Masina za sudove

Isobel:
A zašto su mašine za 9 ili 10 kompleta beskorisne? Meni ne pasuje ona od 12, fali mi par cm kad bih izvadila 1 element. A i nemam baš mnogo sudova obično. Gledala sam te od 9 kompleta, prilično su velike, nije baš kao ona portabl, što staje na radnu površinu. U dilemi sam.

Zato sto u veliku masinu glatko staju plehovi ,tepsije,velike serpe i ostala kabasta roba i extra ih opere!Sa manjom masinom ovo je problem pa ono sto je najteze moras da ribas rucno.Moja prva masina je gorenje,stara je 19 godina i jos uvek super radi pa sam zbog tog iskustva ponovo kupila gorenje.Ja zadovoljna, mada moja koleginica posle gorenja ima LG i kaze da je bolja.Pozzz....

:evil: :evil: :evil:

Мрзим највише на свету!!!!

...И тако мени данас лепо дуне на памет, зашто се не бих частила једном машином за прање посуђа, ионако ми оне картице труну некоришћене....

Е сад, интересују ме искуства оних који имају машину за посуђе.

Да ли сте задовољне? Да ли све перете у машини? Шта са масним, загорелим шерпетинама? Да ли је користите увек, или само кад имате више посуђа за прање, а ово свакодневно ипак перете ручно? Да ли мора да се чека да се напуни машина? Да ли је посуђе добро опрано машински? Да ли вам се исплатила та инвестиција? Вреди ли да је купујем? Које су најбоље? На шта да обратим пажњу при куповини (ако се решим)?

kupi, isplatila se 1000 %. masne zagorele serpetine moraju prvo da se potope (topla voda, i tako to)
koristim je u 98 % slucajeva - kad imam samo tri tanjira i escajg, operem rucno - recimo kad se jede rostilj, inace je koristim bas cesto; nas je troje, perem svake druge veceri. sudje je odlicno oprano. sad koje su bolje - po meni, treba da ima mesta za 12 pribora, ima i onih sa 16 - tu staju bas velike serpe ali treba vise vremena da se napuni. obrati paznju na: buku (br decibela), potrosnju struje, vode...

Moje iskustvo:
takodje mrzim tu vrstu sporta- pranje sudova!
Masina je ok, pogotovo kad imas mnooogo prljavog posudja. Zagorelo moras da ostruzes sama. Masno, pere bez problema. Ne moras da cekas da se napuni.
E sad, koje su najbolje, ebem li ga!
Nije to losa investicija! ;)

To je jedna divna naprava! :lol: Ne mora skroz da se napuni, ali očas posla se skupe sudovi za mašinu. Jedino zagorele stvari moraju prvo da se potope.Očisti i bolje nego ručno, jer mi nikad ne možemo na ruke da operemo na tako visokoj temperaturi. Nezgodno je ako uzmeš neku koja nije mnogo zastupljena na našem tržištu, pa recimo nešto crkne, a nema rezervnih delova za tu vrstu.

Auf! Pa čemu služi mašina, ako masni, zagoreli, sudovi moraju da se 'potope' ili 'stružu'!? :? Odakle vam to?
Obratite pažnju prilikom kupovine, ima ih tri 'jačine' (što se zagorelog tiče). A svaka ima poseban program (komandu) samo za ispiranje, kao i za ekonomično ili 'full' pranje, uostalom.

@marina.c
Znaš li da možeš u mikrotalasnoj i da pripremaš neka jela, a ne samo da podgrevaš? Pogledaj opet uputstvo, isplati se da prebaciš prekidač. :-)

u ja ne perem sudove chesto ali uglavnom volim da ih perem...smiruje me :evil:
a je l morash da omazesh tanjire pre nego shto ih stavis u masinu ili mogu mrljavi..shto ne pitam nekog uzivo to..verovatno i jesam

inache da li omazujete tanjire??? uuu otvoricu temu :) haha videla sam da sam vec otvorila ejdnom pa je zatvorena..ovde mi se cini prikladnije

ma nek otvori neko drugi..shta radite s ostacima hrane...da li pojedete sve iako vam se ne jede da biste lakse oprali ili bacate...ili vratite u sherpu..ili date psetu...muzhu...da li jedete ono shto vase dete nece...ili ga terate...ili sipate u klozet...nosite siormashnima...bacate machkama...gajite bubashvabe na ostacima hrane...aj pa necu da otvaram dva puta

E bas sam nesto o tome razmisljala. Jbg zivim sa kevom a ona se nesto razbolela pa jadna STAAALOO nesto peruckam fuj, bljak i opet fujjj! Ne daj boze da pustis nokte:D Pa kupi ako mozes. Samo ako vas je malo u kuci onda se ne isplati, jer dok je napunis treba ti 100 godina. Ali onda mozes da kupis manju ima i tih opcija.;)

ja nikad ne stavljam plastiku u mashinu jer su mi tako rekle neke zene
a kristal sto opere
imam neku staru staklenu pikslu ono bas je stara i prljava sva bila nekako
to ne moze rucno da se opere
posle pranja kao nova

Kristal ne sme da se pere u masini. Ni stvari od drveta. Ispiranje mozes da ukljucis i dva puta nakon pranja, posebno ako imas malu decu i hoces da budes sigurna.
Candy je ok, imam je vec 8 godina i nikad nisam imala nikakav kvar.
Ako je sporo punis, nekoliko puta na dan mozes da ukljucis ispiranje tj. tusiranje i nece se osetiti nikakav "smrad"/
Plastika moze ako na njoj ima onaj znak da sme u masinu.
Ja rucno perem samo nozeve sa drvenom drskom.

