Estetika perverzije

• Začetnik teme Začetnik teme dess
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"Ispričaću vam ljuskavu lepotu lepre u divnom i ogavnom truljenju dana", napisao je jednom prilikom Bodler, demon perverzne estetike ... pardon, estetske perverzije.
"Božanski Markiz" išao je korak dalje, i tvrdio da je sve što je perverzno izvorno i prirodno. Baš kao i Po, koji je smatrao da je perverzija jedan od prvobitnih impulsa ljudskog srca.
Pa hajde da zayebemo Bodlera i Poa, i dokažemo kako perverzija nema estetiku. Možemo li to? z:p
Hajde da se lišimo svih zabranjenih zadovoljstava u ime tvrdnje da perverzija ne samo da nema estetiku, nego je, štaviše, perverzija = moralna ružnoća.

Naravno, ne treba zaboraviti da su perverzija i perverznost - zamislite! - različite kategorije.
Perverznost je osobina (nenormalna) koja nagoni čoveka da čini zlo radi zla, samo zato što su zla dela zabranjena.
Perverzija je agonija telesne ljubavi, onda kada ne doprinosi obostranom povećanju krajnjeg užitka ili užitka uopšte.

U potpunosti razumem tvoje smisao za dobar ukus i sasvim se slazem sa tvojom idejom, ali mislim da bi bilo bolje ovu temu ostaviti ovakvu kakav je, a otvoriti novu, paralelnu. Ako ni zbog cega drugog onda zbog lakseg pracenja sagovornika, ako se slazes.

Zbilja, šta je to toliko primamljivo u perverziji što nas toliko privlači? Zašto svi naginjemo perverznom? Ne bih se složio da je sve počelo od Zmije. Ona je samo ukazala na prostu činjenicu da pored svih onih banana, ananasa, jagoda, krastavaca i malina postoji i-jabuka. Želim da otvorim priču do kraja: stvoreni smo kako smo stvoreni, kreacijom i(li) evolucijom, i imamo to u sebi. To nam je suštastveno. Prema tome, to je u nama.

Vid`te, i sam sistem 10 Božijih zapovjesti koncipiran je na provokativan način. Bog kaže "ne kradi", ali On je dovoljno pametan, a i stvorio je čovjeka, te ga dobro pozna i svjestan je, kao i svaki kvalitetan psiholog, da umjesto "ne kradi" čovjek čuje "kradi". I ne samo to, on čuje "o daaa, kradi, kradi što više" ;) "Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga"-"on je, nisam ja, majke mi". I moja omiljena "ne poželi ništa što je tudje", koja odzvanja u glavi, srcu i žilama "hoću da spavam sa njegovom ženom", "hoću njegov posao", "želim njenu slavu".

Medjutim, da se stvari na tome završavaju, ni po muke, a ni ovog teksta ;) Ne staje se sa "o da, kradi što više", priča se unapredjuje. "Kradi, i gledaj u oči onoga koga potkradaš, i govori mu da je šarmantan i pametan dečko". Namagarči ga dok ga kradeš. Neka misli da si mu ti najbolji prijatelj. Neka vjeruje tebi više no sebi. I neka na kraju, ako čak i ukapira da si ga krao, pomisli "pa i neka je, imao je pravo na to; ja sam kriv, ne on".

Kad spavate sa ženom najboljeg prijatelja, sam seks kao takav ne znači ništa- prost snošaj mu dodje kao "djes`, šta ima". Morate da je opalite u njihovom bračnom krevetu, po mogućstvu dok vam je prijatelj otišao da kupi pivo, za vas, jer ste putovali sat vremena do njih, i on želi da vam maksimalno ugodi. Ona mora da vam uradi što njemu nikad nije. Morate da je ponizite do maksimuma, kako biste zapravo ponizili njega, jer je on ponizio vas tako što je uradio otišao da kupi pivo za vas. U tom krugu svi su krivi.

Zapravo, kao što možete da primjetite, svoja najznačajnija kreativna dostignuća čovjek pravi kad se prepusti perverziji. Ne moralnim pobudama. Ne osjećaju čestitosti i odgovornosti. Ne znanju. Perverziji ;) Jer, u perverziji više nema ograničenja. Sve je dozvoljeno. Još bolje, sve se traži. Sloboda je potpuna, i vi je neometano koristite. Vi se svetite.

