Kako otici na skolovanje i gde?

• Začetnik teme Začetnik teme nataly 89
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Aaron:
Ovako, ja sam prosle godine isao u Ameriku preko beogradske TAZcompany i tamo zavrsio cetvrti razred gimnazije.
Mislim da je to najboloji nacin da stvarno usavrsis engleski jezik. Ziveces u americkoj porodici i pricati engleski 24/7 dok na kraju ne krenes da sanjas na istom.
Sto se tice konkretno Engleske, nisam nesto informisan, ali mislim da i za to imaju neke programe. Uglavnom ti ih kontaktiraj i srecno.
Njihov email je: toroman@eunet.yu

a jel oni imaju svoj sajt. Ako ga znas plz napisi... :D

Hm, pa mislim da oni nemaju nikakv web site. Moraces da ih kontaktiras mailom i da odes tamo licno da se raspitas oko svega sto te interesuje.
Sto se tice fakulteta, nisam bas najbolje upucen da li oni organizuju nesto tipa studiranje plus americka porodica. Pre bih rekao da te oni salju direktno na fax i da bi u proncipu za smestaj trebao/la sam da se snadjes, ako vec neces da zivis na kampusu u internatu.
Ja ovde zivim sa rodjacima i to nisam nista sredjivao preko agencije vec sam sam popunio aplikacije i upisao se na koledz posle zavrsene cetvrte godine.
Ako imate jos pitanja, tu sam...

nataly 89:
kako si otisao u englesku? preko koje agencije?
koliko si platio? kako je bilo?
u kom mestu si bio?
jel si bio u porodici ili u internatu?

E zaboravio sam da sam ostavio post ovde :lol: :lol:

Nisam isao preko agencije, nego sam nasao skolu. Nisam odavde isao u englesku.

bilo je ludo i nezaboravno. skolarina je bila 9000 funti po semestru sa stanovanjem u porodici. imao sam srecu da mi zapadne stvarno kul porodica. irska porodica... znaci to je bukvalno nezaboravno kako smo se provodili.

a bio sam na oxfordu i grad je fantastican. prvo sam tamo otisao leti, na mesec dana da malo podignem nivo engleskog a onda sam ostao na studijama.

Tommy_V:
nataly 89:
kako si otisao u englesku? preko koje agencije?
koliko si platio? kako je bilo?
u kom mestu si bio?
jel si bio u porodici ili u internatu?

E zaboravio sam da sam ostavio post ovde :lol: :lol:

Nisam isao preko agencije, nego sam nasao skolu. Nisam odavde isao u englesku.

bilo je ludo i nezaboravno. skolarina je bila 9000 funti po semestru sa stanovanjem u porodici. imao sam srecu da mi zapadne stvarno kul porodica. irska porodica... znaci to je bukvalno nezaboravno kako smo se provodili.

a bio sam na oxfordu i grad je fantastican. prvo sam tamo otisao leti, na mesec dana da malo podignem nivo engleskog a onda sam ostao na studijama.

Ajde molim te napisi neke blize informacije. Stvarno me interesuej. Kako to mislis nisi odavde isao?!

Na primer mozes izaci kao ja!

Pre jedno 6 meseca sam kontaktirao skolu u Boca Raton-u u Floridi. Ova je jedna mala privatna skola. Poslao sam email da zelim da studiram u USA da sam dobar teniser i ucenik. Skolovanje kosta $400 mesecno, ali ja sam dobio stipendiju posto sam dobar ucenik i sportista. Oni su mi poslali I-20 formulu.(ako ne znate sta je to, slobodno me pitajte)Ova skola nije BOARDING SCHOOL, znaci da ne stanujem u skoli.

Sigurno se pitate gde zivim?

Pitao sam ih, da li ima neka teniska akademija u Boca Raton-u. Oni su rekli da ima, poslali su mi njihov email. Akademiju sam isto kontaktirao. Oni su me pitali koji sam na rang listi, koliko igram godina i sl.

I jednom stigao email i pisu da me zovu na interview.

Ja im poslao mail da nisam u Floridi. Sledeceg dana stize mail i kazu da nema problema oni ce platiti avio kartu i drugo.

