Nemanjini "babuni" nisu bili bogumili!

Nemanjini babuni nisu bili bogumili

  • Tacno

  • Netacno


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Hrastovnik

Poznat
Poruka
9.375
Stefan Prvovenčani,

Život Svetog Simeona

Dođe jedan od pravovernih vojnikâ njegovih, pa, pav na kolena, s uzbuđenjem i uniženjem mnogim govoraše mu:

- Gospodine, ja sam među najhuđim slugama tvojim najmanji, i, videv usrdnost tvoju prema vladici tvome gospodu Isusu Hristu, i prečistoj vladičici Bogorodici, i ovim svetim ugodnicima njihovim, zaštitnicima tvojim, koji krepkim dlanom podržavaju tvoju vlast nepovređenu, usudih se javiti tvojoj moći da se mrska ti i trikleta jeres već ukorenjuje u državi tvojoj.

A ovaj prečasni sveti moj gospodin, ni malo ne zadocnev, odmah prizva svoga arhijereja, po imenu Jeftimija, i črnce s igumanima svojima, i časne jereje, i starce i velmože svoje, od maloga do velikoga, pa govoraše svetitelju, i črncima, i svima sabranima:

- Dođite i vidite, oci i braćo, ako sam i najhuđi među braćom svojom, ali Gospod Bog i prečista vladičica Bogorodica, mati njegova, ne gleda na lice čovečje, nego udostoji mene najhuđega, koji verujem u jednobitnu nerazdeljivu Trojicu, da čuvam ovo predano mi stado, koje vidite sada, da se ne poseje kukolj lukavoga i odvratnoga đavola.

- I nikako nisam mislio da je on u oblasti mojoj, a već sad čujem da se lukavi brzo ukorenio i da hulu nanosi na svetoga Duha i da deli nedeljivo božastvo, što govoraše bezumni Arije, presecajući nedeljivo božastvo, što rekoše sveti i bogonosni oci: "Ko ti, Spase, rizu razdra?", reče: "Arije, bezumni, koji Trojicu preseče." Tako i ovi bezumni idu za učenjem njegovim, i ne znajući, bednici, da će, pošto su tako verovali, sići s njim, trikletim, na dno skrovišta adovih.

I dok je govorio ovaj Sveti, i dok je bila velika prepirka, dođe kći jednoga od velmožâ njegovih pravovernih, udata za muža od tih krivovernih, koja je bila u njih i saznala nečiste odvratnosti njihove, ali se nimalo ne kosnu vere njihove, i, pravci k nogama Svetoga, ispovedaše jasno, govoreći mu:

- Gospodine, gospodine moj, evo vidim kako tvoja vladavina ispituje o ovoj mrskoj i odvratnoj veri: uistinu, gospodine moj, bih isprošena po bračnom zakonu, u oca mojega, sluge tvoga, koji je mislio da je jednoverstvo u tvojoj državi. I bih u tih zakonoprestupnika, i videh, gospodine, da zaista služe otpadniku od slave božje, samome sotoni. I ne mogući trpeti smrada gluhih kumira i mrske jeresi, istrgavši se iz ruke njihove i prebegavši, vapijem državi tvojoj: porazi krstom one koji se bore s nama, da nauče nečastivi neprijatelji kako je moćna vera tvoja, gospodine.

A Sveti, izvedav ovu pred sabor svoj, sabran protivu te lukave jeresi,izobliči krivoverje njihovo, i savetova se sa svetiteljem svojim Jeftimijem i sa časnim črncima, i sa velmožama svojim, i, nimalo ne zadocnev, posla na njih vojsku, naoružanu od slavnih svojih, govoreći:

- Revnujući porevnovah za Gospodom Bogom svedržiocem.

Kao nekada prorok Ilija, koji je ustao na bestidne jereje, i on izobliči bezboštvo njihovo, i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim.

Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg.

Knjige njegove nečastive spali, i izagna ga, zapretiv da se nikako ne ispoveda niti pominje trikleto ime.

