Ubuntu 12.10 par pitanja oko instalacije

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Imam jedan stariji komp na 1.6GHz, single core, 512 RAM-a, i malo mi je dojadio XP, a posto ga koristim iskljucivo za net i slusanje muzike, rekoh da probam Ubuntu 12.10.
E sad, moze li Ubuntu da radi na ovom kompu, i sta trebam da znam pre installacije Ubuntua, tipa da potpuno formatiram disk i da uklonim Win XP i sl? Probao sam install wizard iz Windowsa (tako da imam sada dva OS-a), ali Ubuntu se uvek zapuca, na prvo pokretanje da crni ekran sa promptom koji se ne pomera, a posle rucnog restarta dobijam GNU GRUB konzolu. Probao sam da kucam "boot" ali mi kaze da moram prvo da ucitam kernel, tako da nemam pojma sta dalje.

Pitam sta treba znati pre instalacije Ubuntu-a, probao Live na virtualnoj masini, i radilo je ok, samo necu da se zapucam sa GRUBom na drugom kompu kada se resim Windowsa XP, tako da ima li neko neke predloge?

Imam jedan stariji komp na 1.6GHz, single core, 512 RAM-a, i malo mi je dojadio XP, a posto ga koristim iskljucivo za net i slusanje muzike, rekoh da probam Ubuntu 12.10.
E sad, moze li Ubuntu da radi na ovom kompu, i sta trebam da znam pre installacije Ubuntua, tipa da potpuno formatiram disk i da uklonim Win XP i sl? Probao sam install wizard iz Windowsa (tako da imam sada dva OS-a), ali Ubuntu se uvek zapuca, na prvo pokretanje da crni ekran sa promptom koji se ne pomera, a posle rucnog restarta dobijam GNU GRUB konzolu. Probao sam da kucam "boot" ali mi kaze da moram prvo da ucitam kernel, tako da nemam pojma sta dalje.

Pitam sta treba znati pre instalacije Ubuntu-a, probao Live na virtualnoj masini, i radilo je ok, samo necu da se zapucam sa GRUBom na drugom kompu kada se resim Windowsa XP, tako da ima li neko neke predloge?

ja ti ne bih preporučivao na tu mašinu da stavljaš ubuntu 12.10 ajde de neku stariju verziju ili neki drugi linux da , ali ne taj ubuntu on je previše zahtevan i mislim da neće moći taj komp da ga vrti imaš temu za taj ubuntu -on je gutač ram-a bez 2 gb ni ne pokušavaj to ti je moj savet.

Убунту 12.04 може да иде на машину са 1 и више ГБ РАМ-а док на твоју машину можеш ставити Xubuntu12.04 или Lubuntu 12.04 (разлика је у радним окружењима).
Убунту 12.10 долази са новијим језгром и радним окружењем која су доста захтевнија од оног које се налази у 12.04 те није препоручљиво инсталирање (К)Убунтуа на слабијим рачунарима... Оно можеш да пробаш и Лубунту 12.10 (ја га још нисам скинуо па не могу ништа да тврдим)...
Што се тиче поступка инсталације,на нету се може наћи много упутстава али некако ми је најједноставније оно на званичним страницама Локалне заједнице корисника:
Упутство за инсталацију-аутоматска
Упутство за инсталацију-ручна

нема ту неке науке, читаш упутство и радиш по њему...
Упутство за инсталирање Убунтуа методом расподеле партиција на хард диску илити ручним одабиром партиција на које желиш да инсталираш Убунту -користи се кад имаш више оперативних система на хард диску...

Ако ти је и ово упутство штуро, то је из разлога што ти више и није потребно да би успешно извршио инсталацију Убунтуа на рачунар....

Можда би ти најбоље било да се мало поиграш са Виртуалбоксом пре него што пробаш на хард диск... бар ћеш стећи неко искуство и бићеш мање нервозан...

