Vest koja mi se baš svidela

Oni nas ne želeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :rida:
............a ni mi njih :ok:

EU ima ekonomski problem i taj problem je toliko veliki da je ceo sistem doveden pred,, pucanje",kako ekonomski tako i onaj politicki.Ta ideja,o ujednijenim evropskim drzavama,nije ono sto je bila nekada,pre 10 ili 20 godina.Ekonomski problemi su inace pokretac ratova,nemira,revolucija-svi problemi inace dolaze u tacku kada se nasiljem pokusavaju resiti i promeniti-kada je stomak prazan.Da bi ekonoimija funkcionisala kako treba,da bude funkcionalna-trziste mora raditi po mehanizmu slobodne ponude i potraznje,bez ikakavog drzavnog intervencionizma.Kad je trziste Srbije u pitanju,tj.nasa ekonomija-onda bi mi kao potencijalna zemlja clanica morali po danu ulaska imati jednake snage ekonomiju kao sto je ima EU.Neke zemlje clanice EU i same vide da ih EU kosta isuvise mnogo,od svojih poreskih obveznika namiruju u budzet iz kojeg ide za npr. grcke penzije.Nema balansa u platama,nema balansa u budzetskim prihodima ni izdacima.Rumunija,Bugarska,sutra Hrvatska,danas Grcka,Madzari,Spanija,Portugla,Italija,Irska,neula zak Norveske,britanska funta------svi ti problemi ekonomske prirode kazu da im ne treeba jos jedna zemlja koja ima slabu ekonomiju tj.nesredjeno trziste.Mi bi trebali mnogo manje se baviti EU,a mnogo vise sobom,inace cemo nestati kako narod.Nece niko vise voditi racuna o nama,nego mi sami.Kada bi se posvetili sredjivanju nase ekonomije,tada bi i druge stvari dosle na svoje mesto putem te drustvaene ineercije.Dakle,Vojvodina,Sandzak i sve slicno tome,to su teme koje su proizasle iz loseg ekonomskog delovanja,pa se tim ljudima tamo cini da ce im biti bolje ako ne budu deo Srbije,nego bi oni sami pokusali napraviti nesto bolje.Mi imamo tragediju sto nam se narod uspavao,a kada i izadje na izbore nerma za koga da glasa.To je zbog toga sto nemamo intelektualnu elitu koja je sama po sebi aktivna i ne dozvoljava da se desava ovo sto se desava.

Poslednja izmena:
EU je pred kolapsom, a ovi naši kao zaljubljeni šiparci...sve što traži dama oni trče da ispune, nesvesni da dama neće ni da ih pogleda:lol:
Srljamo u tu EU kao da će ona rešiti sve naše probleme, a neće, nego mi sami.
Da su naša rukovodstva toliko vremena potrošila na sredjivanje privrede koliko na bezuspešno udvaranje EU.......ihaaaaaaaaaa........di bi nam bio kraj :lol:
ovako, blizu smo kraja

Slozio bih se sa vama.
EU niti moze, niti zeli da resava nasa probleme.
Sa druge strane ne vidim volju da se zaista zapocne sa resavanjem istih, niko ne zeli da ispusti poziciju i svi cekaju da neko drugi pokrene reforme, pri cemu tonemo sve dublje i sve je teze da se izvucemo.

Slozio bih se sa vama.
EU niti moze, niti zeli da resava nasa probleme.
Sa druge strane ne vidim volju da se zaista zapocne sa resavanjem istih, niko ne zeli da ispusti poziciju i svi cekaju da neko drugi pokrene reforme, pri cemu tonemo sve dublje i sve je teze da se izvucemo.
Kada bi sada neko,ko preuzme Vladu Srbije otpustio sav visak ovih birokrata,ukinuo te izmisljene Agencije za ,,ovo i ono" te proglasio bankrot drzave,ukinuo NBS i zapoceo reforme od pravosudja do ekonomije(po meni dva najvaznija resora)-njega bi ubili,kao Djindjica npr.Ne bi ga likvidirale te grupacije kojima je sada dobro,jedino pod uslovom da velika vecina gradjana ove zemlje bas podrzava sto radi taj reformator.

