Константин Косачов: Косово запалило Кавказ

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.716
Новости:

Rusija je bila prinuđena da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, izjavio je u utorak u ekskluzivnom razgovoru za „Novosti” Konstantin Kosačov, predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume, samo nekoliko minuta pošto je predsednik Dmitrij Medvedevpotpisao dekrete kojima Rusija priznaje nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.
- To nije bio lak izbor Rusije, ali bili smo prinuđeni da donesemo takvo rešenje. Rusija se uopšte ne raduje tome što se desilo poslednjih dana u Južnoj Osetiji. Naprotiv, to nas zaista brine. Ali, nažalost, Rusiji nije ostao nijedan drugi korak nego da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju u njihovom stremljenju ka nezavisnosti.
* Zašto ste bili prinuđeni da baš u ovom trenutku to uradite?
- Za poslednjih 16 godina Rusija je dobila sijaset molbi da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. Rusija do danas nije reagovala zato što smo sve ove godine čvrsto bili na stanovištu zaštite teritorijalne celovitosti. Za Rusiju je princip teritorijalne celovitosti i integriteta bio prioritetan, ali su se međunarodne okolnosti naglo promenile.
* Hoćete da kažete da je slučaj Kosova pokrenuo „domino efekat” i ubrzao proces odvajanja Osetije i Abhazije?
- Situacija se kardinalno promenila iz dva razloga. Prvi je nelegalno priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije od nekoliko zapadnih zemalja. Drugi je agresorski napad Gruzije na Južnu Osetiju. Upravo ta dva faktora uticala su na poziciju Dume i Saveta Federacije da predlože predsedniku Medvedevu da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.
* Smatrate da je priznanje nezavisnosti Kosova presudno uticalo na dešavanja na Kavkazu?
- Apsolutno sam uveren u to. Situacija u svetu se totalno promenila posle tog nelegalnog i jednostranog priznavanja nezavisnosti Kosova. Rusija je unapred upozoravala međunarodnu zajednicu da posle tog priznavanja nezavisnosti Kosova neće biti pobednika, nego da će ceo svet izgubiti. Nažalost, pokazalo se da je Rusija bila potpuno u pravu. Dakle, da nije bilo jednostranog kosovskog priznavanja, ne bi ni gruzijski predsednik Mihail Sakašvili primenom najgrublje sile pokušao da reši stanje u Južnoj Osetiji.
* Smatrate da se Sakašvili uplašio „kosovskog sindroma”?
- To nelegalno priznavanje nezavisnosti Kosova je poslalo najozbiljniji signal Sakašviliju da krene u napad na Južnu Osetiju. Sakašvili je shvatio da je posle Kosova razrušen međunarodni princip čuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Problem je, međutim, što je Sakašvili pogrešno shvatio tu poruku i sve što se desilo u vezi sa Kosovom. Pokušao je vojnim i agresorskim putem da reši teritorijalnu celovitost Gruzije. Zato su žrtve južnoosetijskog problema danas i Sakašvili i sve države koje su priznale nezavisnost Kosova.
* Šta možemo da očekujemo dalje od Rusije? Hoće li se nešto značajno promeniti u vezi sa kosovskim pitanjem?
- Rusija će i dalje odlučno insistirati na nastavku pregovora Beograda i Prištine, pod patronatom UN, i uz striktno poštovanje Rezolucije 1244 SB UN.
* A da li će to priznanje samostalnosti Južne Osetije i Abhazije da protivreči poziciji Rusije i oštrom protivljenju nezavisnosti KiM?
- Rusija je uvek isticala da ćemo biti saglasni sa bilo kojim rešenjem oko kojeg se dogovore zvanični Beograd i Priština. Rusija je isto tako slala poruke Tbilisiju da je za Moskvu prihvatljivo bilo koje rešenje sa kojim se saglase Gruzini i Osetini u toku političkog procesa. U slučaju Srbije, zapadne sile su bukvalno razrušile taj politički proces i jednostrano priznale nezavisnost separatista na Kosovu. Nažalost, tim nelegalnim priznavanjem Kosova, svi slični politički procesi u svetu dovedeni su na nulu. Zato je Rusija bila prinuđena da danas tako dejstvuje u Južnoj Osetiji i Abhaziji i zaštiti i sačuva, pre svega, živote ljude.
* Dotiču li vas poruke SAD upućene Rusiji da poštuje suverenitet Gruzije, dok je, s druge strane, Amerika bila predvodnik zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, rušeći suverenitet Srbije?
- To je klasično primenjivanje dvojnih standarda u politici. SAD se na svetskoj političkoj sceni ponaša isključivo prema svojim interesima, a ne uz poštovanje međunarodnog prava. SAD su destabilizovale Bliski istok, Balkan, Kavkaz, a sada imaju cilj da destabilizuju i odnose Rusije i EU.
* Hoće li uspeti?
- Naša poruka evropskim zemljama je da moraju da shvate da njihovi odnosi sa Rusijom imaju i za njih i za nas veliku vrednost i da ne bi trebalo te odnose da žrtvuju zbog interesa Amerike.
* A da li ćete prekinuti odnose sa NATO?
- To zavisi od ponašanja NATO.

RUSIJA STRPLJIVO ČEKA
* Kako zvanična Moskva gleda na to što Skupština Srbije još nije ratifikovala energetski sporazum sa Rusijom?
- Rusija strpljivo čeka da parlament Srbije što pre ratifikuje taj sporazum.
* Hoće li Rusija pristati da se promeni cena NIS-a, na čemu posebno insistira srpski vicepremijer Mlađan Dinkić?
- Taj sporazum Rusije i Srbije ima kompleksan karakter. Cena NIS-a je samo deo širokog dogovora o nafti i gasu. Kupovina NIS-a je bila jedan od glavnih elemenata u donošenju odluke Rusije da gasovod prođe kroz Srbiju.
* Dakle, Rusija neće prihvatiti promenu cene NIS-a?
- Apsolutno ne.
 

Back
Top