Upomoc-drustva za zastitu zivotinju GDE STE?

NE-Pismena

Zainteresovan član
Poruka
316
Pre neki dan, vraćajući se iz Hrvatske, stala sam da malo odmorim. U Šidu.Parkirala sam na, kako oni to zovu, vašarištu.Da protegnem noge, napravila sam stotinak koraka ledinom.Iznenadio me neopisivi lavež pasa koji je dolazio iz pravca neke male kućice.Toliko je to bilo stravično čuti da nisam mogla ne uveriti se šta se tim psima dešava i koliko ih to može biti.Približila sam se kućici.Ograda je bila srušena .Vrata na ulazu u kućicu su bila napravljena od armaturne mreže.Unutra se providelo.Ono što mi se pojavilo pred očima, bio je užas.U maloj prostoriji, bilo je zatvoreno, u nekoliko boksova, dvadesetak pasa.Nekoliko ih se i slobodno kretalo.Iznutra je dolazio neopisiv zadah.Bili su bez vode i hrane.
Šokirana ovim što sam videla, pitala sam ljude koji su slučajno tuda prolazili, šta se to dešava.Tom prilikom sam saznala da opštinske vlasti ovde smeštaju pse lutalice.Hranu i vodu donose im samo jednom nedeljno.Neki dan je uginuo jedan od tih pasa.Ostali su ga rastrgnuli i pojeli.
Da li je moguće da se ovakve stvari dešavaju u 21. Veku???Hoće li neko reagovati na ovo???

2ms55s9.jpg

Veterinarska inspekcija
Omladinskih brigada 1, tel. 3117-272 (08.30–16.30)
- Odsek za zdravstvenu zaštitu životinja i reprodukciju
- Odsek za kontrolu zdravstvene ispravnosti i kvaliteta proizvoda, sirovina i otpadaka životinjskog porekla
- Odsek inspekcije u izvoznim objektima
- Odsek za kontrolu proizvodnje i prometa lekova i hrane za životinje

E, a sta ako oni kazu da nisu nadlezni, sto je vrlo moguce u Srbiji, verovali ili ne...? Po automatizmu nadleznost prebacuju drugima...da, da...imao sam takva iskustva sa trzisnom inspekcijom.

Jeste nadležna veterinarska inspekcija, ne mogu da prebace na drugoga jer su oni nadzor za Zakon o dobrobiti. Treba podneti pismenu prijavu. Nisam sigurna, ali čini mi se da sam negde videla da u Šidu postoji udruženje za zaštitu životinja ..., nebitno, ako nadjem stavicu info.
..da ,oni su nadlezni na nivou srbijae je'li?
ali ima li neka medjunarodna organizacija kojoj recimo-ta-veterinarska inspekcija polaze pravo?
nesto kao HASKI SUD za zivotinje :)

Zdravo
d se prvo predstavim ja sam Milica, iz sela sam pored Sida
Prosle godine je dosao kod mene veterinar koji radi u prihvatilistu u Sidu, rekao mi je covek da se psi tamo eutanaziraju posle 30 dana boravka, pa je predlozio da se dogovorim sa ljudima iz sinteraja da jedan deo pasa dodje na privremeno kod mene, da ih udomljavamo. Taj dan sam objavila na facebooku sta se desava u prihvatilistu. vec sutradan je dosao covek koji vodi sinteraj i pretio mi tuzbom, ubedjujuci me da se tamo humano postupa i da on voli pse, da se eutanazija NE vrsi, sa njim je bio i veterinar koji je sad isto pricao njegovu pricu. Doneo mi je slike iz sinteraja, trazila sam da me odvedu tamo da vidim. bilo je sve otprilike po zakonu, naravno, falila je spoljasnje ograda, bila je zima, vrata od armature. ponudili smo se da nabavimo palete ili bar neku staru odecu da psi ne spavaju na betonu, nije hteo rekao je da im ovako odgovara. Trazio je od mene da pomognem sa udomljavanjem i skupljanjem sredstava, ja sam pokusala niko nije hteo da im pomogne posto je to duznost iskljucivo opstine, to jest onome kome je taj posao poveren tj JKP Standarda. Proslo je neko vreme, od novembra nisam bila tamo uverena da se sa psima postupa kako treba... ://// ko zna sta se desava. tada je bilo 12 pasa, nekoliko stenaca mesanci i jedan prelepi vucjak koji nije bio odmah za udomljavanje.... Jel neko zna koliko ih ima sada???????????????:dash:

ali ima li neka medjunarodna organizacija kojoj recimo-ta-veterinarska inspekcija polaze pravo?

