Prezime

• Začetnik teme Začetnik teme NN76
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nego,ko ti je starije dete...cera ili sin?

pitanje je na mestu ;)...

onaj ljubitelj novinara, velimir ilic, je bio uporan dok nija napravio sina...
ne znam koliko je cerki napravio dok ga 'sunce nije obasjalo' :mrgreen:

.....i tako gajis ceru, pazis je, cuvas je.... i ona ti vrati tako sto se odrekne tvog rezimena :D... (sala, naravno)

Poslednja izmena:
Mi muskarci smo stvarno sovinisti i zenomrsci...da im i prezime "zatremo" pa da neznaju ni ko su!!!
Al`nam je najveci uspeh da i taj zapad zarazismo...videli od dominantnih srpskih muzjaka, pa i oni òce da njihovo bude porodicno!

Hellen, ja sam imala dva prezimena i potpisivala sam se imenom, prvim prezimenom i s pocetna tri slova drugog, ali inace je potpis jedna skrabo-brljotina, bar moj, i neko ispravno rece da je potpis vise kao neka tvoja licna identifikacija, sto skrabotniji to bolje, teze ga je falsifikovati. Mislim niko ne trazi da se potpises sa kosa tanka uspravna debela, doduse obicno se prezime ostavlja u celosti, a skracuje se ime. Moj otac se potpisuje tako sto stavi samo prvo slovo imena i celo prezime. Ima raznih varjacija na temu, uglavnom gledas da bude brzinski, i naravno, kad se potpisujes u banci potpis na potvrdi o transakciji mora da bude identican potpisu na kartici. Mislim da to pitanje zaista nije presudno.

A pro po identiteta - mislim da ni to nije centralno pitanje. Ono sto je sustina jeste kako se ti sam osecas i sta zelis. Evo, ja zelim da prezime mog oca zivi dok sam ja ziva. Vezana sam za tatu, i tako mi srce ishte. Mogu da prihvatim prezime necijeg tudjeg oca (ne zelim da zvucim grubo, uvek nastojim da postujem roditelje svog partnera ali oni su meni ipak tudji, obrni-okreni), ali ne da iz mog imena nestane prezime mog tate. Smatram takvo resenje kompromisnim, i nisam spremna na popustanja po tom pitanju. Nije tu stvar u identitetu, nego u ljubavi i odanosti, u mom slucaju prema sopstvenom ocu. To jeste samo simbolika kojom zelim da kazem - tata volim te. Ne vidim nista lose u tome. Ali bih videla lose u muskarcu koji bi po svaku cenu insistirao da bude po njegovom. Zajednicki zivot je niz kompromisa, i ako bi mi on vec u startu stvari postavio na "ili - ili" osnove zbog jedne, u sustini, minorne stvari, bila bih sklona da radije takav odnos prekinem u startu. Kasnije samo vise boli.

Нисмо говорили о парафу, где можеш да нажврљаш било какав хијероглиф, него о писању имена и презимена која су дугачка.
Ја се само зезала и написала да није баш свеједно ако редовно мораш да пишеш Драгослава Теодосијевић Андријашевић...:mrgreen:....јер цркнеш пишући....(мене смара и моје презиме од 9 слова :lol:)....али испаде око те моје реченице незнамкакво филозофско питање....из кога је јеош изведен заључак да сам ја много стара и да се никад не смејем. :mrgreen:

Иначе, мени је сасвим миндеђ како ће се ко презивати, моја филозофија је:''Зови ме и крчаг - само ме немој разбити!'' ;):D
Али, ето сад кад си већ споменула, морам мало и ја да коментаришем: Ок, оданост оцу. Зашто не и мајци? :think: Шта да раде они који су једнко одани и оцу и мајци? :confused: Да имају по оба презимена, а после су одани и мужу па и треће мужевљево... Па њихова деца која би сва онда имала по 4 презимена (2 бабе и 2 деде), па још кад се удају и мужевљево - то је 5. .....и тако у недоглед? :mrgreen:;):lol:

Ne znam. Vjerovatno cu,kad dodje do tog dodati njegovo pored svog.
Ili samo njegovo.
Ali nikako zadrzati samo svoje. Hocu da se zna da sam njegova. I necu da mi se djeca prezivaju drugachije od mene.

