Čitalački klub - poziv na čitanje

Joooj, ja sam vrlo raspoložena da pročitam tu knjigu, tim pre što sam juče položila najteži ispit na mom faksu!!! - (čestitajte mi, čestitajte mi) - pa sad hrlim čitanju knjiga koje želim, a ne koje moram da čitam... Ali, da li neko zna gde bih mogla da je nađem, jer nisam baš pri parama ovih dana?

knjizara "Apropo" na uglu cini mi se, ulica NIkole Spasica i Carice Milice, ima popust od 20% na sva Geopoetikina izdanja. I to je neka usteda...

I ja vam se pridruzujem,
:rolleyes: .
Bi2 je platila 756 din, a ovde je 680, knjizara u strogom centru, ko nije kupio, a namerava da kupi i pri tom malo i ustedi neka mi napise PP, da mu dam adresu i broj telefona, rade i subotom do 22 :D.
@Бели Зека
Drago mi je da ces ucestvovati u diskusijama, sto bi se prepucavali, ja to tako ne zamisljam ;).

:lol::lol::lol:...Super.

Ja je kupila u Konu, odnosno u onom što je ostalo od te knjižare. Pogledala sam i cene knjiga Lesingove, tu su kao i ova, oko 700 din, pa ne bi bilo loše da mi pošalješ na pp adresu da uporedim cene...;-)

@mira82
Nadam se da si se lepo snasla ;) .
@Fuu-chan
I drugi put, samo da bude sto vise prilika da se cestita. Moj najtezi ispit bio je na 3. godini, kad sam ga polozila, kao da sam zavrsila fakultet. Ostalo mi je samo da "odradim" ostatak i diplomiram. Znam kako se osecas :razz: .
Bi2
Al si brza, ja tek procitala 50 strana, danas nista :roll:.

Bi2
Al si brza, ja tek procitala 50 strana, danas nista :roll:.
Mogla si da staneš na pedeset strana? Ja nisam mogla....Nešto više od sto sam pročitala u komadu, u petak na noć.. Juče preko dana isto, a noćas sam se rasanila na forumu, pa sam umesto u krevet, zapalila cigaretu i skuvala veliku kafu. Tako sam čitala sve do otvaranja birališta... Za danas mi je ostalo nekih sedamdesetak strana koje sam lepo izgustirala.
Sad imam fore do 15.og. da razmišljam.

Mogla si da staneš na pedeset strana? Ja nisam mogla....Nešto više od sto sam pročitala u komadu, u petak na noć.. Juče preko dana isto, a noćas sam se rasanila na forumu, pa sam umesto u krevet, zapalila cigaretu i skuvala veliku kafu. Tako sam čitala sve do otvaranja birališta... Za danas mi je ostalo nekih sedamdesetak strana koje sam lepo izgustirala.
Sad imam fore do 15.og. da razmišljam.

Ja cekla da masina opere do 2 posle ponoci i citala, a danas se lupala po buvljaku :roll:, al da ne "oftopikujemo" vise, ima Sokolica da brise :razz: .
Svaka cast 8-).

@Fuu-chan
I drugi put, samo da bude sto vise prilika da se cestita. Moj najtezi ispit bio je na 3. godini, kad sam ga polozila, kao da sam zavrsila fakultet. Ostalo mi je samo da "odradim" ostatak i diplomiram. Znam kako se osecas :razz: .

Da, ovo je ispit sa treće, i da - gotovo da se može reći da sam završila fakultet! Ovo što je ostalo je smešno...

Ljudi, mislim da ću se ja priključiti kod Zovem se crveno, pošto nisam našla NŠ ni u jednoj biblioteci, a ne kupuje mi se sad. A i upravo doživljavam postispitnu histeriju, počela sam da čitam tri knjige istovremeno... I još nekoliko mi je već na čekanju... hehe... tužni studenti književnosti...

Da, ovo je ispit sa treće, i da - gotovo da se može reći da sam završila fakultet! Ovo što je ostalo je smešno...