Kada bi sada neko,ko preuzme Vladu Srbije otpustio sav visak ovih birokrata,ukinuo te izmisljene Agencije za ,,ovo i ono" te proglasio bankrot drzave,ukinuo NBS i zapoceo reforme od pravosudja do ekonomije(po meni dva najvaznija resora)-njega bi ubili,kao Djindjica npr.Ne bi ga likvidirale te grupacije kojima je sada dobro,jedino pod uslovom da velika vecina gradjana ove zemlje bas podrzava sto radi taj reformator.
Tako nesto je moguce samo uvodjenjem diktature, ali kako su je osmislili stari Rimljani.
Izglasa se diktator, da mu se sva izvrsna vlast, ali na odredjeni vremenski period i on krene da resava krizu.
Podrska naroda tu ne pomaze, potrebna je podrska organa koji mogu da primene silu, policije i vojske, kako bi se osujetili svi koji pokusavaju da sprece reformu.

Posto u nasem uredjenju, tako nesto nije predvidjeno, onda nema ni mehanizma da se reforma izvrsi kontrolisano, nego cemo morati da prodjemo kroz period ekstremne nestabilnosti.

Drugaopcije je kada spoljni faktori prisile unutrasne faktore na kontrolu, ali kao sto rekoh EU nije pokazala volju da rati tako nesto.

Tako nesto je moguce samo uvodjenjem diktature, ali kako su je osmislili stari Rimljani.
Izglasa se diktator, da mu se sva izvrsna vlast, ali na odredjeni vremenski period i on krene da resava krizu.
Podrska naroda tu ne pomaze, potrebna je podrska organa koji mogu da primene silu, policije i vojske, kako bi se osujetili svi koji pokusavaju da sprece reformu.

Posto u nasem uredjenju, tako nesto nije predvidjeno, onda nema ni mehanizma da se reforma izvrsi kontrolisano, nego cemo morati da prodjemo kroz period ekstremne nestabilnosti.

Drugaopcije je kada spoljni faktori prisile unutrasne faktore na kontrolu, ali kao sto rekoh EU nije pokazala volju da rati tako nesto.
Pando,ne mogu ja da udjem u vasu kucu i pocnem da vas silim da je ocistite od nereda koji ste uglavnom sami napravili jer vam je tako pasovalo.Sto se tice diktature,to bi bilo kontraproduktivno,potreban je konsenzus za promene;dakle velika vecina mora biti stvarno za promene,a to znaci i oni sami moraju poceti drugacije da se ponasaju,kao npr.Japanci kad odlaze jutrom na posao,bilo da rade na drzavnom salteru-bilo da rade za drugoga ili sebe.

Pando,ne mogu ja da udjem u vasu kucu i pocnem da vas silim da je ocistite od nereda koji ste uglavnom sami napravili jer vam je tako pasovalo.Sto se tice diktature,to bi bilo kontraproduktivno,potreban je konsenzus za promene;dakle velika vecina mora biti stvarno za promene,a to znaci i oni sami moraju poceti drugacije da se ponasaju,kao npr.Japanci kad odlaze jutrom na posao,bilo da rade na drzavnom salteru-bilo da rade za drugoga ili sebe.

Mogu, na politici sam objavio listu zahteva koje Srbija mora da ispuni da bi usla u EU, lista je poduza i sveobuhvatna, medjutim njih trenutno ( a mozda i trajno) interesuju samo politicki ustupci.

Govoris o kulturnim promenama i one su veoma korisne, ali njihov efekat je dugorocnog karaktera, tj. daje rezultate posle vise godina primene i ako je kultura korisna cuva drzavu od propasti, ali nije korisna za probleme koje mi trenutno imamo.

Postoje samo dva nacina, pritisak spolja ili pritisak iznutra. Za pritisak iznutra je potrebno raspolaganje policijom i vojskom. To je prosto tako, ako zelimo kontrolisane promene.
U suprotnom stvari idu svojim prirodnim tokom i vode u ekstremne.

Mogu, na politici sam objavio listu zahteva koje Srbija mora da ispuni da bi usla u EU, lista je poduza i sveobuhvatna, medjutim njih trenutno ( a mozda i trajno) interesuju samo politicki ustupci.

Govoris o kulturnim promenama i one su veoma korisne, ali njihov efekat je dugorocnog karaktera, tj. daje rezultate posle vise godina primene i ako je kultura korisna cuva drzavu od propasti, ali nije korisna za probleme koje mi trenutno imamo.

