De administrando imperio

ivanu dobrev ne odbacuje mogućnost da je grčko Kubrat u stvari Horvat.

Da, znam šta piše, pročitao sam i pre nego što si postavio, nego ja sam govorio o natpisima na prstenju. Ivan Dobrev spominje Krovat ime kakvo znamo od Teofana Ispovednika. Dakle nije reč o savremenom natpisu, već o jednom romejskom izvoru s početka IX stoleća, koji je bio sastavljen više od stoleće i po nakon smrti bugarskog vladara o kojem pričamo.

A što se tiče Dobreva što tu tvrdi; nije da baš nešto znam bugarski savršeno, ali koliko mogu da vidim Dobrev apsolutno nigde ne tvrdi da je "Horvat" bio pravilni izgovor Kubratovog imena. To, na kraju krajeva, nisu ni njegova zaključna razmatranja. Možda bi pomoglo ako bi se javio neko od naših bugarskih forumaša, ali ako sam dobro shvatio Dobrev je pokušao pronaći vezu koristeći se malo baratanjem staroslovenskog i staroturkijskog; qurt bi trebalo da znači crv, što je na slovenskim jezicima hrobak. Ta teza pretpostavljam da se jednim delom oslanja i na pogrešno zapisivanje Kubratovog imena? Međutim, Dobrev navodi fonetsko poređenje Teofana sa Porfirogenitom kao protivargument za ovu tezu...dakle nigde on to ne navodi konkretno, već samo vrši određenu komparaciju. Što se tiče tog dole, samo vidim da je reč o, takođe, poređenju sa gruzijskim ličnim imenom za jednog persijskog šaha (Horbat/Horvat); nemam predstave sad na konkretno kog tog iranskog vladaoca se odnosi...

Moje je mišljenje, s obzirom da kod svih ostalih izvora na grčkom, kao i kod Ananine Širakacija imamo verziju sa rv, da je ipak možda veća verovatnoća da je kod Teofana došlo do greške u zapisivanju i zamene ta dva suglasnika.

U svakom slučaju, kao što vidiš i sam, Dobrev ide i do zakavkaskih govora (preko gruzijskog i osetinskog jezika); to nas sve još više udaljava od Porfirogenitove tvrdnje, koja se, naprotiv, oslanja na slovenske jezike (izuzev one poprilično neuverljive teze preko reči crv).

.zapis popa jovče nije od juče no od pre dva veka. ide u prilog dekodiranja monograma odnosno zvučnosti koja se mogla izgubiti kojekavim prepisivanjima njegovog imena/zvanja od strane neslovena.

Nisam hteo da se bavim nekakvom suludom relativizacijom, nego ne vidim kako može biti od značaja nešto što je neko zapisao posle ni manje od jednog čitavog milenijuma. Posebno ako se tako ubaci van konteksta...Jovčo Popnikov je pisao u prvoj polovini XIX stoleća, što će reći više od 1.200 godina docnije. Slažem se da se ne sme ništa ignorisati, ali potrebno je naći i neki kontekst, povezati linijom stvari, itd...ovako moće i neko Srebrenu citirati na forumu krstarice i sad je njen citat kao odjednom bitan za nešto od pre hiljadu godina.

pop jovčo, kačić i prsten su potpuno nezavisni izvori. slaganje poput njihovog nema ni jedna druga teza.

Ali ja ti upravo na to mislim; negde si ti tu, po mom mišljenju, grdno pogrešio, pa ti se samo čini da postoji nekakvo slaganje. O Popnikovu nemam ništa sad posebno dodati jer ne vidim ni zašto bi (koji su njegovi izvori? odakle je to prepisao? itd...), ali hajde da se osvrnemo eto na Kačiča.

da je znao za kačića i kačićev izvor kao i to kako se sa srednjeg prstena teško može drugačije pročitati no XORBAT /XRBAT (kako je dekodirao neki bugarski forumaš.)

Ah ti si mislio na nekog forumaša? Da l' je zaista dekodirao, ili samo prekopirao sa Vikopedije? ;)

da. ko će drugi biti poznati vladar te 639 a da se slično zove? [..] po kačićevom izvoru hrvati su oni sloveni koji su dobili ime baš po banu Rvatu jer su došli iz zemlje kojom on vladaše.

Zabuna može izbiti kada se stvari posmatraju van konteksta, ali dovoljno je samo pregledati tačno šta piše Kačić u Razgovoru ugodnom naroda slovinskoga:

Na 639. Dođoše Rvati od gore Babine, i istiravši stare pribivaoce Slovince, rvatsku naseliše zemlju; a prozvaše se Rvati od bana Rvata imenom, koji njima vladaše.

Tvoje je pitanje ko je ovaj ban Hrvat? Reč je, naravno, o neimenovanom arhontu koji je po Porfirogenitu doveo Hrvate na ove prostore. Sigurno ti je poznato da je uobičajena legendarna konstrukcija o eponimnom ocu nacije. Takvu imaju i Grci (Helen), imaju i Jermeni (Armen) i Rimljani i brojni drugi. Takva konstrukcija nije bila strana ni slovenskim narodima (Čeh). Činjenica je da se ne zna ko je bio knez Hrvata u to vreme, kao što se i malo šta zna pre IX stoleća, te je to poslužio upravo konstrukciji takvog legendarnog oca.

Ne može biti reči o bugarskom vladaru ovde, zato što se radi o Dalmaciji, gde poprilično pouzdano znamo da Kubrat nije boravio.

Na 638. Dođoše Avari Slovinci, porobiše Dalmaciju pak priko mora odoše robit Italiju.
Na 639. Avari Slovinci razasuše Dalmaciju i razrušiše gradove, među kojim veliki i glasoviti grad Solin, stolno misto cesara Dioklecijana, spored zemljom izporediše. Stari također Dubrovnik razoriše i posve opustiše.

Dakle, ti Hrvati Kačićevi dolaze u Dalmaciju i odatle isteruju slovenske starosedeoce i od njih preotimaju svoju zemlju, te grade hrvatsku državu. Gora babina nalazi se u Slavoniji, odakle Kačić smatra da su prešli Hrvati. Inače ja sam lično mišljenja da je možda reč o ovoj poljskoj planini: https://en.wikipedia.org/wiki/Babia_Góra

I dalji se tekst može uzeti, jasno, da se vidi kako je reč o Hrvatima i konkretno Hrvatskoj, a ne o Bugarima (Trpimir, Tomislav,...).

Ili je tvoja neka hipoteza bila, zapravo, da je zapravo Kuvrat osnivač hrvatske države? :think: Ukoliko si na to mislio, za tako smelu pretpostavku trebalo bi videti koji bi bili izvori za to. Njih, za sad, nema. Kačićevu priču nije moguće interpretirati van legendarnog konteksta, koji je vrlo viđen i uobičajen za ono vreme, da ni ne pominjemo da govorimo o delu napisanom u XVII stoleću a ne nekim njegovim eventualnim izvorima. Naprotiv, i činjenica da poznajemo i severne Hrvate međ' slovenskom rasom, te koji su nesumnjivo postojali pre rođenja tog najverovatnije potpuno izmišljenog lika, nam je nesumnjiva potvrda da je reč o najobičnijoj legendarnoj konstrukciji.

No svakako, čak i kad bismo napravili jedan veliki iskorak vere i uzeli za uzev da je Kačić možda imao neke izvore koji svedoče pouzdanije o periodu od pre čitavih hiljadu godina, a što je samo po sebi vrlo malo verovatno, te napravili još jedan korak dalje, ignorišući ono što nam govore saznanja o legendarnim eponimnim osnivačima (što savršeno odgovara u kontekstu i vremenu, tj. duhu, Kačićevog romantičarskog dela, posebno kada se uporedi sa sličnim delima koja su nastajala u to vreme, ili bolje rečeno u taj kontekst zamahivanja borbe protivu agarena), još uvek ostaje pitanje povezivanja prvog hrvatskog i prvog bugarskog vladara. Kao što već napisah, nije poznato da je Kubrat otišao na zapad, niti postoji uopšte neko istorijsko objašnjenje za takav hipotetički poduhvat. To znači da bismo morali napraviti još jedan, konačno, izuzetno veliki korak, zato što bismo morali izneti pretpostavku bez istorijskih izvora i nekakve osnovanosti. A tada već zalazimo u, ipak, domene fantazmagorisanja. Jer da ponovimo, ukoliko se oslonimo na standardnu pretpostavku da su se Hrvati bili doselili za vreme cara Iraklija, a posle carigradske opsade, to znači da se to desilo između 626. i 641. godine. Neka novija istraživanja su pokušala terminus ante quem da malo skrate, na neku nižu godinu, ali dobro to nije poenta; šta jeste? Poenta jeste da je Kubrat umro za vreme cara Konstansa II, što će reći između 641. i 668. godine. Dakle on je i dalje tada predvodio Bugarima, a arheološki nalazi iz Male Pereščepine (odakle je, inače, i ono prstenje Kubratovo) upravo pripadaju ovom periodu.
Tako da, vidiš, ostaje previše rupa koje čekaju da budu popunjene.

ja sam shvatio da je sam hrvat barem tako izgleda iz teksta. e sad... ako tvrdiš da ovo "Hrvat" predstavlja hrvatsku de objasni šta je dalmacija a šta hrvatska u njegovo vreme.

