Estetika perverzije

• Začetnik teme Začetnik teme dess
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dess

Poznat
Poruka
7.252
Zbilja, šta je to toliko primamljivo u perverziji što nas toliko privlači? Zašto svi naginjemo perverznom? Ne bih se složio da je sve počelo od Zmije. Ona je samo ukazala na prostu činjenicu da pored svih onih banana, ananasa, jagoda, krastavaca i malina postoji i-jabuka. Želim da otvorim priču do kraja: stvoreni smo kako smo stvoreni, kreacijom i(li) evolucijom, i imamo to u sebi. To nam je suštastveno. Prema tome, to je u nama.

Vid`te, i sam sistem 10 Božijih zapovjesti koncipiran je na provokativan način. Bog kaže "ne kradi", ali On je dovoljno pametan, a i stvorio je čovjeka, te ga dobro pozna i svjestan je, kao i svaki kvalitetan psiholog, da umjesto "ne kradi" čovjek čuje "kradi". I ne samo to, on čuje "o daaa, kradi, kradi što više" ;) "Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga"-"on je, nisam ja, majke mi". I moja omiljena "ne poželi ništa što je tudje", koja odzvanja u glavi, srcu i žilama "hoću da spavam sa njegovom ženom", "hoću njegov posao", "želim njenu slavu".

Medjutim, da se stvari na tome završavaju, ni po muke, a ni ovog teksta ;) Ne staje se sa "o da, kradi što više", priča se unapredjuje. "Kradi, i gledaj u oči onoga koga potkradaš, i govori mu da je šarmantan i pametan dečko". Namagarči ga dok ga kradeš. Neka misli da si mu ti najbolji prijatelj. Neka vjeruje tebi više no sebi. I neka na kraju, ako čak i ukapira da si ga krao, pomisli "pa i neka je, imao je pravo na to; ja sam kriv, ne on".

Kad spavate sa ženom najboljeg prijatelja, sam seks kao takav ne znači ništa- prost snošaj mu dodje kao "djes`, šta ima". Morate da je opalite u njihovom bračnom krevetu, po mogućstvu dok vam je prijatelj otišao da kupi pivo, za vas, jer ste putovali sat vremena do njih, i on želi da vam maksimalno ugodi. Ona mora da vam uradi što njemu nikad nije. Morate da je ponizite do maksimuma, kako biste zapravo ponizili njega, jer je on ponizio vas tako što je uradio otišao da kupi pivo za vas. U tom krugu svi su krivi.

Zapravo, kao što možete da primjetite, svoja najznačajnija kreativna dostignuća čovjek pravi kad se prepusti perverziji. Ne moralnim pobudama. Ne osjećaju čestitosti i odgovornosti. Ne znanju. Perverziji ;) Jer, u perverziji više nema ograničenja. Sve je dozvoljeno. Još bolje, sve se traži. Sloboda je potpuna, i vi je neometano koristite. Vi se svetite.

Jer, i vas su zajebali. Umirete. Dobro, možda i ne umirete, ali možda i umirete. U tom "možda" i jeste ključna stvar: neki prokleti sadista nije rekao ni ovo, ni ono. Ostalo nam je da se pečemo na "možda". Perverzni sadistički gad. I svi zajebi koji su vam se desili, a koje svakako niste tražili, i svo djubre koje posmatrate kako plovi po ovom svijetu, i potpuno ludilo koje osjećate da struji zrakom-sve to vam sugeriše da zajebete sve, i da se prepustite jedinom mogućem uživanju, uživanju u samodestrukciji, sadističko-perverznom nasladjivanju svojim umiranjem.

Kao samoubica. Popeli ste se na vrh zgrade, sa cigarom u ruci, i kažete svima: jeb`te se. Jebi se i ti tamo gore. Pušite mi svi. Sad ću baš da se ubijem. Stavljam tačku na tu vašu bolesnu igru, prokleta gamadi. Stavljam tačku na perverziju-perverzijom. Drugačije ne ide.

Tako dolazite do toga da kroz perverziju ne samo da oslobadjate u potpunosti svoje kreativne potencijale, ne samo da shvatate da je ona jedina mogućnost realizacije vaše ličnosti, nego da, naposljetku, samo kroz perverziju i ubijate-perverziju. Ogolite je, pljunete je, i ostavite je da crkne.