canada1995:
Kristal ne sme da se pere u masini. Ni stvari od drveta. Ispiranje mozes da ukljucis i dva puta nakon pranja, posebno ako imas malu decu i hoces da budes sigurna.
Candy je ok, imam je vec 8 godina i nikad nisam imala nikakav kvar.
Ako je sporo punis, nekoliko puta na dan mozes da ukljucis ispiranje tj. tusiranje i nece se osetiti nikakav "smrad"/
Plastika moze ako na njoj ima onaj znak da sme u masinu.
Ja rucno perem samo nozeve sa drvenom drskom.
Tako je!
Moja je BOSCH, i takođe radi još uvek bez kvara, pupupu da ne ureknem. :lol:

@bane
Kristal ne podnosi visoke temperature, posle par pranja u mašini će se rasprsnuti na sitne deliće.
...Blago tvojoj ženi, u brak ćeš ući spreman i obrazovan. :lol: :wink:

ja sam se preporodila od kad sam je dobila.kuhinja mi je mala pa je u nju stala samo jadna mala za sest osoba,stoji od gore na sudoperi.stara je vise od petnaest godina.u nju ne staje ni jedna serpa,ali svaki sud koji upotrebim,malo kroz mlaz vode i u masinu.uvece je pustim i uzivam.jedino ne perem nozeve u njoj,jer od vrele vode hoce da otupe.serpama se bavim kad sam nervozna i agresivna.onda navalim i posle sam blazena...inace nista mi ne zagoreva jer sam investirala jos davno u kvalitetne serpe sa duplim dnom.a bas ako zagori,telefon u ruke,mama upomoc....

Meni masina za pranje sudova nije nista posebno....imamo veliku (80 ×80 )...i iskreno lose je koristimo....imamo dosta sudova...ali sve nekako operemo rucno na brzinu...
Bezveze je ako je masina poluprazna...i nesme bas sve da se pere u njoj...kristali, teflon, drvo...itd ( ako zelis da masina dobro radi niz godina i da posudje koristis duze..)

Iako sam ja i sve sto se nesme stavljala u masinu...dok nije napukla casa koja mi je bila jako draga....ono sto mi je lepo i znaci mi ne stavljam u masinu.. :D

Masina je super kad pravis mnogo kolaca, spremas vecji rucak, veceru i slicno...a i kad pravim kolace, trebaju mi neke serpe, metlice ponovo i ja ih operem tokom pravljenja...na kraju opet sve rucno...

Pranje sudova mi nije nikakav problem..sve mrve i manje ostatke hrane bacim u smece da mi ne zapusi sudoper,,,i samo pranje je lakse i lepse, nego kad se sve zalepi za sudje itd...i to sam strogo svima zabranila...ko baca mrve i ostale ostatke u sudoper pere sudje sam.. :lol:

Ne voilm, da skupljam sudove po ceo dan pa da stavim u masinu...a svi tanjiri, tave , plekovi, case od rucka ne napune je ( ima nas 4 )..
I jos dok sve natopim, ostruzem ( ako to ne uradis zaglavi se u filter )...ma jaoo....vise posla, nego ako rucno operem...

@Hellen...
Ako nemate bas mnogo sudova...( zavisi i kakve su vam navike...koliko cesto rucate svi zajedno i sl.). mozda nebi bilo lose da uzmete onu manju masinu (75×...? )tako ces imati bas punu masinu svaki put i ispunices sebi zelju... ;)

P.S. masina nikad ne opere posudje toliko dobro kao sto bi prao rucno...uvek ostanu bele flekice od tebleta i kapatke od vode..iako imamo one Calgonit 3 u 1 sa dodatkom balzama za visoki sjaj...to je moje iskustvo...

Да, па нас је три у кући, и требала би ми нека мала машина, да не морам да чекам 100 година да се напуни....а и немам баш много места у кухињи....требала би ми нека мања, то јест ужа, да могу да је углавим у простор који сам предвидела за њу...

Негооо.......како се она монтира? Треба ми довод и одвод воде, а ја то немам на том зиду где хоћу да је ставим.... Морам да зовем водоинсталатера, да штемује зидове, провлачи цеви....??? Срање!

Nikad rucno ne mozes oprati sud kao sto ga masina opere, ona sud pere sat vremena na visokoj temperaturi, samo je treba pravilno koristiti i pronaci odgovarajuci prasak. I meni su se u pocetku pojavljivale neke flekice od calgonita, ali sam jednom kupila somat 5 u 1 na nekoj promociji i od tada samo njih koristim, sudovi su oprani fantasticno. So ne stavljam, a sjaj mi je podesen na minimum, ove tablete vec imaju sjaj u sebi. Nas je troje, i manju masinu za osam kompleta napunimo svaki dan.
Meni je izmedju masine i sudopere frizider, pa nisu mogla da se koriste fabricka creva. Majstor nam je stavio neka produzena. Dovod se sprovodi iz cesme nad sudoperom, a odvod ide u ono crevo koje odvodi vodu iz sudopere. Crevo za odvod moze da se postavi samo onako na sudoperu, ali to nije preporucljivo zbog mogucnosti vracanja vode u masinu.

Back