Poslednja izmena:
moja trudnica i ja smo zazalili sto je ona uzela moje prezime...
bili smo u sred sredjivanja papirologije za gradjevinsku dozvolu, papirologije za kredit...
smaracina oko zamene prezimena - nevidjena...pa objasnjavaj svima zasto je sada prezime drugacije od onog pod kojim smo zapoceli prikupljanje papirologija za dozvolu i kredit...

ni ona ni ja nismo imali neki stav oko prezimena (ok, 'samo' sam joj rekao da ili zadrzi svoje ili da uzme moje, ako i dalje zeli svoje - kul, ako uzme moje opet kul samo da sebe ne zamara stavljanjem dva potpisa na buduce formulare za dozvole/kredite i ostalu, od nase drzave omiljenu - papirologiju)...

mi cak nismo ni bili u fazonu slusanja citata duska radovica pred maticarem vec smo resili da se 'ozvanicimo' kako nas rodjaci vise ne bi smarali 'kada kada kada kada'...а i nismo bili obavesteni da za podizanje zajednickog kredita nije obavezno da se bude u braku :mrgreen: tako da smo se 'resili' usled neupucenosti...:mrgreen: no dobro...

cela prica u vezi sa brakom nam nije bila prioritetna ni bitna pa ni samo prezime...
cak nam ni prstenje nije bilo bitno - ok njoj jeste :) ali zato sto smo joj kupili (dali da se custom napravi) kul gothic prsten koji totalno ne lici na burmu dok ja svoj (srebrni - kupljen kod skc-a za potrebe opstinskog 'rituala') ne nosim jer ne volim prstenje...

mnogi muskarci ovoj prici pridodaju preveliko znacenje...a i zene stvarno ne gube svoje JA promenom prezimena...

Iskreno, postujem svaciju odluku i obicno i ne obracam paznju na to ko je cije prezime uzeo(la), zadrzao(la) itd. Znam samo sta meni odgovara a sta ne.

Ali kada citam neke od ovih razloga, zaista pocinjem da se pitam... Neke stvari zaista ne kapiram. Recimo, ta prica o identitetu i ocuvanju devojackog prezimena da bi "dete znalo kako mu se majka prezivala". Pa zar majka mora jos uvek tako da se preziva da bi dete znalo kako glasi majcino devojacko prezime? (Inace, to je podatak koji sve cesce pitaju kao sigurnosno pitanje u bankama, na raznim formularima i sl. tako da ce garan zapamititi :D)

Ja sam jos kao dete znala kako glasi devojacko prezime moje majke, a takodje i obe bake, kao i neke prabake i druga prezimena mojih predaka.

Ne znam da li to moze (razmena prezimena), osim u slucaju da svako svom prezimenu doda i prezime onog drugog.
moze, uzimanje drugog imena ili prezimena nije problem, pa ko voli....

mislim da ime/prezime treba da odrazava nas i uslove iz kojih smo potekli, i stoga sam protiv preuzimanja tudjeg prezimena (kao i imena iz neke sasvim lijeve kulture ali to je sada vetj druga tema)
djeca bi trebala da nose trag oba roditelja, ne samo jednog

Па, човек може да промени презиме, поднесе захтев и промени.
Не знам да ли баш на венчању може да се без захтева размене презимена. Мислим да је то друга процедура.

Нисмо говорили о парафу, где можеш да нажврљаш било какав хијероглиф, него о писању имена и презимена која су дугачка.
Ја се само зезала и написала да није баш свеједно ако редовно мораш да пишеш Драгослава Теодосијевић Андријашевић...:mrgreen:....јер цркнеш пишући....(мене смара и моје презиме од 9 слова :lol:)....али испаде око те моје реченице незнамкакво филозофско питање....из кога је јеош изведен заључак да сам ја много стара и да се никад не смејем. :mrgreen:

Иначе, мени је сасвим миндеђ како ће се ко презивати, моја филозофија је:''Зови ме и крчаг - само ме немој разбити!'' ;):D
Али, ето сад кад си већ споменула, морам мало и ја да коментаришем: Ок, оданост оцу. Зашто не и мајци? :think: Шта да раде они који су једнко одани и оцу и мајци? :confused: Да имају по оба презимена, а после су одани и мужу па и треће мужевљево... Па њихова деца која би сва онда имала по 4 презимена (2 бабе и 2 деде), па још кад се удају и мужевљево - то је 5. .....и тако у недоглед? :mrgreen:;):lol:

Sorry, nisam citala temu od pocetka, samo par poslednjih strana pa mi se ucinilo... Ja inace slabo pisem (sad upisah neku skolicu gde polazes ispite na starovremski nacin - pisuci rukom, i mogu ti reci bas mi je tesko, moram da nazvrljam, pa da prepisujem krasnopisom da bi predavac mogao da ista razazna), uglavnom kucam, a kucam brzo pa mi ne bi bio problem ni da iskucam 6 prezimena :lol:
Slazem se i za odanost majci, sto se mene tice rado bih uzela i njeno prezime, lepo je i kratko i bas bi mi cucnulo i to ovim redosledom - mamino devojacko, tatino, pa muzevljevo na kraju. Samo to je veoma neuobicajeno za ove krajeve, a mislim da bih morala da pre vencanja prodjem po drugi put zavrzlamu promene prezimena - veruj da je to jeziva procedura. Meni je trebalo godinu dana da pribavim sva potrebna dokumenta kad sam se resavala prezimena bivseg muza. A tata - pa ebi ga, covek ima dve cerke, sestra je vec uzela prezime muza, a ja bas eto, necu da se odreknem njegovog. Tako mi srce iste.

U celoj ovoj prici, opet cu postaviti pitanje - zasto se sve uvek svaljuje na zensko celjade? Zasto se sva ova pitanja uvek postavljaju pred zenu, a nikad pred muskarca? Zasto su oni postedjeni donosenja ovakvih odluka? I ne mogu da se otrgnem utisku da su zene poprilicno odgovorne za svoj kontinuirano losiji polozaj u drustvu. Zar se samo meni cini diskriminatorski obicajni zakon da samo zena menja, a muskarac ne menja nista. Nije to pitanje identiteta. To je pitanje ravnopravnosti.

Deca moje prezime
Zena kako god hoce
Ne me zanima :)
Gospodjice, niko tebe ne mzoe da natera da promenis prezime.
Niko ne pita samo zenu za prezime. I muskarac mora da se slozi da bi zena uzela njegovo prezime. Moze da da zabranu.
Zamisli situaciju, muskarac ne zeli da zena dobije njegovo prezime, i stavlja se pred strasan cin...kako to da odluci da li da joj popusti ili istraje da ne zeli da mu se zena preziva kao i majka i sestra

Deca moje prezime
Zena kako god hoce
Ne me zanima :)
Gospodjice, niko tebe ne mzoe da natera da promenis prezime.
Niko ne pita samo zenu za prezime. I muskarac mora da se slozi da bi zena uzela njegovo prezime. Moze da da zabranu.
Zamisli situaciju, muskarac ne zeli da zena dobije njegovo prezime, i stavlja se pred strasan cin...kako to da odluci da li da joj popusti ili istraje da ne zeli da mu se zena preziva kao i majka i sestra

li neudata tetka s očeve strane :mrgreen:

Poslednja izmena:
bas tako
dakle, nije samo na zeni izbor
i muskarac mora da odluci da li ce joj dozvoliti da uzme prezime ili ne
I sta ako ona zeli a on protiv?
Ne nosi li tesko breme ceo zivot na svojim ledjima?

Mislim da ce nam u bliskoj buducnosti ovakvim raspravasma biti postedjeni, sto se prezimena tice.
Priblizavamo se cifri od 7 milijardi stanovnika a jednostavno je izracunati kada ce to biti duplo toliko...
Imacemo 90355/77777.. a u sledecem braku ce doci jos jedno 7...pa ce biti drugih tema za diskusiju...

Па, човек може да промени презиме, поднесе захтев и промени.
Не знам да ли баш на венчању може да се без захтева размене презимена. Мислим да је то друга процедура.

Mislis da zena uzme muzevljevo a on njeno ili...?
I muz se izjasnjava na vencanju o svom prezimenu.
Kad je maticarka pitala mog zeta da se izjasni za prezime a on ko iz topa samo vice DA, DA :D. Upamtio covek da je vazno da kaze to sudbonosno da i na drugo ne misli, nit slusa sta ga pitaju :).

Jedan moj dalji stric se ženio ženom istog prezimena. Naguralo se celo selo kod matičara, velika svadba, i matičar pita pro forme to o prezimenu i on, spadalo, ponosno objavi "ja uzimam ženino!" :mrgreen:
Na nesreću, jedan od onih koji nisu ukapirali fazon je bio njegov ostareli otac koji je svog sina jedinca, u refleksu dostojnog jednog Brusa Lija, tako razvukao štapom po leđima, uz psovke i kletve zbog zatiranja loze, semena i plemena, da mlada umalo nije pobegla :lol:

Back