I sasvim iskoreni tu prokletu veru, da se i ne pominje nikako u državi njegovoj, nego da se slavi jednobitna i nerazdeljiva i životvorna Trojica: Otac i Sin i sveti Duh, svagda i sad i uvek na veke vekova. Amin

http://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/stefan-sabrana/stefan-sabrana_03.html

Kumiri su idoli, zar ne? Da li su bogumili koristili ikakve okakve kumire, ikakve idole? Ni govora! Dakle ovi jeretici sto imaju idole nisu bogumili, nego neka druga vjera. Koja bi to mogla biti vjera?

To je vjere onih koji slave slave, onih sto pjevaju koledarske pjesme i slave koledarske obicaje, to su oni sto sijeku i pale Badnjak uoci Bozica, koji savijaju trube i trube uoci Jurjeva dana (Djurdjevdana), oni koji izlaze na jurjevdanski uranak i na Jurjevdan kite kapije vijencima cvijeca, oni sto pale vatre uoci Ivanjdana, oni sto preko livada i njiva pjevaju dodolske pjesme prizivajuci kisu, oni sto slave Vidovdan, oni sto na Varin dan nose kivano zito na izvore i potoke, oni sto i dalje znaju da je Mora smrt, da je Vesna proljece, a Ljeto je i dalje ljeto...


Iz Zakonika cara Dusana

85 O babunskoj reci

I ko rekne babunsku rec, ako bude vlastelin, da plati sto perpera, ako li bude sebar da plati dvanaest perpera i da se bije stapovima.

http://www.scribd.com/doc/21148999/Zakonik-cara-Dušana

Zar je car Dusan dozvolio da se u njegovoj carevini opet zakopte babuni, tj bogumili? Ne, ni govora! Pod babunima Dusan smatra prosti narod, za njega divljake i prostake sebre. To je taj narod i ta vjera koji je od Nemanje stradao jer nisu prihvatali vizantiski stil hriscanstva, nego su hriscanstvo uklopili u svoju predjasnju djedovsku vjeru i zivjeli i sa Svarozicem i sa Hristom, sa Vidovdanom i sa Hristom. To su Srbi Skito-Sarmati. I oni koji nisu htjeli da se pokore od Nemanjica nametanom vizantijskom stili hriscanstva, oni odbjegose zapadno od Nemanjine drzave, uz Drinu i preko Drine u Bosnu i tu nastavise da cuvaju svoj stil hriscanske vjere u koju su utkali svoju predriscansku vjeru i predhriscanske obicaje.

I u Bosni ih zatece druga nevolja zvana zapadno hriscanstvo, krvavi krstasko-inkvizitorski rimokatolicizam, koji opet stalnim nasrtajem ognjem i macem nastojese da istrijebi "proklete babune" i nametne svoju "pravu viru".

I tako sve bijase dok vladika Nikolaj Velimirovic tu verziju hriscanstva ne nazva svetosavljem, pravoslavljem srbskog stila i iskustva. I kad se sve to izdesava i kad se sve to razjasni u nase dane, Nemanjicko vizantijsko hriscanstvo evo se opet udruzuje sa rimokatolicizmom, a potomci onih sto ih Nemanja mucase i satirase sacuvase svoju vjeru zahvaljujuci prvenstveno svojoj slavi i svome badnjaku koji slavi rodjenje Sunca Pravde Isusa Hrista, kojeg su nasi preci znali i slavili i prije Njegovog rodjenja kao Malog Boga, Bozica Svarozica.

.
 
Poslednja izmena:
"Bosanski bogumili su odbacivali krst kao fetis i sl. Odbacivali su posredovanje crkve i svestenika u obracanju covjeka bogu. Ismijavali su sve materijalne predmete hriscanskog kulta: krst, ikone, svetacke relikvije, mosti i sakramente."

Izvor:
http://www.camo.ch/orijentacije.htm

krstovi.jpg


krstovi22.jpg


Motivi krstova na steccima.

