Teofile,
Luk 1:4 Da poznaš temelj onih reči kojima si se naučio.
Luk 1:5 U vreme Iroda cara judejskog beše neki sveštenik od reda Avijinog, po imenu Zarija, i žena njegova od plemena Aronovog, po imenu Jelisaveta.
Luk 1:6 A behu oboje pravedni pred Bogom, i življahu u svemu po zapovestima i uredbama Gospodnjim bez mane.
Luk 1:7 I ne imahu dece; jer Jelisaveta beše nerotkinja, i behu oboje već stari.
Luk 1:8 I dogodi se, kad on služaše po svom redu pred Bogom,
Luk 1:9 Da po običaju sveštenstva dođe na njega da iziđe u crkvu Gospodnju da kadi.
Luk 1:10 I sve mnoštvo naroda beše napolju i moljaše se Bogu u vreme kađenja.
Luk 1:11 A njemu se pokaza anđeo Gospodnji koji stajaše s desne strane oltara kadionog.
Luk 1:12 I kad ga vide Zarija uplaši se i strah napade na nj.
Luk 1:13 A anđeo reče mu: Ne boj se, Zarija; jer je uslišena tvoja molitva: i žena tvoja Jelisaveta rodiće ti sina, i nadeni mu ime Jovan.
Luk 1:14 I biće tebi radost i veselje, i mnogi će se obradovati njegovom rođenju.
Luk 1:15 Jer će biti veliki pred Bogom, i neće piti vino ni siker; i napuniće se Duha Svetog još u utrobi matere svoje;
Luk 1:16 I mnoge će sinove Izrailjeve obratiti ka Gospodu Bogu njihovom;
Luk 1:17 I on će napred doći pred Njim u duhu i sili Ilijinoj da obrati srca otaca k deci i nevernike k mudrosti pravednika, i da pripravi Gospodu narod gotov.
Luk 1:18 I reče Zarija anđelu: Po čemu ću ja to poznati? Jer sam star i žena je moja vremenita.
Luk 1:19 I odgovarajući anđeo reče mu: Ja sam Gavrilo što stojim pred Bogom, i poslan sam da govorim s tobom i da ti javim ovu radost.
Luk 1:20 I evo, onemećeš i nećeš moći govoriti do onog dana dok se to ne zbude; jer nisi verovao mojim rečima koje će se zbiti u svoje vreme.
Luk 1:21 I narod čekaše Zariju, i čuđahu se što se zabavi u crkvi.
Luk 1:22 A izišavši ne mogaše da im govori; i razumeše da mu se nešto utvorilo u crkvi; i on namigivaše im; i osta nem.
Luk 1:23 I kad se navršiše dani njegove službe otide kući svojoj.
Luk 1:24 A posle ovih dana, zatrudne Jelisaveta žena njegova, i krijaše se pet meseci govoreći:
Luk 1:25 Tako mi učini Gospod u dane ove u koje pogleda na me da me izbavi od ukora među ljudima.
Luk 1:26 A u šesti mesec posla Bog anđela Gavrila u grad galilejski po imenu Nazaret
Luk 1:27 K devojci isprošenoj za muža, po imenu Josifa iz doma Davidovog; i devojci beše ime Marija.
Luk 1:28 I ušavši k njoj anđeo reče: Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama.
Luk 1:29 A ona, videvši ga, poplaši se od reči njegove i pomisli: Kakav bi ovo bio pozdrav?
Luk 1:30 I reče joj anđeo: Ne boj se, Marija! Jer si našla milost u Boga.
Luk 1:31 I evo zatrudnećeš, i rodićeš Sina, i nadeni Mu ime Isus.
Luk 1:32 On će biti veliki, i nazvaće se Sin Najvišega, i daće Mu Gospod Bog presto Davida oca Njegovog;
Luk 1:33 I carovaće u domu Jakovljevom vavek, i carstvu Njegovom neće biti kraja.
Luk 1:34 A Marija reče anđelu: Kako će to biti kad ja ne znam za muža?
Luk 1:35 I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji.
Luk 1:37 Jer u Boga sve je moguće što kaže.
Luk 1:38 A Marija reče: Evo sluškinje Gospodnje; neka mi bude po reči tvojoj. I anđeo otide od nje.
Luk 1:39 A Marija ustavši onih dana, otide brzo u gornju zemlju, u grad Judin.
Luk 1:40 I uđe u kuću Zarijinu, i pozdravi se s Jelisavetom.
Luk 1:41 I kad Jelisaveta ču čestitanje Marijino, zaigra dete u utrobi njenoj, i Jelisaveta se napuni Duha Svetog,
Luk 1:42 I povika zdravo i reče: Blagoslovena si ti među ženama, i blagosloven je plod utrobe tvoje.
Luk 1:43 I otkud meni ovo da dođe mati Gospoda mog k meni?
Luk 1:44 Jer gle, kad dođe glas čestitanja tvog u uši moje, zaigra dete radosno u utrobi mojoj.
Luk 1:45 I blago onoj koja verova, jer će se izvršiti šta joj kaza Gospod.
Luk 1:46 I reče Marija: Veliča duša moja Gospoda;
Luk 1:47 I obradova se duh moj Bogu Spasu mom,
Luk 1:48 Što pogleda na poniženje sluškinje svoje; jer gle, odsad će me zvati blaženom svi naraštaji;
Luk 1:49 Što mi učini veličinu silni, i sveto ime Njegovo;
Luk 1:50 I milost je Njegova od koljena na koljeno onima koji Ga se boje.
Luk 1:51 Pokaza silu rukom svojom; razasu ponosite u mislima srca njihovih.
Luk 1:52 Zbaci silne s prestola, i podiže ponižene.
Luk 1:53 Gladne napuni blaga, i bogate otpusti prazne.
Luk 1:54 Primi Izrailja, slugu svog, da se opomene milosti.
Luk 1:55 Kao što govori ocima našim, Avraamu i semenu njegovom doveka.
Luk 1:56 Marija pak sedi s njom oko tri meseca, i vrati se kući svojoj.
Luk 1:57 A Jelisaveti dođe vreme da rodi, i rodi sina.
Luk 1:58 I čuše njeni susedi i rodbina da je Gospod pokazao veliku milost svoju na njoj, i radovahu se s njom.
Luk 1:59 I u osmi dan dođoše da obrežu dete, i hteše da mu nadenu ime oca njegovog, Zarija.
Luk 1:60 I odgovarajući mati njegova reče: Ne, nego da bude Jovan.
Luk 1:61 I rekoše joj: Nikoga nema u rodbini tvojoj da mu je takvo ime.
Luk 1:62 I namigivahu ocu njegovom kako bi on hteo da mu nadenu ime.
Luk 1:63 I zaiskavši daščicu, napisa govoreći: Jovan mu je ime. I začudiše se svi.
Luk 1:64 I odmah mu se otvoriše usta i jezik njegov i govoraše hvaleći Boga.
Luk 1:65 I uđe strah u sve susede njihove; i po svoj gornjoj Judeji razglasi se sav ovaj događaj.
Luk 1:66 I svi koji čuše metnuše u srce svoje govoreći: Šta će biti iz ovog deteta? I ruka Gospodnja beše sa njim.
Luk 1:67 I Zarija otac njegov napuni se Duha Svetog, i prorokova govoreći:
Luk 1:68 Blagosloven Gospod Bog Jakovljev što pohodi i izbavi narod svoj,
Luk 1:69 I podiže nam rog spasenja u domu Davida sluge svog,
Luk 1:70 Kao što govori ustima svetih proroka svojih od veka
Luk 1:71 Da će nas izbaviti od naših neprijatelja i iz ruku svih koji mrze na nas;
Luk 1:72 Učiniti milost ocima našim, i opomenuti se svetog zaveta svog,
Luk 1:73 Kletve kojom se kleo Avraamu ocu našem da će nam dati
Luk 1:74 Da se izbavimo iz ruku neprijatelja svojih, i da mu služimo bez straha,
Luk 1:75 I u svetosti i u pravdi pred Njim dok smo god živi.
Luk 1:76 I ti, dete, nazvaćeš se prorok Najvišega; jer ćeš ići napred pred licem Gospodnjim da Mu pripraviš put;
Luk 1:77 Da daš razum spasenja narodu njegovom za oproštenje greha njihovih,
Luk 1:78 Po dubokoj milosti Boga našeg, po kojoj nas je pohodio istok s visine;
Luk 1:79 Da obasjaš one koji sede u tami i u senu smrtnom; da uputiš noge naše na put mira.
Luk 1:80 A dete rastijaše i jačaše duhom, i beše u pustinji dotle dok se ne pokaza Izrailju.