Snoudene, pogledaj titule banova i uopšteno hrvatskih vladara. Ne postoji ban Dalmacije, niti je ikad postojalo to. Ne mogu sad baš da skidam i postavljam silne povelje Šubića i brojnih drugih...preporučujem ti da pogledaš sam. Hrvati je bio uobičajen naziv za hrvatsku zemlju, baš kao što je to slučaj i sa drugim (Srbi za srpsku zemlju, Ugri za mađarsku). Naravno, nekada to stvara probleme prilikom prevođenja na naš moderni jezik, jer je prevod kroz vekove i stvar psihologije; viđao sam prevode ban Dalmatincem i Hrvatom kao nešto što bi bilo najbukvalnije moguće.

Poslednja izmena:
Evo i jedne od povelja tog Frankopana iz 1436. godine:

Dalmacije_Hrvatske.png

Dakle, zabunu kod tebe je stvorilo zbog toga što je u jednoj zapisano ban Dalmacije i Hrvat, a u drugoj Dalmacije i Hrvat ban. Reč je o potpuno istoj stvari...titula bana Hrvatske i Slavonije nasleđena je očigledno još od vremena pre nego što su Ugari pokorili Hrvate, kada se u kraljevskoj tituli hrvatskoj nalazila Dalmacija. Zato i stalno idu "Dalmacija i Hrvatska" zajedno, jer nije reč o dve različite titule (ban Dalmacije i ban Hrvatske), već o jedinstvenoj, koja je stolećima tradicionalno prenošena. To ne znači, naravno, da nije bilo nikad dolazilo i do skraćenih oblika (Pavle Šubić je jednom bio ban Hrvata, bez Dalmatinaca). Od kad je tačno to baš; ne znam. Krešimir je imao titulu kralja Dalmacije i Hrvatske...ako je za verovati Tomi Arhiđakonu ta titula se ustalila od Stjepana Držislava, mada je moguće da on preslikava nešto savremenije stanje prastarim vremenima...

Reč je apsolutno ni o čem drugom do prevodu latinske povelje na naš jezik. Evo kako to ide u latinskoj povelji njegovog ćaće, bana Nikole:

Nikola.png

Poslednja izmena:
Није у непосредној вези са темом, али мало ми је засметало повезивање титуле бана са Мађарима. Титула се у домаћим из отима прво појављује у Босни, затим Хрватској па тек онда у Мађарској, а од 14. века, и у Влашкој. Страни извири је прво повезују са Хрватима.

Међу Западним Словенима користи се и титула 'пан' (данас у значењу 'господин'), која се сматра скраћеним обликом од 'жупан'. Да ли је могуће да је и 'бан' настало од 'жупан', или је та могућност сасвим искључена?

Није у непосредној вези са темом, али мало ми је засметало повезивање титуле бана са Мађарима. Титула се у домаћим из отима прво појављује у Босни, затим Хрватској па тек онда у Мађарској, а од 14. века, и у Влашкој. Страни извири је прво повезују са Хрватима.

Међу Западним Словенима користи се и титула 'пан' (данас у значењу 'господин'), која се сматра скраћеним обликом од 'жупан'. Да ли је могуће да је и 'бан' настало од 'жупан', или је та могућност сасвим искључена?

Jesi li siguran? To je tako samo ukoliko Porfirogenitov boanos ne čitamo kao ban, već nešto drugačije...

P. S. Inače, nevezano je, ali mi jeste smešno da je prvi poznati ban Hrvatske bio Srbin. :D

Poslednja izmena:
Jesi li siguran? To je tako samo ukoliko Porfirogenitov boanos ne čitamo kao ban, već nešto drugačije...
P. S. Inače, nevezano je, ali mi jeste smešno da je prvi poznati ban Hrvatske bio Srbin. :D
Колико је мени познато, титула се први пут појављује међу Мађарима у називу Мачванске бановине из 13. века.

Говорио сам о домаћим изворима. Што се њих тиче, први помен титуле међу Србима је у Повељи Кулина бана из 1189. Први помет међу Хрватима је у једној повељи на латинском за коју се тврди да потиче из 11. века, али није сачувана у оригиналу. Пошто се повеље које се тичу власништва повремено биле и фалсификоване, а хрватским изворима је тешко веровати, верујем да то захтева додатну анализу.

Свеједно, на основу ромејских извора нам је познато да је титула бана је била присутна међу Јужним Словенима и пре ширења утицаја Мађара, а рекло би се, међу Хрватима пре свих других.

Занимљиво је да је и мађарска титула 'ispán' потиче од словенског 'жупан', а ту је и 'udvarispán' у значењу 'дворски жупан' (варају ли ме очи, или то 'udvar' асоцира на 'двор').

Poslednja izmena:
Da, znam šta piše, pročitao sam i pre nego što si postavio, nego ja sam govorio o natpisima na prstenju. Ivan Dobrev spominje Krovat ime kakvo znamo od Teofana Ispovednika. Dakle nije reč o savremenom natpisu, već o jednom romejskom izvoru s početka IX stoleća, koji je bio sastavljen više od stoleće i po nakon smrti bugarskog vladara o kojem pričamo.

A što se tiče Dobreva što tu tvrdi; nije da baš nešto znam bugarski savršeno, ali koliko mogu da vidim Dobrev apsolutno nigde ne tvrdi da je "Horvat" bio pravilni izgovor Kubratovog imena. To, na kraju krajeva, nisu ni njegova zaključna razmatranja. Možda bi pomoglo ako bi se javio neko od naših bugarskih forumaša, ali ako sam dobro shvatio Dobrev je pokušao pronaći vezu koristeći se malo baratanjem staroslovenskog i staroturkijskog; qurt bi trebalo da znači crv, što je na slovenskim jezicima hrobak. Ta teza pretpostavljam da se jednim delom oslanja i na pogrešno zapisivanje Kubratovog imena? Međutim, Dobrev navodi fonetsko poređenje Teofana sa Porfirogenitom kao protivargument za ovu tezu...dakle nigde on to ne navodi konkretno, već samo vrši određenu komparaciju. Što se tiče tog dole, samo vidim da je reč o, takođe, poređenju sa gruzijskim ličnim imenom za jednog persijskog šaha (Horbat/Horvat); nemam predstave sad na konkretno kog tog iranskog vladaoca se odnosi...

Moje je mišljenje, s obzirom da kod svih ostalih izvora na grčkom, kao i kod Ananine Širakacija imamo verziju sa rv, da je ipak možda veća verovatnoća da je kod Teofana došlo do greške u zapisivanju i zamene ta dva suglasnika.

U svakom slučaju, kao što vidiš i sam, Dobrev ide i do zakavkaskih govora (preko gruzijskog i osetinskog jezika); to nas sve još više udaljava od Porfirogenitove tvrdnje, koja se, naprotiv, oslanja na slovenske jezike (izuzev one poprilično neuverljive teze preko reči crv).

Nisam hteo da se bavim nekakvom suludom relativizacijom, nego ne vidim kako može biti od značaja nešto što je neko zapisao posle ni manje od jednog čitavog milenijuma. Posebno ako se tako ubaci van konteksta...Jovčo Popnikov je pisao u prvoj polovini XIX stoleća, što će reći više od 1.200 godina docnije. Slažem se da se ne sme ništa ignorisati, ali potrebno je naći i neki kontekst, povezati linijom stvari, itd...ovako moće i neko Srebrenu citirati na forumu krstarice i sad je njen citat kao odjednom bitan za nešto od pre hiljadu godina.

Ali ja ti upravo na to mislim; negde si ti tu, po mom mišljenju, grdno pogrešio, pa ti se samo čini da postoji nekakvo slaganje. O Popnikovu nemam ništa sad posebno dodati jer ne vidim ni zašto bi (koji su njegovi izvori? odakle je to prepisao? itd...), ali hajde da se osvrnemo eto na Kačiča.

