Theodor Herzl

Justina

Obećava
Poruka
53
Dakle, zanima me da li neko moze nesto vise da kaze o ovom gospodinu. Generalno me zanimaju problemi o kojima je on govorio, Der Judenstaat tada i sada ...

Mene generalno zanima situacija koju su mozda bas ideje ovog coveka prouzrokovale. Ne karakterisem po stistemu dobro/lose. Do nedavno me ova tematika nije zanimala, medjutim sada zivim u gradu u kome se svakodnevno susrecem sa tim pitanjima. Sa jedne strane poznata jezivo-tuzna prica, a sa druge strane oni koji su gotovo bez prava glasa ...

Dakle, eto ... shta mislite, da li je sve zapocheo jedan chovek, i da li se on zove Theodor Herzl? And, was he or was he not a regular guest in a hotel Reality? :)

Za one koji ne znaju o kome se radi, evo linka:

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/Herzl.html
 
Čovek sa idejom i pri tom dovoljno sposoban da pokrene stvari. Mada imam utisak da mu je stvarni motiv bio strah od gubitka jevrejskog nacionalnog identita u kontekstu sve šireg uključivanja Jevreja u strukture država u kojima su obitavali.
 
Da, ali da li je dovoljan jedan covek sa idejom?

Narocito ako je tom coveku sasvim svejedno da li se kolektivno odlazi u Izrael ili na Kipar :)

"Herzl worked hard to find a territory for the Jews. Sinai and Cyprus were two territories under consideration. Then in 1903, the British offered Herzl the area called Uganda".

Hm, a gde je ta Uganda? :)
 
Pazi, ovo pitanje je više za Istoriju nego za raspravu na Politici. Što se tiče jednog čoveka, ponekad je i samo toliko dovoljno da se pokrene lavina. Uganda se nalazi u istočnoj Africi, a glavni pobornik ideje o stvaranju novog Ciona tamo je bio Max Nordan. Sa ovim završavam na ovoj temi pošto i ne znam baš mnogo više od ovoga.
 

Back
Top