Kako ce Srbija izaci iz teske ekonomske i politicke krize?

Zakonom osloboditi ulagace koji iz temelja podizu nove firme u posebnim ekonomskim zonama(opstine Crna Trava,Trgoviste,Presevo,Bujanovac,Kursumlija ...) poreza na dobit,poreza na zarade i jos nekih drugih dazbina na rok od 10 do 30 godina.
Svet je u velikoj krizi i vlasnici kapitala traze sigurnu "luku" da ukotve svoj novac i da zaradjuju.
Sada je prilika za Srbiju da povuce mudar potez."Izgubili" bi ono sto inace nemamo,a hiljade i hiljade novozaposlenih bi troseci svoje plate placali porez na promet i druge dacije,pa bi se takva politika drzavi debelo isplatila.Primenom takvih mera Kina je postala ekonomska i finansijska sila broj 2 u svetu.
Kada bi se u Srbiju sjatio svetski kapital u milijardama jako bi se starao da nas niko ne "takne" ni malim prstom.

Izgleda da Forumasi nisu mnogo raspolozeni za dublje i prave rezove u nasem sistemu.Nista cudno,jer mi kao i politicari samo odslikavamo preovladjujuca shvatanja naroda.
Reforma se zaglavila na pola puta posto je polovina privrede jos u drzavnom vlasnistvu i ne posluje u skladu sa principima trzisne ekonomije.
No,i perjanice liberalnog kapitalizma ovih dana sve vise stavljaju svoje banke i privredu pod drzavne kisobrane!?Na sta li ce sve to da izadje?

Nas je upravo nekontrolisana liberalizacija i slepo uvođenje liberalne ekonomije i ubilo.

Ekonomiju je Dinkić ( G17 ) već dokusurio uz aminovanje DS-a i stranih mentora.

Najgore je što ni promena vlasti neće mnogo novog doneti jer je nakaradni sistem osiguran međunarodnim ugovorima, sporazumima, MMF-om, . . .

Ekonomija je mrtva, a ubice peru ruke novom pričom o regionima.

Dinkić vs ekonomija

Centralno ekonomsko i politicko pitanje Srbije je kako ce da osetno smanji dazbine privredi i do koje mere ce ograniciti javnu potrosnju.Neka politicari odluce gde ce da kresu rashode(drzavni organi,penzije,zdravstvo,prosveta,javna preduzeca ...),jer ako to ne urade pocev od sledece godine oduvace ih sve skupa narodna oluja jaka kao americki uragani.
Mnogo se varaju svi oni koji misle da necemo morati da primenimo mere navedene u prethodnom stavu ove poruke.

Poslednja izmena:
Kompletno sredjivanje Srbije radi ulaska u Evropsku Uniju je u svakom slucaju korisno za zemlju i narod,ali bi sigurno postigli visi stepen razvoja ako bi kao Kina obrazovali nove ekonomske zone gde se nebi placali mnogi porezi ili gde bi dazbine za novoizgradjena preduzeca bile daleko nize nego u ostalim zemljama Evrope.Ovaj model nas u principu nebi nista kostao,a poceli bi da dobijamo posao za ljude i prihode cim bi krenula prva izgradnja.

1.) Ja mislim da prvo treba na red da dodje ono pod br. 3 jer bez toga se bojim da bi narod samo bio opet izigran, formiranjem neke laznje " nove" orignalne politicke postave gde bi vecina iz novovladajuce bili opet oni iz DSS i G17+ sto bi bilostvarno previse da se jes jednom ponovi ovom narodu.
2.) Pa tek onda masovno otvaranje ne profitabilnih privrednih preduzeca.
3.) Pa ukidanje trgovinskog monopola posebno Miskovicu, i drugih monopola u ovoj zemlji ako treba, kao monopol elektrodistribucije npr. ( tu se nesto kao pomera sa mrtve crte al ne znam koliko je to iskreno).
4.) Podhitno velika ulaganje od stranje drzave u poljoprivredu. Zabraniti uvoz i setvu genetski izmenjenog semena.
5.) Ulaganje u fabrike ze reciklazu svega i svacega. Barem deponija djubreta imamo i previse po zemlji. A i ovako smo deponija za zapadnu evropu, deponija fabrickih gresaka idrugih stvari al to je sad druga tema.
6.) I osvestavanje naraoda ove zemlje da kupuje domace - jer je stvarno najzdravije i najlepse i najpametnije.
7.) Finaniranje od strene drzave osposobljavanje domacih banaka.

Posto je drzava uzela tolike kredite bilo bi dobro da vajdu od tolikog duga na dusi.