Ah ti si mislio na nekog forumaša? Da l' je zaista dekodirao, ili samo prekopirao sa Vikopedije? ;)

Zabuna može izbiti kada se stvari posmatraju van konteksta, ali dovoljno je samo pregledati tačno šta piše Kačić u Razgovoru ugodnom naroda slovinskoga:

Tvoje je pitanje ko je ovaj ban Hrvat? Reč je, naravno, o neimenovanom arhontu koji je po Porfirogenitu doveo Hrvate na ove prostore. Sigurno ti je poznato da je uobičajena legendarna konstrukcija o eponimnom ocu nacije. Takvu imaju i Grci (Helen), imaju i Jermeni (Armen) i Rimljani i brojni drugi. Takva konstrukcija nije bila strana ni slovenskim narodima (Čeh). Činjenica je da se ne zna ko je bio knez Hrvata u to vreme, kao što se i malo šta zna pre IX stoleća, te je to poslužio upravo konstrukciji takvog legendarnog oca.

Ne može biti reči o bugarskom vladaru ovde, zato što se radi o Dalmaciji, gde poprilično pouzdano znamo da Kubrat nije boravio.

Dakle, ti Hrvati Kačićevi dolaze u Dalmaciju i odatle isteruju slovenske starosedeoce i od njih preotimaju svoju zemlju, te grade hrvatsku državu. Gora babina nalazi se u Slavoniji, odakle Kačić smatra da su prešli Hrvati. Inače ja sam lično mišljenja da je možda reč o ovoj poljskoj planini: https://en.wikipedia.org/wiki/Babia_Góra

I dalji se tekst može uzeti, jasno, da se vidi kako je reč o Hrvatima i konkretno Hrvatskoj, a ne o Bugarima (Trpimir, Tomislav,...).

Ili je tvoja neka hipoteza bila, zapravo, da je zapravo Kuvrat osnivač hrvatske države? :think: Ukoliko si na to mislio, za tako smelu pretpostavku trebalo bi videti koji bi bili izvori za to. Njih, za sad, nema. Kačićevu priču nije moguće interpretirati van legendarnog konteksta, koji je vrlo viđen i uobičajen za ono vreme, da ni ne pominjemo da govorimo o delu napisanom u XVII stoleću a ne nekim njegovim eventualnim izvorima. Naprotiv, i činjenica da poznajemo i severne Hrvate međ' slovenskom rasom, te koji su nesumnjivo postojali pre rođenja tog najverovatnije potpuno izmišljenog lika, nam je nesumnjiva potvrda da je reč o najobičnijoj legendarnoj konstrukciji.

No svakako, čak i kad bismo napravili jedan veliki iskorak vere i uzeli za uzev da je Kačić možda imao neke izvore koji svedoče pouzdanije o periodu od pre čitavih hiljadu godina, a što je samo po sebi vrlo malo verovatno, te napravili još jedan korak dalje, ignorišući ono što nam govore saznanja o legendarnim eponimnim osnivačima (što savršeno odgovara u kontekstu i vremenu, tj. duhu, Kačićevog romantičarskog dela, posebno kada se uporedi sa sličnim delima koja su nastajala u to vreme, ili bolje rečeno u taj kontekst zamahivanja borbe protivu agarena), još uvek ostaje pitanje povezivanja prvog hrvatskog i prvog bugarskog vladara. Kao što već napisah, nije poznato da je Kubrat otišao na zapad, niti postoji uopšte neko istorijsko objašnjenje za takav hipotetički poduhvat. To znači da bismo morali napraviti još jedan, konačno, izuzetno veliki korak, zato što bismo morali izneti pretpostavku bez istorijskih izvora i nekakve osnovanosti. A tada već zalazimo u, ipak, domene fantazmagorisanja. Jer da ponovimo, ukoliko se oslonimo na standardnu pretpostavku da su se Hrvati bili doselili za vreme cara Iraklija, a posle carigradske opsade, to znači da se to desilo između 626. i 641. godine. Neka novija istraživanja su pokušala terminus ante quem da malo skrate, na neku nižu godinu, ali dobro to nije poenta; šta jeste? Poenta jeste da je Kubrat umro za vreme cara Konstansa II, što će reći između 641. i 668. godine. Dakle on je i dalje tada predvodio Bugarima, a arheološki nalazi iz Male Pereščepine (odakle je, inače, i ono prstenje Kubratovo) upravo pripadaju ovom periodu.
Tako da, vidiš, ostaje previše rupa koje čekaju da budu popunjene.

Snoudene, pogledaj titule banova i uopšteno hrvatskih vladara. Ne postoji ban Dalmacije, niti je ikad postojalo to. Ne mogu sad baš da skidam i postavljam silne povelje Šubića i brojnih drugih...preporučujem ti da pogledaš sam. Hrvati je bio uobičajen naziv za hrvatsku zemlju, baš kao što je to slučaj i sa drugim (Srbi za srpsku zemlju, Ugri za mađarsku). Naravno, nekada to stvara probleme prilikom prevođenja na naš moderni jezik, jer je prevod kroz vekove i stvar psihologije; viđao sam prevode ban Dalmatincem i Hrvatom kao nešto što bi bilo najbukvalnije moguće.
teziraš ono što ne pišem.
- taj forumaš bugarin je dekodirao srednji prsten i preveo ga kao XPBAT. što je prosto i smisleno. dobrev to prosto ne zna. ne zna ni za kačića.

- zvučnost prevoda se slaže sa crkvenoslovenskim izvorima (a koji su potrajali do popa jovče). slovenski izgovor je bliži dekodiranom od mnogih grčkih, latinskih i ko zna čijih permutacija ( i kroz vreme i kroz prepise).

- taj ban rvat je niko drugi do vladar stare bugarske. ima se vremensko i glasovno preklapanje. kaže se, da su došli odande gde je on vladao, a od (iz pravca) gore babine, a ne da ih je dovodio. teza da se radi o "banu rvata" je u suprotnosti s kačićem gde nemamo problema sa prevodom ("a prozvaše se Rvati od bana Rvata imenom, ").

- - - - - - - - - -

Evo i jedne od povelja tog Frankopana iz 1436. godine:
Dalmacije_Hrvatske.png

Dakle, zabunu kod tebe je stvorilo zbog toga što je u jednoj zapisano ban Dalmacije i Hrvat, a u drugoj Dalmacije i Hrvat ban.
da. kada je ban na kraju to daje drugi smisao rečenici.

Poslednja izmena:
Колико је мени познато, титула се први пут појављује међу Мађарима у називу Мачванске бановине из 13. века.

Говорио сам о домаћим изворима. Што се њих тиче, први помен титуле међу Србима је у Повељи Кулина бана из 1189. Први помет међу Хрватима је у једној повељи на латинском за коју се тврди да потиче из 11. века, али није сачувана у оригиналу. Пошто се повеље које се тичу власништва повремено биле и фалсификоване, а хрватским изворима је тешко веровати, верујем да то захтева додатну анализу.

Свеједно, на основу ромејских извора нам је познато да је титула бана је била присутна међу Јужним Словенима и пре ширења утицаја Мађара, а рекло би се, међу Хрватима пре свих других.

Занимљиво је да је и мађарска титула 'ispán' потиче од словенског 'жупан', а ту је и 'udvarispán' у значењу 'дворски жупан' (варају ли ме очи, или то 'udvar' асоцира на 'двор').

Ako računaš Bosnu pod vrhovnim suverenitetom Mađara kao među Mađarima, onda dakako pre mačvanske banovine.

teziraš ono što ne pišem.

Razdvajam na pojedinačne teze i razrađujem postepeno? Naravno da to radim; a šta je trebalo?

- taj forumaš bugarin je dekodirao srednji prsten i preveo ga kao XPBAT. što je prosto i smisleno. dobrev to prosto ne zna. ne zna ni za kačića.

Već nekoliko puta si spomenuo do sada tog forumaša. Da te upitam ponovno - ko je to bio? Šta je to bilo? Kada je to napisao? Gde? Šta je tačno on to ustanovio? :think:

Moguće je sasvim da Dobrev nije imao prilike da čita Kačića, ali da li je zaista to uopšte relevantno?

- zvučnost prevoda se slaže sa crkvenoslovenskim izvorima (a koji su potrajali do popa jovče). slovenski izgovor je bliži dekodiranom od mnogih grčkih, latinskih i ko zna čijih permutacija ( i kroz vreme i kroz prepise).