Šta vi mislite? :)

Hahahahaha,tema je prava psiholoska zabava, na sta treba i da lici ovaj deo foruma. Oslobadja neslobodne duhove u sferu imaginacije, cime se smanjue pritisask u realnosti.
U osnovi perverzija je samo ono sto nije opste poznato,prihvaceno ili je osudjeno. Polazeci od Bozijh zapovesti postavio si ogranicenja koja oderdjuju perverziju, tacnije stavljaju je s one strane jednom stvorene granice koja je uz to i u dugom periodu odrednica morala i opste prihvacenih principa.
Ako bi izasao iz tih granica vrlo je relativno sta je perverzija.
E, sad dolazimo do toga odakle uzivanje u "nedozvoljenom" i sasvim se slazem s tobom da je to odraz bunta, praznjenje pritisaka nastalh iz drugih osecanja koja ni u jednoj varijanti nisu opravdana, ali kao takva postoje, receno na tvoj nacin "pustena iz Pandorine kutije".

zanimljivo.
imam neku ideju da su svi ljudi, ili makar neki intelektaulniji kor, svesni besmisla nekog životnog šablona koji nam je nametnut i toga kako se treba ukopiti u neka merila sa malim eventualnim varijacijama.
poštuj starije, budi poslušan, uči školu, završti fax u roku, traži dobar posao sa dobrom platom, izlazi tamo gde se izlazi, spavaj 8 sati, pij 2 litra vode, ženi se, pravi decu, kupi SUV itd,.
tu nigde se ne pominje ništa čulno, ništa sladostrasno, ništa avanturistični, ništa što čini čoveka da se zaista ioseća živim
više kao da je poenta da se umrtvi i napravi mehaničkim sklopom
upravo zato sve te druge stavri i jesu privlačne - neke su same po sebi lepe a neke zbpog tog momenta zabrane i treće zbog večite čovekove potrebe za preispitavanjem, a kad preispituješ stavri dođeš do mnogo crnih rupa i kontaš da je možda od slatkog života moguća slatka smrt
uopšte taj koncept života živeti zdravo i fino i str8 - pa ionako je cilj života smrt - sve što radimo radimo da bismo došli do te smrti - jedenje, pijenje, kretanje - trošimo organizam, ćelije, energiju, organe, štatijaznam...
samo je stvar glupe forme na koji način i kako se to doživljava u širem smislu

Nisam sigurna da perverziju tumačim ovako kako si je predstavio; ali to je možda tek razlika u tumačenju reči; ili izraza.

A i slabo šta zovem perverzijom inače.

Kako meni izgleda, rekla bih da je pre reč o kompecionaštvu i/ili obesti. T.ucanje žene svog najboljeg prijatelja pitanje je žene, i najboljeg prijatelja; zar ne? Nikog ne bi trebala da boli glava oko tako čega: sasvim sigurno niti je on tvoj najbolji prijatelj, nit je ona njemu (najbolja) žena, nit on ima naročito mnogo pameti. Sad ću se verovatno izvrnut ovde mrtva; ali čak ni ja ne verujem da je takvo i ino postupanje postalo hoh i uobičajeno. Želja da se ponizi čak i budala koja je priženila k.urvu; sasvim je sigurno patologija; a ne perverzija. Nek me zaobiđu oni koji to izjednačavaju.

Kreativnost se rađa iz nereda i grča; ne iz hedonizma, pa čak ni nastranog. U suprotnom imaš samo paćenike koji onanišu po netu razrađujući sintagme koje je neko drugi odavno postavio; najverovatnije sasvim drugačije motivisan. Kreativnost je veoma retka, a u ovom kontextu pričamo samo o kopiketima.
Nisam čula za kreativnog psihopatu od dr. Lectera naovamo; a i on je najposle ispo šabloniziran.

Najzad, misliš li na nemoral? Nečast?

Ja ne bih pošla pljunuti nijednu svoju nastranost, i još manje verujem da bi (ona) od tog crkla. Ali, znaš, ja ne t.ucam ženu svog najboljeg prijatelja, prosto zato što sam previše fina za tako šta.

