Dragan Kopčalić - Beogradska gradjevinska mafija

detalj

Početnik
Poruka
1
Београдска грађевинска мафија
– Драган Копчалић, власник фирме ’’Monterra’’


Ми, радници ’’Трудбеник градње’’ из Београда, већ данима суочени смо са игнорисањем нашег проблема од стране државних органа који су задужени за њихово решавање. Док чекамо, ми смо без новца, добијамо отказе а наша фабрика пропада. Данима гладујемо на улици гледајући како игноришу наша права зарад интереса моћника који имају политичку заштиту.

Уколико Агенција за приватизацију хитно не предузме мере како би се спречило кршење закона и уговора у приватизацији „Трудбеник градње“, последице по предузеће и нас, његове раднике, могу бити катастрофалне.

Након што је председник Србије Борис Тадић најавио обрачун са ’’мангупима у сопственим редовима’’ ухапшен је Горан Кнежевић, градоначелник Зрењанина из ДС, и окарактерисан као вођа локалне ’’грађевинске мафије’’. У почетку је изгледало да је држава заиста решена да се обрачуна са корупцијом и криминалом. Међутим, како су се друге афере гомилале и нису решаване, а београдска грађевинска мафија остала нетакнута, хапшење Кнежевића је све више личило на унутарстраначку борбу него на стварни обрачун са криминалом.

kopcalic.jpg


Комбинат монтажне градње „Трудбеник“ стављен је јануара 2005. године на реструктурирање, које је извршено тако што је предузеће сву своју имовину пренело на нову фирму, д.о.о. „Трудбеник градња“, а затим је ту фирму продало на аукцији марта 2008. године „Mонтери“ д.о.о. из Београда, чији је власник високи функционер Демократске странке Драган Копчалић. Уместо да обезбеди континуитет производње у „Трудбенику“, Копчалић је на „Трудбениковом“ земљишту у Крњачи, на дунавској обали одмах наспрам Мишковићеве и Бекове Луке „Београд“, започео градњу нелегалног објекта, у сусрет легализацији коју припрема Влада Србије. За само годину дана, број радника у „Трудбенику“ је пао са 497 на 147 (истина, нису сви остали без посла – 130 радника је уступљено „Монтери“ на годину дана, али се њима сада прети отказима уколико у „Монтеру“ не пређу за стално), а послови су потпуно замрли. Између осталог, 27 радника добило је отказе због тога што нису пристали да се иселе из „Трудбениковог“ самачког хотела у Улици Јурија Гагарина, једном од некретнина са којима газда има велике планове. Станари самачког хотела који још увек нису добили отказе свеједно живе без икаквих прихода, јер им газда сваког месеца од личног дохотка одбија кирију у висини целе плате.

„Трудбеник“ је само један пример уобичајене праксе у српској приватизацији да се предузеће које у свом власништву има вредне некретнине прода јефтино под изговором финансијске дубиозе, а да нови власник потом угаси производњу, остави раднике без посла и уђе у посао са некретнинама. Поврх свега, уговор о продаји „Трудбеник градње“ није потписала Агенција за приватизацију, већ је то учинио КМГ „Трудбеник“, а Агенција се у Уговору наводи само као пуномоћник продавца, што је в.д. директора Агенције Владислав Цветковић приликом разговора са представницима синдиката користио као објашњење због чега не може да контролише извршење уговорних обавеза. Цветковић, међутим, није објаснио због чега је КМГ „Трудбеник“, који по Уредби о реструктурирању без сагласности Агенције није смео да доноси одлуке које се односе на „стицање, повећање или смањење учешћа у капиталу другог субјекта“, потписао уговор о продаји коју је de facto извршио његов „пуномоћник“, Агенција за приватизацију. Мада, објашњење није ни потребно, све је јасно из чињенице да је Агенција себи прибавила бирократски изговор да дозволи кршење закона и уговора у приватизацији „Трудбеника“.

„Трудбеник градња“ је продата из реструктурирања на аукцији одржаној 21. марта 2008. године, предузећу „Monterra“ из Београда, чији је власник Драган Копчалић. Агенција за приватизацију је продају организовала тако што је „Трудбеник градњу“ продало матично предузеће КМГ „Трудбеник“, иако Закон о Агенцији за приватизацију у члану 9. став 4. изричито прописује да поступак продаје путем јавне аукције врши Агенција за приватизацију, док Уредба о поступку и начину реструктурирања субјеката приватизације предвиђа да у субјекту приватизације у којем је спроведено реструктурирање капитал продаје Агенција за приватизацију. Чињеница да Агенција јесте дала писану сагласност на продају „Трудбеник градње“ и да се у уговору о продаји јавља као пуномоћник продавца, јасно говори да је она de facto руководила приватизацијом „Трудбеника“, иако формално није потписала уговор.

Радници у време продаје компаније нису обраћали пажњу на начин продаје, имајући поверење у стручност службеника и консултаната Агенције. Међутим, када су се након продаје обратили Агенцији са приговорима да купац не извршава уговорну обавезу одржавања континуитета производње, да крши права запослених и води предузеће у сигурну пропаст, добили су одговор да Агенција за приватизацију није надлежна за контролу извршења уговора о продаји „Трудбеник градње“. Испоставило се да је начином продаје „Трудбеник градње“ Агенција заправо избегла своју обавезу из члана 10. став 4. Закона о Агенцији за приватизацију да проверава извршење уговора о продаји, већ је ову обавезу пребацила на КМГ „Трудбеник“, предузеће које нема ни стручне ни финансијске капацитете да врши контролу извршења уговора. Још пре него што је постао власник „Трудбеник градње“, Копчалић је већ прекршио закон када није уплатио депозит за учешће на аукцији, да би онда такво понашање наставио и након што је преузео управу над предузећем. Агенција за приватизацију је овакво понашање толерисала од самог почетка, и сада је дужна да спречи пропадање „Трудбеника“ за које је сама одговорна.

Захтевамо да Агенција за приватизацију и Министарство економије и регионалног развоја хитно нађу начин да исправе незаконитости у приватизацији „Трудбеник градње“ и да раскину уговор са „Monterrom“ пре него што буде касно за раднике „Трудбеник градње“ и њихове породице.
 

Back
Top