S tim u vezi, fra Ivan Franjo Jukic 1840. godine, kada se na svom putu iz Dubrovnika u Fojnicu susreo u Popovom Polju sa steccima, premda je za svoje vrijeme bio natprosjecno obrazovan i nacitan, nije znao o cijim se spomenicima radi. Iz tog razloga upitao je mjestane ko ih je podizao? Dobio je odgovor da su stecke podizali "Grci". Ovo je vazno istaci iz razloga sto narodno predanje u BiH, bez obzira da li je rijec o katolickom, pravoslavnom ili muslimanskom stanovnistvu, za stecke tvrdi da su ih podizali "Grci". U tom predanju nema ni katolika, ni pravoslavaca, niti muslimana. To je zbog toga sto su stecke podizali bogumili, odnosno pripadnici Crkve bosanske, odnosno "Grci". Termin "Grci" nastao je preko "vjere bosanske" koja nije bila ni katolicka ni pravoslavna i koja je arijansko-gotskoga porijekla. Tu vjeru Bosnjani su upoznali preko grckih crkvenih knjiga koje su koristili arijanci.

Izvor:
http://webcache.googleusercontent.c...cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=ca&source=www.google.ca

SEVKO KADRIC: -Bosanski bogumili su odbacivali krst kao fetis i sl.

uboskoljubinje.jpg

Bosanskohercegovacki stecak sa krstom
Dr. Ibrahim Pasic: -To je zbog toga sto su stecke podizali bogumili odnosno pripadnici Crkve bosanske, odnosno "Grci".


"To je zbog toga sto su stecke podizali bogumili." :rotf:
 
Svašta! Babuni su dobili ime po planini Babuna gde su se sklonili od progona. :)
Inače, reč je o narodu koji je dobrovoljno pokršten u staro doba, u prvim vekovima.

To da je narod doticni narod pokrsten u staro doba, u prvim vijekovima, to je tacno. Ali, da su dobili ime po planini Babuni, to nije tacno, jer je planina Babuna dobila ime prije "babuna". E sad, pitanje glasi: zasto je i po cemu je ta planina dobila bas takvo ime: Babuna? Sta znaci rijec Babuna?

Babuna = divlja, surova


Ovi o kojima pomenuta zena prica Nemanji nisu bogumili, jer koriste idole, a bogumili su prezirali i odbacivali idole, cak su i krst i ikone smatrali idolima.
 
Poslednja izmena:
Na biljezima ("steccima") je Sveti Vid, bog sunca i rata

Nemački sveštenik Helmold zapisao je u svojoj hronici u 12. vijeku da se vrhovni bog sjeverozapadnih Slovena, u stvari, zove zove Svetovid. To je bio bog svjetlosti, obilja i rata, a postojao je i Vidov hram na ostrvu Rigen, u kome su na dan boga Vida, koji pada na kraju žetve, "iz svih slovenskih krajeva prinošene žrtve".
Ovo božanstvo, čiji kip su hrišćani srušili i spalili ne bi li uništili paganski kult, u isto vrijeme pominje i katolički sveštenik i sekretar danskog kralja Saks Gramatikus i naziva ga Svantovitus.

stecak1jpg.jpg

Na biljezima ("steccima") Sveti Vid je predstavljen kao ratnik sa stitom, macem ili kopljem na konju ili bez konja. I sam stit sa macem ili sam mac simbol je nebeskog suncevog ratnika Belog Vida. Cest motiv biljega je Vidov lov na jelene, ponekad sa psom, ponekad bez psa, jer se u lov odlazi tek kad zima prodje i kad sunce ojaca. Nekad je Vid prikazan kao suncana glava krsta ili se njegov lik postepeno preobrazava u ljiljan kao univerzalni simbol drveta zivota.

Dan Svetoga Vida ili Svetovida padao je na najduzi dan u godini, na dan pocetka ljeta, ljetni solsticij. Svetovid je bio bog vida, bog dana, bog svjetla, bog sunca i Sunca.

Vid i Vida (Vidosava ili Vidoslava)

Na Svetoga Vida rastu dvije vrste trava: vid, jarkocrvenog malenog cveta i modra vida, sličnog cveta. Ujutru, na Vidovdan, ljudi peru lice u posudi ili na izvoru čija je voda posuta tim travkama za zdravi vid.
Uoci Vidovdana djevojke uzmu oba cvijeta, stave pod jastuk preprije spavanja i kažu: "Sveti Vide neviđeni, dođi dragi suđeni, dođi noćas u moj san, dođi na moj prvi sastanak". Ta devojka, kako se vjeruje, već će u narednih nekoliko dana upoznati budućeg muža.

Sveti Vid, Svetovid ili Sentvid je keltsko bozanstvo sunca Belenus (Belenis), tj. Beli.
 
