TORTE: recepti, saveti, ideje...

Jaooooo blago meni ejjj obradovale ste me sad mi je lakse sto nisam jedina za buljenjen kroz staklo.Ja mislila da ni ne kazem blam bokte mazo pravi torte a bulji kroz staklo ko u crtic.E a toliko sam se ismijala sad stomak me zaboli od ove ves masine.Ma vi ste neprevazidjene sve vas volim od :heart::heart::heart::heart:
Eto blago meni otvorih i klub:hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf:

e tako mujo i haso kupili mjesalicu za beton, pa kad su je dovezli cijelo selo navalilo, obradovali se stiglo loto:rotf::rotf::rotf::rotf:

medium-smiley-002.gif
medium-smiley-002.gif
medium-smiley-002.gif
medium-smiley-002.gif

Pa dobre ste vi. Mene je baka zamolila da stavim hleb u rernu i ja sam je poslusala .Nakon izvesnog vremena klekla zena pokraj vrata od elektricnog ja mislila ona se slogirala ,i veli gde ti je hleb!!!! ..ja mrtva hladna kazem pa u rerni .Drage moje ja sam hleb ubacila u sporet na drva u kojem nije bilo ni vatre.Sreca moja bila sam brza od nje.Kad smo otvorile rernu hleba je bilo svugde samo nije u tepsiji:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf:

Poslednja izmena:
Pa dobre ste vi. Mene je baka zamolila da stavim hleb u rernu i ja sam je poslusala .Nakon izvesnog vremena klekla zena pokraj vrata od elektricnog ja mislila ona se slogirala ,i veli gde ti je hleb!!!! ..ja mrtva hladna kazem pa u rerni .Drage moje ja sam hleb ubacila u sporet na drva u kojem nije bilo ni vatre.Sreca moja bila sam brza od nje.Kad smo otvorile rernu hleba je bilo svugde samo nije u tepsiji:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf:

evo još se smejem :D
A garant si mislila da baba i ne koristi električni šporet već samo na drva :))))

Ljudi treba mi savet..Koju tortu da pravim, a da moze pod fondan, da je bez cokolade i bilo ceka orasastog?
Znaci neka vocna.... :-)

Ја се не дружим са фонданом (још иако се већ дуго припремам), али можда ти помогне: КОРА: 12 беланаца, 12 кашика шећера, 12 кашика брашна, 1 прашак за пециво. Пећи у подмазаном и посутом плеху (велики плех од шпорета), па вруће још у плеху прелити са 1/2 литре млека у којем је растворено 2-3 кесице ванилин шећера. Охлађено поделити на 3 дела.
ФИЛ: 1.У 4dl воде скувати 2 кесице пудинга од ваниле са 8 кашика шећера.
2. У 1dl млаке воде растворити 2 кашичице ( кесицу ) желатина.
3. Пенасто умутити 300g маслаца са 200g шећера у праху.
4. Умутити 12 жуманаца са 100g шећера у праху.
ПРИПРЕМА: Сјединити 1. и 2. део и оставити да се охлади. Сјединити 3. и 4. део, па кашиком додавати прву смесу уз непрестано мућење. Оставити да мало одстоји па филовати коре. Преко фила по жељи посути сецкани желе или кандирано воће. Украсити шлагом.
Коре су жилаве ако се не прелију млеком, али не знам како то иде под фондан. А жуманца ја скувам на пари. Можда нешто од овога искомбинујеш.

jedno pitanjce..
kako vam se svidja Markiza torta (ukus)..
i kako je sa ovim,ovo sto idu umucena belanca u fil dali to opusti...??
nisam je nikad pravila a ni probala..pa me zanima vase misljenje..
treba mi tako neka torta bez korica...
pravila bi onu suknju za lutku, jednoj devojcici za rodjendan..a nebi da pravim onu plazma tortu..mislim da to sa piskotama i kremom,moze da se izvede...
al me zanima i ukus..
hvala unapred..
p.p.

Recept sam skinula sa ovog linka http://serbianforum.org/torte-i-kolaci/26968-esterhazi-torta-ili-torta-od-lesnika.html

