Prekognistički snovi

Truman

Elita
Poruka
23.414
Ovu temu ne umem da počnem nikako drugačije nego da krenem od posebnog ka opštem. Imam takve snove ( ili ih toliko primećujem ) neke 3-4 godine i u gotovo je pravilo da se svode na sledeće - pred jutro sanjam san za događaj koji me zadesi TOG DANA. Sad bi neki skeptik rekao ''pa da znaš šta će ti se desiti mogao bi to da promeniš''. No, ima tu caka. San je u obliku priče, znači ne mogu tačno da provalim šta će mi se desiti dok se to ne desi pa onda prepoznam. U retkim slučajevima dešavalo mi se da bukvalno sanjam da ću negde sresti neku osobu i to mi se zaista i dogodi ( ali kad to ne očekujem, dakle ne mogu da predvidim sad ). Takođe, u 99 posto slučajeva ti snovi su vezani za moj lični život, a par puta sam sanjao neke stvari koje se tiču javnih ličnosti ( recimo pročitanog u novinama o njima ) ili političkih događaja ( vezano za tragediju sa poljskim državnim vrhom, ako nekog zanima ispričaću ). Ovde je bitno naglasiti da je u slučaju tih događaja ipak moja lična interpretacija da se san tiče njih...

ajmo sad ka opštem...Čini mi se očiglednim da dok smo u snu možemo se povezati sa nekim, nazovimo ga, svepoljem koje ne zna za vreme što će reći da budućnost već postoji. Da budem sklon tom mišljenju navele su me i astrološke prognoze nekih ljudi.
Ima li ovde još ljudi koji ima ovaj tip snova, da razmenimo iskustva i da pokušamo da konkretizujemo šta se to dešava? Takođe, zna li neko neku tehniku za kontrolu ovih snova ili smo osuđeni na to da nam se dešavaju spontano? I zašto ih imaju samo neki pojedinci?

Ako znate za neku knjigu koja se bavi ovom temom preporučite.

Ја сам раније често имао такве снове.
Не знам механизме али знам да сам постајао свестан поклапања сна и реалности са неком јако малом временском задршком тако да нисам могао да утичем на промене.
Иако сам ујутро по буђењу знао шта сам сањао то је некако исчезавало до тренутка остваривања.
Сањао сам једном да ће ми отац у расправи опалити шамар и иако сам био свестан да моја изјава претходи томе, нисам успео да је променим и добио сам шамар...

То је моје искуство...
Но, никад се нисам бавио теоријом овог феномена...

i meni je vrlo indikativno to što budućnost koju sanjamo ne možemo promeniti. Onda se u skladu sa tim postavlja pitanje da li to važi samo na kratak rok ili je i na dug rok budućnost predodređena.
Takođe, većina ovakvih snova se odnose na dan kada se sanja, a zanima me kako prepoznati prognostičke snove koji se odnose na neki dalji period, recimo za šest meseci i sl. Pretpostavljam da su takvi snovi ređi, a rešenje je u zapisivanju i ponovnom iščitavanju...

Ovu temu ne umem da počnem nikako drugačije nego da krenem od posebnog ka opštem. Imam takve snove ( ili ih toliko primećujem ) neke 3-4 godine i u gotovo je pravilo da se svode na sledeće - pred jutro sanjam san za događaj koji me zadesi TOG DANA. Sad bi neki skeptik rekao ''pa da znaš šta će ti se desiti mogao bi to da promeniš''. No, ima tu caka. San je u obliku priče, znači ne mogu tačno da provalim šta će mi se desiti dok se to ne desi pa onda prepoznam. U retkim slučajevima dešavalo mi se da bukvalno sanjam da ću negde sresti neku osobu i to mi se zaista i dogodi ( ali kad to ne očekujem, dakle ne mogu da predvidim sad ). Takođe, u 99 posto slučajeva ti snovi su vezani za moj lični život, a par puta sam sanjao neke stvari koje se tiču javnih ličnosti ( recimo pročitanog u novinama o njima ) ili političkih događaja ( vezano za tragediju sa poljskim državnim vrhom, ako nekog zanima ispričaću ). Ovde je bitno naglasiti da je u slučaju tih događaja ipak moja lična interpretacija da se san tiče njih...