Može nešto detaljnije o ovome? O kojim crkvenoslovenskim izvorima je reč? Koliko ja vidim, Jovčo Nikolov nije pisao na crkvenoslovenskom jeziku. :think:

Ako sam te dobro razumeo, hajde da se vratimo na domaće, slovenske zapise, Kubratovog imena. Pa hajde to i da učinimo i odemo daleko pre tamo nekog popa Jovče ili nekog slično. Ovo je iz Imanika bugarskih hanova:

Hanova.gif

Vidiš li kako je Kubrat naveden? To bi trebalo da ti je najstariji poznati slovenski izgovor njegovog imena.

- taj ban rvat je niko drugi do vladar stare bugarske. ima se vremensko i glasovno preklapanje. kaže se, da su došli odande gde je on vladao, a od (iz pravca) gore babine, a ne da ih je dovodio. teza da se radi o "banu rvata" je u suprotnosti s kačićem gde nemamo problema sa prevodom ("a prozvaše se Rvati od bana Rvata imenom, ").

Na osnovu čega se može pretpostaviti da su Hrvati došli iz zemlje gde je Hrvat vladao?

Na 639. Dođoše Rvati od gore Babine, i istiravši stare pribivaoce Slovince, rvatsku naseliše zemlju; a prozvaše se Rvati od bana Rvata imenom, koji njima vladaše.

Ne postoje indicije iz ovog navoda da je Hrvat tamo vladao, u prapostojbini. Jedino što je iz rečenice evidentno jeste da Hrvatima vlada taj legendarni, eponimni praotac, te da su Hrvati po njemu tako prozvani. Nigde ne postoje u Kačićevom delu navodi o nekom Hrvatu koji bi vladao negde drugde; spominje nekog Rvatima Suarega da je oko 350. godine vladao. Sve je to, kod Kačića, završetak duge tradicije pripovedanja priče koja kreće još od Porfirogenita sredinom X stoleća, s tim što svak dodaje ponešto i popunjava rupe. Tako je i ulogu neznanog vođa kod Hrvata preuzeo osnivač koji je tom narodu dao i ime, prepisujući to od mnoštva drugih sličnih legendi koje su postojale kod drugih evropskih (ali i neevropskih) naroda.

Složio bih se sa tobom da, uslovno govoreći, postoji hronološko preklapanje. Šta bi trebalo da znači glasovno? :dontunderstand: Kao što rekoh, da bismo se otvorili eventualnoj hipotezi koju predlažeš (uzgled, da je nisi možda preuzeo od Osmana Karataja?), potrebno je da napravimo nekoliko izuzetno golemih iskoraka vere, što će reći da uzmemo nekoliko premisa znajući da ih nismo u mogućnosti dokazati, argumentacije radi:
1. Nekritičko usvajanje naovda iz jednog književnog dela napisanog u drugoj polovini XVII stoleća, nastalog više od jednog čitavog milenija nakon perioda koji bi trebalo da opisuje (već ovde smo našli jednu preveliku kočnicu za nastavak, jer postajemo svesni da ne govorimo o nečemu što bi se moglo nazvati istorijskom činjenicom, ali nastavimo - hipotetisanja radi)
2. Iako se tu vrlo očigledno radi o jednoj origo gentis, potrebno je da napravimo još jedan veliki korak pretpostavki, otvarajući se mogućnosti da postoje u ovoj legendi neke zrnce realne istorijske osnovanosti, te da je narod zaista dobio ime po svom prvom vladaru - nešto što je samo po sebi izuzetno neuverljivo, jer u čitavoj povesnici čovečanstva tako se nešto apsolutno nikada nije desilo
3. Konačno, ne postoji apsolutno nijedan razlog da smatramo da je Kubrat poveo neki pohod na zapad (ili, kako ti kažeš, možda otposlao neke svoje ljude). Ne postoji nikakav bilo ostatak (nematerijalni ili ne), bilo pripovedački pisani dokument, ikada napisan, koji bi nam otvorio put mogućnosti da povežemo Kubrata sa Kačićevim Rvatom. Nasuprot tome, morali bismo da stavimo po strani neka široko prihvaćena saznanja o doseljavanju Južnih Slovena na Balkansko poluostvo, a u ovom slučaju konkretno Hrvata i napravimo jedan ogromni skok preko provalije uzimajući brojne pretpostavke bez nekog jasnog razloga, zato što je bukvalno jedna jedina stvar koja odgovora hronologija (i to samo uslovno govoreći, oslanjajući se na interpretaciju Kačićevog teksta da je reč o ljudima koje je ban (što je kod Bugara, inače, tada svakako nepoznata vladarska titula; svakako da se tu radi o Kačićevom anahronizmu) Rvat poslao ljude, za šta ne postoje objektivni razlozi)

Tako da, kada se pređu ove sve granice, koje sam pobrojao u ove tri stavke, u nekom trenutku se i pređe granica realnog i zalazi u domen mašte. Previše potpuno neosnovanih pretpostavi mora biti učinjeno i isuviše je mnogo rupa između nepovezanih tačaka da bismo iole ozbiljnije porazmislili o tome kako bi poreklo hrvatskog etnonima moglo voditi od Kubrata. I uopšte nisam čak ni pominjao Babinu Goru, čija je ubikacija bila vršena više puta i to uvek na severu/severozapadu, a nikada na istoku (odnosno u bugarskim zemljama).

Za kraj bih samo dodao da ono o čemu diskutujemo, suštinski, jeste da li se iza nepoznatog arhonta Hrvata krije bugarski vladalac Kubrat. Dakle čak i ako bismo se otvorili svemu ovome što sam iznad napisao, a što je, iz navedenih razloga, vrlo teško, ostaje činjenica da je Kubrat ipak jedno lično ime, odnosno da nema apsolutno - čak ni u ovoj izuzetno prenategnutoj fabuli o bugarsko-turkijskom poreklu Hrvata (gde preskačemo sve i svašta, uključiv i Hrvate na Slovenskom severu) - nikakvih indicija da je horvat nekakva gospodarska titula, odnosno da je tako možda dospela u Porfirogenitov spis u nekakvom iskvarenom obliku (pogrešno navodeći da to znači na jeziku Slovena, umesto na nekom turkijskom).

Uzgred, ukoliko pročitaš sve što je Kačić tu napisao, a ne tako samo jedan deo, čime se obično dobijaju iskvarene slike (bez konteksta), stvari dosta postaju jasnije:

Andrija Kačić Miošić:
Prvi kralj ilirički zvaše se imenom Ilirik, od koga se Slovinjani Ilirici prozvaše.

da. kada je ban na kraju to daje drugi smisao rečenici.

Semantika je to, ukoliko ti je poznata intitulacija hrvatskih vladara. Kralj srpski i pomorski ili srpski i pomorski kralj, vrlo je jasno o čemu se tu radi. Nije bilo osnovanog razloga da se pomisli kako ban Ivan Frankopan ističe da je prosto "Hrvat" i to ni manje ni više u sklopu nabrajanja svojih titula.

Poslednja izmena:
Не рачунам јер нема помена те титуле међу Мађарима пре тога, а домаћи словенски и страни извори помињу ту титулу у односу на Словене и далеко пре ширења мађарског утицаја. Титула се помиње у DAI, што је свакако пре него што су Хрвати доспели под врховну власт мађарског краља.

