perafitilj
Buduća legenda
- Poruka
- 32.131
Sve je to lepo dok se naši ne dosete i počnu da naplaćuju porez za tu struju.Ako se počne masovno da pravi naćiće oni već načina za to.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sve je to lepo dok se naši ne dosete i počnu da naplaćuju porez za tu struju.Ako se počne masovno da pravi naćiće oni već načina za to.
Sve gde je protok love, mora biti i poreza, to nije problem.
Kad je neka proizvodnja, i uopšte delatnost dobro utemeljena, ima i za državu.
Nije problem čak ako ima i neke sitnije krađe !
Ja znam kad sam pričao stricu koji radi u Nemačkoj ( pre dvadesetak godina ) kako kod nas rukovodioci sve pokradoše, samo se nasmejao i odgovorio mi da i kod njih ( radi u jednoj velikoj fabrici automobila ) takođe šefovi umeju da kradu, ali da to nije problem, proizvidnja im je ogromna, svetska firma ..
Prva solarna elektrana
Radio-televizija Srbije
Sunčevu energiju pojedinci u Srbiji do sada su uglavnom koristili za kućne potrebe, kako bi smanjili račun za struju. Međutim, od kako je pojednostavljen postupak dobijanja dozvola, neki su u ovom izvoru obnovljive energije prepoznali šansu za zaradu, pa su počeli gradnju prvih privatnih solarnih elektrana.
Pogledajte prilog 236456
Dragoljub Petrović, TV mehaničar iz Blaca, ušteđevinu od 30.000 evra, koju je, kako kaže, zaradio radeći u TV servisu 20 godina, uložio je u izgradnju prve solarne elektrane u Srbiji.
Petrović kaže da je sve jednostavno i brzo završio. U opštini je za mesec dana pribavio sve neophodne dozvole, najviše vremena trebalo mu je da poljoprivredno zemljište pretvori u građevinsko. Na internetu je našao najpovoljnijeg izvođača radova i naručio opremu iz Slovenije. Sve je završio za šest meseci.
"Sklopio sam ugovor s EPS-om na 12 godina. Oni mi plaćaju struju 20 evro centi po kilovatu. Za mesec dana rada imam dobit oko 400 evra", kaže Petrović.
Struja se proizvodi sve dok ima dnevnog svetla, a osim nadgledanja putem interneta i obilaska elektrane nikakav rad nije potreban tako da i dalje može da se bavi poslom koji je i do sada radio u TV servisu.
Dragoljub Petrović očekuje da mu se uloženih 30.000 evra vrati za šest godina, a u međuvremenu planira postavljanje novih panela kako bi povećao proizvodnju, a time i prihode.
Predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković kaže da je pravac izgradnje solarnih elektrana pravac budućnosti.
"Zahvaljujući tehnologiji, znanju ljudi, imamo priliku da plamenitu sunčevu energiju prevedemo u plemenitu električnu energiju, koja ima široku upotrebu", kaže Marković.
U Elektroprivredi Srbije se nadaju da će biti i drugi slediti taj primer. Za sada, kako saznajemo, Petrovićev primer slede dvojica poljoprivrednika iz okoline Niša i jedan iz sela kod Kuršumlije, koji su počeli gradnju solarnih elektrana.
Kako ce se to isplatiti pitam se ja kad proizvodnja elektricne energije za tim kosta 20 centi a EPS prodaje za 7 ili 8 centi pro kilovatu.
Pored toga da Srbija i nema mogucnosti da zacuva elektricnu energiju ako u jedno doba dana dodje do viska.
He bo te. Blace je na kraj sveta u siromasnoj Toplici, a imaju prvu solarnu elektranu u Srbiji, pa u Blacu je fima koja pravi najbolji kackavalj u Srbiji, i jos tamo radi neka firma sto izvozi suve sljive, ORGANIC za Japan. A sve u Blacu i okolini to jest u Blackim selima.
Oko Vrsca i u Juznom Banatu bi trebali da prave vetrenjace za proizvodnju struje.....
Obicno kada nema sunca - ima vetra......
http://4.***************/-c3WESoJ6VKE/TvnrWMQizeI/AAAAAAAABmI/y0E_T_n3HxE/s1600/parque+eolico.jpg
U ovome treba DA POMOGNE DRZAVA dugorocnim kreditima!
bas lepa tema![]()
Razvoj Srbije treba da ide u onom pravcu gde Srbija vec IMA PRIRODNE PREDNOSTI ....
Drzava moze mnogo da pomogne u oblasti ekonomije,ali konacnu odluku o ulaganju kapitala donosi jedino njegov vlasnik.