Halloween i ostali praznici

gost 198065

Poznat
Poruka
7.720
images2ub.jpg

Happy Halloween.

Pridružujem se čestitkama, sa zakašnjenjem.
Ako se neko pita šta će tema ovde, Noć Veštica (pagani bi rekli i Samhain) je od posebne važnosti, momenat kada se na neki način spajaju "ovaj i onaj svet", pa nije retko da baš u tom periodu osetljiviji mogu da zapaze seni preminulih. Međutim, u drevnim paganskim sistemima, smrt nije ništa drugo do prelazak u drugo stanje, ulazak u novi ciklus, tako da ovo nije samo praznik preminulih i smrti, kraja, već i preobražaja i novih početaka...

Da ne bi otišli u off, promeniću naslov teme u Haloween i ostali praznici :).
A svakako imaju dovoljno ezoteričan aspekt da im mesto bude, a i usaglašeni su sa prirodnim ciklusima (a ipak je ovo pdf Astrologija).
Uskoro ću gledati da je prošitim i razvijem :):

Bliži nam se Beltan :) .. a evo o ezoteričnom značaju tog drevnog praznika ...

..."Beltane je jedan od najpoznatijih neopaganskih praznika, i jedan od najčuvenijih od osam ključnih neopaganskih proslava, zajedno sa Samhainom. Dok se sa Samhainom suočavamo sa tamnom stranom Boginje, i učimo lekciju da su i propadanje i smrt sastavni deo života ( i ne predstavljaju kraj, već samopočetak novog ciklusa), Beltane je veseli praznik plodnosti, gde se slavi ritualno spajanje kosmičke ženske energije (boginja) i muške energije (Bog), pri čemu je produkt toga bujanje prirode kao jedne od najfinijih kreacija Božanstava.

Marion Bredli Zimmer je dosta pisala o tom prazniku u svom delu "Magle Avalona" (koje inače toplo preporučujem svim pravim ljubiteljima paganizma!).

Inače reč Beltane potiče od "vatra Bel-a" (Bel, Beli, Belinus, Belenos - poznat kao keltski bog Sunca, i onaj koji sija, koji je blistav). Bel je otac, zaštitnik i muž Majke Boginje. Upravo zbog te simbolike se na Beltan pale vatre, za koju se smatra da ima i pročišćavajuće dejstvo.

Slavi se 1. maja (May Day), mada ga neki slave i 30. aprila.
Kada je u pitanju ceremonijalni rad, tog dana je idealno raditi čarolije plodnosti,. tj. tog dana praktično sejemo magijsko seme čiji će rezultati isklijati naknadno! Te čarolije se mogu odnositi na bilo koju sferu života za koju želimo da buja, napreduje (posao, ljubav, zdravlje..).

Idealno bi tada bilo otići u prirodu, premda ljudi tada inače slave praznik rada (????) pa odlaze da "roštiljaju", te je u principu, za nas pagane, tada malo teže naći mesto gde ćemo se opustiti, osluškivati zvukove prirode, i odati počast tom neverovatnom ispoljenju Boginje, te proslaviti praznik plodnosti. Ali ako nas okolnosti sprečavaju da potpuno poštovanje izrazimo u prirodnom ambijentu, ništa nas ne sprečava da makar tog dana odemo da prošetamo, da bi upili zvuke bujanja prirode, a ritualne aktivnosti uvek možemo ostaviti za "između četiri zida". " ...

Preuzeto sa http://knjigasenki.blogspot.com/2010/04/beltane.html

Idealno bi tada bilo otići u prirodu, premda ljudi tada inače slave praznik rada (????)

Ljudi slave svašta, i kad ne znaju šta slave, mada misle da znaju. Ali ovo se može primeniti na bilo koju ljudsku aktivnost inače.

Odustala sam od ovog praznika kad mi je postalo nemoguće pronaći komad zelene trave na kojem neće biti pet pijanih kamiondžija koji su se upravo vratili iz švecke da se s komšijama ožderu i potuku; sve na divljenje žena i sitne dečice a u svrhu mužjaštva i pedagogije.

Znam svašta o mužjaštvu; mada bi se ono koje u to računam anatemisalo ovde i koegde; i većinom ne postoji van Tolkienove vizije. :mrgreen:

Ko god misli da sam romantična budala, nek digne ruku. I nek se ne poplaši kad bez nje ostane; jer ima nas i drugojačijih. Čak i muškaraca.

Elem, da, prvi maj. I tako. Običavam šetat šumom i inače, a prvi maj ostavljam radnicima. I ostalima. Izvini, Val. Ovo je bilo jače od mene.

Ponekad sam tako ljuta da se neću oprati ni u jednom Svetu Iza.

Ljudi slave svašta, i kad ne znaju šta slave, mada misle da znaju. Ali ovo se može primeniti na bilo koju ljudsku aktivnost inače.

Odustala sam od ovog praznika kad mi je postalo nemoguće pronaći komad zelene trave na kojem neće biti pet pijanih kamiondžija koji su se upravo vratili iz švecke da se s komšijama ožderu i potuku; sve na divljenje žena i sitne dečice a u svrhu mužjaštva i pedagogije.

Znam svašta o mužjaštvu; mada bi se ono koje u to računam anatemisalo ovde i koegde; i većinom ne postoji van Tolkienove vizije. :mrgreen:

Ko god misli da sam romantična budala, nek digne ruku. I nek se ne poplaši kad bez nje ostane; jer ima nas i drugojačijih. Čak i muškaraca.

Elem, da, prvi maj. I tako. Običavam šetat šumom i inače, a prvi maj ostavljam radnicima. I ostalima. Izvini, Val. Ovo je bilo jače od mene.

Ponekad sam tako ljuta da se neću oprati ni u jednom Svetu Iza.

E..skroz te razumem.
Praznik sam provela zaključana, sve dok kiša nije oterala izletnike.
Tek onda se moglo šetati ...

:mrgreen: .

21.06. - letnja je ravnodnevnica... vreme da se zapale svece za ljubav, zaceljivanje i zastitu (bela, zelena, narandzasta, zuta) i da se ukrase oltari cvecem i zapale mirisljavi stapici. energija je jaka narednih nekoliko dana, klizite po talasima

Back