Kako lobira Republika Srpska

RSmusliman

Domaćin
Poruka
3.743
Vlada Republike Srpske je od januara 2007. do kraja prošle godine na račune tri firme u SAD, a u cilju lobiranja za interese RS, pravnog savetovanja i popravljanje slike u američkim medijima, isplatila 9,7 miliona dolara.

Međutim, na osnovu čega su lobisti birani, odakle im se isplaćivao novac i po kom osnovu, javnosti nije poznato. Takođe, teško je precizno „izmeriti“ da li je i koliko efikasno uloženim novcem popravljen položaj RS u BiH i u svetu. Iz Vlade RS juče nismo dobili odgovore na ova pitanja, kao ni u nekoliko prethodnih navrata.

Vlada RS je 3. januara 2007. sklopila ugovor sa firmom „Quinn Gillespie and Associates“, kojoj je do kraja prošle godine isplatila 4.413.360 američkih dolara. Ova kuća je zadužena da za Vladu RS lobira kod članova američkog Kongresa. Mesečno joj se isplaćuje 106.000 dolara, plus 16.000 za troškove.

U maju 2009. Vlada je potpisala ugovor sa drugom firmom „Picard, Kentz and Rowe LLP“, kojoj je do kraja prošle godine plaćeno 1,9 miliona dolara. Mesečno rata je 290.000 dolara, s tim što su u maju dobili avans od 175.000 dolara. Pomenuta agencija savetuje Vladu Srpske o pitanjima iz oblasti međunarodnog prava i zadužena je za aktivnosti kod američke administracije, gradi „dobre odnose“ sa američkim medijima, a nadgleda i savetuje poteze Vlade RS ka EU i UN. Između ostalog, u oktobru su Vladi RS obezbedili sastanak sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuartom Džonsom. Tema su bile ustavne promene u BiH. Kontakt osoba sa ovom i prethodnom firmom je lično premijer RS Milorad Dodik.

Sa firmu „Dewey & LaBoeuf LLP“ ugovor je sklopljen u novembru 2008, a do aprila prošle godine na račun joj je uplaćeno 1,7 miliona dolara. Novac dobijaju za kontakte u ime Vlade RS sa zvaničnicima najviših institucija američke vlasti, a u jednom od pisama su Vladu RS savetovali kako da se pravno i diplomatski ponaša u vezi sa aktivnostima OHR, kao i u slučaju pravnog statusa Distrikta Brčko. Kako se navodi, ova firma kontaktira sa Ministarstvom pravde RS i savetnikom premijera Slavkom Mitrovićem.

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže da je za predstavljanje interesa RS bilo zainteresovano nekoliko firmi, ali da je u proceduri koja je trajala oko pola godine, Vlada RS izabrala spomenute, čije aktivnosti, smatra Kesić, daju dobre rezultate. „Predstavnici RS su podelili posao - jedni rade PR, drugi su lobisti, a treći su pravni savetnici. Mislim da zajedno pokazuju dobre rezultate, mada to može da kaže sama Vlada RS. Pre tri godine je bila svakodnevna priča o ukidanju nadležnosti RS, pa čak i direktne pretnje Srpskoj. Sada se kaže da RS nije problem, a pre je bila problem po definiciji“, kaže Kesić.

Direktor PR agencije „Prajm komjunikejšn“ Dragan Močević tvrdi da su ugovori sa pomenutim agencijama preplaćeni.

„Usluge najboljih svetskih lobista koštaju od 60.000 do 90.000 dolara mesečno, plus troškovi, oko 15.000 dolara, gde spadaju avionske karte, smeštaj... Prema tome, sve što košta više od 1,5 miliona dolara godišnje je preplaćeno“, kaže Močević.

On naglašava da je uloga lobista, u smislu predstavljanja RS kao povoljnog mesta za investicije, „potpuno beznačajna, jer u RS nema nijedne američke investicije“. Kad je u pitanju politički aspekt, dodaje on, napredak je očigledan, ali je pitanje da li je to rezultat lobiranja ili „slaganja kockica“ međunarodne zajednice prema RS. „Sve ovo što rade Vlada i premijer Dodik u smislu suprotstavljanja međunarodnoj zajednici, govori da je neko negde nešto uradio. Da je bilo ko od funkcionera RS pre sedam godina izgovorio daleko manje oštru izjavu, bili bi smenjeni“, kaže Močević.

Vranješ: RS više nije „genocidna tvorevina“

Da su se promenili stavovi međunarodne zajednice prema RS smatra i Aleksandar Vranješ, magistar komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. „Srpska je u svetskim medijima donedavno bila prihvaćena samo kao privremena forma, a sada je više niko ne dovodi u pitanje. Takođe, retko ćemo u poslednje vreme pročitati neki izliv nepoverenja prema RS, u smislu da je to ‘genocidna tvorevina’ ili ‘produkt zločinačkih udruženja’, što se čulo ranije. Ako je to produkt lobiranja, možemo reći da ima učinka“, smatra Vranješ.

...........................................................................

neki kazu Dodik ima Rusku podrsku a mozda je bas lobiranje tajna njegovog uspjeha...para vrti gde burgija nece
 
Umesto da se pricepi za sisu majke Rusije, Dodik suruje sa mrskim Amerima, bice posle vezi konja gde ti Aga zapoveda !!!

Al' si ti naivan. Pa Dodik malo, malo, pa u Rusiju. Izgleda da mu prija "klima". :mrgreen:

A to da su preplaćeni lobisti - takođe glupost. Bošnjaci i dalje mnogo više daju za lobiranje i dan-danas. Doduše, nešto ih u poslednje vrijeme zeza ova krizica. :per:

Kratko rečeno - Dodik zna posao. Možda nije uglađen kao Tadić ili Josipović ili neko treći, ali sasvim sigurno ima rezultate. I da, tačno je ovo što je nabrojano, da su se smanjili pritisci na Srpsku...već je otjerao Rafija Gregorijana... :mrgreen:
 
Al' si ti naivan. Pa Dodik malo, malo, pa u Rusiju. Izgleda da mu prija "klima". :mrgreen:

A to da su preplaćeni lobisti - takođe glupost. Bošnjaci i dalje mnogo više daju za lobiranje i dan-danas. Doduše, nešto ih u poslednje vrijeme zeza ova krizica. :per:

Kratko rečeno - Dodik zna posao. Možda nije uglađen kao Tadić ili Josipović ili neko treći, ali sasvim sigurno ima rezultate. I da, tačno je ovo što je nabrojano, da su se smanjili pritisci na Srpsku...već je otjerao Rafija Gregorijana... :mrgreen:

posto ima svesrdnu podrsku majke Rusije, sto onda arci narodne pare dajuci tamo nekim Amerima.

A i nije neka para Mesečno isplaćuje 106.000 dolara, plus 16.000 za troškove....
 
Poslednja izmena:

Back
Top