Drzava,po pravilu,ne treba da bude investitor u privredi.Zapad dotira poljoprivredu,ali to je samo jedan izuzetak koji potvrdjuje opste pravilo trzisne ekonomije da se uspesne drzave ne bave operativnim poslovima u privredi.
Uostalom,Srbija je prezaduzena zemlja koja moze da bankrotira ako bi nastavila sa ovako visokom budzetskom potrosnjom.I da hocemo ne mozemo davati neke prevelike subvencije privredi,pa ni poljoprivredi.
Pravo je pitanje kako da nasi gradjani i preduzeca iznadju nacine da budu sto veci ulagaci u privredne projekte.Jedna od mogucnosti je da se ide preko investicionih fondova kao dobre forme za ulagace kapitala.

Drzava,po pravilu,ne treba da bude investitor u privredi.Zapad dotira poljoprivredu,ali to je samo jedan izuzetak koji potvrdjuje opste pravilo trzisne ekonomije da se uspesne drzave ne bave operativnim poslovima u privredi.
Uostalom,Srbija je prezaduzena zemlja koja moze da bankrotira ako bi nastavila sa ovako visokom budzetskom potrosnjom.I da hocemo ne mozemo davati neke prevelike subvencije privredi,pa ni poljoprivredi.
Pravo je pitanje kako da nasi gradjani i preduzeca iznadju nacine da budu sto veci ulagaci u privredne projekte.Jedna od mogucnosti je da se ide preko investicionih fondova kao dobre forme za ulagace kapitala.

Mislis da sto kazu na b92 pre neki dan ( da gradjani imaju oko 30 miliona evra u slamaricama ) da treba gradjani da ulazu u akcije. Pa zasto onda ne dadose onoj firmi na jugu ( zaboravih kojoj ) da radnici postanu akcionari kad su ih molili da je ne daju jednom privatniku. I odbili ih. Prodali jednom koji ih je unistio. Znaci da ne postoji volja od strane drzave da prestane da se pita o svemu vezano za privredu. Oni su ti koji zele da odrze vlast u svim aspektima privrede. Pa dobro onda. Neka ulazu iz kredita evropskog monetarnog fonda.

Znas da sam prosle zime gledala emisuju Mire A. Polak u kojoj je jedna nasa uspesna biznismenka iz Amerike razocarano pricala kako je drazava odbila da ulozi sakupljen novac u humanitarne svrhe za kupovinu inkubatora i skupih medicinskih aparata u Srbiju. Zaustavili su kupljene stvari na granici jer je njen fond trebao da uplati jos neki ogoman novac na ime poreza na svu robu koju poklanja zemlji ( drzavnim bolnicama )! Zena se tresla od nervoze dok je pricala. Kaze to nigde u svetu nije videla da drzava kojoj se nesto poklanja trazi da joj se uplati porez na ono sto joj se poklanja. Ona se naljutiala i sve vratila i zaustavila humanitarnu aktivnost a imala je razne planove -pricala je o njima zaboravila sam vise.

Tada je rekla da je mnogo nasih uspesnih biznismena i tamosnjih bogatasa htelo da otvaraju velika preduzeca po mestima mahom odakle su, a ovi nasi im isto tako trazili pare na ime nekih poreza. Poreze na sta ? Na nova radna mesta, buduce izvozne proizvode Srbije, buduce poreze na zarade? Rekla je i to da udruzenje srpskih biznismena tamo ne zeli vise nista ni da pokusa dok god se politicki sistem pljacke u Srbiji ne promeni.

Ja sam se bila nevidjeno iznervirala zbog te emisije. A sada za te iste inkubatore skupljaju pare po drzavnim firmama. Jer to nisu budale. Da li je to tebi dokaz da drzava nema para da finansira privredu? Ja mislim da ima! Kad oni sami tako misle, sto ne bih i ja. :)

Glavni sudija je svetsko trziste,a na domacem se samo polaze prijemni ispit.
Drzava ne treba niti moze da finansira nicije studiranje,jer tako unistava privredu.Neka porodice i oni kojima su potrebni kadrovi placaju usluge obrazovnih ustanova,osim kada je u pitanju osnovno obrazovanje.Siromasni srednjoskolci i studenti jedino mogu dobijati drzavne kredite koje do odredjenog roka moraju vratiti.
Dokle ce ovaj bedan narod i ocerupana privreda da skoluju kadrove za bogata drustva?

Branko Dragaš o trenutnom stanju Srbije,odlična emisija sa kompletnim objašnjenjem i podacima.

Srbija je najbukvalnije rečeno bankrotirala ( i to je duboko zagazila u bankrot) ,samo još nikom to nije u interesu da objavi,jer tada se mora početi sa merama tipa smanjenja plata svih (uključujući drage nam poslanike ) na prosečne,što bi bilo oko 30 000 din i slično.

Ko nema vremena za celu emisiju,neka bar pogleda podatke koji pišu negde na 16-tom minutu videa. U nastavku emisije on govori i o tome kako bismo stvarno mogli izaći iz krize i savetuje svima da što pre vraćaju kredite i ne uzimaju nove.

