Kakav srpski film priželjkujete?

Istorijski filmovi, pretezno istorija Nemanjica i Srednjek Veka. Ne postoji ni jedan jedini film koji se bavi Nemanjicima.
Pri tom ne mislim tu samo na ratove i bitke, ima tu i te kako bogatog materijala, koji u filmskom smislu nisu uopste iskoristeni.

Zatim srpske bajke, mitovi i legende, vrlo su slabo zastupljeni.
Nesto poput Bergmanovog, ''Devicanskog izvora'' ili ''Sedmog pecate''.

Ali to je tako neprecizno...

... nimalo, ako su mi filmovi "Srpske" (navodi se odnose na prethodnih 5-10-15 godina) kinematografije mahom loši i bez smisla, ja sam precizan i ne tražim puno.
Unapred se ogradjujem od argumentacije ovoga, pošto je u pitanju subjektivno vidjenje-
ali bih pozvao one koji se ne slažu(iz čiste radoznalosti moje) da mi navedu 1(jedan) smislen i dobar film u nas, u navedenom periodu.

... nimalo, ako su mi filmovi "Srpske" (navodi se odnose na prethodnih 5-10-15 godina) kinematografije mahom loši i bez smisla, ja sam precizan i ne tražim puno.
Unapred se ogradjujem od argumentacije ovoga, pošto je u pitanju subjektivno vidjenje-
ali bih pozvao one koji se ne slažu(iz čiste radoznalosti moje) da mi navedu 1(jedan) smislen i dobar film u nas, u navedenom periodu.

Za mene su smisleni ''Sinovci'' (iako je tematika ratna, ona nije samo srpska, već i ljudska, sa potresnom porukom, koja navodi da razmislimo o vlastitoj sudbini, sudbini naroda, sudbini svojih predaka i svojih pokljenja) i ''Montevideo'' (i zbog načina na koji je snimljeni, a još više zbog poruke - opet zbog poruke - verovanja u snagu kolektivnog duha).

''Klopka'' je isto dobra, i mislim da je glupo radnju ovog filma vezivati za isključivo ovaj prostor. Prikazali su mehanizam koji je čest i češći, sigurna sam, u mnogim evropskim zemljama.

Za mene su smisleni ''Sinovci'' (iako je tematika ratna, ona nije samo srpska, već i ljudska, sa potresnom porukom, koja navodi da razmislimo o vlastitoj sudbini, sudbini naroda, sudbini svojih predaka i svojih pokljenja) i ''Montevideo'' (i zbog načina na koji je snimljeni, a još više zbog poruke - opet zbog poruke - verovanja u snagu kolektivnog duha).

''Klopka'' je isto dobra, i mislim da je glupo radnju ovog filma vezivati za isključivo ovaj prostor. Prikazali su mehanizam koji je čest i češći, sigurna sam, u mnogim evropskim zemljama.

... "Sinovce" nisam gledao, ali koliko sam razumeo u pitanju je nešto kao studentski projekat?
... "Klopka" je prosečan film, koji je jedino Glogovac vadi,- jeftin, varijacija na temu i bezličan.
... "Montevideo" je Bjelogrlićevo & Trifunovićevo skrnavljenje jednog od najznačajnijih i najsimpatičnijih dogadjaja u našoj sportskoj istoriji (videti "više od igre", ako nekog zanima kako se to radi). Film neolibertarijanske "elite" na pola puta izmedju "Ona voli zvezdu" i " Ivkove slave"- za široke narodne mase(kako ih oni zamišljaju) ...
Ovo je sve IMO. naravno...

... "Sinovce" nisam gledao, ali koliko sam razumeo u pitanju je nešto kao studentski projekat?
... "Klopka" je prosečan film, koji je jedino Glogovac vadi,- jeftin, varijacija na temu i bezličan.
... "Montevideo" je Bjelogrlićevo & Trifunovićevo skrnavljenje jednog od najznačajnijih i najsimpatičnijih dogadjaja u našoj sportskoj istoriji (videti "više od igre", ako nekog zanima kako se to radi). Film neolibertarijanske "elite" na pola puta izmedju "Ona voli zvezdu" i " Ivkove slave"- za široke narodne mase(kako ih oni zamišljaju) ...
Ovo je sve IMO. naravno...

''Sinovci'' studentski projekat... hm. :)
Dezinformacija.
Da, ''Klopka'' je prosečan i bezličan u odnosu na filmove širom sveta te i slične tematike, ali je prvi od te vrste kod nas...
I ja sam imala slično mišljenje za ''Montevideo'', međutim, pre neki dan sam se uverila da nije tako...
I ne mora uvek da znači da je ono što je za široke narode mase lošeg kvaliteta. Nije to pravilo bez izuzetaka.

Slažem se da nemamo dobar film, skoro ni približan... Nego sam rekao što si napisao "dobar i smislen"...Malo me zbunilo jer nisi naveo ni žanr ni bazično priču ili bilo šta vezano za likove...

Zaista su nam filmovi loši... Prvo smo zastareli... Evo upravo se setih jednog jako dobrog a našeg: Lajanje na zvezde...Aj' da čujem ko ne voli... Ono što mi smeta kod ovog filma je užasan kvalitet slike (odnosno odsustvo istog)... Uporedite samo neki američki film iz 80-tih sa ovim našim, jako loš kvalitet slike ali opet volim ovaj film...

Ja prizeljkujem konacno neki novi domaci opusteni film , koji nije kopija nekakvih zapadnjackih sranja i koji ne opterecuje nekim teskim temama, hteo bi da vidim nesto novo tipa " Kad porastem bicu Kengur" , "Mrtav 'ladan" , "Crni Gruja', " Ringeraja" ............tako neki film koji deluje opustajuce i cije fore cemo citirati u duzem vremenskom periodu a takvih je filmova poslednjih godina nazalost jako malo.
Moze cak i neki film koji ce se baviti nasim problemima i svakodnevnicom ali opet na neki duhovit i neopterecujuci nacin ali nazalost i toga je jako malo u poslednje vreme.

jel postoji ekranizacija Kad su cvetale tikve?
Ja mislim da bi od te knjige ispao odličan film.

Inače mi se pre činilo da bi se mogao napraviti dobar film sa motivima iz naše istorije, folklora, magije i td koji bi ličio na nešto od Tima Bartona... A onda sam odgledala Čarlston za Ognjenku i skapirala da to ipak nije za nas.

Back