Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima jedna lepa poslovica o biserima i svinjama ali za to treba ici u skolu. Nije to tako strasno, postoje i specijalne, vecernje,rad sa defektolozima, kursevi opismenjavanja - Sidarta je vlastito ime - pise se velikim slovom a nisam ja budiskinja nego budistkinja. E sad cekam novu uvredu, slobodno udri, tako na ulici stalno dobacuju pijanci i prostacine, od tebe je svaka uvreda kompliment jer pokazuje koliko smo razliciti. Napred, cekam !!!

Poslednja izmena:
Aman bre, ako nismo prijatelji nismo ni neprijatelji. Meni Biblija ne znaci kao tebi, ko sto vidis ja sam Budista, ali je postujem. I bar o tome nema potrebe da se raspravljamo, ja idem svojim putem a ti mozes korisne satvete da dajes ljudima koji razmisljaju slicno tebi. Nego ti isto ko ja volis da se raspravljas i nadmudrujes. Naravno ne ocekujem da ces se u vezi ovoga sloziti sa mnom. Iz tebe govori Bog a iz mene moj siroti obicni mozak (za ove poslednje tri reci ocekujem da ih sa radoscu iskoriste provokatori).

Poslednja izmena:
Molio bih drage i dobre ljude da ukažu,na greške,nepravilnosti ili nejasnoče u onome što sam pisao bez ustezanja, od toga svi možemo imati koristi a od procenjivanja da li je neko iskren ili dobar je uzaludno jer to nemožemo znati.Bitna rasprava oko izlaganja a ne procena karaktera jer se ni neznamo a kamoli šta je u našim umovima, i Hrist je rekao ne sudi.....

Sto se tice meditacije ,vaznog elementa budizma, i njenog stetnog uticaja na mozak:

Nasuprot biblijskoj duhovnosti stoje procesi duhovnosti koji su popularizovani u istočnom delu sveta, zvani “istočna meditacija”. Izgleda da njena efektivnost nastaje iz jednog oblika bežanja. Druga istraživanja su pokazala naglašavanje onoga što se zove alfa moždani ritam, umesto beta ritma kada osoba upražnjava takve istočnjačke prakse kao što je joga ili transcedentalna meditacija. Alfa talasi su moždani talasi niže frekvencije (8 do 13 ciklusa u sekundi) u odnosu na beta talase. Alfa talasi ukazuju da je osoba ušla u stanje nalik na trans u kome je aktivnost čeonog režnja slaba. Kada mozak ima alfa ritam, ne možemo kritički da analiziramo nadolazeću informaciju. Sa stanovišta ovog alfa moždanog ritma i načina da se izazove stanje meditacije, istočna meditacija je upečatljivo slična hipnozi.Kada bi se moždani talasi merili EEG-om (elektroencefalogramom) tokom tog procesa, videli bismo da osoba pod hipnozom gubi beta talase iz mozga. Ova beta aktivnost ukazuje na budno razmišljanje koje uključuje dinamičku aktivnost čeonog režnja. Međutim, u stanju hipnoze, aktivan je alfa moždani obrazac, tokom koga ne analiziramo kritički nadolazeće informacije. Alfa talasi su moždani talasi na nižoj frekvenciji od beta talasa. U tom stanju, osoba će primiti informacije i sugestije bez tumačenja i bez filtriranja kroz čeoni režanj.
Hipnoza, po svom obliku, zaobilazi čeoni režanj dok pomaže subjektu da uđe u stanje nalik na trans. Istočne religije koriste princip pojedinačnog koncentrisanja da bi se izazvalo stanje meditacije. Kao što je jedan autor to izneo, mentalna koncentracija u transcedentalnoj meditaciji se može ostvariti koncentrisanjem na samo jednu reč (zvanu „mantra“), na samo jedan oblik, ili deo tela. On spominje da je “druga drevna praksa koncentrisanje na pupak, čelo, ili neki drugi deo tela”. Kao što hipnotizer zahteva ovakvo jednostrano fokusiranje i sredinu koja je oslobođena svih spoljašnih ometanja, to isto čini i učesnik meditacije.
Dr Herbert Benson (Herbert Benson), harvardski istraživač i lekar, predstavio je ono što su neki nazvali “svetovna verzija” istočne meditacije. Međutim, Benson koristi iste elemente istočne meditacije i hipnoze: tiho okruženje i koncentrisanje na jednu stvar (u njegovom slučaju na reč ili frazu iz hindu molitve).Benson takođe spominje drugi “neophodni element” u tom procesu: “pasivni stav ”. U stvari, on navodi da je to “možda najznačajniji element”. Rajs zapaža da sve te istočnjačke tehnike opuštanja prilikom meditacije “naglašavaju pasivni stav”. “Pasivni stav” sa istaknutim alfa moždanim talasima je taj koji ilustruje jedan od najvećih problema sa ovim stilom meditacije. Iako može da obezbedi olakšanje i opuštanje sklanjajući koncentraciju uma sa određenih stresora, sama praksa izgleda nije u stanju da pomogne u konstruktivnom izlaženju na kraj sa stresorima. To je u oštrom kontrastu sa duhovnošću biblijski religioznih ljudi uz razmišljanje. Uz biblijsku duhovnost i molitvu, naglašavanje je na aktivnom razmišljanju koje nam pomaže da koncentrišemo čeoni režanj. Umesto težnje ka pasivnom stanju koje potiskuje misli, biblijska duhovnost naglašava sjedinjavanje sa Bogom, mišljenje Njegovih misli, osećanje Njegovog prisustva, i saznavanje Njegove volje. Pored obezbeđivanja odmora od stresa, ovaj tip duhovnosti takođe obezbeđuje mogućnost da se dobiju smisleni odgovori i rešenja na probleme.