Razdvajam na pojedinačne teze i razrađujem postepeno? Naravno da to radim; a šta je trebalo? Već nekoliko puta si spomenuo do sada tog forumaša. Da te upitam ponovno - ko je to bio? Šta je to bilo? Kada je to napisao? Gde? Šta je tačno on to ustanovio? :think:Moguće je sasvim da Dobrev nije imao prilike da čita Kačića, ali da li je zaista to uopšte relevantno?
Šta bi trebalo da znači glasovno? :dontunderstand:
Vidiš li kako je Kubrat naveden? To bi trebalo da ti je najstariji poznati slovenski izgovor njegovog imena.
Nema potrebe da razradjuješ opcije onoga što napišem. ako što nije jasno pitaj šta mislim. to sam hteo reći.)
što se tiče tog bugarskog forumaša rešenje je na mestu. i slaže se i sa jovčom i sa kačićem. vremenski i po izgovoru zvuči.
što se tiče ovog boldovanog. nije verodostojniji od prstena. sve zavisi koje je škole autor djak.

i kod prstena se treba nedvosmisleno dokazati da se to što piše odnosi na njega.
Na osnovu čega se može pretpostaviti da su Hrvati došli iz zemlje gde je Hrvat vladao?
"Na 639. Dođoše Rvati od gore Babine, i istiravši stare pribivaoce Slovince, rvatsku naseliše zemlju; a prozvaše se Rvati od bana Rvata imenom, koji njima vladaše."
"...te da je narod zaista dobio ime po svom prvom vladaru - nešto što je samo po sebi izuzetno neuverljivo, jer u čitavoj povesnici čovečanstva tako se nešto apsolutno nikada nije desilo "

Za kraj bih samo dodao da ono o čemu diskutujemo, suštinski, jeste da li se iza
nepoznatog arhonta Hrvata krije bugarski vladalac Kubrat. Dakle čak i ako bismo se otvorili svemu ovome što sam iznad napisao, a što je, iz navedenih razloga, vrlo teško, ostaje činjenica da je Kubrat ipak jedno lično ime,
sad tek primećujem da kačićevu rečenicu drugačije shvataš.

za mene su prozvani rvatima jer su došli iz zemlje gde je ban Rvat vladao (dakle velike bugarske)

ne deluje mi osnovano ni da se radi o narodu. jer su mi masovne seobe nezamislive. kako stvari vidim, pre se radi o zaslužnim kadrovima Horvatovih vojski. koji su eto zajedno sa Samovim Sorabima uspeli pobediti avare. a za nagradu od Iraklija dobiti posede ilirikuma na upravu. zvati vojnike i podanike prema imenu/zvanju vodje ne deluje mi baš neubičajenim.

Poslednja izmena:
što se tiče tog bugarskog forumaša rešenje je na mestu. i slaže se i sa jovčom i sa kačićem. vremenski i po izgovoru zvuči.

Nisi se baš na mestu ovde izrazio. Ne slaže se taj misteriozni kolega forumaš sa Kačićem, već sa tobom (ili preciznije, sa jednom tvojom interpretacijom), što je jedna, složićeš se, vrlo bitna razlika.

No kada smo već kod njega, da li bi mogao obelodaniti o kojem je konkretno to forumašu reč? Spomenuo si ga već više puta, a moja pitanja upućena tebi oko njega se čini da su ti promakla. Daklem, da se ponovim:

Već nekoliko puta si spomenuo do sada tog forumaša. Da te upitam ponovno - ko je to bio? Šta je to bilo? Kada je to napisao? Gde? Šta je tačno on to ustanovio? :think:

Za sad nema baš nekog smisla pozivati se tako na nekog neimenovanog Bugarina, za koga se ne zna ni ko je, ni kad je šta gde napisao. Jedino što se odaje jeste da je to napisao na nekom forumu. Gde? Je li reč o Krstarici? :dontunderstand:

što se tiče ovog boldovanog. nije verodostojniji od prstena. sve zavisi koje je škole autor djak.

Pazi, ja sam ti samo odgovorio na ono što si i sam napisao:

Verujem da ovde nisi baš hteo da kažeš crkvenoslovenskim, već uopšteno, domaćim.

Ja sam ti pokazao ono za šta verujem da je najstariji poznati zapis Kubratovog imena na nekom od slovenskih jezika. To je svakako daleko relevantnije od popa Nikolova, posebno dok nisu Nikolovljevi izvori uopšte ni identifikovani.

Dakle samo je to bila moja poenta, jer si ti ukazao na značaj bugarskih (slovenskih) tekstova. Što se tiče nalaza iz Male Pereščepine, natpis na prstenju nije na nekom slovenskom jeziku, već naprotiv, na grčkom.

Lično bih se složio na nešto manjem značaju Imenika bugarskih hanova. iz prostog razloga što dolazi na samom koncu srednjeg veka i govori o taleko davnašnjem periodu.

i kod prstena se treba nedvosmisleno dokazati da se to što piše odnosi na njega.

Na šta ovde tačno misliš? Dovodiš u pitanje da je prstenje Kubratovo? :think: Ima neka knjiga na engleskom jeziku o pereščepinskom blagu koju sam čitao prošli put kada smo diskutovali na temu Kubrata...mogu je iskopati i postaviti ti ukoliko želiš; meni se čini da je poprilično uspešno identifikovano da je reč o tom bugarskom vladaocu.

za mene su prozvani rvatima jer su došli iz zemlje gde je ban Rvat vladao (dakle velike bugarske)

A dozvoli me da te upitam, na osnovu čega je tako interpretiraš? Mislim, nema ništa u samoj toj rečenici, niti u Razgovoru, pa ni negde drugde, nečega što bi moglo otvoriti put takvoj interpretaciji. :dontunderstand:

ne deluje mi osnovano ni da se radi o narodu. jer su mi masovne seobe nezamislive. kako stvari vidim, pre se radi o zaslužnim kadrovima Horvatovih vojski. koji su eto zajedno sa Samovim Sorabima uspeli pobediti avare. a za nagradu od Iraklija dobiti posede ilirikuma na upravu. zvati vojnike i podanike prema imenu/zvanju vodje ne deluje mi baš neubičajenim.

Pa sad...mi ovde nismo uopšte pričali o istorijskoj realnosti u prvoj polovini VII stoleća na ovim prostorima, već o tome šta je tačno to Kačić bio navodno tvrdio; znači govorimo o periodu više od hiljadu godina docnije. Niti sam ja nekakve masovne seobe uopšte i pominjao.

Shvatio sam hipotezu koju pokušavaš predočiti i moram priznati da jeste dosta interesantna. I blago mi zvuči poznato, tako da ću te opet upitati da li ti to prenosiš Karataja možda; te ga proširio Andrijom Kačićem Miošićem? No, kao što već napisah, za tako smele pretpostavke moraju postojati jasni dokazi koji bi mogli pružiti osnove. Da se razumemo, naravno da je ponekad potrebno napraviti određene iskorake, jer se samo tako neke istorijske misterije mogu i uspešno dokučiti, ali bojim se da u ovom slučaju to ipak prevazilazi sve mere, zato što ukoliko nam se određena teorija zasniva na 10% istorijskih činjenica, a 90% mašte, onda je to poodavno izašlo iz okvira u kojima bismo mogli govoriti o nekakvom iole realnom scenariju. :neutral:

Jel moguce da se ovdje jos prica o Porfirogenetu, zar to nije davno prevazidjeno?

Rođo, tek smo bre počeli o Porfirogenitu. :D

Poslednja izmena:
Nisi se baš na mestu ovde izrazio. Ne slaže se taj misteriozni kolega forumaš sa Kačićem, već sa tobom (ili preciznije, sa jednom tvojom interpretacijom), što je jedna, složićeš se, vrlo bitna razlika.
No kada smo već kod njega, da li bi mogao obelodaniti o kojem je konkretno to forumašu reč? Spomenuo si ga već više puta, a moja pitanja upućena tebi oko njega se čini da su ti promakla. Daklem, da se ponovim:
Za sad nema baš nekog smisla pozivati se tako na nekog neimenovanog Bugarina, za koga se ne zna ni ko je, ni kad je šta gde napisao. Jedino što se odaje jeste da je to napisao na nekom forumu. Gde? Je li reč o Krstarici? :dontunderstand:

Pazi, ja sam ti samo odgovorio na ono što si i sam napisao:
Verujem da ovde nisi baš hteo da kažeš crkvenoslovenskim, već uopšteno, domaćim.
što se tiče anonimnog bugarina stvarno me mrzi tražiti a i ne znam da li je link živ. bila neka forumska rasprava pa sam njegov prevod našao pretraživanjem.

njegovo čitanje monograma na prstenu je prosto a za rezultat se ima ili XOPBAT ili XPBAT.
- ima se slganje sa refleksijom kod popa jovče, kačića i izgovora imena hrvat/horvat kod nas.
- ima se slaganje i hronološki.
a takva korelacija ima značajnu težinu i može se smatrati da je istinitost poprilično verovatna.to je ono što je bitno zar ne?

