Bžežinski: Amerika izgubila moć

drdoktor

Elita
Banovan
Poruka
23.062
Bžežinski: Amerika izgubila moć
B. VLAHOVIĆ | 06. februar 2012. 21:06 | Komentara: 12

Zbignjev Bžežinski, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džimija Kartera objavio novu knjigu o neizvesnoj budućnosti sveta. Pobednik neće biti ni Kina, već će pobediti haos
Zbignjev Bžežinski

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA
Ako Amerika nastavi da slabi i vodi kratkovidu spoljnu politiku, padaće na svetskoj sceni. Ali, pobednik neće biti Kina, već će pobediti haos. U narednih dvadeset godina na svetskoj sceni se ne može pojaviti superdržava kakva je bila Amerika u poslednjih pet godina. U toku je proces decentralizacije, a snaga i uticaj se bespovratno sele sa Zapada na Istok. Potreban je razuman kompromis. Ako ga ne dostignemo, nismo daleko od kraja civilizacije.

To je glavna poruka Zbignjeva Bžežinskog, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Kartera, u intervjuu moskovskoj "Komsomolskoj pravdi", a povodom promocije njegove knjige "Strateško viđenje: Amerika i kriza globalne moći".

Amerika rapidno gube privlačnost u svetu jer je u poslednjih 20 godina potrošila kredit koji joj je dala istorija posle raspada SSSR.

- U svetu se pojavio fenomen globalnog političkog buđenja. Nikad do sada se nije toliko otvoreno pokazivala politička samosvest. Zato se svetom teško upravlja. Zapad više ne dominira svetom. Amerika je dozvolila povećanje socijalne nejednakosti. Ako je 1990. direktorska plata u kompaniji bila 70 puta veća od prosečne američke, sad je veća 325 puta. Omalovažena je pravednost u društvu, što je temelj stabilnosti države. A Amerika vodi ratove koje ne plaća iz budžeta, već pravi beskonačne zajmove, što je pretvara u nesposobnog dužnika. Mi smo u poslednje dve decenije izgubili osećaj mere i skromnosti - kaže Bžežinski.

On dalje naglašava da danas prosečni Evropljanin ima veće šanse da uspe u životu i karijeri nego Amerikanac. Posebno ga brine obrazovanje jer, kako kaže, prosečan Amerikanac nema predstavu o svetu. U državnim školama ne postoji predmet: svetska istorija.

- Mi učimo decu vrlo patriotskoj istoriji, u kojoj nema složene prošlosti kao što je proterivanje hiljada Indijanaca sa svoje zemlje. A znanja iz geografije su još gora. Oko 52 odsto maturanata na koledžima u Americi ne može na karti da pokaže gde je Njujork, a 70 odsto onih koji su hteli da studiraju u razdobolju 2003-2010. ne može da na karti pronađe Irak, zemlju s kojom su ratovali - navodi Bžežinski.

RUSIJA I UKRAJINA

- Rusija se kreće u pravcu demokratije. Formira se građansko društvo. Srednja klasa u Rusiji oseća svoje veze sa evropskom kulturom i vidi sebe kao deo Zapada. I u Ukrajini su slični procesi. Bilo bi dobro da Ukrajina ostane bliska sa Rusijom - ističe Bžežinski.

Brežinski je dosta ograničen. On ne razume da Rusija mora biti izgažena na najžešći način.

Zato se radujem dolasku Mita Romnija koji će terati putina da laje & igra ko mečka.

U stvari ne znam da li će putin uopšte politički doživeti novembar mesec, jer mu Žuganov diše za vratom.

jer mu Žuganov diše za vratom.
Ak5XltYCAAI1WRL.jpg

rusenje berlinskog zida izazvalo je ono najgore u nemackoj revansizam za WWII. svo delovanje nemacke je podrzala amerika. mi smo medju prvima najeb ali. sad su i drugi pod udarom bezumnog kauboja. ne moze ovo ovako doveka.
zasto na kosmetu nisu stvorili bezbedno, razvijeno, demokratsko drustvo za ovih 12 godina? zato sto to nisu ni hteli. ratove vode zbog otimanja i pljacke

Brežinski je dosta ograničen. On ne razume da Rusija mora biti izgažena na najžešći način.

Zato se radujem dolasku Mita Romnija koji će terati putina da laje & igra ko mečka. ...... .