Jer, i vas su zajebali. Umirete. Dobro, možda i ne umirete, ali možda i umirete. U tom "možda" i jeste ključna stvar: neki prokleti sadista nije rekao ni ovo, ni ono. Ostalo nam je da se pečemo na "možda". Perverzni sadistički gad. I svi zajebi koji su vam se desili, a koje svakako niste tražili, i svo djubre koje posmatrate kako plovi po ovom svijetu, i potpuno ludilo koje osjećate da struji zrakom-sve to vam sugeriše da zajebete sve, i da se prepustite jedinom mogućem uživanju, uživanju u samodestrukciji, sadističko-perverznom nasladjivanju svojim umiranjem.

Tako dolazite do toga da kroz perverziju ne samo da oslobadjate u potpunosti svoje kreativne potencijale, ne samo da shvatate da je ona jedina mogućnost realizacije vaše ličnosti, nego da, naposljetku, samo kroz perverziju i ubijate-perverziju. Ogolite je, pljunete je, i ostavite je da crkne.

Šta vi mislite? :)
Zlo u nama ...
Zlo u nama...
Jeste od zmije je sve pocelo... koja se zove Djavo i Satana... i koja obamanjuje celu nastanjenu zemlju.. " Otkrivenje 12:9
Pre njegovog nagovora covek nije znao za perverziju...
On coveka tera u perverzije i cini ih lepim...
Inace su grozne... kao sto i sama rec kaze perverzije...
On ljudima nudi grozote i predstavlja ih lepim... i prihvatljivim...
Stvoreni smo ovakvi kakvi smo jer nas je stvorio Bog Tvorac Apsolut...(JHVH iliti Jehova )
Tek nakon sto je Djavo zaveo coveka da zgresi, covek je postao gresan tj nesavrsen i time je postao falican, time je dobio to zlo u sebi koje ne bi imao da je ostao savrsen... da nije poslusao zmiju... onda ne bi ni znao za perverzije... to bi mu bilo strano...
Posto je iskvaren perverzija mu prija... po nasledjenom grehu...
Ali svesnoscu covek zna da je to zlo, da tu nema lepote vec da je Sotona nama namece kao lepo...
Od mraka pravi svetlo, od svetla mrak... i zavodi nas... navodi da volimo odvratnosti...
Da bi smo bili kao on, da bi smo mu pravili drustvo, da bi nas odvojio od Boga, da bi nas gurnuo u nistavilo i unistenje...
Da, u nama je to zlo dok nas Bog ponovo ne dovede do savrsenstva...

10 Bozjih zapovesti su koncipirane normalno, provokativan pogled na njih je Sotonski...
Jasno je sta Bog kaze da je dobro a sta zlo...
Jasno je da je krasti nemoralno, kao i lagati i pozeleti tudje...
I da ne postoje , nasa savest nam tako kaze, ukoliko nije otupela...
Tako smo stovreni da umemo raspoznavati dobro od zla...

Ko to ne postuje, Bozje zapovesti, sluzi Satani... svesno ili nesvesno, njemu je to i tako sve jedno...
Takodje Sotona je taj koji blud predstavlja kao nesto normalno..
Time ljude tera u ropstvo greha i odvaja ih od Boga, njegove ljubavi izastite...
Kriv je onaj ko cini blud bez obzira zbog cega.... prizemni razlozi su nebitni...
Covek je stvoren po uzoru na Boga da bude svet...
Da odrazava osobine tvorca...

Perverzijom ste u mraku Sataninom u njegovoj zamci koju je zamaskirao slobodom...
Zive vas je ulovio da vrsite njegovu volju... on uziva u vasim perverzijama i smeje vam se iza ledja...
Jer vas drzi zarobljene... zavisite od pohlepe da utolite tu glad koju vam on podstice...
Zato je tu sve dozvoljeno... ali sve ima svoju cenu...
Pa zivolite...
On vas je nagovorio da to cinite, ona vam je isprao mozak da je to lepo...

