Zanima me kako se postavljate kada u vasem okruzenju neko tera,sutne ili udari psa lutalicu ili neku drugu zivotinju?
Da li se pravite da niste videli ili reagujete,ako da na koji nacin?
Zavisi od situacije. Uglavnom istom merom.
Najveći deo tih jadnih, poremećenih ljudi koji napadaju životinje to čine jer svoje komplekse i frustracije istresaju na nekom slabijem - životinji, detetu, podređenom, supruzi (ako je u pitanju muškarac).
Kada se pojavi neko ko štiti životinje (decu, itd.) nasilnik menja percepciju o konkretnoj jedinki, a ponekad, ako imamo sreće i o čitavoj grupi. Odnosno, grupu slabijih od sebe više ne doživljava kao slabije od sebe, pa prestaje sa zlostavljanjem.
Naravno, u praksi ovo ne funkcioniše ni izbliza tako glatko kao što sam opisao.
Na primer, kada neko krene da se saginje po kamen da gađa psa koji spava na ulici i ja krenem da se saginjem po kamen da gađam pomenutu budalu i slično.
Ovo vodi, po definiciji, vodi do žučne rasprave. Imajte na umu da pred vama ne stoji normalno ljudsko biće, već poremećena osoba. Dakle, očekujte nenormalne reakcije i ni ne pokušavajte da urazumite osobu pred vama. To je posao institucija koje se bave mentalnim zdravljem. Vaše je da zaplašite osobu, kako god znate i umete - pokažete da ste još veći ludak i da je vama više stalo da povredite onoga ko povređuje slabije od sebe, nego što je osobi pred vama stalo da povredi nedužne koje štitite.
Shvatite da u takvoj situaciji deluju atavistički, zverski impulsi - ljudi urlaju, kostreše se, prave preteće pokrete - sve ste to već videli u dokumentarcima o ponašanju sisara kada se bore za hranu, teritoriju, parenje, itd. Ponašajte se u skladu sa time.
Primena društvenih normi, pokušaj argumentacije vašeg stava, pokušaj urazumljivanja, i sve tome slično, tj. neko normalno ponašanje - neće postići nikakav rezultat, jer je to jezik kojim poremećene osobe ne govore i koji vas u njihovom svetu predstavlja kao slabu osobu - a šta poremećene osobe rade sa slabijima od sebe?
NAPOMENA: NIKAD NE OKREĆITE LEĐA POREMEĆENOJ OSOBI!