Poslednja izmena:
procitao sam sve ponudeno i ja sam tako radiokada sam probao samo njega da instaliram i radio je
medutim kada sam hteo da imam xp i w7 instaliranu zajedno morao sam prvo da instaliram xp pa potom w7
obrnuti redosled nije bio moguc(ja nisam mogao)
da nije tako i ovde prvo linuks pa onda w7
hvala

морао си прво вин ИКСПе па Вин/ јер ИКСПе нијр могао да препозна Вин7 . Кад ју у питању друга комбинација, прво се инсталира Виндовс па тек онда неки од Линукс базираних оперативних система обзиром да виндовси не препознају Линуксе док Линукси препознају Виндовсе те пре подизања оперативног система нуде одабир жељеног....

meni je problem jer mi ubuntu ne prepoznaje particije
sad kada sam citao cini mi se da je bilo upisano da nije sve jedno kako se deli hard jer ubuntu zahteva posebno deljenje(ako sam dobro shvatio)
tako da bi ja sada morao pre instalacije da podelim hard a onda odlaze i svi programi
za sad cu se zadovoljiti samo koriscenjem sa cda a kada budem da reinstaliram vindovs onda cu podeliti particije na trazeni nacin
hvala

Vidim ovde dosta rekla kazala, pa ću sa vama podeliti par proverenih informacija:

- Ako želite dual boot mašnu sa Windowsom na jednoj a sa Ubuntu-om na drugoj particiji, onda obavezno prvo instalirajte Windows, jer će Ubuntu preuzeti butovanje mašine, tj. instaliraće svoj GRUB loader, a u suprotnom redosledu instalacije Windows neće prepoznati ext4 fajl sistem! Ukoliko vam sa takve konfiguracije dosadi Ubuntu, a što je malo verovatno, moraćete da povratite windows boot manager sa instalacionog diska.

- Sistemski zahtevi za Ubuntu 12.04 su 512MB RAM, procesor 1Ghz i 5 GB HDD, dakle ovaj OS će raditi na pomenutoj konfiguraciji iz naslova. Ipak, od verzije 11.10, Ubuntu dolazi sa Unity desktop enviroment-om koji je zbog kojekakvih eyecandy efekata hardverski izuzetno zahtevan, tako da će mašina štucati odmah po instalaciji. Rešenje ovog problema je u korišćenju nekog lightweight okruženja, a ja ti toplo preporučam Xfce. Dakle, po instalaciji pravac Ubuntu software center, u polje za pretragu xFce i skineš pomenuti desktop enviroment, restartuješ sistem, prilikom logovanja izabereš xFce sesiju, i eto tebi aviona od kompjutera.

Vidim ovde dosta rekla kazala, pa ću sa vama podeliti par proverenih informacija:

- Ako želite dual boot mašnu sa Windowsom na jednoj a sa Ubuntu-om na drugoj particiji, onda obavezno prvo instalirajte Windows, jer će Ubuntu preuzeti butovanje mašine, tj. instaliraće svoj GRUB loader, a u suprotnom redosledu instalacije Windows neće prepoznati ext4 fajl sistem! Ukoliko vam sa takve konfiguracije dosadi Ubuntu, a što je malo verovatno, moraćete da povratite windows boot manager sa instalacionog diska.

- Sistemski zahtevi za Ubuntu 12.04 su 512MB RAM, procesor 1Ghz i 5 GB HDD, dakle ovaj OS će raditi na pomenutoj konfiguraciji iz naslova. Ipak, od verzije 11.10, Ubuntu dolazi sa Unity desktop enviroment-om koji je zbog kojekakvih eyecandy efekata hardverski izuzetno zahtevan, tako da će mašina štucati odmah po instalaciji. Rešenje ovog problema je u korišćenju nekog lightweight okruženja, a ja ti toplo preporučam Xfce. Dakle, po instalaciji pravac Ubuntu software center, u polje za pretragu xFce i skineš pomenuti desktop enviroment, restartuješ sistem, prilikom logovanja izabereš xFce sesiju, i eto tebi aviona od kompjutera.