Ne bi se baš složio.
Pogledaj još jednom forumulaciju - jednu, pa drugu.

Ne kaže se - U šesti mjesec trudnoće Elizabete.
Kaže se jasno U šesti mjesec posla Bog.
----------------------------------------------------

Stih kaže koji je mjesec trudnoće Elizabete.
--------------------------------------------------------

Veoma je jasna razlika u formulaciji ova dva stiha prema "šestom" mjesecu.

Oče naš koji si na nebesima, molim te da nam svima daš Duha Svetoga, da bi svi mogli da razumemo Tvoju reč koju si nam dao upravo preko Svetoga Duha...

2Pe 1:21 Jer nikad proroštvo ne bi od čovečije volje, nego naučeni od Svetog Duha govoriše sveti Božiji ljudi.

Tvoj Sin Isus Hrist nas je učio da treba da ištemo Duha Svetoga od Tebe Oče...

Luk 11:9 I ja vama kažem: ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se.
Luk 11:10 Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvara mu se.
Luk 11:11 Koji je među vama otac u koga ako sin zaište hleba da mu da kamen? Ili ako zaište ribe da mu da mesto ribe zmiju?
Luk 11:12 Ili ako zaište jaje da mu da skorpiju?
Luk 11:13 Kad dakle vi, zli budući, umete dobre dare davati deci svojoj, koliko će više Otac nebeski dati Duha Svetog onima koji ištu u Njega?

(dakle, Isus nas je pozvao da slobodno tražimo Duha Svetoga... čak nas je tri puta opomenuo na to)

... i zato te ponizno molimo Oče naš, da nam Sveti Duh rasvetli Tvoju reč.

Hvala ti što si čuo i uslišio ovu našu molitvu a znamo da si je čuo zbog zasluga Isusa Hrista.

Amin.

Poslednja izmena:

Back