Duša

gost 271475

Buduća legenda
Poruka
26.923
Šta je duša?
Da li je imate?
Kako znate da je imate, ako je imate?

Molim prvo pametne moderatore da se izjasne po ovom pitanju, ne da proizvoljno prebacuju teme na ljis, humor ili psihologiju... da spajaju, ili zaključavaju pod predpostavkom da se radi o provokaciji. Ovakve napomene ću pisati ispod svake teme.

Svako ima dushu i lichnost.
Dato je kao pochetak a i kraj nechemu zvano zzivot.
Chisto sa bi se videlo koliko je vredno bilo ishta tako besplatno dato.

Navike stechene nisu greh, ali Kerbera nije briga shto imash lepe machije ochi!

Y:
Šta je duša?
Da li je imate?

sam pojam nije jasno definisan...neki dushom nazivaju coveka kao spoj duha i tela...neki samo duh nazivaju dushom,ali u oba slucaja dusha podrazumeva ono nematerijalno u coveku...
da smo samo materija zar bi nam trebala duhovnost? zar bismo se pitali shta je to duh...
ili bismo ziveli jednostavno,kao ziotinje,uslovljeni svojim instinktima...

Y:
Šta je duša?
Da li je imate?

Molim prvo pametne moderatore da se izjasne po ovom pitanju, ne da proizvoljno prebacuju teme na ljis, humor ili psihologiju... da spajaju, ili zaključavaju pod predpostavkom da se radi o provokaciji. Ovakve napomene ću pisati ispod svake teme.

Imam misli i imam svest. Svest indentifikuje samo materijalno telo ali mi se misli po nekada "vozikaju" pa mi kazu i da imam dusu. Ali, zapravo, svest kaze da dusa ne postoji....S tim da ako bi svest nazvala dusom....onda bi to znacilo da imam dusu. Ili, ako bi energiju koju poseduje telo (poznata na istoku kao "Ki" ili "Ci") nazvali dusom....onda bi opet dusa postojala i imam je.

sam pojam nije jasno definisan...neki dushom nazivaju coveka kao spoj duha i tela...neki samo duh nazivaju dushom,ali u oba slucaja dusha podrazumeva ono nematerijalno u coveku...
da smo samo materija zar bi nam trebala duhovnost? zar bismo se pitali shta je to duh...

a kako ti znaš da životinje nemaju svest istu kao i ljudi?

Y:
Šta je duša?
Da li je imate?

Mozda je dusa nesto sto pokrece, cini nas dusevni zivot.
Smatram da svako zivo bice ima dusu, cak i ona najokorelija, samo je ona duboko sakrivena u njima, ili potiskivana nekim oholim razlozima, podlegla pritisku sredine, drugih ljudi...
Mislim da se to oseca, ali ne u nekom materijalnom smislu, vec u nekom kontekstu duhovnog ispunjavanja.

Неко има више дише, а неко духа. Поента је у равнотежи. Душа се односи не емоције, интуицију, подсвесно. Дух се односи на интелект, рационалност и свесно стање (будно). Знамо да имамо душу, ако нам је познато колико смо емотивни, колико користимо интуицију и колико познајемо своју подсвест.

ako imaju onda je na vrlo visokom nivou koji ja ne mogu da registrujem....

a možda je na višem?

(pričao sam ovo negde već, ali..) gani čoveka i šimpanze se razlikuju za oko 1%.

Čovek, koliko je nadobudan, veruje da će ostvariti "kontakt" sa vanzemaljcima, sa kojima verovatno nema ni 1% ZAJEDNIČKIH gena.

Otkud tebi ideja da životinje nemaju savršenu, samodovolnu svest, koju nema potrebe menjati (jer funkcioniše vekovima) ?

Životinje (za razliku od ljudi) nemaju problem sa razumevanjem i potrebu da izmišljaju jezike.

Životinje (za razliku od ljudi) nemaju problem sa državama i religijama - one jednostavno žive i umiru.

Životinje (za razliku od ljudi) nemaju problem sa stvaranjem veštačkih materijalnih dobara, one jednostavno žive u skladu sa prirodom.

I ti govoriš o nekom "niskom nivou", samo zato što ti nisi sposobna da je registruješ?

Tebe će obično kuče da nanjuši na kilometar, a ti možeš da jedva nanjušiš razliku između dva predmeta tek ako ti ih poture pod nos.

Važno je da si ti ponosna i gorda na svoju vrstu..koja večito egzisitra na ivici gluposti da samu sebe istrebi.