Poslednja izmena:
Nije tačno. Bogumili su balkanska verzija katara, a katari su itekako koristili simbole.

120px-Cathar_cross.svg.png

catharcross.jpg

catar_coin.jpg

esp_su29.gif


Ovi i slični simboli su uklesani u zidove i katakombe katarskih zamkova u Langdoku, što mogu da posvedočim jer sam tamo bio. Treba pročitati i knjigu Otta Rahna "Crusade against the grail" i pogledati dokumentarni film "The secret glory".
 
Nije tačno. Bogumili su balkanska verzija katara, a katari su itekako koristili simbole.

120px-Cathar_cross.svg.png

catharcross.jpg

catar_coin.jpg

esp_su29.gif


Ovi i slični simboli su uklesani u zidove i katakombe katarskih zamkova u Langdoku, što mogu da posvedočim jer sam tamo bio. Treba pročitati i knjigu Otta Rahna "Crusade against the grail" i pogledati dokumentarni film "The secret glory".

Zar ja negdje rekoh da katari nisu postojali? :eek:
U tu pecinu mogli su i rimokatolici iscrtati svasta i predstaviti to kao katarsko, zar ne? Ili je ta pecina mogla biti pocetak templarskih okupljanja (ta druga slika u boji je cini mi se stit, a katari su bili pacifisti i nisu ratovali).

Na steccima su sve simboli Skito-Sarmata, tj. Srba.

PS: I Nemanja je bio templar:

http://www.novinar.de/2011/01/10/i-nemanja-je-bio-templar.html
 
Poslednja izmena:
Keltski Gundestrup Cauldron

1195151.jpg

Keltski bozanstvo Belenis (beli, bijeli, svijetli, suncani) sa dva C (ognjila) na vijencu oko glave i sa dvije ljudske figure kao dva godisnja doba, proljece i ljeto.

superstock1443831.jpg

Keltski bozanstvo Belenis (Beli) sa dva jelena.

gundestrupc.jpg

Belenis je srbski (Beli, Bijeli) Vid i njegova cesta pratilja Belenisa (Vida).

68e1273b938f.jpg

Nadjeno u Thessaly (bivsa Makedonija u sadasnjoj Grckoj): bozanstvo sa suncem na grudima i sa ocilima (C) u obje ruke (figura A).

fig16i.jpg

Bronzana ploca nadjena u Rumuniji negdje oko Dunava (Intercisa on the Danube).

belenus2.jpg

Belenus (Belenis) sa keltskog novcica

stecakradimljeax3.jpg

Biljeg (beleg) iz Radmilje u Hercegovini.

Ocigledno je to jedan isti lik: Belenus, Beli, Beli Vid, Sveti Vid, Svetovid.
 
Hrastovniče, od tebe očekujem ozbiljnije izovre od novinar.de. Što se tiče izjave onog masona, i Lože koja se pominje, na njega i tu Ložu može da odnosi samo jedna reč, koja se odnosi na slobodno zidarstvo od sredine XVIII veka naovamo, a to je diletantizam. Nema apsolutno nijednog dokaza da je Barbarossa bio templar, a to po pravilima Templa koja su primenjivana bez izuzetka, ne bi ni bilo moguće, što važi i za Nemanju.

Katolike nije interesovalo da ucrtavaju katarske simbole, a i da su hteli, nisu mogli, sve do početka krstaškog rata protiv katara, u kojem je pokrajina Langdok, u kojoj su u miru živeli hrišćani, katari, Jevreji i Arapi, u kojoj je cvetala medicina, muzika, kultura, nauke, svedena na nivo kamenog doba i pobijeno oko 40.000 ljudi,
 
Hrastovniče, od tebe očekujem ozbiljnije izovre od novinar.de. Što se tiče izjave onog masona, i Lože koja se pominje, na njega i tu Ložu može da odnosi samo jedna reč, koja se odnosi na slobodno zidarstvo od sredine XVIII veka naovamo, a to je diletantizam. Nema apsolutno nijednog dokaza da je Barbarossa bio templar, a to po pravilima Templa koja su primenjivana bez izuzetka, ne bi ni bilo moguće, što važi i za Nemanju.