ajmo sad ka opštem...Čini mi se očiglednim da dok smo u snu možemo se povezati sa nekim, nazovimo ga, svepoljem koje ne zna za vreme što će reći da budućnost već postoji. Da budem sklon tom mišljenju navele su me i astrološke prognoze nekih ljudi.
Ima li ovde još ljudi koji ima ovaj tip snova, da razmenimo iskustva i da pokušamo da konkretizujemo šta se to dešava? Takođe, zna li neko neku tehniku za kontrolu ovih snova ili smo osuđeni na to da nam se dešavaju spontano? I zašto ih imaju samo neki pojedinci?

glavna osobina mozga je da stvara obrasce.
tako posmatrajući neke razbacane tačke, mozak se trudi da ih poveže u celinu i dobijemo neku sliku.
e sad, isto to radi i sa bilo čim u prirodi. jer da nije tako, imao bi jasne snove o tome šta se desilo a ne priču
iz koje sam vadiš zaključke nalazeći sličnosti i poklapanja, tj.sastavljanjem tačkica.
eto, to je neko moje mišljenje o tome.

Ne bi se složio, po mom mišljenju osnovni razlog što snovi ne prikazuju bukvalno šta će nam se dogoditi je u tome što je jezik nesvesnog drugačiji od svesnog. I zato ne možemo očekivati da nam nesvesno šalje pismo napisano abecedom koju mi razumemo...
ovo pod uslovom da sam razumeo tvoj prethodni post da takvi snovi ne postoje? Zašto mi se čini da sam te ipak pogrešno skapirao.:)

p.s. da, mislim da se slažemo :)

vidi, nema veze sa svesnim/nesvesnim, eto recimo gledaš oblake i zaključuješ da imaju oblik koji podseća na nešto.
to ne znači da je sam oblak takav, jer nekome možda liči na nešto drugo. to je već uticaj mozga jer time se služimo
da prepoznajemo lica, sastavljanjem tačaka na licu dobijemo karakterističnu sliku koju pamtimo i posle kad sretnemo tu osobu
znamo da smo nju sreli a ne nekog drugog.
ili recimo, oni ljudi što su u drvetu ugledali lik isusa hrista, device marije i koga sve ne.
sve je to mehanizam mozga koji ima inače svoju svrhu u opstanku, pronaćiću i članak (ako uspem).

tako posmatrajući neke razbacane tačke, mozak se trudi da ih poveže u celinu i dobijemo neku sliku.
e sad, isto to radi i sa bilo čim u prirodi. jer da nije tako, imao bi jasne snove o tome šta se desilo a ne priču
iz koje sam vadiš zaključke nalazeći sličnosti i poklapanja, tj.sastavljanjem tačkica.
Моји снови су били прецизни у сваком детаљу.
Код мене није било састављања тачкица...

ljudi prekognicija ne postoji....Ko je dokaze dobija milion evra.... Ima oglas dat ko dokaze bilo koju parapsiholosku "moc" dobija ovu nagradu...Milioni njih su se prijavljivali i niko nije uspeo a vecina su imali neke psiholoske poremecaje/bolesti.....Procitajte o ovome na sajtu Voje Antonica

Nikad ne reci nikad,nista ,nema ,nije....

Prekognitivno ili prorocko?
Da ne idemo, ima i dalje...
Sugestija generise prekognitivno.
ako postoje duhovi,onda eto ti opet prekognitivnog, koje vise nije misticno vec interaktivno
Ako postoji astralna projekcija eto ti svega i svacega.
Ako postoji Mreza, eto ti dokaza da ne postoji prorocko.

U svakom slucaju ode Srbija u out. Ode Truman u out....samo je pitanje trenutka kad ce da flipne...
Ne zbog pitanja, vec zbog pojacanog interesovanja, a zatim i verovanja...,pa onda u krug, interesovanje,verovanje,interesovanje,verovanje.....
Ne postoji emotivna distanca.....zalaufao se sto bi rekli kamiondzije...

Iskustvo...
Hajde ubedi glupog da je glup i koliko je glup....
Iskustvo...
Hajde ubedi nekog kome se svidelo da je poseban, da nije poseban....
Iskustvo...
Hajde ubedi nekoga ko je uplasen, da se odmakne od sujeverja
Iskustvo...
Hajde ubedi hipnotisanog da nije hipnotisan....