ps. pokušavam da pronadjem taj link. usput nailazim na druge. pa ću to staviti ovde u spoiler:
http://samoistina.com/kubrat.htm
Както се вижда Кубрат е назован Хорват, а словосъчетанието
nadpis2.gif
може съвсем спокойно и да се преведе "Владетел на Хорватите".
византийския император, писател и учен Константин Порфирогенет споменава за държава наречена Бяла Хърватия, граничеща с държавата на Кубрат на запад.
Според Иван Т. Иванов в легенда от 7 век се споменават трима братя основали Киев - Кий, Щек и Хорив. Приема че Кий е всъщност Кубрат, записан като "Курт" в именника на Българските Ханове. Щек е приет за родоначалник на Чехите, а Хорив - на Хърватите.
Напълно възможно е споменатия Хорив и Българският владетел Кубрат да са едни и същи хора, поради това че
nadpis2.gif
има двуяко значение и може да бъде преведено като Владетеля на Хорватите. Тоест - напълно възможно е митичния родоначалник на Хърватите да е Българин.
Što se tiče slova X na srednjem prstenu ono se na ostala dva prstena javlja kao gama odnosno kao hijershijsko egipatsko XOUP. pa stoga neki tako dekodiraju...
http://ziezi.net/horbate.html
- HO(U)RBAT HOR BAT - concerning the first of the rings; Kings title showin god's origin. Now-adays variant: personal name
- HORVAT, national name - HORVAT
- KO(U)RT HO(U)R BAT KORT HOR BAT ? concerning the other two rings.
stormfront:
The one says: Horvat
and the other Horvat the ruler/Horvat patricius/
https://www.stormfront.org/forum/t521117/
https://www.stormfront.org/forum/t434455/
https://www.stormfront.org/forum/t408300/

ps. ako me memory služi, najverovatnije je u pitanju tankistabg

Poslednja izmena:
Dakle samo je to bila moja poenta, jer si ti ukazao na značaj bugarskih (slovenskih) tekstova. Što se tiče nalaza iz Male Pereščepine, natpis na prstenju nije na nekom slovenskom jeziku, već naprotiv, na grčkom.
Na šta ovde tačno misliš? Dovodiš u pitanje da je prstenje Kubratovo? :think: Ima neka knjiga na engleskom jeziku o pereščepinskom blagu koju sam čitao prošli put kada smo diskutovali na temu Kubrata...mogu je iskopati i postaviti ti ukoliko želiš; meni se čini da je poprilično uspešno identifikovano da je reč o tom bugarskom vladaocu.
da, eto smo na početku.:) prstenje je radio neki vizantijski graver.

ako se želi biti naučan, treba dokazati da je radio namenski za Iraklijevog prijatelja da bi to prstenje sadržavalo neku ličnu poruku (bilo da je ime bilo da je titula). ako je prstenje poklonjeno Kurtu ili naručeno s namerom treba dekodirati monogram prema pojmovniku i praktici ondašnje vizantije.

ako ne... šta imamo tu pričati.:confused:
quote_icon.png
Original postavio snouden

A dozvoli me da te upitam, na osnovu čega je tako interpretiraš? Mislim, nema ništa u samoj toj rečenici, niti u Razgovoru, pa ni negde drugde, nečega što bi moglo otvoriti put takvoj interpretaciji. :dontunderstand:
kačićeva rečenica očigledno može imati dva značenja:
- ...bana rvata koji njima vladaše ( dobili su ime po prvom banu rvatu koji je njima vladao kako ti shvataš)
- da su došli do gore babine iz zemlje gde je ban rvat njima vladao (kako ja shvatam, da su došli iz države bana rvata i dobili ime po tome odakle su došli)

meni se ovo dugo čini logičnijim jer ne verujem u neke kolektivne seobe naroda iz karpata u hercegovačko-dalmatinski krš. postupne migracije, egzodusi usled ratnih dejstava - da.

u periodu od 620 do 639 vodjene su značajne bitke prvo izmedju Samovih vojski, a potom i Horvatovih s avarima. o tome svedoče brojni izvori.

avari su u tim borbama pretrpeli teške poraze i vizantija se definitivno rešila te napasti. za ovu uslugu Samu i Horvatu Iraklije se razdužio darivavši i blago i zemlju na upravu. tako gledajući Samovi i Horvatovi zaslužni vojnici postaju vizantijska vlastela. tu treba dodati saznanje da su horvat i iraklije osobni prijatelji iz mladosti. te da je vizantija koristila praksu seoba stanovništva kako bi napunila ispražnjene oblasti.

tako gledajući ovaj prostor dobija novu vlastelu. i samo delimično menja etničku strukturu. sve bitno se već odigralo u silnim dešavanjima od 5 do 7 veka.

to ja onako laički. to bi bila moja predstava.

ovde imaš jedan zanimljiv pogled luje margetića vezano za ta vremena i HorBata/Hrvata/Kubrata:

PRIJEDLOG RJEŠENJA

kolko sam uprtio uvrežen je stav da je titula avarskog porekla.
evo jednog drugačijeg mišljenja o ilirsko-keltskom poreklu

što se tiče anonimnog bugarina stvarno me mrzi tražiti a i ne znam da li je link živ. bila neka forumska rasprava pa sam njegov prevod našao pretraživanjem.

njegovo čitanje monograma na prstenu je prosto a za rezultat se ima ili XOPBAT ili XPBAT.
- ima se slganje sa refleksijom kod popa jovče, kačića i izgovora imena hrvat/horvat kod nas.
- ima se slaganje i hronološki.
a takva korelacija ima značajnu težinu i može se smatrati da je istinitost poprilično verovatna.to je ono što je bitno zar ne?

ps. pokušavam da pronadjem taj link. usput nailazim na druge. pa ću to staviti ovde u spoiler:
http://samoistina.com/kubrat.htm

Što se tiče slova X na srednjem prstenu ono se na ostala dva prstena javlja kao gama odnosno kao hijershijsko egipatsko XOUP. pa stoga neki tako dekodiraju...
http://ziezi.net/horbate.html

stormfront:

https://www.stormfront.org/forum/t521117/
https://www.stormfront.org/forum/t434455/
https://www.stormfront.org/forum/t408300/

ps. ako me memory služi, najverovatnije je u pitanju tankistabg

Aha! Dakle, ipak nije reč o nekom Bugarinu koji vrši analizu pečata, već je umesto možda baš reč o Vikipediji, baš kao što sam i mislio. :D

D. Nikolov:
Трите пръстена-печати са разчетени от професор Зайбт

Podatak dakle dolazi sa Vikipedije na engleskom jeziku i reč je navodno o nemačkom sigilografu, Verneru Zajtu.

Dakle, reč je o iskopinama koje je vršio nemački arheolog Joakim Verner i objavio 1984. godine. Kod autora vikipedijanskog članka verovatno je došlo do zabune negde, između prezimena i imena, pa su poistovećene ove dve ličnosti; Verner je zamolio svog bečkog kolegu, Zajpta, da dešifruje te pečate. Zajt je Verneru odgovorio u pismu i poslao mu ovakvo čitanje, koje si ti postavio. Kod se Verneru Zajtu naravno ne može osporavati jedan izuzetno veliki ugled kao vrsnog vizantologa, trebalo bi videti šta zaista piše u monografijama (Joakima. ne bečlije) Vernera.

313f04Zhj%2BL._SY373_BO1,204,203,200_.jpg

Knjiga mi je trenutno nedostupna, tako da je potrebno istražiti šta je to Verner zapisao (trebalo bi na 32. stranici knjige). Ono na šta sam ovde naišao...

byzantina_III_p.jpg

..jeste da je Vernerova interpretacija sledeće (ovo iz Krakova je na engleskom jeziku):

in Greek characters, Chouvr[a]tou' and 'Chouvrfajtou patrk[iou]

:think:

Sada, osim toga što bi trebalo proveriti šta je to tačno Verner tvrdio, sada kad znamo o čemu je konkretno reč, dva pitanja ovde ja vidim vrlo interesantna, a koje meni izbegavaju usled slabog poznavanja grčke i uopšteno poznoantičke sigilografije:
1. Kako se zapisivao diftong omege i ipsilona na pečatima?

Pomenuti diftong nije zapisivan na ovim pečatima kao dva odvojena karaktera, već kao jedan. Čak i u nekim docnijime pečatima i nešto drugačije prirode, na navedem jedan primer:

reverseImage

Poslednja reč jeste Duka.

2. Uloga glasa hi u pečatima kod turkijskih i srodnih imena.

3. Grčki glas beta, odnosno vita (na ovo poslednje sam znao odgovor...ali sam ga u međuvremenu potpuno zaboravio)

Ovako na prvi pogled što sam pregledao, mađarski lingvista i etnolog Andraš Rona Tas je ponudio neke interesantne teze o zameni k i h; no da ponudim i njegovo čitaje spornih pečata (cela je rasprava na engleskom jeziku dostupna ovde):

Pecati.png

No, da se vratim na temu...dakle to su nam sledeći koraci. Tebi bih uputio jednu vrlo toplu preporuku da izbgavaš tako neke blogove nepoznate prirode i porekla na koje možeš naići po internetu, jer je to vrlo lak način za uvid u dezinformacije. Što neko pogrešno zapiše nešto, bez provere, pa neko bez provere preuzme i tako vrlo brzo i potpuna fabrikacija može postati istinom; naravno, dodajmo tu još i faktor normalne korupcije ljudskog sećanja, pa jasno je do kakve se fabule može na kraju stići. :mrgreen: Eto za primer, baš na ovom forumu, ti si pominjao da je neki bugarski forumaš navodno dešifrovao Kubratove pečate, a zapravo je reč o pismu austrijskog lingviste nemačkom arheologu koji je vršio iskopine i analize na tom tamo ukrajinskom nalazištu.