Postoje samo dva nacina, pritisak spolja ili pritisak iznutra. Za pritisak iznutra je potrebno raspolaganje policijom i vojskom. To je prosto tako, ako zelimo kontrolisane promene.
U suprotnom stvari idu svojim prirodnim tokom i vode u ekstremne.
Koliko sam mogao da zakljucim iz tvog pisanja,ti si ekonomista,pa dakle znas-samo da te podsetim-da za rezultate iz ekonomije jeste potrebno vreme,kako za dobre tako i za lose rezultate.Ponekad prodju i decenije,a da tek onda se vidi sta se radilo i gde su bile greske.Nisam,ponavljam , za fizicku prislilu,pogotovo ako dolazi spolja,jer taj spolja cuva i gleda iskljucivo svoje interese.

Koliko sam mogao da zakljucim iz tvog pisanja,ti si ekonomista,pa dakle znas-samo da te podsetim-da za rezultate iz ekonomije jeste potrebno vreme,kako za dobre tako i za lose rezultate.Ponekad prodju i decenije,a da tek onda se vidi sta se radilo i gde su bile greske.Nisam,ponavljam , za fizicku prislilu,pogotovo ako dolazi spolja,jer taj spolja cuva i gleda iskljucivo svoje interese.
Kad kazem pritisak spolja ne mislim na invaziju, vise mislim na pritisak koji stvara konkurencija, gde se unutrasnje strukture moraju reorganizovati, da bi mogle da podnesu spoljni pritisak.
EU kako je u startu osmisljena, nudi upravo to, ako zelis da te prihvatimo kao ravnopravnog clana, onda se reorganizuj ili te ne primamo.
Sada je to, kao sto si i sam rekao, potpuno druga organizacija, sa drugacijim ciljevima i unutrasnjim tezistima. Nije u potpunosti jasno gde ide EU.

Vidi, sam si rekao da bi reformatora ubile sadasnje strukture, a narod ne pruza zastitu od toga.
Meni je jasno da mi necemo odabrati tu opciju, zato cemo polako tonuti sve dublje i dublje...

Drzava, tehnicki, ne moze da bankrotira, ali ako ne plati svoje obaveze dolazi u stanje slicno bankrotu.

Drzava moze da odbija da placa unutar drzave, sto je stanje koje vec postoje kod nas jer dug drzave prema ostalim subjektima je oko milijardu evra (nisam siguran da li je podatak tacan) i jedan je od razloga zasto je cirkulacija novca stala.

I drzava moze da odbije da placa inostranim kreditorima, po raznim osnovama, ali to obicno znaci da vise ne moze da pozajmi pare ili da pare pozajmljuje po nepovoljnijim uslovima nego ranije. To ne mora da bude veliki problem ako drzava nema ogromnu rupu u budzetu.

Kada se sve poklopi, drzava ostaje bez novca i moze samo ograniceno da izmiruje svoje obaveze, prestaje (ili znatno umanjuje) sa isplatom plata, penzija, zdravstvo kolabira i drzava ulazi u haos.
Posto niko ne voli haoticne drzave, obicno se pokrene neka akcija za stabilizaciju te drzave (mozda se cak i izoluje), ali unutrasnji problemi mogu da traju godinama.

- - - - - - - - - -

Како би Србија прошла у целини ако би банкротирала и да ли је је то најбољи одговор за ову дубоку кризу?

Lose i nije.

Novosti
20.03.2013.

Šta su Amerikanci našli u Zaječaru?

Američka kompanija "Friport Mekmoran" i kanadski "Rezervoar minerals",
su po prvim podacima,
pronašli najbogatije ležište bakra još od 1902. godine,

zlatne poluge.jpg

"Rezervoar minerals" sada istražuje, kako samostalno, tako i sa "Friportom",
535 kvadratnih kilometara u Timočkoj Krajini,
kaže dr Sajmon Ingram, predsednik i generalni direktor kanadske kompanije.

"Imamo sve razloge da verujemo da ovo područje u sebi krije svetsku klasu rude bakra i zlata".

Ingram je istakao da će se geološka istraživanja obavljati u okolini zaječarskog sela Nikoličevo i Kraljevici,
gde postoje veliki izgledi za pronalazak bogatih ležišta bakra i zlata.

Ove kompanije su, kod borskog aerodroma, nedaleko od sela Nikoličevo,
u pojasu širokom 160 metara,
na dubini od 461 do 621 metra,
do sada pronašle ležište sa 10,16 odsto bakra u rudi.

Na drugom lokalitetu, otkrili su, na dubini od 584 do 684 metra,
ležište sa 4,31 procenat crvenog metala.