Mogu ja reci da sam imao prorocke snove,ali gde povuci granicu izmedju percepcije i mistike.
To sto sam javno, kao klinac prognozirao nesto sto nikome nije padalo na pamet ni u ludilu, nije uopste bilo iz malog prsta,prstena, ili stapica....
Bilo je posledica poznavanja ljudi, okruzenja,(nisam ga uopste poznavao po kriterijumima jednog vojnog analiticara,jednog ekonomskog analiticara , jednog psihoanaliticara, ili kulturologa ili slicno...)
Ja sam bio dete...dete koje ima svoja iskustva i jedno od njih je ako kazes nemoj da me diras, nece niko prestati,ako kazes nemoj da me diras i vratis mu istim tri puta vise, postovace te i naravno nece te dirati, ako kazes nemoj da me diras i kazes mu nije pravedno, nije bogougodno ili slicno, onda ces i dalje biti diran, a moras sam da prepoznas mesta njegove motivacije i tu prekines krug motivacije, i naravno da okreces i drugi obraz, svo vreme...

Iz socijalne interakcije slede mnoge stvari....
Ona je ustvari rezime mnogih stvari...

Neko se ne javlja 10 dana,a javljao se na 7....zvrrrrrr......ostatak odradi mozak, strah ili nesto trece...
Neopreznost pri prelasku ulice....sitna.....
Mozda imam andjela cuvara, ne jednog, dva, malo je jedan....ako si inteligentan,trebaju ti dva, jer veci si vrdalama, veci djavolak...
Ali moras da ih slusas...

Cujes...tacnije...

Ja videh podosta ljudi , videh i cuh kako im se kaze, nemoj na ivicu stola da stavljas, i opet ce staviti......lenjost bolest...
Danas, kad je glupih ko da si ih sejao po srbiji (ne veruju ljudi da je nesto povecana glupost, ali ne da jeste, nego se rasturilo....em raspojasalo....)
moze se primetiti da hodaju kao da su im ruke u gipsu ,noge i kukovi u gipsu takodje...
Treba im 2 m oko njih da ne zakace nesto...
Nije to toliko trapavost, koliko je stednja na percepciji , na razmisljanju , verovatno zato sto je to in , ali sad je vec i kasno , pa je i neophodno stedeti ono malo CPU EPS sto se ima...EPS ekvivalent procesorske sekunde...(bolje nego FLOPS)

Pazi se dobro sta su ti akcentuacije u zivotu , u svakom trenutku....

Snovi uvijek imaju veze sa našim željama, i najčešće su način ispoljavanja istih, s tim da se ispoljavaju u vidu simbola jer je veoma često svjesnom neprihvatljivo da takve želje mogu da postoje, pa se impulsi iz nesvjesnog, gdje su potisnute neprihvatljive, u snovima pojavljuju u svjesnom u 'nerazumljivom' obliku, čudne, zastrašujuće, poput priča, a priče su u stvari simboli ...
Frojd je pomoću snova čovjeka znao na izuzetan način da pronađe suštinu psihopatologije osobe koja se u stvari zasnivala na nekom davno potisnutom konfliktu koji kada bi dospio u svjesno psihopatologije bi nestalo ...
Dalje, u suštini, neko je i napisao, da mi proživljavamo stalno jedno te isto ... tako da na osnovu našeg iskustva možemo već predvidjeti mnoge ishode ...
Takođe naša psiha s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi može da predvidi koliko je ono što je očekuje 'teško' i da se na taj način pripremi za nadolazeće ... vid nesvjesnog odbrambenog organizma...U suštini svijest je najpovršnija, najmanje procentualno zastupljena sadržina psihe čovjeka ..vrh piramide, slikovno prikazano..

Nalaziš se negdje, pričaš sa nekim i odjednom ti prođe kroz svijest 'pa ovo sam sanjao' ..'ovo se već dogodilo' ... i jeste najvjerovatnije jer se nebrojeno puta nađemo na istom mjestu, pričajući o istim temama ...