ESTERHAZI TORTA

Kore: 12 belanaca, 120 gr. šećera,200 gr. iseckanih lešnika
i 40 gr. mlevenog keksa ili brašna.
Od ove mase ispeći 4 kore, svaku posebno, jedno desetak minuta na 200-250 stepeni
(za 1 koru ide 3 belanca,30 gr. šećera,50 gr. lešnika i 1 kašika brašna ili keksa)
Fil: Od 1 l.mleka uzeti 1 šolju od bele kafe pa sa tim mlekom,6 žumanaca,100 gr.kristal šećera i 160 gr. gustina umutiti smesu u koju potom postepeno, koliko je potrebno, dodavati vrijuće mleko da bi se skuvao gust krem( mleka manje od 1 litar).Ostaviti da se ohladi.Kada se žuti krem ohladio u njega dodati prethodno umućena preostala 6 žumanca sa 150-200 gr. šećera u prahu i 375-400 gr. putera.Zajedno umutiti u kremast fil.
Samleti 200 gr. prepečenog lešnika, pa tortu filovati na sledeći način:kora,fil,posuti mlevenim lešnicima i tako redom dok se sve ne potroši. Zadnja je četvrta kora.Torta se može cela isfilovati sa delom žutog fila ili nekim drugim prelivom za torte.
Takodje se može i ovako: mlevene lešnike umešati u fil i tako filovati ili od lešnika i kristal šećera napraviti grilijaš koji treba samleti pa sa njim posipati.

P.S. ja sam uvećala kore za po jedno jaje i ispekla jednu koru više, sve ostalo je po ovom receptu.

Poslednja izmena od moderatora:
ja uvek pecem na papiru,samo sto podmazem tepsiju uljem pa onda stavim papir i njega podmazem,upravo zato sto nije svaki dobar pa da ne rizikujem.i papir skidam odmah po pecenju,odvaja se bez ikakvih problema.sada je starijoj devojcici bio rodjendan i probala sam cilencetov sistem i funkcionise.a kore tanke nikad tanje

Evo da ostavim i ja jedan recept za tortu, koju cesto pravim i koja se svima svidja
(mojoj kumi najvise),mislim da je nema ovde..:think:.penasta i jako ukusna a i za one koji ne vole cokoladu..

Torta Havana

za kore:
7 belanke i 180 gr secera umutiti,zatim dodati 100 gr mlevenih oraha ili lesnika(lesnik malo proprziti ili zagrejati u rerni) pre mlevenja ili mleven nije bitno...ukusnije je tako.dodati 4 kas. brasna i malo rendane kore od pomorandze ili limuna...
i peci u 2 kore...
Ispeci 4 korice - 2 puta po 7 belanke......(znaci 2 puta istu smesu).
180-200 stepeni
15-20 min. zavisi i od sporeta..
Fil:
1 fil- 400 mil. gustog soka od kajsije ili breskve i 10 kasika secera
ukuvati na pari dok se ne zgusne..
umutiti 14 zumanke i ubaciti u ovo prehodno,kuvati i dalje lagano dok se ne ukuva kasica...(ne previse gusto) nije kao ona kasica u kojoj ide i brasno ili gustin.

2 fil- umutiti 4 kesice slaga sa 300 mil.mleka

kad se prvi fil ohladi sjediniti sa slagom i filovati tortu...
preko torte istrositi 1-2 kore od oblande ili mlevene orahe-lesnike.
-da odstoji preko noci..!

Ja pravim i sa 3 korice sa 4 jaja 80 gr secera i 70gr lesnika (oraha) 2 kas.brasna.
pecem svaku koricu posebno..volim kad su malo punije..
a ide i brze..(to je za kucnu upotrebu)..
fil- sve isto..

p.s. ako slag nije sladak,dodati jos 5 kas.secera u prvi fil..

mozda deluje komplikovano ali nije...
ide brzo i bude izdasna...

Prilozi

• P04-05-10_22.50[01].jpg
    P04-05-10_22.50[01].jpg
    31,2 KB · Pregleda: 57
AMOR TORTA

1 Testo: 10 jaja, 12 kasika secera, 12 kasika mlevenih oraha, 2 kasike brasna, 2 kasike mlevenog keksa, 2 kasike kakaa i narendana kora od 1 narandze. Pleh od sporeta (34x40), pece se na 200 stepeni oko 25 minuta.Sece se na dva dela.
2 Testo: 12 belanca, 12 kasika secera, 12 kasika mlevenog badema, 2 kasike brasna, 2 kasike mlevenog keksa, 2 kasike ulja.Isti pleh, ja pecem 15 min na 225 stepeni i 25 na 200 stepeni.Sece se na dva dela.
Fil:12 zumanca, 24 kasike secera, 16 kasika gustina, 4 vanilin secera i 1,6 l. mleka da se ukuva krem.Kad se ohladi dodaje se 250 gr. margarina, 250 gr. putera i 300 gr. mlevenih oraha (vrelim zasecerenim mlekom popariti orahe i kad se ohlade dodati u margarin i puter) .
1testo nakvasiti sokom od narandze. Testa redjati naizmenicno.Torta se filuje unutra i sa strane, a odozgo ide preliv..
Preliv: 100 gr.cokolade, 100 gr.secera, 100 gr. margarina i 100 ml mleka ukuvati na tihoj vatri..

Slične teme

Back