Bog svima daje slobodnu volju da biraju da li ce biti u mraku i praljvstini
ili na putu istine, svetla...
kreativni potencijali perverzije??? besmislenost...
kao sto rekoh tu nema nicega osim mraka i nistavila...

Kreativnost je Bozanski dar i treba se crpeti iz onoga sto nam je Bog podario...
Sotona nas samo moze prevariti i podmetnuti nam nesto trulo...

Pa ko ima oci nek vidi :)

Poslednja izmena:
"Ispričaću vam ljuskavu lepotu lepre u divnom i ogavnom truljenju dana", napisao je jednom prilikom Bodler, demon perverzne estetike ... pardon, estetske perverzije.
"Božanski Markiz" išao je korak dalje, i tvrdio da je sve što je perverzno izvorno i prirodno. Baš kao i Po, koji je smatrao da je perverzija jedan od prvobitnih impulsa ljudskog srca.
Pa hajde da zayebemo Bodlera i Poa, i dokažemo kako perverzija nema estetiku. Možemo li to? z:p
Hajde da se lišimo svih zabranjenih zadovoljstava u ime tvrdnje da perverzija ne samo da nema estetiku, nego je, štaviše, perverzija = moralna ružnoća.

Naravno, ne treba zaboraviti da su perverzija i perverznost - zamislite! - različite kategorije.
Perverznost je osobina (nenormalna) koja nagoni čoveka da čini zlo radi zla, samo zato što su zla dela zabranjena.
Perverzija je agonija telesne ljubavi, onda kada ne doprinosi obostranom povećanju krajnjeg užitka ili užitka uopšte.

ko kaže da nema? pa sve ima svoju estetiku. u širem smislu. čovek ne postoji bez estetike. bez forme, linija, boja, uklapanaj, kvalifikacije svega sa svačim. moralno palamuđenje je posebna priča.

Odgovoriću pomalo laički.

Postoji nešto u perverziji što me pokreće, tera me da mi srce lupa brže, da se osetim živim.

Svi smo perverzni, ne postoji osoba koja nije. Pitanje je samo u kolikoj meri. Naučna istraživanja su pokazala da svako ima bar jednu suludu seksualnu fantaziju.

I mislim, šta je to estetika perverzije? Kad devojci zapušiš usta japanskom kuglicom, pa izanaliziraš to iz estetsko-artističkog ugla? Hahah. E, onda, ovako: svaki prirodni životni impuls je čista umetnost i vredan pažnje.

Da nije toga, svet bi se zagušio u učmalosti i jednoličnosti.

Kreativnost je Bozanski dar i treba se crpeti iz onoga sto nam je Bog podario...
Sotona nas samo moze prevariti i podmetnuti nam nesto trulo...

Pa ko ima oci nek vidi :)

Po tebi znači da kreativni ljudi nisu perverzni ama baš nimalo?
Ili da ako jesu njihova kreacija ne služi Bogu već samo Bafometu?
Ili da su usput negde zastranili kao ljudi a izraz im je ipak ostao čist i neokaljan?
Ili da je stvar subjektivne procene šta je preverzija a šta ne?
Ili ono najbitnije, da li je ono božansko i sotonsko prisutno u duši svakoga ko ima neki dar? Jer ako jeste, a znamo da jeste, onda imamo na delu borbu unutar samih nas koja i dovodi do stvaralčkog potencijala, jer ništa pozitivno ne može da se desi samo od sebe već samo iz sukobljenih realnosti ili ako baš hoćeš virtuelnih apstraktnosti.

ju, ja mora da sam mnogo perverzna kada uopste nisam izjednacavala perverziju sa zlom :rumenko: :lol:
postoji li perverzija bez zla, pokvarenosti?
Da li izokrenutost, izopacenost moze da ima veze sa krsenjem pravila samo, a ne sa zlom ?
Postoji nešto u perverziji što me pokreće, tera me da mi srce lupa brže, da se osetim živim.

Svi smo perverzni, ne postoji osoba koja nije. Pitanje je samo u kolikoj meri. Naučna istraživanja su pokazala da svako ima bar jednu suludu seksualnu fantaziju.

