Dva fakulteta, devet jezika...i buranija

itekako pije, bukvalno zavrse na pijaci, licno znam ljude
pola radnog veka odrade u firmi pa iz nekog razloga popiju otkaz, ili su izbegla lica pa izbegnu posto popiju otkaz zbog svoje nacionalnosti
pa ne mogu dobiti azil ili bilo sta preko agencija, a azile dobiju ljudi iz srbije npr

dok iz istocne srbije znam i lecene narkomane koji su se zaposlili po domovima zdravlja u EU
O tome baš i pričamo. Iz ko zna kog razloga mogu dobiti otkaz, ali ako vrede, umeju i hoće, naći će drugi posao. Neće sedeti skrštenih ruku i kukati nad sudbinom kletom.
A to za nacionalnost tek ne verujem. Prvi put čujem da se to gleda i verovatno spada u statističku grešku. Ne znam za Kosovo, ali u Vojvodini nacionalnost ne igra nikakvu ulogu.

A meni je u redu što lečeni narkoman dobije posao. I to baš u domu zdravlja jer njegovo iskustvo pomaže da bude što manje narkomana. :super:

O tome baš i pričamo. Iz ko zna kog razloga mogu dobiti otkaz, ali ako vrede, umeju i hoće, naći će drugi posao. Neće sedeti skrštenih ruku i kukati nad sudbinom kletom.
A to za nacionalnost tek ne verujem. Prvi put čujem da se to gleda i verovatno spada u statističku grešku. Ne znam za Kosovo, ali u Vojvodini nacionalnost ne igra nikakvu ulogu.

A meni je u redu što lečeni narkoman dobije posao. I to baš u domu zdravlja jer njegovo iskustvo pomaže da bude što manje narkomana. :super:

nasli, na pijaci, cuvali decu etc ... formalan posao u okviru struke nisu uspeli pronaci

leceni narkoman je kontraindikacija za odredjena radna mesta ;)
i dozivotna dijagnoza

Zato što učimo decu da "samo" treba da završe fakultet i sve će dobiti na tacni.
Mamini i tatini sinovi kojima će se već naći neko dobro radno mesto. A kad roditelji podbace onda su im oni krivi, država, sistem i svi drugi. I ne pada im napamet da se potrude za sebe.
Ja više cenim ljude poput ZD nego tatine sinove koji misle da su bogomdani jer imaju dobar posao i platu koju im je neko namestio.

jeste, ali to je onaj nedostatak zivotnog cilja i nemogucnost adaptacije koje sam pomenula jer oni sebi postave za cilj zavrsetak studija i to je to.
moj brat dve i po godine nije mogao da nadje posao u srbiji - pozajmio je pare, otisao u inostranstvo i nasao ga je za dva dana.
ne radi u struci ali mu ne pada na pamet da se zali na srbiju, diplomu koju mu je ona pruzila ili na trziste rada, prosto gura ka svom cilju.

prosle godine mi je prijatelj i kolega ostao bez posla. cim sam cula, zvala sam brata da pitam da li bi hteo da mu pomogne da nadje posao i snadje se. sve je bilo ok, ali on je odbio.
lepse mu je bilo da ostane u srbiji i zivi mami na grbaci, pa dokle traje.
kad mame vise ne bude, bice kriva i drzava i diploma i veze i trziste rada, samo on nece.

jeste, ali to je onaj nedostatak zivotnog cilja i nemogucnost adaptacije koje sam pomenula jer oni sebi postave za cilj zavrsetak studija i to je to.
moj brat dve i po godine nije mogao da nadje posao u srbiji - pozajmio je pare, otisao u inostranstvo i nasao ga je za dva dana.
ne radi u struci ali mu ne pada na pamet da se zali na srbiju, diplomu koju mu je ona pruzila ili na trziste rada, prosto gura ka svom cilju.

prosle godine mi je prijatelj i kolega ostao bez posla. cim sam cula, zvala sam brata da pitam da li bi hteo da mu pomogne da nadje posao i snadje se. sve je bilo ok, ali on je odbio.
kad mame vise ne bude, bice kriva i drzava i diploma i veze i trziste rada, samo on nece.

Nije svak lud za inostranstvom, vjerovatno se covjek nada da ce naci nesto kod kuce.

