- Poruka
- 30.119
Видиш Твртко тврди да је наследник Немањића и шта ћемо сад, и да својим крунисањем преноси краљевску круну на своју династију.Tvrtko je nasljednik nemanjicke krune a ne Nemanjica. On je pripadnik vec postojece dinastije Kotromanica koja se okitila susjednom krunom, kao i mnogi drugi u Evropi. A svedodmitarski dohodak nije na lijepe oci vec je obaveza zastite slobodne trgovine Dubrovcanima u zaledju. I naravno interes, pa bilo ko da se okitio krinom nemanjica bi vrlo rado uzeo i pravo na bilo koji dohodak. A kao vladar Primorja jedini moze garantovati Dubrovcanima sigurnost.
Светодмитарски доходак је добио тек када се крунисао за краља и самим тим право које су имали Немањићи пребацио на њега.
Као рецимо што је Карло Роберт или Лајош ( Ладислав) иначе Анжујац угарски краљ а не француски, иако пореклом није Мађар али круна јесте и све остало!!!!
Значи да сугубим, двоструким, венцем ставља две земље, два владичанства како он каже, под једну круну, спаја их у једно.A sto se tice tkzv etnicke titulacije da napomenem par primjera:
Prva je sugubi venac sto znaci vladanje dva gospodstva a ne jedan etnos. A Tvrtko navodi teritorije u povelji i cesto se mijenja oblik jer pravila po topm pitanju nije bilo. I kada kaze da ide u srpski zemlju po krunu od gospode srpske,.. zasto bi kako kazes srpski ban srpske Bosne naglasavao da ide u srpsku zemlju po krunu i tamo neke gospode srpske? A spominje i godpodu bosansku, zasto odvojeno?
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
i sizi vlastele ushotiše potvrditi u kraljevstva mi svoje zakone i uvite, koje su imali s praroditeli i roditeli kraljevstva mi z gospodom bosanskom i sa gospodinom banom Stjepanom…
… da daju kraljevstvu mi dohodak srbski po zakonu, koji su davali gospodi srpskoj, takožde da daju kraljevstvu mi o vsakom prihodeštem dmitrove dvije tisušti perpera ovimzi uvitom i zakonom i načinom, do kole drži i gospoduje kraljevstvi mi zemljama primorskim…
zasto naglasava opet gospodu srpsku kada preuzima dohodak ako je kako kazes i sam godpodin srpski?
…da budete megju kraljevstvom mi i megju gradomm Dubrovnikom i togo vlastelimi virna i vsesrdačna ljubav, kako je si imali s nima priroditelje i roditelje kraljevstva mi gospoda srpska i bosanska.
Inace gospoda srpska i bosanska se javlja na poveljama i poslije, i to odvojeno naravno.
Stefan v Hrista boga vernicar grčki i kralj vse srbskie zemli i pomorskie…
Kada Dusan pise da je car grcki to ne znaci da je etnicki i Grk vec da vlada grckim zemljama,.. kao i srpskim naravno.
+++++++++++++++++++++++++++++++++
И он је врло јасан у повељи Дубровнику из 1378 године, нема места за конструкције:
"Такође и мени, својему рабу, за милост својега Божанства дарова процветати ми младици богосадној у роду мојем и удостоји ме двоструким венцем да (у) обоја владичаства управљам, прво од испрва у богодарованој нам земљи Босни, а потом - кад ме је Господ Бог удостојио наследити престо мојих прародитеља, господе српске, јер ти беху моји прародитељи у земаљском царству царствовали и на небесно царство преселили се - видим ја земљу прародитеља мојих после њих остављену и не имајући својега пастира. И идох у Српску земљу, желећи и хотећи укрепити престо родитеља мојих. И тамо отишавши венчан бих Богом дарованим венцем на краљевство прародитеља мојих, да будем у Христу Исусу благоверни и Богом постављени Стефан, краљ Србима и Босни и Поморију и Западним странама. И потом почех с Богом краљевати и управљати престолом Србске земље, и желећи све што је пало скупа подигнути и што је разорено укрепити.''
Дакле Немањићи су му прародитељи његови, значи да је пореклом њихове лозе, што и јесте преко мајке, да је ишао у њихову земљу, Рашку, да наследи њихов престо и да влада српском земљом као краљ Срба, Босни.........и све то написа српским језиком на ћирилици.
Господа босанска је његова властела у Босни а господа српска она властела у Србији којој се некад плаћао доходак, сада су то кнез Лазар, Вук и др, којима он не влада, ствар је јасна.
Цар Душан се искључиво потписивао као цар Срба и Грка а када се радило о земљи у повељама би то назначио као српском земљом, грчком земљом.......Латински преводи његове титуле и осталих Немањића обично гласе цар Рашки па се преводе као Србија, земља.