Mada perverzna jesam. Po svim merilima.

Moral je nešto drugo.

p.s. molim, bez društveno-hrišćanskih zapažanja.

Pala mi na pamet jedna ideja: ajde da izorganizujemo jedan grupnjak :D S obzirom da se oko seksa vrte mnoge kontradikcije, te da isti uglavnom jeste pojam na koji asocira upotreba perverzije u diskursu, mislim da treba da se manemo praznih pisanija, i eksperimentalnim metodom tačno utvrdimo o čemu se tu radi :D

Gosn Dess, ako dopustite, smatram da ste ovim mlakim dozivljajem pervezije uvredili njeno samo visocanstvo- gospodju Perverziju licno!:cistinaocare:
Sta je sa pedofilijom, nekrofilijom, zoofilijom...incestom?
Izdaja najboljeg prijatelja? C, mlako.... :lol:

Perverzija bi trebalo da bude sve sto se kosi sa nasim dozivljajm ispravnosti, a mami nas. Stoga postoji ceo spektar licnih peverzija s kojima mozemo koketirati, i koje zadovoljavaju zivotinju a ipak ne stete coveku u nama. I jedno i drugo nam je neophodno.

Nego, zasto imam osecaj da je napisano samo bunt protiv svega sto autor ne dozivlajva ispravnim,a na sta, na njegovu zalost, ne moze uticati, hm?
...Istresanje onog najgoreg iz sebe, moze na prvi pogled delovati kao prociscavanje, ali cesto iza ne ostanu vrline vec samo praznina...isto je i sa rusenjem svih unutrasnjih barijera-ako porusis zidove na kuci od kuce ce postati ledina, ako ubijes sve ljudsko u sebi,ostace samo nistica.

PS novi avatar ti je patognomican...b'jak :plez:

Perverzija je sve što jedan hoće a drugi neće. A obično neće pa onda zaintrigiran proba pa posle hoće opet da utvrdi da mu se nije svidelo. Perverzije u principu i ne postoje jer ljudski um je skoro pa savršen i koji sa godinama evoluira u kataklizmu svoje podsveti te izopačenosti postaju sve kompleksnije i stravičnije. Druga strana može da sudeluje a i ne mora, jer ako se nadju dve izopačenosti to opet nije perverzija već samo jača i kreativnija požuda. Inače najveća perverzija je ako niste znali smrt.

Pala mi na pamet jedna ideja: ajde da izorganizujemo jedan grupnjak :D S obzirom da se oko seksa vrte mnoge kontradikcije, te da isti uglavnom jeste pojam na koji asocira upotreba perverzije u diskursu, mislim da treba da se manemo praznih pisanija, i eksperimentalnim metodom tačno utvrdimo o čemu se tu radi :D

Pa, cek malo Dess, zatvaras raspravu svodjenjem na sex. Bilo bi daleko efikasnije da upoznas ekipu, raspolozenu za utvrdjivanje unutrasnjih poriva, sa pravilima, kojih NEMA, pa da se ekipa baci na spektar opita. Organizacija takvog ispitivanja nije samo klopa i pice, nego su potrebni detaljno razradjeni nacini eksperimenta kao i zaduzenja, a narocito rekviziti, sve do nivoa ideja ucesnika.Osim, ako nisi mislio da se ispitivanje vrsi u etapama vremenski razbijenim do ulaska u EU racunajuci na duzinu zivota pojedinih ucesnika?

Gosn Dess, ako dopustite, smatram da ste ovim mlakim dozivljajem pervezije uvredili njeno samo visocanstvo- gospodju Perverziju licno!:cistinaocare:

Perverzija bi trebalo da bude sve sto se kosi sa nasim dozivljajm ispravnosti, a mami nas. Stoga postoji ceo spektar licnih peverzija s kojima mozemo koketirati, i koje zadovoljavaju zivotinju a ipak ne stete coveku u nama. I jedno i drugo nam je neophodno.