:ok:..

Od početka ekonomske krize nezaposlenost među mladima drastično porasla. Više od 20.000 fakultetlija bez posla, a 30.000 odustalo od traganja.

TREĆINA ukupno nezaposlenih u Srbiji ima između 15 i 30 godina. Skoro polovina nacije tog uzrasta u Srbiji nema sopstvene prihode, a broj mladih bez posla drastično je porastao od početka krize, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema upozorenjima Eurostata, nezaposlenost među populacijom od 15 do 24 godine u EU povećana je za poslednje četiri godine tačno za polovinu. U Srbiji je porasla skoro za trećinu, s tim što je i pre pet godina bila veoma visoka.

Tako je 2008. bilo 181.510 nezaposlenih do 30 godina, odnosno 102.581 do 24. Ove godine ih je 234.627 do 30 godina, odnosno 120.306 do 24. I dok je nezaposlenih između 15 i 19 godina manje nego pre (smanjen prirodni priraštaj), broj mladih bez primanja u trećoj deceniji u stalnom je porastu.

Glavni krivci za ovakvu situaciju su neadekvatan obrazovni sistem, odnosno školovanje kadrova koji ne odgovaraju tržištu rada, ali i slaba mobilnost omladine i nepostojanje dovoljno programa zapošljavanja. Vremenom, sve više mladih odustaje od potrage za službom i isključuju se iz društva, odnosno ostaju na njegovim marginama.

Poseban problem je, upozoravaju iz Nacionalne službe za zapošljavanje, što od ukupnog broja nezaposlenih do 30. više od 20.000 njih ima fakultetsku diplomu.

Ipak, podaci ove službe razlikuju se od brojki Republičkog zavoda za statistiku, i prema njima broj “omladinaca” bez posla pao je u odnosu na 2008. Ovo, međutim, u realnosti nije tako. Kako kažu u NSZ, njihove brojke pokazuju koliko se ljudi stvarno javlja ovoj službi, tražeći posao.

Tako je u 2008. bilo ukupno 215.379 prijavljenih do 30 godina. Naredne godine na birou ih je bilo 195.580, da bi od 2010. brojke opet počele da rastu. Danas ih je 204.785, od čega je 106.525 žena.

Ako se ovi podaci uporede sa podacima Zavoda za statistiku, razlika je 30.000 “duša”. Ova brojka pokazuje da toliko ljudi nema posao, ali je i odustalo od njegovog traženja i ne javlja se na evidenciju NSZ.

I dok u Nacionalnoj službi rešenje vide u češćem održavanju sajmova zapošljavanja, u “Građanskim inicijativama” veruju da bi situacija bila mnogo bolja kad bi lokalne samouprave mladima pomogle da pokrenu svoj biznis.

- Naše istraživanje pokazalo je da dve trećine mladih misli da je rizično postati preduzetnik u ovom trenutku, a 57 odsto njih smatra da je najsigurnija državna služba. Većina čak veruje da su državni činovnici plaćeni taman koliko treba, dok su preduzetnici premalo plaćeni - kaže Jelena Ožegović iz “Građanskih inicijativa”.

Zato opštine treba da finansiraju razvijanje mikrobiznisa. U suprotnom, nezaposlenost će kod radno najproduktivnije generacije stvoriti osećaj besmisla, beskorisnosti i gubitka nade, a direktna posledica je sve veći “odliv mozgova”. Čak 63 odsto domaćih studenata volelo bi da ode, zbog čega smo u samom svetskom vrhu.

za stariju populaciju sam kucala, evo mladje - zvanicno

Pitanje motivacije je pitanje-šta želimo od života i ono je, usudila bih se reći isključivo vezano
za unutrašnji kurs, akciju, viziju.
Istina, živimo u vremenu iskrivljenih vrednosti, klasnih razlika sve izraženijih, ali
nije bilo jednostavno ni našim bakama i dedovima pa su ipak želeli više od života, nisu se prepuštali malodušnosti.
Šta drugo imamo ako se ne borimo, ako ne ulažemo u sebe i druge?
Obrazovanjem, učenjem različitih zanata, emotivno, fizički.
Biti čovek-fikus koji spava-jede-sedi i gunđa?
Ili borac koji daje sebi šansu da uspe. Izbor je na nama.