Кад смо код рекла-казала, Убунту 12.10 (али и 12.04) без барем 1ГБ РАМ-а неће да ради онако како треба....
Ако се жели XFC радно окружење описан поступак у цитираној поруци је потпуно непотребан и само ствара „гужву“ ... једноставније је одмах скинути Xubuntu 12.10 (12.04) и инсталирати на слабију машину него ли се чудити зашто Убунту (са Јунит радним окружењем) неће да ради како би се очекивало....

]meni je problem jer mi ubuntu ne prepoznaje particije
sad kada sam citao cini mi se da je bilo upisano da nije sve jedno kako se deli hard jer ubuntu zahteva posebno deljenje(ako sam dobro shvatio)
[/I]
tako da bi ja sada morao pre instalacije da podelim hard a onda odlaze i svi programi
za sad cu se zadovoljiti samo koriscenjem sa cda a kada budem da reinstaliram vindovs onda cu podeliti particije na trazeni nacin
hvala

Нисам сигуран да сам схватио о чему ти тачно причаш?
Шта сит тачно покушао па ти Убунту није препознао партиције?
Да ли си уопште прочитао Упутство за инсталирање Убунтуа методом расподеле партиција на хард диску чији линк сам оставио у некој од претходних порука?
Рекао бих да ниси...
Ако већ ниси сигуран шта и како (без обзира на упутство) постави Убунту на УСБ флеш меморију (потребна од бар 1 ГБ) и користи на тај начин, систем ће бити малко бржи него што је то случај са диска...

probao sam ja da ga instaliram nisam uspeo samo sam izgubio particiju dsa svom memorijom
on izgleda ne prepoznajeparticije u"ntfs" sistemu tako kad ju je prepravio vise nije bila prepoznatljiva prilikom dizanja sistema
otisao sam na http://www.ubuntu.com/download/help/install-ubuntu-with-windows i sammi je instalirao ubuntu 12 10 iz vindovsa
sve je sam odradio jedino sto je jako zahtevan pa mi je spor

@duli
чудо једно како делови од југа не пасују у ферари....
Линукс препознаје NTFS фајл систем само што је то лош фајл систем за инсталацију линукса.... Линукс се инсталира најчешће у ext4 фајл систему ...

Што се тиче инсталације преко Вубија (wubi инсталација-инсталација у оквиру Виндовса) она је више да се корисник упозна са начином инсталације као и да стекне основна искуства у раду са Линуксом...самим тим и систем не ради исто као да је инсталиран на хард диск....

Можда не би било згорег да се пре инсталације неког оперативног система прво упознаш са истим... оно, познавање Виндовса и није нека мера знања рада на рачунару...Што потврђују и твоји проблеми приликом инсталације Линукса...

јеси ли покушао са апдејтом?

Такође би могао да у синаптику (Synaptic) нађеш груб2 и исти инсталираш односно реинсталираш уколико је већ инсталиран (уколико не види виндовс 7 као још једна оперативни систем)

Уколико је проблем до саме NTFS партиције баци поглед у синаптику шта ти даје на дати упит NTFS.... сад нисам се скоро играо са crancbang-ом па не знам који су пакети заступљени а који не... али је то најлакши начин да дођеш до решења проблема..

подигнеш неку линукс дистрибуцију са диска/УСБ-а и помоћу програма за партиционисање (GParted - најчешће) форматираш потребну партицију у систем који желиш.....

Cak ti ni to nije potrebno, Mozes samo da kliknes dali zelis da zamenis postojeci sistem ubuntu-om *da iskoristis ceo hard disk*, ili hoces dual-boot win i ubuntu, a u kraju krajeva imas precicu na instaleru koji te vodi pravo do G parted programa preko koga rucno stelujes home, swap, ext4 koji stavis / za boot, swap na njega od 1 giga.... Nikada nije bilo lakse instalirati Linux, po gotovo Ubuntu. Secam se, nekada devedesetih si morao da se pomucis za Slack, RedHat, a ako hoces Gentoo - osisaj se na celavo, dok kosa ne poraste neces ga instalirati :D :D :D

Back