Jos sam te nedelje otputovao. Kada sam stigao nisam mogao da verujem kolko je lepo tamo. More, palme, ulice, devojke..... Ali je brate toplooo. U Srbiji -5 C a u Floridi +15-20 C.

Interview je odlicno prosao. Primili su me. Nedelju dana treninga u akademiji kosta izmedu $1000-$2000. Posto sam dobar igrac treniram besplatno kod njih, i imam besplatan stan. Oni me hrane, nose na turnire....

Srecom skola traje od 9-14 sata. Posle skole treniram do 7 pa onda ucim.

Za raspust, necete verovati kolko ce biti lepo. Celo pre podne cu trenirati a poslepodne cu biti ceo dan na plazi.

Ako imate pitanja, slobodno pitajte.

Tommy,interesuje me sta si studirao na Oxfordu i da li ti je znanje koje si poneo odavde bilo dovoljno da se "uklopis" u njihov nacin rada?
A za Scholera(mislim da ti treniras tenis,svejedno,ako sam promasila pitanje se odnosi na tenisera u Floridi):Kakve sanse ima osoba koja se ne bavi sportom a inace je super u skoli(5,00 otkad znam za sebe),pohadja gimnaziju,odlicno zna engleski,pomalo nemacki i italijanski,da dobije neku stipendiju poput tvoje?

millana:
Tommy,interesuje me sta si studirao na Oxfordu i da li ti je znanje koje si poneo odavde bilo dovoljno da se "uklopis" u njihov nacin rada?
Da dodam nesto buduci da imam Oxbridge iskustva.
Znanje koje poneses iz Srbije nije toliko presudno koliko tvoja brzina da se uklopis u nov sistem rada i ocenjivanja.
Recimo, na osnovnim studijama ispite polazes tek na trecoj godini i tada ces ih polagati SVE u nekoliko (vrlo cesto uzastopnih) dana. Znaci sve ono sto si tokom tri godine ucio/ucila. Postdiplomske isto tako, samo sto krace traju. Zatim, na ispitu je vrlo bitno da pokazes da tvoje rezonovanje i izlaganje ima jedan logican i "gladak" tok, pri cemu se ne traze pod obavezno pravilna resenja, vec vise rezon (ovo naravno zavisi od oblasti kojom se bavis, nije isto fizika ili pravo). I naravno strukturiranost rada.
Znaci, treba da savladas par vestina kojima te nas sistem obrazovanja nije naucio i to je to. I da, naravno da dosta, dosta radis.
I Oxford i Cambridge su veliki sistemi i svuda mogu da se nadju neke stipendije i razne vrste pomoci.

ZA SCHOLARA

Izvini da li mozes da mi pomognes? Zavrsio sam drugu godinu srednje skole a zeleo bih da studiram u SAD. Posto treniram vaterpolo, jel moras biti vrhunski sportista da bi dobio stipendiju ili... Onda ne ide mi za rukom da na internetu nadjem sajt nekog koledza na kome bih studirao elektrotehniku pa ako mozes i znas da mi das neku adresu?

Ovako, ja sam prosle godine isao u Ameriku preko beogradske TAZcompany i tamo zavrsio cetvrti razred gimnazije.
Mislim da je to najboloji nacin da stvarno usavrsis engleski jezik. Ziveces u americkoj porodici i pricati engleski 24/7 dok na kraju ne krenes da sanjas na istom.
Sto se tice konkretno Engleske, nisam nesto informisan, ali mislim da i za to imaju neke programe. Uglavnom ti ih kontaktiraj i srecno.
Njihov email je: toroman@eunet.yu

e ako procitas ovo jel mozes molim te da mi posaljes email na vuja_la@yahoo.com imam milion pitanja da te pitam.hvala

Cula sam i dobila preporuke za neku medjunarodnu organizaciju koja se bavi razmenom studenata. Zove se IAC i nalazi se u Kosovskoj ulici u Beogradu. Nisam ih kontaktirala, ali sam od mame decaka koji odlazi u USA na skolovanje dobila preporuke. Ko zeli i koga u ovom trenutku zanima skolovanje preko neka pokusa da ih nadje.....

Back