Masina za sudove

ultrared:
znaš kako, verovatno je još ukorenjeno mišljenje da prava domaćica MORA ručno da pere posuđe, što bi se "gospodirala" sa tamo nekom mašinom, koja SIGURNO ne može oprati tako lepo kao ona sama. Sigurno se tako pričalo i za veš mašinu pre nekoliko decenija.:lol:
A mobilni telefon nije stvar prestiža, nego potrebe. Za sudove, zavrni rukave i peri! Pa zato valjda žene i služe, svašta. još bi i mašinu kupovala:roll:

nažalost, dobar deo naroda stvarno tako i misli... :-?

valjda zato sto jos uvek nisu u sirokoj upotrebi, pa zene nisu svesne koliko moze da bude korisna, a i ljudi vole da u drustvu pokazu kako svuda stizu i sve mogu, pa im novotarije nisu potrebne.
koliko trgovaca ti je preporucilo tu masinu? oni cesto preporucuju stvar na kojoj im je marza najvisa. probaj da se setis imena firme, ili nazovi radnju pre nego sto odlucis, jer ne vredi da das pare, kolike god, a da ne budes zadovoljna kupovinom

Да, моја свекрва је све мужевљеве кошуље прала НА РУКЕ, каже - ДА ДУЖЕ ТРАЈУ....:roll:
Могу мислити шта је мислила о мени као домаћици када сам јој рекла да ја кошуље њеног сина перем у машини, да ми руке дуже трају, а кошуље ћемо ласно нове купити.....:wink: :lol:

Ja imam godinu dana tu Midea masinu. Za sada mi radi super. Kupila sam je da mi sluzi dok sam podstanar jer ovde nemam mesta za vecu. Sad, ja je imam isuvise kratko da bih rekla da je dobra, ali znam da su se ovi moji slogirali kad su culi da smo uzeli "no name" masinu. Moja mama i sestra imaju gorenje, isto izgledaju i rade kao ova moja. A i da se nesto pokvari lako se nabavljaju delovi.

Mi smo koristili masinu za sudove nekih pet, sest godina, ali zbog rotiranja i problema veliki frizider i veliki zamrzivac smo morali da je sklonimo. Sada se sa setom secam kako sam fino i opusteno posle rucka ili vecere proprala sudove toplom vodom i ubacila ih u masinu, skuvala kafu i posle nekog vremena izvadila ciste i suve sudove. Plan za naredni period mi je da kupim frizider i zamrzivac u jednom i da vratim masinu u upotrebu.
Sve u svemu, glasam za masinu koja je sve samo ne nepotreban trosak

Pobogu Helen, pa ko jos prica sa kolegama i komsijama o tome sta bi trebalo i da li bi trebalo nesto da kupi, uradi, ili bilo sta?!
Imam ideju! Izlozicu se kao jedinstven eksponat u nekoj radnji bele tehnike!Samo jos da utvrdim cenu.Moze licitacija?

evo jos jednog (ne)objektivnog muskog misljenja :D masina za sudove je daleko najbolja stvar koju sam kupio u poslednjih... pa dosta godina :)

kakvo crno ispiranje pre stavljanja u masinu, jaci program i glava ne boli. mozda sam 2-3 puta morao da vratim nesto da se ponovo opere za ove tri godine koliko je koristim, a ukljucujem je svakodnevno.

tako da, samo napred, ustedece ti mnogo vremena, a o rukama i da na govorim ;)

Ja imam godinu dana tu Midea masinu

Е да, ваљда је то, Мидеа! Сви трговци кажу, као, да је то највише продавана машина у последњих пар година и да су купци задовољни! Ал, веровати трговцима.....:roll:
Значи, ОК је?

Pobogu Helen, pa ko jos prica sa kolegama i komsijama o tome sta bi trebalo i da li bi trebalo nesto da kupi, uradi, ili bilo sta?!

Ја. :lol:
Па не питам их да ли би требало да је купим, него сам питала, као и вас овде, да ли неко има машину, желећи да чујем непосредно искуство, јер ће трговци свашта напричати само да би продали.....а 20 иљадарки за мене није баш лова за бацање...:-?

Pa meni je za sad ok. Nama je tu marku preporucio covek koji radi sa klimama, oni kao sastavljaju sve ove ostale masine samo im prilepe ime. Odn. iz njihove fabrike ostali porucuju svoje masine samo im posalju kako to treba da izgleda. Ja sam gledala male candi masine, i potpuno identicno izgledaju iznutra kao ova moja. Tacno se vidi da su na istom mestu napravljene.

moje kolege su svi automatizovani.
ovaj jedan kaze da je sprava dobra samo kada imas slavlja pa se nakupi blabla.inace je kaze sviranje onoj stvari.a covek inace voli da uziva i ima sve moguce aparate u nekoliko primeraka zlu ne trebalo. slaze ih po tavanu.e sad, ja to sve znam, pa mogu i tebi da kazem, jer ne mogu da drzim tampone u usima vasceli dan, pa se svega naslusam.
ovaj jedan je pre neki dan kupio bekovu masinu i kaze da su super zadovoljni.a beko nije skup, jos daje neku solidnu garanciju.taj je vrlo analitican(kolega), sve je zivo pretrazio pre kupovine i tvrdi, sto je meni negde prihvatljivo, da je sve to ista roba, samo druge nalepnice.mora boš da bude skuplji od beka,prodaju ime.sve je to sestro kina, tajvan, malezija.

Hellen:
Јеел? А ди то има? Ја бих да наручим једног, тако обдареног за прање посуђа...