Ne ali uvek može da se ide pretnjama, a pomaže i sastavljanje online peticija, na Care2 je besplatno, samo je treba sročiti kako treba. Veterinarska inspekcija je u nadležnosti Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ko zna šta su im sad, u ovoj rekonstrukciji vlade nakačili a novi ministar je Dušan Petrović iz DS pa ako neko ima neki kontakt, vezu... Može da im se natovari na vrat Brižit Bardo, WSPA, PETA i još 1 000 000 drugih organizacija, znam da su Slovenci, iako zemlja sa izuzetno jakim lovačkim lobijem, pod pritiskom da što pre uđu u EU usvojili još odavno odličan Zakon o zaštiti životinja.

Nema, nego je onako kako kaze Mimi, ali da bi se obratilo medjunarodnim organizacijama treba prvo da se uradi sve sto moze ovde, pa onda da se kaze njima da ovde niko ne reaguje. Ako inspekcija ne uradi nista onda se ide dalje. Novine obavezno, ali bi trebalo da bude sinhronizovano sa prijavom, da se vidi da nadlezni ne rade kako treba.

Nemamo udruzenje. Ne znam sta kako dalje, ja sam mogla dobiti tuzbu, jedna zena je tuzena, ne smem sav rizik na sebe, uzece mi moje pse
Evo sta mi rece jedan covek malo pre:
nakupe ih puno tako da spavaju u svojoj mokraci a i iz nje i jedu sto im se baci verovatno ce ih ako vec neke i nisu odneti u Rumu i podaviti.Tamo vec imaju dzelate i jame u koje ce ih pobacati .Kaze mi jedan kolega da je horor jedni dru ge ujedaju od gladi.Rece ja dzaba radovanju sve to kosta.

Ovo ce da zvuci surovo ali je i bolje tako - ne, niko nece reagovati, narocito ne nadlezne sluzbe! To mogu odmah da vam kazem. Prijave i sl. se ignorisu, ovde se ni ljudske muke ne resavaju a kamoli nesrecnih zivotinja. Koje god drustvo za zastitu zivotinja da zovete recice vam da su zauzeti, da nemaju sredstava, mesta ni vremena da spasavaju te pse.
Ono sto bih ja uradila na vasem mestu - vratila bih se tamo, otvorila kaveze i pustila te pse da barem vodu nadju negde i ne leze u svojim fekalijama. Bolje ce da prodju na ulici, nego da polako crkavaju u ovakvim mucilistima.
Ako imate srca barem im pruzite neku vrstu slobode i sanse.

Ovo ce da zvuci surovo ali je i bolje tako - ne, niko nece reagovati, narocito ne nadlezne sluzbe! To mogu odmah da vam kazem. Prijave i sl. se ignorisu, ovde se ni ljudske muke ne resavaju a kamoli nesrecnih zivotinja. Koje god drustvo za zastitu zivotinja da zovete recice vam da su zauzeti, da nemaju sredstava, mesta ni vremena da spasavaju te pse.
Ono sto bih ja uradila na vasem mestu - vratila bih se tamo, otvorila kaveze i pustila te pse da barem vodu nadju negde i ne leze u svojim fekalijama. Bolje ce da prodju na ulici, nego da polako crkavaju u ovakvim mucilistima.
Ako imate srca barem im pruzite neku vrstu slobode i sanse.

pa naravno,ali je pitanje kome treba ovakva mucilista?zasto
?

pa naravno,ali je pitanje kome treba ovakva mucilista?zasto
?

To je nemar i najjednostavnije resenje da se sklone lutalice iz grada/sela. Narocito kad je u pitanju manje mesto. Neko se pozali na ulicni pas luta okolo i "ujeda" ljude, i posto naravno ako ga ubiju to ce odmah da podigne prasinu, a i mogu da odu na robiju, onda ga lepo skupe, stave u ovakav kavez, i sacekaju da crkne. Pa zasto im donose hranu i vodu jednom nedeljno? Da bi neko u medjuvremenu uginuo, i problem "resen". :evil: Dok ovakva prica dodje u medije i neko se pobrine za njih, prvo ce proci dosta vremena, drugo tome ko je smislio ovakvo "resenje" ce jos bolje doci, mozda stigne i neka para, a jos bolje neko drugi ce da preuzme obavezu.
A za to vreme ove nesrecne duse ni krive ni duzne sacekaju takvu sudbinu.
Tako da ako budete ponovo prolazili tamo molim vas barem im otvorite kaveze, mozda se neko od njih spasi, ovako im nema druge.

Back