Snovi uvijek imaju veze sa našim željama, i najčešće su način ispoljavanja istih, s tim da se ispoljavaju u vidu simbola jer je veoma često svjesnom neprihvatljivo da takve želje mogu da postoje, pa se impulsi iz nesvjesnog, gdje su potisnute neprihvatljive, u snovima pojavljuju u svjesnom u 'nerazumljivom' obliku, čudne, zastrašujuće, poput priča, a priče su u stvari simboli ...
Frojd je pomoću snova čovjeka znao na izuzetan način da pronađe suštinu psihopatologije osobe koja se u stvari zasnivala na nekom davno potisnutom konfliktu koji kada bi dospio u svjesno psihopatologije bi nestalo ...
Dalje, u suštini, neko je i napisao, da mi proživljavamo stalno jedno te isto ... tako da na osnovu našeg iskustva možemo već predvidjeti mnoge ishode ...
Takođe naša psiha s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi može da predvidi koliko je ono što je očekuje 'teško' i da se na taj način pripremi za nadolazeće ... vid nesvjesnog odbrambenog organizma...U suštini svijest je najpovršnija, najmanje procentualno zastupljena sadržina psihe čovjeka ..vrh piramide, slikovno prikazano..

Nalaziš se negdje, pričaš sa nekim i odjednom ti prođe kroz svijest 'pa ovo sam sanjao' ..'ovo se već dogodilo' ... i jeste najvjerovatnije jer se nebrojeno puta nađemo na istom mjestu, pričajući o istim temama ...

Ovo se u psihologiji strucno zove SINHRONICITET... Znaci da tako je - to je selektivno opazanje ili laicki receno tripovanje A NIKAKVO PROROCANSTVO IZ SNOVA KOJE SE OBISTINILO....
Takod a "fanovi" "psihologije" moram da vas razocaram i da kazem da u psihologiji i coveku nema niceg ezotericnog i paranormalnog hahahahha

U stalnoj su sprezi:

sloboda i predestinacija; telepatija i prekognicija; sadasnje (su)-delovanje i nemo-okivajuca (a)-percepcija; Leta i Mnemozina; ...

&
Samo (nesvesno) pisanje i naknadno citanje tog (nesvesno) napisanog, mogu situirati u svakodnevnu svest nepodnosliv upliv velike nepoznanice (koju iznosi jedan prekognitivni san): apsolutnu (neuslovljenu) buducnost, sto se (paradoksalno) ogleda u Vodi Secanja... i nju pod pritiskom izgoni u Vodoskok -- koji tvori koralno zdanje, fontanu "izgubljenog vremena".

&
"A mozda me je San opcinio i time sto se tako strasno igra s Vremenom. Zar nisam cesto vidio u jednoj
noci, u jednoj minuti jedne noci, veoma davna vremena, prognana u one goleme daljine u kojima ne mozemo vise
nista raspoznati od osjecaja koji su nas ovdje obuzimali, kako svom snagom nasrcu na nas zaslijepljujuci nas svojom
svijetloscu, kao da su divovski avioni mjesto blijedih zvijezda, kao sto smo mislili, kako nam pokazuju sve ono
sto su za nas sadrzavali, uzbudjujuci nas, potresajuci nas, obasjavajuci nas svojim neposrednim susjedstvom — a koja
su se ponovo vratila, kad smo se probudili, u onu daljinu koju su nekim cudom presla, dok nas nisu uvjerila,
uostalom sasvim krivo, da su jedan od nacina kako da ponovo nadjemo <izgubljeno vrijeme>?"

(Marsel Prust: "Pronadjeno vrijeme")

&
Heliada

Poslednja izmena:
Snovi jesu jedna od najneistraženijih oblasti ljudskog psihičkog života (uzgred, vremenski je to više od 1/3 čovekovog psihičkog života), zato o njima ima toliko kontroverzi i različitih shvatanja. Što se tiče takozvanih prekognističkih snova neko je napisao da tu nema dokaza. Ali kako uopšte možemo da pričamo o nekakvim dokazima u eksperimentalnom smislu kada su snovi u pitanju ? Stvari se još više komplikuju ako znamo da takvi snovi nisu svakodnevni.
Jedan od najvećih autoriteta kada su snovi u pitanju osim Frojda jeste i Jung. Njih dvojica imaju različita shvatanja u vezi snova (uostalom kao i u vezi nesvesnog tj. podsvesnog) . Jung je smatrao da je duboko nesvesno povezano sa izvanpsihičkim, tj. da poseduje apriorno znanje i da preko snova možemo predviđati događaje u budućnosti i u spoljašnjem svetu.
Naravno za naučnu verifikaciju trebaju dokazi ali njih nikada neće biti tako da ta priča lebdi u vazduhu, no stoji jedna činjenica - Junga nikada ne treba potceniti, taj je izvršio toliko analiza snova kao niko drugi i sigurno je znao o čemu priča (mada su neke njegove tvrdnje zaista čudne).