http://www.*************/download/5...usanova+carska+titula+u+ocima+savremenika.pdf
https://ru.scribd.com/doc/98078401/Mihailo-Dinic-Srpska-Vladarska-Titula-Za-Vreme-Carstva
Него шта је разлог појаве љиљана по нашим земљама?Da javljaju se i na bosanskim steccima, pa sta s'tim? Ne kazem da nije bilo kulta Bogorodice, ali sumnjam da je bio toliko jak da je razlog ljiljana i na srpskim i bosanskim grbovima, pecatima, novcima,.. Bosanski kraljevi su bili specifican slucaj po vjerskom pitanju i prije vjerujem da je interes i prestiz razlog za ljiljane a ne odanost i predanost vjeri.
Из ископина барем оних познатих види се да су грађени од чврстог материјала.Већина православних манастира је ту захваљујући владавини краља Драгутина, не рачунам Захумље које је било део Немањићке земље а тада у саставу Твртковог краљевства.И манастир Тавна и други манастири су обнављани на већ постојећим црквиштима што значи да су ту постојале цркве, мислио сам на манастир Крупу на Врбасу, већ сам ти рекао да постоје цркве из тог периода и у центру босанске државе, Милима и Бобовцу.Нема фресака јер су ти манастири девастирани а нису обнављани будући да се Босна најкасније и ослободила од Турака, многе фреске и у манастирима у Србији су из каснијег периода.Повеље ни за бројне манастире у Србији не постоје, примера ради повеља манастира Хиландара била је чувана све до првог светског рата када је настала, сада је позната само из преписа.Crkve u Bosni prije Osmanlija su bile barake u odnosu na crkve i manastire kod susjeda. Dovoljno je samo pogledati materijalne ostatke i arheoloske iskopine. Manastir Tavna se spominje tek 1533, Dobrun nije bio u sklopu bosanske drzave najveci dio vremena kao i manastir Krupa u Dalmaciji, a manastir Tvrdos je podignut 1509 a i da jeste ranije to je Hum a ne Bosna. I naravno,.. gdje su bosanski vladari na ikonografiji i freskama,.. nema ih.
I nema niti jednog zapisa niti dogovora, niti povelje,.. koja ukazuje da se bilo kojoj crkvi u Bosni daje neka zemlja ili dohodak ili porez, desetina,.. Crkva Bosanska jednostavno nije ubirala porez i to je neka skroz druga tema koju mozemo na drugom mjestu. Bosna nije ni nalik na Srbiju, Hrvatsku, Ugarsku,.. po vjerskom pitanju, a o tome govore i sva silna prokletstva i anateme od drugih na Bosnjane. Crkvena organizacija se ne ogleda samo u gradjevinama i novcu, dobrima,.. moze imati hijerarhiju, djelovati i bez toga. Misionarski i pod zastitom ili sa zelenim svjetlom od vlastele.
Папе су бацале анатеме и на православце Србе и Грке и све су их заједно са Босанским крстјанима називали шизматицима, патаренима и јеретицима.
Због чега Тврко ставља љиљан тек када се крунисао за краља, зашто га није ставио раније?Porijeklo simbola, izvorno znacenje i sta je simbolisalo poslije nije isto. Niti su ugarski kraljevi isticali patrijahalni kriz zbog vizantijske veze, niti su Kotromanici ljiljan zbog toga sto su bili kao revnosni vjernici odani crkvi i Bogorodici. Ako samom Tvrtku nije bio problem stititi Crkvu Bosansku u Bosni, predstavljati se kao katolik, i krunisati se u Milesevi,.. ne vidim razlog da je kao takav pragmatican i interesdjija bio nesto specijalno vjernik i odan kultu Bogorodice. U ciju cast usput receno nije nista podigao.
Можда није ништа подигао али многе повеље босанских владара почињу са "У име Оца и Сина и Светога Духа", тако да је Света Тројица ипак ту.
Прво кажеш нема помена српског имена а сад када сам ти набројао више њих, од тога и први извор који помиње уопште Босну, онда није довољно него мора још.Сваки папа обнављајући јудисдикцију дубровачке архиепископије помиње српску земљу која је Босна само да знаш, а папе су прилично често брзо умирале.Tako je, necemo ovdje o mitomaniji gdje se u rasponu od nekoliko vjekova spajaju spomeni srpskog imena i da to da je jace od cjelokuponog opusa srednjovjekovne Bosne sa svim silnim Bosnjanima. I naravno motiv insistiranja i cjepidlacenja nije nikakva istorija vec politika.

Проблем ти је што је Твртко самог себе везао за Србију а не за Угарску, и љиљана ставља на грб тек пошто се крунисао за краља Срба а не Угара?Чак видимо и да двоглавог орла ставља на печат.Vec objasnjeno za srpsku zemlju i gospodu srpsku na pocetku. A sporadicni slucajevi ljiljana u Srbiji nisu dovoljni da porijeklo ljiljana kod Kotromanic avezem samo za taj pravac. Pogotovo sto na drugoj strani Ugarskoj u cijoj sjeni je Bosna najveci dio svog postojanja bila ih ima mnogo vise, sa mnogo jasnijim znacenjem i porukama.