Nego, zasto imam osecaj da je napisano samo bunt protiv svega sto autor ne dozivlajva ispravnim,a na sta, na njegovu zalost, ne moze uticati, hm?
...Istresanje onog najgoreg iz sebe, moze na prvi pogled delovati kao prociscavanje, ali cesto iza ne ostanu vrline vec samo praznina...isto je i sa rusenjem svih unutrasnjih barijera-ako porusis zidove na kuci od kuce ce postati ledina, ako ubijes sve ljudsko u sebi,ostace samo nistica.

Imate sasvim dobar osecaj, jer i sa svim prosirenjima perverzija je ipak samo bunt, ali je los osecaj da je bunt izrecen kao ocena.
Dalja analiza izrazena statisticki mi je dosta sumnjiva, osim ako nije iz pouzdanog izvora,:)
Cak ni eksperimentalno na malom primerku tesko je dokazati da se ponistavanjem sebe ne mogu roditi vrline sa boljom dlakom, a rusenjem unutrasnjih, receno, barijera se pravi prostor za bolju organizaciju prostora, narocito lako pokretljivim materijalima.

Poslednja izmena:
Imate sasvim dobar osecaj, jer i sa svim prosirenjima perverzija je ipak samo bunt, ali je los osecaj da je bunt izrecen kao ocena.

:think: ako nije ocena, to je onda borba protiv spoljasnjih barijera rusenjem unutrasnjih. Mislis da je svrsishodno?
Dalja analiza izrazena statisticki mi je dosta sumnjiva, osim ako nije iz pouzdanog izvora,:)
Cak ni eksperimentalno na malom primerku tesko je dokazati da se ponistavanjem sebe ne mogu roditi vrline sa boljom dlakom, a rusenjem unutrasnjih, receno, barijera se pravi prostor za bolju organizaciju prostora, narocito lako pokretljivim materijalima.

Opet je u pitanju samo osecaj-nikakva statistika. Jer ako se slozimo da je perverzija samo licni dozivljaj neispravnosti odredjenog dela/postupka, onda taj dozivljaj zavisi od nasih normi i vrednosnog sistema. A taj je uvek temelj ljudkse licnosti. Ako porusis te temelje (sto se priznajem nikada nisam usudila) rusis sebe.
Mozemo rusiti predrasude, one nisu tako iskonsko vezane za nasu licnost, mozemo cak i siriti granice, ali granica mora postojati..nesto gde zavrsava svet a pocinjes ti. Ona se, cak sta vise uvek namece, sopstvenom nesavrsenoscu.
Nema licnost bez toga...dalje je samo patologija.
Da li je moguce "prosiriti svoju dusu da bi mogao obuhvatiti svemir" ? Ne verujem:)

Polazeci od toga da svako ima pravo da se izrazi na svoj nacin zakljucujem da ima prava i na bunt. Takodje, ima prava i da se suoci s posledicama.Ovde ne stoji pitanje "ima li svrhe", jer je svrha poznata, suocavanje s posledicama ili njihovo izbegavanje.

Opet je u pitanju samo osecaj-nikakva statistika. Jer ako se slozimo da je perverzija samo licni dozivljaj neispravnosti odredjenog dela/postupka, onda taj dozivljaj zavisi od nasih normi i vrednosnog sistema. A taj je uvek temelj ljudkse licnosti. Ako porusis te temelje (sto se priznajem nikada nisam usudila) rusis sebe.
Mozemo rusiti predrasude, one nisu tako iskonsko vezane za nasu licnost, mozemo cak i siriti granice, ali granica mora postojati..nesto gde zavrsava svet a pocinjes ti. Ona se, cak sta vise uvek namece, sopstvenom nesavrsenoscu.
Nema licnost bez toga...dalje je samo patologija.
Da li je moguce "prosiriti svoju dusu da bi mogao obuhvatiti svemir" ? Ne verujem:)

Svakako bih se slozio s tobom da nije ovog zadnjeg pitanja koje lako mozes povezati sa drugim osecanjima, recimo ocajem ili ako zelis patologijom. Pa ja tebe pitam da li bi ocajniku ili bolesniku, nesvesnom svoje bolesti ili skrivenom, oduzela pravo da se izrazi ili nadje (dok se ne suoci sa posledicama koje mu to pravo oduzimaju).?