Upravo na ovakvo pogrešno shvatanje ukazuje i Mitropolit Jovan(Zizjulas)kada govori da besmrtnost duše nije rešenje i besmrtnosti čoveka.Čoveka čine i duša i telo.Duša je jedna od tri osnovne komponente koje čine čoveka.
Ne znamo nego verujemo da imamo dušu.

ja ne znam, ali verujem i da ljudi imaju Ibis.

Y:
Šta je duša?
Da li je imate?

Hm, meni rekoshe da nemam dushu... :confused:

Неко има више дише, а неко духа. Поента је у равнотежи. Душа се односи не емоције, интуицију, подсвесно. Дух се односи на интелект, рационалност и свесно стање (будно). Знамо да имамо душу, ако нам је познато колико смо емотивни, колико користимо интуицију и колико познајемо своју подсвест.

Duhovnost je druga kategorija. Mada, neko će staviti znak jednakosti između ova dva pojma.
Duša je izmišljen "organ" koji ne služi ničemu drugom, sem gajenju nade u večni život. Izmišljena radi lakše manipulacije masama, ili je čista kalkulacija u pitanju? U svakom slučaju, ne postoji organ koji bi mogao da se podvede pod pojam duše, sa medicinske tačke gledišta... nešto najbliže mom shvatanju bi bila svest, što je u kontradikciji sa verničkim shvatanjem ovog pojma.
Emocije, osećanja i intuicija... po kom principu ih svrstavaš pod definiciju duše?
I ne reče mi kako znaš da je imaš?

a možda je na višem?

(pričao sam ovo negde već, ali..) gani čoveka i šimpanze se razlikuju za oko 1%.

Čovek, koliko je nadobudan, veruje da će ostvariti "kontakt" sa vanzemaljcima, sa kojima verovatno nema ni 1% ZAJEDNIČKIH gena.

Otkud tebi ideja da životinje nemaju savršenu, samodovolnu svest, koju nema potrebe menjati (jer funkcioniše vekovima) ?

Životinje (za razliku od ljudi) nemaju problem sa razumevanjem i potrebu da izmišljaju jezike.

Životinje (za razliku od ljudi) nemaju problem sa državama i religijama - one jednostavno žive i umiru.

Životinje (za razliku od ljudi) nemaju problem sa stvaranjem veštačkih materijalnih dobara, one jednostavno žive u skladu sa prirodom.

I ti govoriš o nekom "niskom nivou", samo zato što ti nisi sposobna da je registruješ?

Tebe će obično kuče da nanjuši na kilometar, a ti možeš da jedva nanjušiš razliku između dva predmeta tek ako ti ih poture pod nos.

Važno je da si ti ponosna i gorda na svoju vrstu..koja večito egzisitra na ivici gluposti da samu sebe istrebi.

jesi ti procitao shta sam ja napisala?
ili si smislio sta ces da mi kazes bez obzira na ono sto kazem:lol:

Vidiš, problem nastaje u tom odvajanju materije od energije. Po meni, jedno bez drugoga ne funkcioniše... niti jedno uslovljava drugo, nadopunjuju se, zar je to toliko teško prihvatljivo?
Da li samo vernici imaju pravo da tvrde da poseduju duši, dok se ateisti kao neadekvatnom osporava isto to? Mada, s obzirom da se ne zna tačna definicija, kontam da je duša višak... da nije, zasllužila bi zvaničan naziv.
Nagoni i instinkti ne čine razlike između ljudi i životinja... već svest.

Y:
Vidiš, problem nastaje u tom odvajanju materije od energije. Po meni, jedno bez drugoga ne funkcioniše... niti jedno uslovljava drugo, nadopunjuju se, zar je to toliko teško prihvatljivo?
Da li samo vernici imaju pravo da tvrde da poseduju duši, dok se ateisti kao neadekvatnom osporava isto to? Mada, s obzirom da se ne zna tačna definicija, kontam da je duša višak... da nije, zasllužila bi zvaničan naziv.
Nagoni i instinkti ne čine razlike između ljudi i životinja... već svest.

odvajanje glasi--telo ne moze bez duha a duh moze bez tela....medjutim covek je spoj duha i tela...nije ni samo duh ni samo ttelo...
ni Bog nije definisan potpuno pa ni dusha...
naravno da mozesh biti svestan toga da nisi samo materija a da budesh ateista....duh nije pojam na koji samo vernici polazu pravo...ima ateista koji osporavaju sami sebi postojanje duha,ali vecina to ne radi...
ljudi svoje nagone vrlo cesto izopace...razlika je u tome sto se zivotinje ponashaju u skladu s tim nagonima...
zato kazem da zivotinje ili imaju savrsenu svest ili je nemaju uopste ....

Back