Kako tvrde stručnjaci, ležišta sa jedan odsto bakra, uz uslov da ga prate odgovarajuće količine rude,
smatraju se izuzetno profitabilnim.
Da bi se stekla potpuna slika o tome šta su Amerikanci otkrili,
najbolje svedoči podatak da se u rudnicima crvenog metala u Boru i Majdanpeku eksploatiše ruda koja u sebi ima najviše do 0,4 odsto bakra.

22. mar 2013,
RTS

Prodor "Jugoimporta" na američko tržište

Potpisan aneks glavnog ugovora o prodaji sportskog i lovačkog naoružanja fabrike "Zastava oružje".
Vrednost posla koji su potpisali "Jugoimport" i američki "Senčuri Arms" 40 miliona dolara.

"Jugoimport - SDPR" zaključio je sa američkom kompanijom ''Senčuri Arms'' aneks glavnog ugovora
i dva dodatna ugovora o prodaji sportskog i lovačkog naoružanja fabrike "Zastava oružje"
za komercijalno tržište SAD.

Jugoimport.jpg

Ukupna vrednost posla je 40.750 000 dolara.
Ugovor je potpisao pomoćnik generalnog direktora "Jugoimporta" Nenad Miloradović.

Miloradović je izjavio Tanjugu da je ta američka kompanija dugogodišnji partner "Jugoimporta"
i da je pre oko dve godine potpisan sporazum o saradnji i inicijalni ugovor.

Glavni ugovor predviđa desetogodišnju saradnju u oblasti izvoza ovog tipa naoružanja,
a ovo je druga godina u okviru koje se ugovor revidira u smeru povećanja obima izvoza.

Miloradović je naveo da je "aneksom predviđena isporuka kompletnih proizvodnih kapaciteta 'Zastava oružja'
u oblasti malog naoružanja do kraja ove godine,
a zatim i u narednim godinama".

Direktor "Zastava oružja" Rade Gromović
rekao je da je ta fabrika jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji
i da je danas ugovoreni posao od oko 40 miliona dolara
od kapitalnog značaja za stabilnost u poslovanju fabrike.

Gromović je podsetio da "Zastava oružje" izvozi lovačko i sportsko na više od 40 tržišta širom sveta.

Tanjug
14.04.2013

Ekipa Srbije je u Luksemburgu na Drugoj evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke,
ekipno podelila prvo mesto sa reprezentacijama Belorusije i SAD, kao gostom takmičenja.

Nacionalnu ekipu Srbije činile su četiri učenice, tri iz Beograda i jedna iz Niša,
i sve su osvojile medalje,
među njima i jednu zlatnu, u konkurenciji 87 mladih matematičarki iz 22 zemlje Evrope i SAD.

Anđela Šarković učenica niške Gimnazije "Svetozar Marković" ponela je zlato,

Marijana Vujadinović učenica drugog razreda Matematičke gimnazije iz Beograda
i Tamara Šekularac, četvrti razred te škole, osvojile su srebro,

dok je Jelena Trišović, treći razred Matematičke gimnazije, osvojila bronzanu medalju.

Srpski matematicari.jpg

Rukovodioci tima su Marija Jelić i Miloš Stojaković.
Komentarišući gostovanje ekipe iz SAD, on je naveo da je zbog njih, kao svetske sile, ove godine bilo "jače" takmičenje.
Izbor naše ekipe i njeno učešće na takmičenju organizovalo je Društvo matematičara Srbije.

Al Jazeera

Guči, Prada, D&G - made in Serbia

Ekskluzivne cipele marke "Luj Viton", "Prada", "Nero Đardini", "Guči",
koje u Evropi koštaju od 300 do 1.500 evra,
proizvedene su većim delom u Srbiji.

Fabrika u Vladimircima.jpg

Gornje delove za tu obuću prave srpski radnici u fabrikama "Prodžeti" u Vladimircima, Somboru i Vršcu.

Vlasnik kompanije Prodžeti je Italijan Romano Rosi,
koji je s bratom još 2001. pokrenuo proizvodnju u Srbiji.

Modni giganti visoko cene naše radnike i njihov ručni rad i zato su i odlučili da delove za svoju obuću rade kod nas.
U Vladimircima se radi krojenje i šivenje gornjih delova za obuću,
i to od njihovog materijala i po njihovom zahtevu,
a takve fabrike imamo i u Somboru i Vršcu,
navode u ovoj fabrici
i dodaju da u Srbiji godišnje za strance naprave gornjih delova za oko 1,5 miliona pari cipela.

Back