Sa suzom u oku i tugom u srcu -STOP- obaveštavamo babaseru Džegi,- STOP-da joj je draga i mila Amerika na izdisaju! -STOP- z;)
.. te da je neće -STOP- oporaviti -STOP- nikakvo internet lajanje -STOP- performans "IGRA MEČKE", stil Džegi -STOP-

z:)

Zato se radujem dolasku Mita Romnija koji će terati putina da laje & igra ko mečka.

U stvari ne znam da li će putin uopšte politički doživeti novembar mesec, jer mu Žuganov diše za vratom.

Kako si ti ogranicena crna drugo, ako stabilnost civilizacije zavisi od toga da Putin seni kao kuce racunaj da smo potrosili kredit zivota. Moracete shvatiti da covjek cita kao bukvar te zapadne drzavnicke buba svabe jer je bio direktor KGBa, oni kad najave sastanak sa njim on zna sto ce da kazu, a sto ce da misle i sto ce da rade. Plus sto je izuzetno bitno ima muda kao kosarkaske lopte, a to je prednost ipo . . .

Џагуар не подноси Русију, зато што Русија традиционално подржава земље шиитског ислама. а ако Иран постане нуклеарна сила, има да буде весело у Заливу :lol:

Ako je taj mundos, ja sam Haile Gebre Selasije .... taj vam je neki Mosa iz kubuca , suplemenik Bzezinskog .. olinjalog reptila .. i mog najljuceg neprijatelja ....

Bože, ljudi kako ne shvatate scenario američkog uvodjenja demokratije:
1. Sorošev ološ u vidu lokalni Kandićki, Mićićki i sl.
2. Borba za veća prava dece, žena, kučića, mačića ...
3. Gradjanski rad, najbolje verski, minimum 4 godine
4. Dolaze Ameri na belim bombarderima i uvode demokratiju
Ja bih i voleo da udare na Kinu u Rusiju.
Jer onda ima da ih nema.
Ali sve je to maska. Pravi cilj je SIBIR. Koji ima više nafte nego svi arapi zajedno, gas koji ide u nebo
a sa njim drže pola Evrope na kratkom kanapu.
Da je ostao Jeljcin, možda, ali Putin neda.
Tek kineze netreba dirati.

Ako je taj mundos, ja sam Haile Gebre Selasije .... taj vam je neki Mosa iz kubuca , suplemenik Bzezinskog .. olinjalog reptila .. i mog najljuceg neprijatelja ....

вараш се, Џагуар је прави мухамеданац. ислам познаје боље од многих који су завршили медресу, што значи да га није учио само из тефсира. знам шта причам ;)

вараш се, Џагуар је прави мухамеданац. ислам познаје боље од многих који су завршили медресу, што значи да га није учио само из тефсира. знам шта причам ;)

Ih .. koliko sam takvih upoznao na jednom cionistickom forumu ... dok me nisu banovali .... znaju ,, Kuran ,, ko Muhamed ...

Od njiha sam i ja naucio pola ,, Kurana ,, ... narocito one delove koji nemaju veze sa zivotom .... i kompromitujuce crtice iz zivota Muhameda ...

Poslednja izmena:

ccccc....

ako je rat za tebe afrodizijak onda ti nema pomoci ,jer sva curis i kipis kroz pore ....od srece.

zeno zelim ti pomoci
menstruacija.jpg

Ih .. koliko sam takvih upoznao na jednom cionistickom forumu ... dok me nisu banovali .... znaju ,, Kuran ,, ko Muhamed ...

Od njiha sam i ja naucio pola ,, Kurana ,, ... narocito one delove koji nemaju veze sa zivotom ....

Кур'ан је невелика књига, није никаква мудрост научити га.. неки које сам познавао су га знали напамет, до последњег ајета. Џагуар зна много више од тога.

amerika nema resenje za kinu i rusiju

jedino kako mogu da rade protiv njih jeste da ih iznutra urusavaju finansiranjem veleizdajnika i pravljenjem unutrasnjeg haosa.

to i rade uostalom

no i Rusija i Kina se odlicno bore sa time.

neki direktni napad bi se zavrsio momentalnim unistenjem cele amerike jer bi istovremeno prema americi ispalili kompletan ICBM arsenal Rusija i Kina zajedno.

Back