Vise o svemu ovome u knjizi "Zakoni zdravlja i izlecenja"-- dr Nil Nidli http://www.cps.org.rs/Knjige/zakoni_zdravlja.pdf
Stranice 202. i 234.

Poslednja izmena:
ØBuddha was not certain of his or your future.

"These things have I written unto you that believe on the name of the Son of God; that ye may know that ye have eternal life, and that ye may believe on the name of the Son of God." (I Jn 5:13 KJV)
ØBuddha did not teach a personal God.
"and ye shall bear the sins of your idols: and ye shall know that I am the Lord GOD." (Ezek 23:49 KJV)

ØBuddha always said "come and see.
rather than belief by faith, however, when he died no one could "come and see" but had to put their faith in him. Jesus came and said to believe by faith and then He rose from the dead for all to "come and see"!

"Therefore being justified by faith, we have peace with God through our Lord Jesus Christ:" (Rom 5:1 KJV)

http://www.jesus-is-savior.com/False Religions/Buddhism/buddhism_exposed.htm

Bas zbog takvih ja prosto ne mogu da odolim da se povremeno umesam u"najbolju" temu na forumu .Budisti su toliko pasivno agresivni da mi monitor kuva kad otovrim ovu temu.Dok neometano prisipate bisere mudrosti sve je u redu a cim se neko ne slozi sa vama vi ga na vas smreni budisticki nacin napdnete i obajsnite mu kao je on glup, agresivan ili kakav vec ...toliko prikrivenog besa imate da je to strasno .I treba da mi budete zahvalni jer kako bi inace znali , nicim uznemireni, koliko ste napredovali na vasem putu . Ovako znate gde ste i na cemu treba da poradite .
Zivi bili fake budisti

добро да модератори не обрисаше продуховљеност дежурних буд...
не заслужује сидарта да их називају будистима.