E, onda, ovako: svaki prirodni životni impuls je čista umetnost i vredan pažnje.

Da nije toga, svet bi se zagušio u učmalosti i jednoličnosti.
Da, sta je sa impulsima koje vremenom naucimo da obuzdavamo kako bi uskladili svoje ponasanje do drustveno prihvatljivog?
Moja prva asocijacija na post je bilo secanje na dogadjaj iz detinjstva gde sam vracajuci se iz skole po kisi, trcala po barama bez kisobrana. Onda mi je objasnjeno da se fine devojcice ne ponasaju kao klosari, pa to nisam nikada ponovila. Isto kao sto nakon srednje skole nikada vise nisam nocu sa tribina vristala sa drustvom. "lajali smo na zvezde" :lol:
A ponekad bas imam zelju da vristim iz sveg glasa..samo nikad nije mesto ni vreme.
Kakve ovo veze ima sa perverzijom? Postoji toliko drustvenih normi koje imaju svoju funkciju, ali koje guse spontane porive, divljaka u nama. Kako starimo, sve je vise postupaka koji su "neprimereni" za godine, za mesto i vreme. Robotizujemo se. Naucimo potiskivati porive i na kraju se gusimo...
Perverzija se najcesce povezuje sa seksualnom uvrnutocsu,ali se moze odnositi na uvrnute situacije i ponasanje uopste.

:rotf: sto te toliko dira ovaj dekica sa stapom?
Ako traze , naci ce :)
Ne znam sta je ljubav ili sta je perverzija?

Dira me kad se za njega držiš tako čvrsto a još sam krmeljiv. z:p

Ne znaš šta je prava ljubav a još manje šta je perverzija. Jer jedno i drugo su dva lica iste stvari. Kao kada pred početak m/ž utakmice baciš kovanicu u vazduh i gledaš na koju će stranu da padne.

Po tebi znači da kreativni ljudi nisu perverzni ama baš nimalo?
Ili da ako jesu njihova kreacija ne služi Bogu već samo Bafometu?
Ili da su usput negde zastranili kao ljudi a izraz im je ipak ostao čist i neokaljan?
Ili da je stvar subjektivne procene šta je preverzija a šta ne?
Ili ono najbitnije, da li je ono božansko i sotonsko prisutno u duši svakoga ko ima neki dar? Jer ako jeste, a znamo da jeste, onda imamo na delu borbu unutar samih nas koja i dovodi do stvaralčkog potencijala, jer ništa pozitivno ne može da se desi samo od sebe već samo iz sukobljenih realnosti ili ako baš hoćeš virtuelnih apstraktnosti.
Kreativnost nema veze sa perverznoscu :confused:
To je samo izgovor perverzinim ljudima....
To je stvar morala da li je neko perverzan...
Zna se obejkrivno sta je perverzno... a sta ne...
Nego postavljac teme sebe opravdava...

Svi smo nesavrseni sada i mozemo naginjati zlu ali je do nas da li cemo mu dati prostora ili ne...
Mozemo i te kako biti kreativni bez upliva zloga...
Bortba unutra nas nije losa ona i treba da postoji... da ne bi prevagnulo zlo...
Moze nam pomoci da stvaramo...
A bitno je sta dozvoljavamo da se razvija u nama i sta ne dozvoljavamo...
Nije isto zla pomisao i gajenje iste i dozvoliti joj da ona naraste i postane deo nas...

A kreativnost je dar od Boga :)

Poslednja izmena:

Svi smo nesavrseni sada i mozemo naginjati zlu ali je do nas da li cemo mu dati prostora ili ne...
Bortba unutra nas nije losa ona i treba da postoji... da ne bi prevagnulo zlo...
Nije isto zla pomisao i gajenje iste i dozvoliti joj da ona naraste i postane deo nas...

Koliko poznajes istoriju umetnosti?
Kazi koji hoćeš period da obradimo?

Kreativnost je dar od Boga koji u sebi nosi klice djavolskog. Da bi to razumela moraš da imaš taj dar.

Besmrtna, koju muziku voliš da slušaš? Možeš li mi navesti neke izvodjače?

Back