itekako pije, bukvalno zavrse na pijaci, licno znam ljude
pola radnog veka odrade u firmi pa iz nekog razloga popiju otkaz, ili su izbegla lica pa izbegnu posto popiju otkaz zbog svoje nacionalnosti
pa ne mogu dobiti azil ili bilo sta preko agencija, a azile dobiju ljudi iz srbije npr

dok iz istocne srbije znam i lecene narkomane koji su se zaposlili po domovima zdravlja u EU

Da si citirala ceo moj post, videla bi da imamo isto misljenje.
Problem ove drzave je da su ljudi zatucani, smatraju da ako neko ima zavrsen faks automatski zna posao.
Zato ima puno slucajeva da nestrucni ljudi rade na visoko placenim mestima i zagorcavaju zivot ovima ispod sebe, koji znaju mnogo vise.

ima svega, zivimo u ludim vremenima

a onim jadnim mladima koji ne vide perspektivu, koji ne mogu nigde otici iz hiljadu razloga, ciji su roditelji ostali bez posla sigurno moze samo stetiti pokusaj etiketiranja kao nesposobnih ...
svi se trude koliko mogu, i ta zena, poliglota sa 2 diplome koja prodaje na pijaci i koja itekako postoji sigurno nije nesposobni kreten koji tu sudbinu i zasluzuje
nije fer proglasiti ih jedinim zasluznim za svoje stanje, ne mogu svi otici preko a vecina malih biznisa otvorenih zadnjih god propada

a onim jadnim mladima koji ne vide perspektivu, koji ne mogu nigde otici iz hiljadu razloga, ciji su roditelji ostali bez posla sigurno moze samo stetiti pokusaj etiketiranja kao nesposobnih ...
svi se trude koliko mogu, i ta zena, poliglota sa 2 diplome koja prodaje na pijaci i koja itekako postoji sigurno nije nesposobni kreten koji tu sudbinu i zasluzuje
nije fer proglasiti ih jedinim zasluznim za svoje stanje, ne mogu svi otici preko a vecina malih biznisa otvorenih zadnjih god propada

Tesko je. Srbija je jos uvek "zatvoreno drustvo" sa svim karakteristikama te sintagme. Izmedju ostalih, staticnost i manjak socijalne pokretljivosti nisu nuzno uslovljeni finansijama- to vidimo iz gornjih postova. Neki nece da idu van iz straha jer je konstrukt nase drustvene stvarnosti iz diskursa vlasti jos uvek opterecen ksenofobijom, mrznjom i preteranim etnopatriotizmom. Veliki dio drustva ima odbojnost prema realnim ekonomskim uslovima koje im se nude iz prezira, kompleksa vise vrednosti ili prostog istoricizma .... i svaki od ovih razloga ima neko psiholosko uporiste i samoopravdanje. U tome im pomaze politicka faktokratija (svest o nemogucnosti promene, mirenje sa sudbinom, tako je i drugima itd)

Poslednja izmena:

One ne prodaje, ona kupuje i od svoje penzije ne može da kupi buraniju...ili boraniju.
Prilog sam samo delimično čuo, ja sam kuckao na kompu, a sa TV-a je išao ton. Čim sam kraičkom svesti registrovao o čemu se priča, obrnuh se u fotelji.
Ona je nabrojala ono što sam u uvodnom postu pomenuo, i još je rekla da ima neki zanat od 16 godine.
Ona je penzioner, dakle ona je radila, penziju zaradila, ali ne može od nje da pristojno živi. Kupi paradajz, ali ne može boraniju, nema dovoljno novca.
Možda i savim dobro govori tih 9 jezika, ali svaki poslodavac će radije zaposliti mlado i mirišljavo žensko, nego staricu od 60+ godina. Zašto je to tako, to najbolje vi znate.
Konkurencija među prevodiocima je danas veoma velika, a to je posledica onog talasa koji je nagrnuo na Filološki onda kad se od davanja časova engleskog jezika sasvim pristojno zarađivalo u siromašnoj Srbiji.
Osim toga, ako ćemo po zakonu, ne možete da primate penziju i da radite za platu. Osim na crno.
I nije tema o toj ženi, pa ni o prilikama i zemlji Srbiji, nego o vama i vašoj deci, vašim motivima i motivima kojima ćete njih motivisati uprkos sadašnjem stanju koje nam je svima poznato.