Zahvaljujem YHWH na inspirativnom postu jer on usmerava na koristan razgovor.Na tu temu bih mogao da napišem knjigu ali pošto je ovo forum pokušaču da u nekoliko postova makar zagrebem suštinu koja če nadam se biti na dobrobit svih bića bez obzira da li če sa tim biti saglasni ili ne.
Prvo bih hteo da ukažem na Budine reči: "nemojte mi verovati na reč zato što je to rekao Buda kao nekakav autoritet nego ispitujte i ako se u vačem iskustvu pokaže kao tačna onda je usvojite" i ako nekada nauka pokaže drukčije tad ssledite nauku.Oni koji se zaista interesuju za dostignunuča na polju neurologije ali i ostalih naučnih disciplina svedoci su jedinstvene činjenice u istoriji nauke,ozbiljne dvosmerne komunikacije između naučnika i "istočnih" mislilaca koja se upravo odvija.
Oduvek se smatralo da se koreni nauke psihologije nalaze u Evropi i Americi sa početka 20-og veka.Ispostavilo se da je takav stav netačan.Teorije uma (psihološki sistemi) i način na koji on funkcioniše razvijale su se unutar večine velikih religija sveta od kojih su sve poreklom sa istoka ( i Hriščanstvo i Islam i Judaizam su sa Istoka).Ja se posebno bavim i Abidarmom koju nazivaju i Budistička psihologija i mogu vam reči da su osnovna pitanja kojima se bavi nauka o umu istraživana hiljadama godina.Danas je dijalog između onih koji se bave ovom drevnom naukom i savremenih naučnika prerastao u aktivnu saradnju.Sada to više nije istraživački razgovor nego je prerastao u istraživački poduhvat.Rezultat toga je da ljudi koji se bave budističkom naukom uma (među kojima je i moja malenkost u skladu sa mojim skromnijim znanjem i tehnologijom na univerzitetu sa kojim uz blagoslov poštovanog Karmape i Situ Rinpočea sarađujem)kako bi sproveli istraživanje koje bi zabeležilo neurološki uticaj različitih vrsta mentalnog treninga.Normalno najveće su mogučnosti na tehnološkom planu u Vajsmanovoj laboratoriji za moždaneslike i ponašanje na univerzitetu u Vinskonsinu gde aktivno sarađuje moj prijatelj Minđur Rinpoće i još desetak izvrsih budističkih praktičara.Ovo se radi na više mesta u svetu kako bi se izbeglo da oni koji učestvuju u eksperimentima budu pripadnici jedne kulture ili naroda.Ova istraživanja su dala zapanjujuče rezultate i ako se ponove na još nekoliko hiljada primera mogu izmenuti neke od osnovnih naučnih predpostavki.Kada se godinama sistematski upražnjava budistička meditacija,ona može da poveča sposobnost ljudi da pozitivno menjaju moždane aktivnosti u meri o kojoj moderna kongitivna neurologija ni nesanja.
Dosada je izmereno da kada se fokusiramo tokom meditacije na stvaranje saosečanja,neurološka aktivnost u centru mozga koji je odgovoran za sreču se povečava za 700 do 800 procenata kod iskusnih meditanata,dok kod dobrovoljaca koji su tek počeli da meditiraju aktivnost iste oblasti povečala se samo za 10 do 20 procenata.
U ovom postu želim samo ukazati da svaka praksa tokom čitave istorije budizma se priznavala posle 12 godina eksperimentalne faze i morala je uvek dati isti rezultat na više stotina do nekoliko hiljada ispitanika ako u samo jednom slučaju nije pokazala željeni rezultat on je napuštana.Toliko u ovom postu da nebude smarajuče za čitanje (a možda i jeste,nastaviču ako bude bilo zainteresovanosti)

Duhovne smernice dobijamo i na neprijatne nacine naravno, ja i ne mislim da sam bog zna sta napredovala a i ne postavljam se tako. A da li sam i koliko napredovala svakako necu saznati od tebe, postoje ucitelji i razni umni i dobronamerni ljudi pa rado prihvatam savete. A ponekad mi se desi da i ja razmisljam i stalno analiziram svoje postupke. I bez tebe savrseno znam da je ova moja cela prepiska sa tobom totalni idiotizam, a da sam ja kriva jer sam je ja i pokrenula, sta ce to meni u zivotu, ali mi bi zao sto onako nisko nagrdi onog finog i ozbiljnog coveka Lobsanga koji je postovao vrlo lep tekst.
A volis na kraju da zavrsis sa uvredom, mnogo si ljut a ne toliko mudar kao sto mislis. A kad kuva monitor postoji opcija - kliknes na drugu temu. Ko je FAKE ti stvarno ne odlucujes a toliko si prepotentan - valjda za razliku od realnog u ovom virtuelnom svetu mozes da glumis pametnjakovica i ovde moraju da te cuju jer nemaju gde da pobegnu. I da razjasnim - iza ovih reci stojim ja kao neprosvetljena osoba i ne predstavljam ja Budizam, nego sebe - moje greske su moje a nisu Budina Ucenja. To Ucenje mi je pomoglo i pomaze da mnoge vise ne pravim ali jos uvek sam u dualizmu, ne brisem razliku izmedju subjekta i objekta, a od takvih pakosnih objekata je stvarno tesko ne distancirati se. A koliko sam primetila jedino sam ja ovde agresivna, dugi su fini i oni su bolji primer za Budiste nego ja.
Uvrede , agresija , pokusaj diskreditacije po vise osnova , psiholoska naliza licnosti na nivou nedeljnih novina...sve u svemu -jadno .