Polazeci od toga da svako ima pravo da se izrazi na svoj nacin zakljucujem da ima prava i na bunt. Takodje, ima prava i da se suoci s posledicama.Ovde ne stoji pitanje "ima li svrhe", jer je svrha poznata, suocavanje s posledicama ili njihovo izbegavanje.
svakao da ima prava, nisam to uopste sporila. Samo sam konstatovala, ili cak sta vise pitala dal mi je dojam ispravan.
mozda je bolje da sam napisala dal je to pavi put, ili dobar metod? to sam mislila.
Svakako bih se slozio s tobom da nije ovog zadnjeg pitanja koje lako mozes povezati sa drugim osecanjima, recimo ocajem ili ako zelis patologijom. Pa ja tebe pitam da li bi ocajniku ili bolesniku, nesvesnom svoje bolesti ili skrivenom, oduzela pravo da se izrazi ili nadje (dok se ne suoci sa posledicama koje mu to pravo oduzimaju).?
Opet, ne sporim nikakvo pravo, samo razmiljam naglas. U sklopu toga sam navela taj citat H.Halera koji tvrdi da je resenje u rusenju svih barijera...a s kojim se ne slazem.

svakao da ima prava, nisam to uopste sporila. Samo sam konstatovala, ili cak sta vise pitala dal mi je dojam ispravan.
mozda je bolje da sam napisala dal je to pavi put, ili dobar metod? to sam mislila.

Opet, ne sporim nikakvo pravo, samo razmiljam naglas. U sklopu toga sam navela taj citat H.Halera koji tvrdi da je resenje u rusenju svih barijera...a s kojim se ne slazem.

Tema je sama po sebi zanimljiva i sputavanjem u okvire ne treba uplasiti one koji bi je komentarisali u smislu koji je Dess poceo, a nikome na ovom forumu ne bi trebalo da smeta slobodno tumacenje ideje. U tom delu komentarisem tvoj post.

Pa da, i ja je kapiram kao ono što mi je privlačno, a neki prdonja se duvao pa odlučio da to proglasi protivno nekim tamo društvenim konvencijama. Medjutim, ove stvarčice koje si navela-mi nisu privlačne, iebiga :)

A ja sam nevjerovatno samoživ, pa pišem samo o onome što je meni privlačno :D

Pa da, i ja je kapiram kao ono što mi je privlačno, a neki prdonja se duvao pa odlučio da to proglasi protivno nekim tamo društvenim konvencijama. Medjutim, ove stvarčice koje si navela-mi nisu privlačne, iebiga :)

A ja sam nevjerovatno samoživ, pa pišem samo o onome što je meni privlačno :D
Nije ti valjda fakat privlacno da khm zenu svog najboljeg prijatelja i da NJEGA ponizis tim cinom...?:eek: bullsheat

Ne, to sam naveo kao primjer. Nemam najboljeg prijatelja, ima ih nekoliko vrlo dobrih..a nisu svi oženjeni, dok ovi koji jesu..iebi ga, ne pale me njihove žene, mada ništa nije nemoguće uz pravi ambijent i nešto alkohola :D

"Ispričaću vam ljuskavu lepotu lepre u divnom i ogavnom truljenju dana", napisao je jednom prilikom Bodler, demon perverzne estetike ... pardon, estetske perverzije.
"Božanski Markiz" išao je korak dalje, i tvrdio da je sve što je perverzno izvorno i prirodno. Baš kao i Po, koji je smatrao da je perverzija jedan od prvobitnih impulsa ljudskog srca.
Pa hajde da zayebemo Bodlera i Poa, i dokažemo kako perverzija nema estetiku. Možemo li to? z:p
Hajde da se lišimo svih zabranjenih zadovoljstava u ime tvrdnje da perverzija ne samo da nema estetiku, nego je, štaviše, perverzija = moralna ružnoća.

Naravno, ne treba zaboraviti da su perverzija i perverznost - zamislite! - različite kategorije.
Perverznost je osobina (nenormalna) koja nagoni čoveka da čini zlo radi zla, samo zato što su zla dela zabranjena.
Perverzija je agonija telesne ljubavi, onda kada ne doprinosi obostranom povećanju krajnjeg užitka ili užitka uopšte.

Back