Priznajem da baš i nisam upoznat sa tim Afričkim modelima ali ako već izdvajaš toliki novac onda bar vidi da bude neki multipraktik univerzalni model koji osim pranja sudja može da obavi još ponešto ...

E, sad ozbiljno, ja juče kupila tj. dovezli mi mašinu za sudove. Još je nismo namontirali i sada proučavam uputstvo, spominju tu so za omekšavanje vode. Ništa mi nije jasno, ako stavim te somat tablete ili već šta se stavlja, da li mora i so?

То ни ја немам појма, све се надам да ћу научити из упутства јер трговци нису били баш нешто расположени да ми објашњавају како се користи машина...

Можеш ли ми, молим те, рећи коју си машину купила и који су вам били критеријуми за избор машине?
Мислим, данас су ми трговци ређали које све перформансе има која машина, колико програма, па све нешто рангирано под А, Б и Ц...а ја немам појма шта то значи и колико је битно...
Па онда, као, ова је дигитална, ова није.... А ја немам појма шта то уопште значи....

M ni ja pojma nemam, kupila Gorenje, a presudno mi je bilo što ima 5 godina garancije i što u njih imam poverenja, imam njihovu mašinu za veš i za sušenje i zadovoljna sam. Ovi u radnji pojma nemaju, kad ih nešto pitaš, iznenade se, kao dobićete uputstvo, pa pročitajte!?
Moja ima nekih 5 programa, ima za više, manje zaprljano, za ispiranje ako je ne uključuješ odmah, za čaše, neki program eko (za štednju). Te energetske klase označavaju potrošnju vode i struje. Moja je B, ali to sam ukapirala tek sad. Toliko o mojim sposobnostima kupovine. Nego, iznervirala sam se, jer sam obišla 3 radnje koje su ogromne, ali koje nisu imale baš neki izbor, nisam htela Beko, nego sam baš bila zapela za Gorenje. Ali kažu da je Beko OK, a i dizajn im je lep, imaju one inox prelepe, ali meni se ne uklapaju u kuhinju.
Inače, platila sam je oko 25.500,00. Za 12 osoba, to su mi preporučili na onoj drugoj temi o mašinama. Kažu da u te manje ne mogu da stanu plehovi i veće šerpe. Nisam merila, ali jesu dosta manje. Videćemo, sutra ćemo da je priključimo, pa ću da te obavestim kako pere.

Žemske, ne gledajte rangiranje po potrošnji, o tome sada blebeće svaki kvazi-prodavac. Eko, mrm, mnjm, trt. Važno je obratiti pažnju na JAČINU, a o tome mudro ćute. Nije bitan ni dizajn ni marka, uslovno rečeno.
Postoje tri klase mašina za sudove: jedna je samo za tanjire, čaše, pribore za jelo u stvari; srednja pere i šerpe i lonce, kome jela zagorevaju ne pere baš savršeno, ali, posle pranja u mašini oribaće s pesmom i bez vode i deterdženta za pola minuta ručno; a strong su restoranske mašine, isisavaju svaki atom masnoće i zagoretina. Ali ne znam koje su sada kod nas u ponudi.

e moja je super a nije strong... osrednja je... al ja tu potrpam sherpe i lonce i sve shto treba i shtrokava sam do zla boga...svaki dan je po tri puta ukljuchim.... nemam pojma kako tako natrpam.... al ja u sushtini svako veche moram da je ukljuchim pa taman bila dva tanjira..... ne volem da talozhim prljavo.... i ok je... nekad neshto mora ponovo... al u sushtini ok.... jedva da se chuje... ono moram da je otvorim da vidim dal josh radi..... e sad koliko struje troshi i kakav je program i koje shta nemam pojma... nisam nikad ni prochitala uputstvo.... ok nekad trokira pa mora da se resetuje da bi radila... al opet... 5 godina ima....

stavlja se so, tecnost za sjaj i tabletice; so se kupuje retko, dugo traje; tecnost za sjaj isto, stavlja se jednom u dva meseca mozda - jedino se tabletice stavljaju za svako pranje.
rangiranjem po potrosnji (a, b, c) stedite kod svakog pranja vodu i struju; sada zavisi koliko zelite da stedite, jer kupovinom masine za pranje sudova povecavate komfor ali i potrosnju struje. za godinu dana mozda pozelite da ubacite klima uredjaj, kuhinjski aspirator ili nesto slicno - a racun raste. gledajte koliko buke pravi ako zivite u stanu - izrazeno je u decibelima, jer ima modela koji su bucni, ako ukljucujete kao ja na kraju dana.

I ja imam Mideu, ali tek nekih 7 - 8 meseci (doduše, dve godine je stajala neraspakovana). Za sada odlično radi.

Ovo što kaže Mojra da se stavlja so (da omekša vodu), tečnost za ispiranje (da sudovi lepo sijaju) i tablete - to da (bez obzira da li su tablete 3 u 1, 5 u 1), plus što mi je prijateljica preporučila da te tri stvari budu od istog proizvođača, zaboravila sam razlog za to. Mada, umesto tableta može da se koristi i prašak, ali to još nisam probala, a mislim da nije loše, jer, za razliku od tableta, može da se dozira.

Ono što me nervira u vezi mašine za sudove je to što mogu da se uspravno stave samo četiri velika tanjira (bar u moju mašinu - za 8 kompleta je, a pretpostavljam i u druge, jer su mašine standardne visine), kao i to što ne može baš sve da se pere u njoj - npr. tanjiri sa šarama, šolje u boji i slično, jer može da počne da spada boja. Mislim, može da se pere, ali na nižim temperaturama.

Back