ne radi se uoste o tome da ce neko da je proglasi kretenom - to je njen zivot i ona snosi posledice odluka koje je u zivotu donela. za nju je kasno da promeni bilo sta ali neko mladji moze da nauci da razmislja drugacije, jer osnovni problem je razmisljanje.
ona ocigledno nije umela da se proda a nije joj ni palo na pamet da uci da to radi kad je videla da joj plata ne odgovara. zasto?
bila sam u istoj situaciji ali sam priznala sebi da treba da naucim kako da dodjem do boljeg radnog mesta, da ja to ne znam i da nemam vestine koje bi mi omogucile da napredujem. to je bilo krajnje neprijatno ali da sam se blokirala u razmisljanju "ja sam bolja od ostalih, kako oni imaju a ja nemam" ili "krivo je drustvo, ja tu ne mogu nista", kad tad bi me sacekala ista scena koja i ceka svakog ko ne moze da se preusmeri dok je vreme.

druga stvar, svet je globalno selo. ne sluzi nicemu uciti dete da se ogranicava na srbiju i da se koncentrise na nju, to je pogresno i skodice bas tom detetu.
tako se danas ne razmislja, ostatak sveta putuje i radi gde god se ukaze prilika - ako je kina, onda tamo, ako je engleska ili svajcraska, ide se tamo gde posla ima. i francuzi i englezi i svajcarci tako danas rade, ne samo srbi. nemas dovoljno u srbiji, ne valja ti? izadji.
pare se zaradjuju tamo gde ih ima a prijatan i uredjen zivot je sam po sebi dobra motivacija. lako je vratiti se kad imas dovoljno.
detetu se pruza primer, dzaba drzis govor ako sam ne radis to o cemu pricas.

ne radi se uoste o tome da ce neko da je proglasi kretenom - to je njen zivot i ona snosi posledice odluka koje je u zivotu donela. za nju je kasno da promeni bilo sta ali neko mladji moze da nauci da razmislja drugacije, jer osnovni problem je razmisljanje.
ona ocigledno nije umela da se proda a nije joj ni palo na pamet da uci da to radi kad je videla da joj plata ne odgovara. zasto?
bila sam u istoj situaciji ali sam priznala sebi da treba da naucim kako da dodjem do boljeg radnog mesta, da ja to ne znam i da nemam vestine koje bi mi omogucile da napredujem. to je bilo krajnje neprijatno ali da sam se blokirala u razmisljanju "ja sam bolja od ostalih, kako oni imaju a ja nemam" ili "krivo je drustvo, ja tu ne mogu nista", kad tad bi me sacekala ista scena koja i ceka svakog ko ne moze da se preusmeri dok je vreme.

ne, radi se o tome da nezaposlene u srbiji proglasavaju kretenima zato sto se nisu snasli- a nije tako
!i ta zena nije imala problem da se nije mogla prodati, vec je nailazila na zid odbijanja zato sto je izbeglo lice, a kao takvo nije uspela otici preko, jer su "sposobniji" neizbegli preuzeli njeno mesto

svet jeste globalno selo, i nasi strucnjaci putuju, ali postoji veliki problem nezaposlenosti u srbiji
a mladi su otvoreni koliko je inostranstvo otvoreno njima, nikad niko od boljeg nije bezao

Poslednja izmena:
druga stvar, svet je globalno selo. ne sluzi nicemu uciti dete da se ogranicava na srbiju i da se koncentrise na nju, to je pogresno i skodice bas tom detetu.
tako se danas ne razmislja, ostatak sveta putuje i radi gde god se ukaze prilika - ako je kina, onda tamo, ako je engleska ili svajcraska, ide se tamo gde posla ima. i francuzi i englezi i svajcarci tako danas rade, ne samo srbi. nemas dovoljno u srbiji, ne valja ti? izadji.
pare se zaradjuju tamo gde ih ima a prijatan i uredjen zivot je sam po sebi dobra motivacija. lako je vratiti se kad imas dovoljno.
detetu se pruza primer, dzaba drzis govor ako sam ne radis to o cemu pricas.

Koji si ti materijalista.

Back