Poslednja izmena:
Branko Dragaš o trenutnom stanju Srbije,odlična emisija sa kompletnim objašnjenjem i podacima.

Srbija je najbukvalnije rečeno bankrotirala ( i to je duboko zagazila u bankrot) ,samo još nikom to nije u interesu da objavi,jer tada se mora početi sa merama tipa smanjenja plata svih (uključujući drage nam poslanike ) na prosečne,što bi bilo oko 30 000 din i slično.

Ko nema vremena za celu emisiju,neka bar pogleda podatke koji pišu negde na 16-tom minutu videa. U nastavku emisije on govori i o tome kako bismo stvarno mogli izaći iz krize i savetuje svima da što pre vraćaju kredite i ne uzimaju nove.

Odgledao sam celo izlaganje Dragasa i smatram da bi bilo jako korisno da to isto uradi sto veci broj Forumasa,pa da onda nastavimo debatu o izlasku Srbije iz krize.Inace,mogu da kazem da i ja predlazem slicne mere,a to je smanjenje dazbina privredi odnosno nepostojanje istih u Novim ekonomskim zonama.
Smatram da treba organizovati ozbiljne javne manifestacije protiv daljeg zaduzivanja drzave,jer bi takva politika dovela do toga da se svi u zemlji "otreznimo" i da pocnemo da vucemo prave poteze u drustvu.Posle toga dinar bi poceo postupno da gubi vrednost i sve bi doslo na svoje mesto.Neki bi subjekti zbog toga bili u kracem periodu na gubitku,ali se to moze nadoknaditi na drugi nacin.
Postupno slabljenje nase valute je bolje nego trenutni sunovrat kako je to bilo u Rusiji i u nekim drugim drzavama.Potreban je i niz drugih mera koje zagovara Dragas i dosta drugih nasih strucnjaka i javnih radnika.

Odgledao sam celo izlaganje Dragasa i smatram da bi bilo jako korisno da to isto uradi sto veci broj Forumasa,pa da onda nastavimo debatu o izlasku Srbije iz krize.Inace,mogu da kazem da i ja predlazem slicne mere,a to je smanjenje dazbina privredi odnosno nepostojanje istih u Novim ekonomskim zonama.
Smatram da treba organizovati ozbiljne javne manifestacije protiv daljeg zaduzivanja drzave,jer bi takva politika dovela do toga da se svi u zemlji "otreznimo" i da pocnemo da vucemo prave poteze u drustvu.Posle toga dinar bi poceo postupno da gubi vrednost i sve bi doslo na svoje mesto.Neki bi subjekti zbog toga bili u kracem periodu na gubitku,ali se to moze nadoknaditi na drugi nacin.
Postupno slabljenje nase valute je bolje nego trenutni sunovrat kako je to bilo u Rusiji i u nekim drugim drzavama.Potreban je i niz drugih mera koje zagovara Dragas i dosta drugih nasih strucnjaka i javnih radnika.

Haha, voditeljka je najjaca "sto bi se reklo grejs period", onda rece Dragas "drzava da proglasi bankrot", tada sam prestao da gledam.... Lepo prica mr.Dragas sve po knjizi, problem je samo sto se on nista u drzavi ne pita, a pitanje je koliko se pitaju i ovi lelemudi sto su na najvisim funkcijama a i pitanje je kad ides skroz po knjizi da li se na kraju to dobro zavrsi. Ovo sto se tice duga prema drustvenom bruto proizvodu, je specificna tema najnerazvijenije zemlje sveta imaju najmanji dug prem GDP-u, a jos jedu crve ispod kamena, onda ovaj procenat sto je rekao da smo preko 200% je netacan, oficijalno imamo mnogo manje, kao sto i sve zemlje verovatno ne iskazu to najrealnije.... Na samom pocetku je bio u pravu, u Americi i na zapadu se ne zivi zivot iz holivudskih filmova, Ovde trenutno srednja klasa izuimire brzinom zvuka i radjaju se samo novi bogatasi i novi slepci.. Ne tvrdim ali mislim da nas u narednih 50 godina u Svetu ceka pritajeno robovlasnistvo i potpuno balansiranje svih zemalja, ne bi me cudilo da za 20-30 godina budu indenticne plate i u Kini i u Norveskoj..... i ovaj sistem gde su bogati zajasili 90% ostalih ljudi na svetu ima jos da traje... uz male sitne konflikte koje ce izazivati Najveca Globalna Kompanija na svetu (SAD) radi ruda i resursa i preraspodele kapitala.... Novac kao brojka na racunaru je veoma fiktivna stvar globalno gledano, kako ga jednog trenutka ima i u minus i u plusu, isto tako jednog trenutka moze skroz i da ga nema..jednim najmanjim klikom na taster misa.

milf za gledanje, dragas za slusanje, uzivao sam gledajuci ovo. :ok:

Back