Ne mislim da je preterano pohvalno isticati da je teza pokupljena sa neonacističkog foruma (Stormfront). :lol: Ko zna ko je taj tankistabg? Gde je on to pokupio? Kojom je analizom došao? Ne piše na njegovim poruka apsolutno ništa...dakle dok ne damo neke od odgovora na ova brojna pitanja iznad, da bismo uopšte počeli otvarati se mogućnosti identifikacije bugarskog vladaoca Kubrata kao nekog ko bi se mogao kriti iza hrvatskog neznanog junaka zaduženog za utemeljenje Hrvata na Balkanskom poluostrvu...ostajemo samo mlaćenju prazne slame. :neutral:

da, eto smo na početku.:) prstenje je radio neki vizantijski graver.

ako se želi biti naučan, treba dokazati da je radio namenski za Iraklijevog prijatelja da bi to prstenje sadržavalo neku ličnu poruku (bilo da je ime bilo da je titula). ako je prstenje poklonjeno Kurtu ili naručeno s namerom treba dekodirati monogram prema pojmovniku i praktici ondašnje vizantije.

ako ne... šta imamo tu pričati.:confused:

Pa to i ja mislim, pa evo već danima razglabamo o određenim razmišljanjima za koja još uvek nisi potvrdio da li dolaze od Osmana Karataja. :)

kačićeva rečenica očigledno može imati dva značenja:
- ...bana rvata koji njima vladaše ( dobili su ime po prvom banu rvatu koji je njima vladao kako ti shvataš)
- da su došli do gore babine iz zemlje gde je ban rvat njima vladao (kako ja shvatam, da su došli iz države bana rvata i dobili ime po tome odakle su došli)

meni se ovo dugo čini logičnijim jer ne verujem u neke kolektivne seobe naroda iz karpata u hercegovačko-dalmatinski krš. postupne migracije, egzodusi usled ratnih dejstava - da.

A gde vidiš da sam ja uopšte i tvrdio ovo što si naveo u poslednjoj rečenici? Ako se vratiš unatrag, na poslednje dve stranice teme, primetićeš da ništa slično nisam spomenuo. Zapravo, mislim da je diskusija povodom Kačićevog dela krenula u jednom pogrešnom smeru, zbog toga što uporno zaobilazimo ono što je bitno i osvrćemo se na isuviše relativne stvari. A šta je bitno? Bitno je da taj Kačićev spis, koji je sam po sebi sastavljan koristeći brojna druga dela dalmatinskih Slovina i svega i svačega jedan maštoviti spis u kojem se na svakom koraku prepliću neki detalji iz određenih ranijih istorijskih izvora, u potpunoj međusobnoj kontradikciji. No najbitnije od svega, kačić piše ovo više od čitavih hiljadu godina nakon perioda o kojem diskutujemo. U tom smislu, Kačić je od izuzetno male važnosti za celo ovo pitanje, toliko da ga - za sada - slobodno možemo ostaviti po strani. Jerbo, kao što sam već nekoliko puta do sada, ključno pitanje koje ostaje jeste šta je izvor Andriji Kačiću Miošiću? Dok na njega barem ne pokušamo da pružimo nekakav odgovor, ne postoje ni nikakvi objektivni razlozi za njegovo unošenje u celu ovu priču.

Kao što rekoh, čak i ukoliko bismo prošli kroz hiljadugodišnju mrežu prethodnika i nastavaka i dokazali da to što se kod Kačića nalazi ima nekakve istorijske osnovanosti (a što, podsetiću te, za sada i dalje ostaje da bude urađeno) sama te teza po sebi ima još brojnih drugih rupa koje bi morale biti popunjene pre nego što bi smo o tako nečem na iole ozbiljniji način uopšte mogli da porazmislimo. Naime, samo da jedan primer navedem, ti si ovde rečenicu kod Kačića interpretirao kao da je Rvatim vladao teritorijama odakle su došli. Ti tvrdiš da ti je to logičnije? Dobro, a šta ćemo da radimo sa brojnim izvorima koji spominju Hrvata koji dolazi sa Hrvatima, između ostalog upravo i ovaj kome je čitava ova tema posvećena? :rtfm: Na koji način i iz kog razloga prelaziš preko te činjenica u svom logičkom utvrđivanju redosleda stvari? :think:

Poslednja izmena:
Уколико ја знам у туркијским језицима "курт" значи вук,а на прабугарског вук је "вери".

Шта се тиче кана Кубрата он је записан у Именик бугарских књаза (тако је у оригиналу) као Курт.Неки научници тумаче његови монограма "Хорбата",а други "Кубрата".

Да ли Кубрата је био владар Хрвата?Једина могућност за то је ако Хрвати су живели на територије Старој великој Бугарске

Old_Great_Bulgaria_map..gif

Уколико ја знам у туркијским језицима "курт" значи вук,а на прабугарског вук је "вери".

Шта се тиче кана Кубрата он је записан у Именик бугарских књаза (тако је у оригиналу) као Курт.Неки научници тумаче његови монограма "Хорбата",а други "Кубрата".

Да ли Кубрата је био владар Хрвата?Једина могућност за то је ако Хрвати су живели на територије Старој великој Бугарске

Old_Great_Bulgaria_map..gif

Ne, snoudenova hipoteza (ukoliko sam ga dobro razumeo) nije da su Hrvati obitavali na tom području, već da je Kubrat formirao jedan vojni odredi odlučio da ga imenuje po sebi, odnosno da se svi njegovi borci prozovu po njemu kao njihovom komandatu, te ga otposlao na zapad da učestvuje u borbama protivu Avara zajedno sa Slovenima i da je tako bila formirana prva hvatska država na ovim područjima.

kolko sam uprtio uvrežen je stav da je titula avarskog porekla.
evo jednog drugačijeg mišljenja o ilirsko-keltskom poreklu
То је већ даља прошлост. Има више теорија о крајњем пореклу. Већина њих се слаже да реч вероватно није словенског порекла. Ми овде говоримо више о њеној употреби на простору Балкана, у периоду током ког се појављује у историјским изворима. Свет што досеже у дању прошлост је пуко нагађање.

Poslednja izmena:
Ne, snoudenova hipoteza (ukoliko sam ga dobro razumeo) nije da su Hrvati obitavali na tom području, već da je Kubrat formirao jedan vojni odredi odlučio da ga imenuje po sebi, odnosno da se svi njegovi borci prozovu po njemu kao njihovom komandatu, te ga otposlao na zapad da učestvuje u borbama protivu Avara zajedno sa Slovenima i da je tako bila formirana prva hvatska država na ovim područjima.

Можда је тако,али ако не постоји аутентичан документ,ово је само теорија.Али није немогуће,јер знамо да Прабугари су стигли на западу чак у Италији где су населили област Ломбардије.Према италијанског научника Чиченцо ди Амиго међу 1,5 и 3 млн. из данашње Италијани имају бугарско порекло.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alcek

Poslednja izmena:
Dobro, a šta ćemo da radimo sa brojnim izvorima koji spominju Hrvata koji dolazi sa Hrvatima, između ostalog upravo i ovaj kome je čitava ova tema posvećena? :rtfm: Na koji način i iz kog razloga prelaziš preko te činjenica u svom logičkom utvrđivanju redosleda stvari? :think:
reč HorBat treba da znaći Visoki Ban. Najviši glavešina.
može biti osobno ime, a isto tako i zvanje. Baš kao što se danas javlja kao prezime. te se tako pojavljivati isto kao kralj ili knez.
nisi dobro razumeo. Horvat njima vladaše. ne mora on da imenuje neki odred po sebi već su to učinili drugi slovinci. dakle:
- mogli su žveti u velikoj bugarskoj čije se zapadne granice tačno ne znaju. ( horvat je zakoniti naslednik i gospodar te zemlje, a njegov mlađi brat Samo/ŠamBat je samodržac zapadnog dela sve do nemačke, izmedju njih postoji regija koja se zove dulooba)
- mogli su biti njegova vojska,

- - - - - - - - - -

Можда је тако,али ако не постоји аутентичан документ,ово је само теорија.Али није немогуће,јер знамо да Прабугари су стигли на западу чак у Италији где су населили област Ломбардије.Према италијанског научника Чиченцо ди Амиго међу 1,5 и 3 млн. из данашње Италијани имају бугарско порекло.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alcek

negde sam pročitao da su pretrpeli poraz od avara pa njih 9000 naselili bavarsku... pa su ih franci tamo poklali...a preživeli se dokopali italije.