добро да модератори не обрисаше продуховљеност дежурних буд...
не заслужује сидарта да их називају будистима.

Manir kojim komunciram sa forumskim neiostomisljnicima je malkice ostar i agresivan ali to ne znaci da ne govorim istinu .Sa druge strane , najintenzivinija ocecanja imaju upravo oni cije ucenje zahteva potpuno odricanje od bilo istih .Jasno je zasto se pojedini tako ponasaju i ja shvatam razocarenje kad im se prostre crven' tepih samo zato sto su oni - oni i zato sto drugi ne dele isto odusevljenje njihovim izborom .

Poslednja izmena:
Manir kojim komunciram sa forumskim neiostomisljnicima je malkice ostar i agresivan ali to ne znaci da ne govorim istinu .Sa druge strane , najintenzivinija ocecanja imaju upravo oni cije ucenje zahteva potpuno odricanje od bilo istih .Jasno je zasto se pojedini tako ponasaju i ja shvatam razocarenje kad im se prostre crven' tepih samo zato sto su oni - oni i zato sto drugi ne dele isto odusevljenje njihovim izborom .

Budisti se ne odricu osecanja, vec pristrasnosti. Odakle ti to da se budisti odricu osecanja??!!!Srce je najmocniji centar, tu je snaga i sustina...

Ako vec polemises, osim zelje da dokazes da je tvoja vera bolja od neke druge, trebalo bi da ukljucis dobro poznavanje tih drugih vera, u ovom slucaju budizma.

Polazis od potpuno pogresne, u potpunosti netacne pretpostavke koju uzimas za polazni stav.....koja je to diskusija uopste?

Nepristrasnost podrazumeva da recimo priznamo da neko drugi vise zna od nas, da je jaci, i bolji od nas, ili nosi u sebi lepotu koja je nama nepoznata.....iskljucuje ljubomoru, zavist i druga negativna a tako nama svojstvena stanja....ukljucuje zelju za napredovanjem u bolja ili visa stanja, da ne gledamo svet iz mraka svoje male pecine, vec da slobodno i snazni, hrabro izadjemo u svet, medju ljude, i tako menjajuci sebe na bolje, promenimo i ljude oko nas na bolje.

ØBuddha was not certain of his or your future.

"These things have I written unto you that believe on the name of the Son of God; that ye may know that ye have eternal life, and that ye may believe on the name of the Son of God." (I Jn 5:13 KJV)
ØBuddha did not teach a personal God.
"and ye shall bear the sins of your idols: and ye shall know that I am the Lord GOD." (Ezek 23:49 KJV)

ØBuddha always said "come and see.
rather than belief by faith, however, when he died no one could "come and see" but had to put their faith in him. Jesus came and said to believe by faith and then He rose from the dead for all to "come and see"!

"Therefore being justified by faith, we have peace with God through our Lord Jesus Christ:" (Rom 5:1 KJV)

http://www.jesus-is-savior.com/False Religions/Buddhism/buddhism_exposed.htm

ulazis u diskusiju sa citatima sa sajta isusjespasioc.com/Lazne religije/budizam.....???!!!

niko od budista nece stvarno prihvatiti diskusiju s tobom, jer nisi ni na domak da budes kompetentni sagovornik....ugledaj se na profesora Jerotica, na primer. Udji malo u tu religiju koju zelis da osporis, saznaj nesto vise.....i naravno, budi nepristrasan koliko god vise mozes.

A da, Buda je samo rekao, ne verujte u ono sto vam govorim samo zato sto to ja govorim, vec se uverite u to sto govorim kroz sopstveno iskustvo. To je pravi smisao tih reci.Nije istinito zato sto to ja kazem, vec zato sto jeste istina (koja ce sepokazati kroz vasu sopstvenu praksu).

a onda se javi da diskutujes...ovako, samo si se izblamirao i nista vise.

Poslednja izmena:

Back