[Tutorijal] Instalacija Joomla! CMS-a

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Buntovnik_Bez_Razloga

Veoma poznat
Poruka
11.648
Instalacija Joomla! CMS-a

Download:
http://www.joomla.org/download.html

Joomla Srbija:
http://www.joomla-serbia.com/

quizilla_th.jpg
admin_th.jpg


Da biste instalirali i pokrenuli svoju prvu Joomla! stranicu nije vam potrebno neko znanje ali se ipak od vas očekuje da već poznajete neke osnovne pojmove iz web-riječnika.

Proces instalacije je objašnjen u nekoliko koraka:

1. Da biste instalirali Joomla! CMS potreban vam je server koji podržava MySQL i Php aplikacije. Preporučujem vam da, ako ste ikako u mogućnosti nabavite hosting koji nije besplatan jer je mnogo pouzdaniji i lakši za rad. Iz iskustva savjetujem ovo jer znam kako besplatni hosting može demoralisati web-početnika pa čak i uzrokovati njegovo odustajanje od web razvoja. Besplatni hosting serveri su veoma često (ali ne nužno) nepouzdani, spori, problematični, no ipak mogu poslužiti za učenje... odlučite sami.

Ukoliko pak birate plaćeni hosting preporučujem vam hosting na Linux sistemu sa Apache serverom.

2. Nakon što ste riješili pitanje hostinga preko FILE MANAGERA u hosting control panelu ili preko FTP programa (npr. Filezilla) prebacite Joomla! fajlove na server. Ukoliko prebacujete sa FTP programom proces će biti nešto sporiji. Fajlove možete otpakovati na svom kompjuteru pa ih uploadati preko FTP programa ili uploadati zipovani Joomla! fajl preko FILE MANAGERA ili FTP programa pa ga otpakovati na samom serveru (ova opcija nije dostuna u svim control panelima na web hostingu - znači zavisi od tipa control panela kojeg hosting koristi).

3. Nakon što ste uploadali Joomla! fajlove koji se sada nalaze otpakovani na vašem web hostingu potrebno je prije svega kreirati MySQL bazu podataka.

To uradite u control panelu hostinga sa alatom kojeg hosting koristi za manipulaciju MySQL bazama. Napravite novu bazu podataka pod određenim nazivom (npr. baza_1). Nakon toga kreirajte korisnika baze (database user) kojem ćete dodijeliti sve privilegije upravljanjem dotičnom bazom podataka (kreiranje baze podataka se razlikuje od hostinga do hostinga ali uglavnom se svodi na pravljenje baze te dodjeljivanju korisnika toj bazi). Korisničko ime korisnika baze i pasword odaberite sami i zapamtite jer će vam biti potrebno kasnije.

4. Pogledajte folder u kojem se nalaze fajlovi vaše Joomla! stranice koje smo ranije uploadovali na server. Tom folderu pristupite preko web brovsera tako što ukucate

Kod:
www.vašadomen.com/folderukojemsufajlovi/

ili

Kod:
www.vašadomen.com/install/install.php

Nakon toga će vam se pojaviti početna stranica Joomla! instalacije koja izgleda ovako:
inst1.jpg


Da biste ispravno instalirali Joomla! CMS potrebno je da sve stavke koje su prikazane na početnoj stranici budu napisane zelenim slovima osim opcije "Register Globals" koja ne mora biti uključena.

Joomla folderi obično nisu CHMOD-irani tako da su oni obojeni crvenom bojom kao na sljedećoj slici što znači da ih treba CHMOD-irati na vrijednost 777. CHMOD je potrebno obaviti samo na Linux hostinzima. CHMOD prevedeno na laički jezik znači podešavanje dozvola za određene fajlove, tj. određivanje načina na koji se može pristupiti određenom fajlu no sve što vam je potrebno da znate o tome jeste da svi folderi koji su crvenim slovima napisani na gore prikazanoj slici trebaju biti CHMOD-irani na vrijednost 777 što ćete uraditi posebnim označavanjem svakog foldera i klikom na opciju CHMOD u meniju opcija, te podesiti vrijednost 777 ili (zavisno od control panela) dodijeliti sve ovlasti za sve tri grupe korsnika tog filea (read-write-execute) označavanjem kvačica.
inst2.jpg


5. Nakon što ste CHMOD-irali ispravno foldere refreshajte vašu početnu stranicu Joomla! instalacije i sada bi tamo sve stavke trebale biti ispisane zelenom bojom.

Nakon toga možete kliknuti na tipku NEXT i na sljedećoj stranici vam se pojavljuje licenca pod kojom je Joomla! CMS objavljen (GNU GPL licenca). Nakon čitanja licence kliknite opet NEXT u gornjem desnom uglu (ukoliko se slažete sa licencom, naravno) kako bi pristupili sljedećem koraku instalacije.

6. Sada je pred vama stranica na kojoj je potrebno unijeti ime baze podataka koju ste prethodno kreirali (u našem slučaju baza_1) te unijeti korisničko ime i password korisnika baze kojeg ste također ranije kreirali. U prvo polje treba staviti ime mysql hosta što je najčešće LOCALHOST, ukoliko nije tako onda vam je vjerovatno u mailu u kojem ste aktivirali hosting naznačeno ime MySQL hosta koje trebate unijeti u to polje.

U zadnjem polju je naznačen prefiks baze (jos_) kojeg ne treba mijenjati... kao ni ostale, ispod označene opcije.

Nakon što ste uspješno unijeli sve podatke kliknite next i klikom na dugme OK potvrdite da su vaši podatci koje ste unijeli tačni - ukoliko je sve uredu bićete prebačeni na sljedeću stranicu instalacije.

7. Sljedeća stranica vam nudi opciju izbora imena stranice koje kasnije možete mijenjati (nije nužno u ovo polje upisati ime vaše domene već tu možete upisati bilo šta).

8. Sljedeći korak jeste pretposljednja stranica na kojoj trebate unijeti svoj pasword (ili zapisati već ponuđeni) te unijeti svoju e-mail adresu na koju ćete moći kasnije povratiti eventualno izgubljeni pasword. Polja za URL i PATH najčešće nije potrebno dirati jer se ona automatski generiraju i popunjavaju.

9. Nakon što ste ispravno završili osmi korak, na zadnjoj stranici instalacije vam se pojavljuje vaše korisničko ime (defaultno korisničko ime je "admin") te vaš password koji ste odabrali ili ukoliko niste mijenjali, automatski generirani pasword. Te podatke zapamtite jer će vam biti potrebni za pristup admin panelu nakon završetka instalacije.

Na zadnjoj stranici instalacije se također nalazi i upozorenje kako je potrebno obrisati INSTALLATION direktorij, pa to odmah uradite upomoću filemanagera. (INSTALLATION fajl se nalazi među Joomla! fajlovima)

Nakon što ste obrisali INSTALLATION fajl, pristupite folderu u kojem se nalaze fajlovi Joomla! CMS-a preko browsera (www.vašadomen.com/folderukojemjejoomla/ ) i ako ste sve obavili kako treba pojaviće vam se svježe instaliran Joomla! CMS a admin panelu možete pristupiti preko opcije u meniju pod nazivom ADMINISTRATOR gdje je potrebno unijeti pasword koji ste zapisali pri kraju instalacije i username "admin".

Pred vama je sada Joomla! CMS admin panel i od vas i vašeg truda zavisi šta će od svega toga ispasti ;)


Tutorijal preuzet sa:
http://bhjoomla.com/index.php/BhJoo...cija-Joomla-CMS-a-step-by-step-tutorijal.html
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top