Katolike nije interesovalo da ucrtavaju katarske simbole, a i da su hteli, nisu mogli, sve do početka krstaškog rata protiv katara, u kojem je pokrajina Langdok, u kojoj su u miru živeli hrišćani, katari, Jevreji i Arapi, u kojoj je cvetala medicina, muzika, kultura, nauke, svedena na nivo kamenog doba i pobijeno oko 40.000 ljudi,

Ti kao da si bio savremenik krstaskih pohoda na katare pa si siguran sta je rimokatolike interesovalo, a sta opet nije. Da su oni crtezi zaista bili katarski iz onog vremena, to bi jezuiti ostrugali ili premazali do zadnjeg, kao sto su unistili i zadnju knjigu, zadni spis katara, bas kao sto je i Nemanja u svojoj zemlji to ucinio.I danas o katarima znamo samo iz antikatarske propagande (culi smo da je i Sadam Husein imao oruzje za masovn unistavanje, pa...)

Kazes da Nemanja nije bio templar? A ovo? Je li i ovo samo puki slucaj:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/294509-Stefan-Nemanja-mason
.
 
Sazvijezdje Orion nasi ljudi zvali su Stapi.

orion2f.jpg

Stapi (Orion)

stecakbbb.jpg

Stecak

ecliptic.gif

Polozaj Sunca i zvijezda na najduzi dan u godini, ljetni solsticij

stecakbogumili.jpg

Najduzi dan u godini prikazan na stecku

U vrijeme pocetka ljeta, tacnije od zadnjih dana aprila do prvih dana polovine avgusta Sunce se nalazi u sazvijedju Oriona, te se Orion u to vrijeme u nasem geografskom podneblju ne vidi.

Zar su se bogumili i astronomijm bavili?
 
stitovi.jpg


Kazu da su bogumili prezirali krst, a biljezi prepuni krstova. Pa opet kazu da su bogumili bili pacifisti i mrzili rat, a gle, biljezi prepuni ratnicke opreme: maceva, stitova, sjekira, nozeva, strijela...
Zaista treba biti idiot pa vjerovati tudjim rijecima, a ne svom razumu i svojim ocima.

Pogledate li slike na biljezima pod brojem 26 i 31 vidjecete Skitsko-Sarmatski ratni steg: zmaj!

draco9ls4.jpg

Trajanov stup: ratni steg Skito-Sarmata sa zmajem.

Ovo su dokazi, ovo su cinjenice da biljege ili "stecke" nisu podizali bogumili, nego jos svog identiteta svjesni pripadnici Skitsko-Sarmatskog roda.

"Bogumili" hrane svinje!

krme.jpg

Kazu i tvrde da su bogumili bili vegetarijanci, pa se pitam zasto love jelene i otkud i za sto one svinje za teknjetom (slike br. 8 i 9)? :hahaha: :hahaha1::hahaha1::hahaha1:

Nadam se da ce pobornici bosanskih bogumila naci advekvatan odgovor na ova pitanja. :rotf:
 
Poslednja izmena:
Ti kao da si bio savremenik krstaskih pohoda na katare pa si siguran sta je rimokatolike interesovalo, a sta opet nije. Da su oni crtezi zaista bili katarski iz onog vremena, to bi jezuiti ostrugali ili premazali do zadnjeg, kao sto su unistili i zadnju knjigu, zadni spis katara, bas kao sto je i Nemanja u svojoj zemlji to ucinio.I danas o katarima znamo samo iz antikatarske propagande (culi smo da je i Sadam Husein imao oruzje za masovn unistavanje, pa...)

Kazes da Nemanja nije bio templar? A ovo? Je li i ovo samo puki slucaj:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/294509-Stefan-Nemanja-mason
.

Jezuiti nemaju nikakve veze sa katarima, jer su jezuiti osnovani 1534. O katarima znamo iz dovoljno nezavisnih izvora, pa su čak sačuvani i neki originalni katarski spisi.
Crkvu nije interesovalo uništenje katarskih simbola, jer oni nisu imali nikakvog efekta među nepismenom i vašljivom evropskom rajom tog doba.