Poslednja izmena:
LATENCIJA I PREKOGNICIJA;

Prekognitivan san je uvek šifrovan, da bi nas učinio sadelatnim njemu.

&

Jedna poetsko-mitska paralela:

Prva proročka vizija morala je ostati skrita (Žar-Ptica žalno zagnjuruje vlastito oko/kljun u svoj kićeni rep),
-- da ne bi determinisala delovanje zemaljskog subjekta kroz vreme.

Ali, to gubitnistvo je korisno:

Krik prvog pitanja, koji samoranjava ovu snovidnu pticu, boji njenom tugom sva osvitna nebesa.

Pomeranje saznajnog horizonta, stupanje na prag nade...

heliada

Poslednja izmena:

Ili ajde kazi - SELEKTIVNA PERCEPCIJA!

vidi, nema veze sa svesnim/nesvesnim, eto recimo gledaš oblake i zaključuješ da imaju oblik koji podseća na nešto.
to ne znači da je sam oblak takav, jer nekome možda liči na nešto drugo. to je već uticaj mozga jer time se služimo
da prepoznajemo lica, sastavljanjem tačaka na licu dobijemo karakterističnu sliku koju pamtimo i posle kad sretnemo tu osobu
ili recimo, oni ljudi što su u drvetu ugledali lik isusa hrista, device marije i koga sve ne.
sve je to mehanizam mozga koji ima inače svoju svrhu u opstanku, pronaćiću i članak (ako uspem)
.

Hajde reci rorsahov eksperiment tj Rorsahova mrlja....
bRu zLi je imao taj avatar i bilo je prelepo citati pogadjanja forumasa sta je na mom avataru...Tako divne projekcije!

bRu zLi, prevodilac!

sve je to mehanizam mozga koji ima inače svoju svrhu u opstanku, pronaćiću i članak (ako uspem).

Ovaj fenomen se naziva pareidolija a evo njene osnovne definicije;
Pareidolija je psihološki fenomen kada se percipiranjem nasumičnog stimulusa „prepoznaje“ smisleni stimulus. Jednostavnije rečeno, pareidolija znači pridavanje smisla nečemu što čujemo ili vidimo a što, zapravo, nema smisla niti značenja. Najpoznatiji primer, koji smo sigurno svi doživeli, jeste prepoznavanje različitih životinja, lica ili objekata u oblacima ili talasima i to je primer vizuelne pareidolije. . . .

Hajde reci rorsahov eksperiment tj Rorsahova mrlja....
bRu zLi je imao taj avatar i bilo je prelepo citati pogadjanja forumasa sta je na mom avataru...Tako divne projekcije!

bRu zLi, prevodilac!

Što se tiče roršahovog metoda, on se zasniva na projektovanju vlastitih želja ili strahova , to jesu projekcije bilo svesne ili podsvesne (tj. nesvesne). Međutim postoji razlika između metode roršahovih mrlja i snova.
Kada tumačimo mrlje koliko god se trudili (ili baš zbog tog truda) uvek postoji određen stepen upliva svesne voljnosti , znači podsvesni automatizam u čistom obliku kada je u pitanju ova metoda ne postoji. Ono dokle projektovanje roršahovih mrlja može dovesti su kompleksi koji su deo individualnog nesvesnog , a te komplekse možemo otkriti i drugim metodama (slobodnim asocijacijama i aktivnom imaginacijom). Znači dubina zahvata u nesvesno ovom metodom je prilično mala (plitka).
Za razliku od ovih metoda snovi su vanvoljni, kompezacioni , znači i samoregullišući, čiji zahvat može obuhvatiti mnogo dublju sferu nesvesnog , zapravo ponekad se iz dubine nesvesnog probijaju oni sadržaji koje možemo okarakterisati kao apriorni .

Poslednja izmena:

Back