Ne mogu da opet ne oftopikujem, taj ispit je bio i jeste toliko tezak da devojke ( zenski fakultet 99 %) nisu mogle da ga zavrse :sad: :sad: :sad:.
Zamisite tugu, apsolviras ( mogli su da se prenose ispiti sa 3. na 4. godinu) i onda... poudavale se :roll: , sta ce, izazile po 10 puta, godinama... Inace, nije knjizevnost, niti drustveni faks.
Ajd i ja nesto o knjizi, presla sam vise od 100 strana, sad mi je jasno zasto je Bi2 procitala sve za jednu noc, jer prvih 50 ide nekako ravno, a onda uvodi onu drugu devojku, pa postaje zanimljivije.
Odoh da citam vidimo se na diskusijama ;) .

Ja se izvinjavam ali nisam sigurna da ću ovog puta moći da učestvujem u diskusiji. Nisam pronašla knjigu. Pogledaću da li ću je pronaći do zadatok roka, ali jednom prilikom sam počela da čitam Murakamija, i bio mi je naporan. Ne naporan naporan, ali nisam mogla da se naviknem na one njegove kratke rečenice, i samo sam ga ostavila. Sada sam baš imala volju da utrošim više napora. Ako se stvari kod mene promene, javiću.:)

Ja se izvinjavam ali nisam sigurna da ću ovog puta moći da učestvujem u diskusiji. Nisam pronašla knjigu. Pogledaću da li ću je pronaći do zadatok roka, ali jednom prilikom sam počela da čitam Murakamija, i bio mi je naporan. Ne naporan naporan, ali nisam mogla da se naviknem na one njegove kratke rečenice, i samo sam ga ostavila. Sada sam baš imala volju da utrošim više napora. Ako se stvari kod mene promene, javiću.:)

ILO, recenice nisu kratke, sasvim su OK, bar u ovom romanu, lako se cita. Ja nisam ucestvovala u izboru, medjutim mislim da smo se svi zeznuli, jer smo uzeli knjigu koja je jedna od najprodavanijih ( bas sam bila u Platou i videla je medju 10 ili 20 ), tek je izasla ( Geopoetika 2007.) sto znaci da je nema u bibliotekama. Nazalost, ljudi koji bi citali jednostavno ne mogu da priuste sebi knjigu i ja sam se snasla, tako sto sam posudila iz knjizare rodjaka mog muza.
Treba razmisliti o ovome. Sigurna sam da bi mnogi citali i Doris Lesing npr. knjizare su zatrpane njenim knjigama, ali mali ucenicki i studentski dzeparci, stariji clanovi imaju porodice, decu...
Koliko sam upucena procitali smo samo quentin, Bi2 i ja :roll: ( mozda jos neko izvinjavam se, ako sam preskocila ), ali definitivno premalo za neku ozbiljniju, da ne kazem bilo kakvu diskusiju :roll:.
Mozda da iz ovoga izvucemo nauk :idea:, da biramo knjige npr. 5 - 6 godina stare, nisu prestare, a ima ih po bibliotekama.

Sto se tice kratkih recenica, to je samo subjektivno misljenje osobe ogrezle u magijskom realizmu i juznoamerickoj knjizevnosti uopste, i u poslednje vreme ima problema da prihvati nesto drugacije. Secam se samo da sam to prvo primetila, skoncentrisem se na recenicu, kad ono- odmah kraj. Ponekad u istom redu! Nema mirisa, boja, zvukova, beskonacno mnogo zareza i digresija... bas mi je bilo tesko da se priviknem ;) :D Zato sam ga tada ostavila (Igraj, igraj, igraj) i bas sam htela da nateram sebe da ga sada procitam do kraja.
Mislim da je neko na prvoj stranici napisao da je citao Murakamijevo 'Igraj, igraj...' Hajde procitacu ga i ja pa da ipak odrzimo neku siru diskusiju, o Murakamiju uopste. A izdate su kod nas i druge Murakamijeve knjige, pa mislim da bi bilo dobro da svako ko ima dobru volju da ucestvuje u diskusiji pronadje makar nesto

ILO, recenice nisu kratke, sasvim su OK, bar u ovom romanu, lako se cita. Ja nisam ucestvovala u izboru, medjutim mislim da smo se svi zeznuli, jer smo uzeli knjigu koja je jedna od najprodavanijih ( bas sam bila u Platou i videla je medju 10 ili 20 ), tek je izasla ( Geopoetika 2007.) sto znaci da je nema u bibliotekama. Nazalost, ljudi koji bi citali jednostavno ne mogu da priuste sebi knjigu i ja sam se snasla, tako sto sam posudila iz knjizare rodjaka mog muza.
Treba razmisliti o ovome. Sigurna sam da bi mnogi citali i Doris Lesing npr. knjizare su zatrpane njenim knjigama, ali mali ucenicki i studentski dzeparci, stariji clanovi imaju porodice, decu...
Koliko sam upucena procitali smo samo quentin, Bi2 i ja :roll: ( mozda jos neko izvinjavam se, ako sam preskocila ), ali definitivno premalo za neku ozbiljniju, da ne kazem bilo kakvu diskusiju :roll:.
Mozda da iz ovoga izvucemo nauk :idea:, da biramo knjige npr. 5 - 6 godina stare, nisu prestare, a ima ih po bibliotekama.