Ti na osnovu analogije u korištenju biblijske i masonske simbolike izvodiš dokaz da je Nemanja bio templar? Kakve veze, kao drugo, imaju templari i masoni? Nikakve, sem u petparačkoj i senzacionalističkoj literaturi. Nemanja nije bio templar, jer je bilo nemoguće da bude primljen, budući je bio oženjen i nije se odrekao zemnih imanja. Nije primljen jedan Filip Lepi koji je zatražio prijem u Templ, a kamoli će tamo neki Nemanja.
 
Kazu i tvrde da su bogumili bili vegetarijanci, pa se pitam zasto love jelene i otkud i za sto one svinje za teknjetom (slike br. 8 i 9)?

Nadam se da ce pobornici bosanskih bogumila naci advekvatan odgovor na ova pitanja
.

A ko je rekao da su sve stećke digli bogumili?

Drugo, ovde se vidi da je Nemanja poveo ubilački rat protiv bogumila i protiv "sledbenika Peruna":

„Moj položaj beše utoliko teži, jer Gospodar beše odlučio da uništi jeres u državi. Prvi na udaru behu bogomili i sledbenici Peruna, čiji progon i stradanja uliše strah među verne, i sputaše sve rasprave o dogmama vere. Malobrojni, među kojima bejah i sam, nastaviše da tragaju za istinom, verujući i dalje da ona nije samo u svetim knjigama, i da treba da bude tek otkrivena.“

– Žitije Jeromonaha Zahara
 
To da je narod doticni narod pokrsten u staro doba, u prvim vijekovima, to je tacno. Ali, da su dobili ime po planini Babuni, to nije tacno, jer je planina Babuna dobila ime prije "babuna". E sad, pitanje glasi: zasto je i po cemu je ta planina dobila bas takvo ime: Babuna? Sta znaci rijec Babuna?
Meni nekako logično da su babuni dobili ime po nečemu što je postojalo pre njih. :D
 
Jezuiti nemaju nikakve veze sa katarima, jer su jezuiti osnovani 1534. O katarima znamo iz dovoljno nezavisnih izvora, pa su čak sačuvani i neki originalni katarski spisi.
Crkvu nije interesovalo uništenje katarskih simbola, jer oni nisu imali nikakvog efekta među nepismenom i vašljivom evropskom rajom tog doba.

Ti na osnovu analogije u korištenju biblijske i masonske simbolike izvodiš dokaz da je Nemanja bio templar? Kakve veze, kao drugo, imaju templari i masoni? Nikakve, sem u petparačkoj i senzacionalističkoj literaturi. Nemanja nije bio templar, jer je bilo nemoguće da bude primljen, budući je bio oženjen i nije se odrekao zemnih imanja. Nije primljen jedan Filip Lepi koji je zatražio prijem u Templ, a kamoli će tamo neki Nemanja.

Bio je mason, ako nije bio templar (samo mi nemoj reci da masona nie bilo i tada).
 
.

A ko je rekao da su sve stećke digli bogumili?

Drugo, ovde se vidi da je Nemanja poveo ubilački rat protiv bogumila i protiv "sledbenika Peruna":

„Moj položaj beše utoliko teži, jer Gospodar beše odlučio da uništi jeres u državi. Prvi na udaru behu bogomili i sledbenici Peruna, čiji progon i stradanja uliše strah među verne, i sputaše sve rasprave o dogmama vere. Malobrojni, među kojima bejah i sam, nastaviše da tragaju za istinom, verujući i dalje da ona nije samo u svetim knjigama, i da treba da bude tek otkrivena.“

– Žitije Jeromonaha Zahara

To i jeste tema: Nemanja je nasrnuo na one koji su hriscanstvo primili u prvim vijekovima hriscanstva, ali su zadrzali i obicaje svoje predhriscanske religije.
 
Poslednja izmena:
Meni nekako logično da su babuni dobili ime po nečemu što je postojalo pre njih. :D

Iz Zakonika cara Dusana:

85 O babunskoj reci

I ko rekne babunsku rec, ako bude vlastelin, da plati sto perpera, ako li bude sebar da plati dvanaest perpera i da se bije stapovima

Babunska rijec
je psovka i to blage veze sa bogumilima nema. Babunu su divljaci, prostaci, seljacine. Ono sto su za ucene Grke i Rimljane bili barbari, to zu za srbsku gospodu bili babuni.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top