Poslednja izmena:
može biti osobno ime, a isto tako i zvanje. Baš kao što se danas javlja kao prezime. te se tako pojavljivati isto kao kralj ili knez.

nisi dobro razumeo. Horvat njima vladaše. ne mora on da imenuje neki odred po sebi već su to učinili drugi slovinci. dakle:
- mogli su žveti u velikoj bugarskoj čije se zapadne granice tačno ne znaju. ( horvat je zakoniti naslednik i gospodar te zemlje, a njegov mlađi brat je Samo/ŠamBat je samodržac zapadnog dela sve do nemačke, izmedju njih postoji regija koja se zove dulooba)

- - - - - - - - - -

negde sam pročitao da su pretrpeli poraz od avara pa njih 9000 naselili bavarsku... pa su ih franci tamo poklali...a preživeli se dokopali italije.

Тако је,Алцекови Прабугари се населили у Баварској после сукоба у 631. са аварских владара у Аварије због аварског престолу.У Баварској по налогу франског краља Дагоберта једна ноћ су нападнути,и више од њих су убијени.

800px-Bulgarians_and_Slavs_VI-VII_century.png

Poslednja izmena:
u periodu od 620 do 639 vodjene su značajne bitke prvo izmedju Samovih vojski, a potom i Horvatovih s avarima. o tome svedoče brojni izvori.

avari su u tim borbama pretrpeli teške poraze i vizantija se definitivno rešila te napasti. za ovu uslugu Samu i Horvatu Iraklije se razdužio darivavši i blago i zemlju na upravu. tako gledajući Samovi i Horvatovi zaslužni vojnici postaju vizantijska vlastela. tu treba dodati saznanje da su horvat i iraklije osobni prijatelji iz mladosti. te da je vizantija koristila praksu seoba stanovništva kako bi napunila ispražnjene oblasti.

tako gledajući ovaj prostor dobija novu vlastelu. i samo delimično menja etničku strukturu. sve bitno se već odigralo u silnim dešavanjima od 5 do 7 veka.

to ja onako laički. to bi bila moja predstava.

ovde imaš jedan zanimljiv pogled luje margetića vezano za ta vremena i HorBata/Hrvata/Kubrata:

PRIJEDLOG RJEŠENJA

Današnja istoriografija je ipak bliža stanovištu da se Hrvati nisu borili protiv Avara, već da je reč samo o određenoj naknadnoj konstrukciji. Živković je tu insistirao uvelike na arheološkim nalazima, podvlačeći da nema ostataka Avara na ovim područjima. Mada lično bih rekao da je po tom pitanju bio isuviše isključiv, jerbo ako govorimo o relativno vrlo kratkotrajnom periodu, da li treba da čudi izostanak avarskih materijalnih ostataka?

Interesantna Margetićeva razmatranja. Znači od njega si ovo pokupio, a ne od Karataja? :think:

U svakom slučaju, ostaje samo kao jedno interesantno razmišljanje. Po načinu na koji si predstavljao, ispadalo je kao da govorimo o nespornim činjenicama. :D Također, vidim da Margetić potvrđuje moje stavljanje Kačića, za koga je svakako znao, po stranu (jer ni nema nikakvog razloga da se sad uvlači u ovu priču).

Ima dosta teorija o poreklu Hrvata i svaka ima svoje mane i prednosti. Tu avarsko-bugarsku ili kako li već, nema razloga izdvajati nad pijedestal međ' ostalima jer ona nije ništa posebno osnovanija od mnogih drugih. Naprotiv, još smo u ovoj diskusiji do sada bili je ogolili, odnosno ukazali na sve njene slabosti.

I naravno, da ponovim, moja topla preporuka koju upućujem tebi jeste da se kloniš neonacističkih veb stranica. Ima naravno tamo i po nečeg pametnog, ali u velikoj većini govorimo o notornim budalaštinama koje se replikuju tamo (mislim konkretno na Stormfront) iz svakakvih pobuda.

Poslednja izmena:
Sada, osim toga što bi trebalo proveriti šta je to tačno Verner tvrdio, sada kad znamo o čemu je konkretno reč, dva pitanja ovde ja vidim vrlo interesantna, a koje meni izbegavaju usled slabog poznavanja grčke i uopšteno poznoantičke sigilografije:
1. Kako se zapisivao diftong omege i ipsilona na pečatima?

Pomenuti diftong nije zapisivan na ovim pečatima kao dva odvojena karaktera, već kao jedan. Čak i u nekim docnijime pečatima i nešto drugačije prirode, na navedem jedan primer:

reverseImage

Poslednja reč jeste Duka.

2. Uloga glasa hi u pečatima kod turkijskih i srodnih imena.

3. Grčki glas beta, odnosno vita (na ovo poslednje sam znao odgovor...ali sam ga u međuvremenu potpuno zaboravio)

Pecati.png

No, da se vratim na temu...dakle to su nam sledeći koraci. Tebi bih uputio jednu vrlo toplu preporuku da izbgavaš tako neke blogove nepoznate prirode i porekla na koje možeš naići po internetu, jer je to vrlo lak način za uvid u dezinformacije. Što neko pogrešno zapiše nešto, bez provere, pa neko bez provere preuzme i tako vrlo brzo i potpuna fabrikacija može postati istinom; naravno, dodajmo tu još i faktor normalne korupcije ljudskog sećanja, pa jasno je do kakve se fabule može na kraju stići. :mrgreen: Eto za primer, baš na ovom forumu, ti si pominjao da je neki bugarski forumaš navodno dešifrovao Kubratove pečate, a zapravo je reč o pismu austrijskog lingviste nemačkom arheologu koji je vršio iskopine i analize na tom tamo ukrajinskom nalazištu.

Ne mislim da je preterano pohvalno isticati da je teza pokupljena sa neonacističkog foruma (Stormfront). :lol: Ko zna ko je taj tankistabg? Gde je on to pokupio? Kojom je analizom došao? Ne piše na njegovim poruka apsolutno ništa...dakle dok ne damo neke od odgovora na ova brojna pitanja iznad, da bismo uopšte počeli otvarati se mogućnosti identifikacije bugarskog vladaoca Kubrata kao nekog ko bi se mogao kriti iza hrvatskog neznanog junaka zaduženog za utemeljenje Hrvata na Balkanskom poluostrvu...ostajemo samo mlaćenju prazne slame. :neutral:

ne znam što stalno spominješ turčina kada je pečat vizantijski. srednji pečat je gotovo nesporan i njegovo dekodiranje se poklapa s onim što kažu i kačić i popo jovčo. tu dodaj vremensko preklapanje. pa onda matematiku i verovatnoću.

na srednjem pečatu sporno je faktički samo prvo slovo. odnosno ne znamo je li u pitanju H ili HO. Poredivši srednji prsten s ostala dva vidimo razliku u pisanju tog prvog slova. na ostala dva izgleda da je autor stilizovao slovo H po ugledu na hijeroglife. S tim što je upotrebio samo jedan krug što bi značilo da je reč o čoveku prvom do Boga.dakle vladaru.
pecati.jpg

Prilozi

• Pecati.png
    Pecati.png
    35,2 KB · Pregleda: 4

To je vrlo interesantno za razmišljanje, ali pošto nema apsolutno nikakvih dokaza za sada, ostaje na tome.

Inače malo me podsećaš na Nika Županiča. :D

- mogli su žveti u velikoj bugarskoj čije se zapadne granice tačno ne znaju. ( horvat je zakoniti naslednik i gospodar te zemlje, a njegov mlađi brat Samo/ŠamBat je samodržac zapadnog dela sve do nemačke, izmedju njih postoji regija koja se zove dulooba)

Aha, znači tvoje je mišljenje da su Hrvati egzonim za taj narod, te da su onda po bugarskom vladaru dali to ime lokalni stanovnici..?
Ima li takvog sličnog primera u istoriji čovečanstva?

Kao što rekoh, interesantna razmišljanja.

Možda postanu nešto realnija kada se otkrije neki novi materijalni ostatak, ko zna.

Back