FON ili PMF

Tijana'86.:
Interesuje me koji je fakultet lakse upisati (na budzet) , koji lakse zavrsiti, a sa kojim se lakse zaposliti.Pomagajte dok jos nije kasno! :?


Da citiram jedan film : ZAVISI OD TOGA MLADA ŠTA TI OĆEŠ !!!
Elem, ako hoćeš nešto sa čime ćeš naučiti dosta, i imati mogućnost da nađeš dobar posao kao programer, onda ti je bolji FON od PMF-a (barem tako ja mislim . Možda nisam u pravu??)
 
Mislim da nisi u pravu

Lakse je upisati PMF (svi beze od njega),
lakse je zavrsiti FON
lakse je naci bolji posao sa PMF-om.

A evo i obrazlozenja.
Posto sam vec odgovorila ne sve topice vezane za Pmf i matematiku, da sada ovde sve to skupim u jedno.

Kad sam ja upisivala fakultet, isto sam se dvoumila oko pmf-a i fon-a. Onda sam se malo raspitala medju ljudima koji su u tom poslu i odlucila da upisem pmf.

Prvo, dok svi drugi fakulteti na prvoj godini imaju po 6,7,8...ispita, mi imamo 4. Nije to bez razloga tako. Potrebno je vreme da se "udje u stos", a onda kada udjes u stos i pocnes da razmisljas na pravi nacin, ni onih 9 i 10 dvosemestralnih ispita po godini koje ces imati kasnije lakse ces podnositi nego ova 4 na prvoj godini.

Drugo, razlika izmedju fona i pmf-a je sto, kao sto rekoh negde, niko tebe nece zaposliti na osnovu diplome, vec na osnovu onoga sto si sposobna da radis. Sada zamisli kroz par godina, kada racunari budu potpuno drugaciji, kada se tehnologije vezane za kompjutere promene, a ti si naucila neki "sablon", tu ces zaglaviti. Ako zelis da se opredelis za programiranje, moras da budes svesna da ces celog zivota morati da ucis nove stvari.
Na fon-u se uce vise neke konkretne stvari, dok se na pmf-u uci osnova svega i prvenstveno razvijaju "mozdane vijuge" u tom smeru. Uostalom, koreni informatike su u matematici.
I moguce je da ce u trenutku student fon-a znati bolje mnoge oblasti od studenta pmf-a, ali nakon nekog vremena, em sto znanje oslabi vremenom ako ga ne koristis, a em sto zastari vrlo brzo i tada su matematicari u prednosti, jer na mnogo laksi nacin savladavaju nove stvari.

Naravno, misljenja se razlikuju, svako ce da brani svoj fakultet i neke svoje stavove i to je sasvim normalno. Ja sam pre za pmf. Znam mnoge firme koje ce pre zaposliti matematicara nego fon-ovca upravo zbog nacina razmisljanja koji se ralikuje.

To je bilo moje misljenje.
 

Back
Top