Nećemo svakog meseca čitati knjige koje su tek izašle iz štampe. Jednom uzmeš iz biblioteke, neku i kupiš. Bože moj, malo se častimo...i tako..Preguraćemo nekako..:wink:

Dakle, oni koji su pratili razvoj ove ideje znaju o čemu se radi. Za ostale, svi koji žele da učestvuju čitaju istu knjigu. Poslije vremena koje smo odredili za čitanje, javljamo se i diskutujemo o knjizi. Prva knjiga je:

Haruki Murakami: Norveška šuma

Vrijeme za čitanje je dvije sedmice od danas, što znači da diskusiju počinjemo u petak, 15. februara. Molim sve koji namjeravaju pročitati knjigu u ovom vremenu da se jave na temu i to potvrde. Naravno, i oni koji su knjigu već pročitali mogu diskutovati, samo ih molim da ne počinju prije isteka određenog vremena.

Zvrrrrrrrr!
Vrijeme je isteklo. Znam da je pored mene bar još nekoliko ljudi pročitalo knjigu, pa možemo početi sa diskusijom.
Ova knjiga, kao i prethodna njegova koju sam pročitao (Moj slatki Sputnjik) na mene je ostavila neki nejasan i nedorečen utisak. Ne mogu reći ni da je sasvim dobar ni loš.
Početak mi se dopada. Pomalo prustovski, pripovjedača jedan slučajan detalj podsjeća na čitavu istoriju, bolnu priču iz prošlosti. Samo što Prust za izgubljenim vremenom traga, a Murakamijev junak kaže da pokušava zaboraviti, što ga možda postavlja u položaj nepouzdanog pripovjedača, ali recimo da je to manje važno. Priča koja slijedi dovoljno je neobična da bi bila interesantna ali zbog nekako pravolinijskog i telegrafskog saopštavanja kao da ne ispada tako. Ne sjećam se da sam skoro pročitao roman sa toliko umiranja, posebno samoubistava, po glavi lika, ali mene je to manje žalostilo, a više nerviralo.
Negdje samo pročitao da se Murakami lako čita ali teško razmijeva. Vjerovatno i u pozadini ove priče i motivacije za postupke svih junaka leži seksualnost. Razne sklonosti, čudni muško-ženski odnosi, odnos ljubavi i seksualnosti, preispitivanje samog pojma ljubavi...
Toliko za početak, neću u prvom javljanju da kažem sve što imam. Javljajte se!

Samo da podestim da ovde ima studenata knjizevnosti i onih koji su je zavrsili, ali i nas, ciji su poslednju diskusiju o knjizevnom delu imali pre jednog : Zvrrrrrrrr!, ali to je bilo zvono koje je oznacilo poslednji cas, u mom slucaju srpskohrvatskog, jezika.
Ja bih pocela sa jednom detaljem. koji mi je drag. Murakami odaje hommage Tomasu Manu - u vise navrata glavni junak Vatanab cita "Carobni breg". On knjigu nosi kod svoje devojke u planinski sanatorijum, tamo zatice zenu - Reiki, koja je izlecena, provela je 7 godina u sanatorijumu i ne sme da izadje u spoljasnji svet, od staha pred njim. Bolje se oseca medju zidovima doma i sigurnije u tom okruzenju koji joj pruzaju zastitu od nepoznatog koje je ceka kad napolju.
Isto kao i Hans Kastrop iz Carobnog brega.
Na kraju ce oba lika izaci - Reiki zbog spleta tragicnih okolnosti, ali svojom odlukom, Kastrop zbog tragicnih desavanja na globalnom nivou.
Ovo je sve sto imam. Bice valjda jos nesto, samo da se dikusija polako razvije i drugi ukljuce.

Back