Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pogledaj na celu i iznad repa ima li crnih zrnaca-to su slabije dostupna mesta zgodna buvama a crna zrnca bi mogla da budu buvlji izmet. Ili ga ocetkaj na belom carsavu. Ako i nadjes koju crnu mrvicu koja puca pod noktima, okvasi je, ako se topi i postane crvena, to je to. Ali najverovatnije neces naci nista. Imam u magacinu sa stocnom hranom UZ rasterivac stetocina, nadjem samo po coskovima misiji izmet ali ne vidim ni miseve, niti su mi dzakovi progrizeni, jednostavno udju u magacin, ne odgovara im sredina, ukake se od muke i gledaju kako ce da pobegnu. E, buve imaju malo istancanije instinkte od miseva, pa nece ni da idu u sredinu koja im ne odgovara.

Gledam malopre u setnji ona dva Blondina crna divljaka, iz prvog legla i ovog malog, i tako su me podsetili na one ruske lutke! :zaljubljena:

Pogledaj na celu i iznad repa ima li crnih zrnaca-to su slabije dostupna mesta zgodna buvama a crna zrnca bi mogla da budu buvlji izmet. Ili ga ocetkaj na belom carsavu. Ako i nadjes koju crnu mrvicu koja puca pod noktima, okvasi je, ako se topi i postane crvena, to je to. Ali najverovatnije neces naci nista. Imam u magacinu sa stocnom hranom UZ rasterivac stetocina, nadjem samo po coskovima misiji izmet ali ne vidim ni miseve, niti su mi dzakovi progrizeni, jednostavno udju u magacin, ne odgovara im sredina, ukake se od muke i gledaju kako ce da pobegnu. E, buve imaju malo istancanije instinkte od miseva, pa nece ni da idu u sredinu koja im ne odgovara.

Gledam malopre u setnji ona dva Blondina crna divljaka, iz prvog legla i ovog malog, i tako su me podsetili na one ruske lutke! :zaljubljena:

Hvala na odgovoru,proverila i kod repa i kod cela i nema nista i stalno ga gledam i nista.... :) Hahahaha ruske lutke :) :heart::mazi:

Htela sam da vas pitam nesto,naime moj macak ( 7 meseci ima ) je juce imao proliv,prvo je ujutru imao meksu stolicu,ne bas proliv klasican,i ja ne znajuci da je proliv,misleci da je mozda meksa stolica od tecne hrane,sam mu dala dzigericu sirovu tog dana i posle malo sirovog juneceg mesa i time sam mu verovatno iziritirala jos vise creva i posle je imao 3-4 puta klasican proliv i nisam mu davala nista posle da jede.E sada prvo sam mu protiv toga ( posto je to sve bilo u toku noci ) dala pirincanu vodu,po savetu drugarice i bio je ok,medjutim ja sam mu posle svega dva-tri sata dala opet i to vecu kolicinu pirincane vode koju je on ispovracao posle minut,verovatno sam previse dala.Ujutru sam konsultovala veterinara koji mi je rekao da mu do kraja dana dajem po malo te pirincane vode,ne kao sto sam pre puno i da jede prokuvani pirinac ( koji nece,pokusavala sam na sve nacine da ga nateram,cak sam mu i na sapu stavljala,jer znam da im to smeta,on ga samo baci ) i kuvano pilece meso,meso je jeo,ali sam mu davala po malo,da ne opteretim zeludac,pa je imao tri manja parcica,u vidu obroka u toku dana i pio je vode.Zanima me,da li da ako mu nocas bude sve ok,sutra dajem tecnu hranu za pocetak ili da pricekam prekosutra,bez obzira na to ako bude ok i danas?I ima jos jedna cinjenica,kupila sam mu za odrasle macke,tecnu whiskas,jer nigde nisam mogla da nadjem za juniore,sad ni ne znam jel on spada u juniore ili odrasle,ali me zanima,ako spada u juniore,da li da mu dam prekosutra ili sutra ( ako kazete da sme,ako bude ok nocas ) tu hranu ili ce mu to biti prejako?Eto toliko od mene,izvinjavam se na preterano opsirnoj poruci :)

pirinac i pilece bijelo skuvaj zajedno
i s dijelom te supice napravi pastetu u sjecku ili blenderu
to ce vjerojatno radije pojest nego sam pirinac
ako sutra bude ok stolicu imao vrati ga na regularnu klopu
moji ne dobijaju sirovu dzigu nikad, samo obarenu i ne vise od jednom tjedno
da imam pristup domacoj piletini mozda bi im davala, ovako me frka
whiskas svakako nije najbolja ideja, a razlika unsastavu je, mislim, samo u kolicini mesa
izmedju hrane za macice i odrasle macke
ako je jos malishan stignes ga navici na razna mesa, kuhana i sirova,sto je svakako bolja ideja

pirinac i pilece bijelo skuvaj zajedno
i s dijelom te supice napravi pastetu u sjecku ili blenderu
to ce vjerojatno radije pojest nego sam pirinac
ako sutra bude ok stolicu imao vrati ga na regularnu klopu
moji ne dobijaju sirovu dzigu nikad, samo obarenu i ne vise od jednom tjedno
da imam pristup domacoj piletini mozda bi im davala, ovako me frka
whiskas svakako nije najbolja ideja, a razlika unsastavu je, mislim, samo u kolicini mesa
izmedju hrane za macice i odrasle macke
ako je jos malishan stignes ga navici na razna mesa, kuhana i sirova,sto je svakako bolja ideja

Probacu onda tako,mada mu veceras necu davati da jede vise,da ne optereti zeludac,jeo je pre sat vremena barene piletine i za danas je to to,da bude na dijetici danas makar :) Znaci ako bude ok,moze sutra da mu se da regularna hrana???Dzigericu mu i dajem samo jednom nedeljno,jer znam da ne bi trebalo cesto,a opet mu dajem jer se raspameti kad je jede :) On je ranije vec jeo whiskas za odrasle mace ( jer sam mu to kupovala,kad nisam nailazila na onu za juniore ),nego mi drugarica rekla da je ta zacinjenija od one za juniore pa sam vas zato pitala da li smem da mu dajem to ako bude ok :)

Probacu onda tako,mada mu veceras necu davati da jede vise,da ne optereti zeludac,jeo je pre sat vremena barene piletine i za danas je to to,da bude na dijetici danas makar :) Znaci ako bude ok,moze sutra da mu se da regularna hrana???Dzigericu mu i dajem samo jednom nedeljno,jer znam da ne bi trebalo cesto,a opet mu dajem jer se raspameti kad je jede :) On je ranije vec jeo whiskas za odrasle mace ( jer sam mu to kupovala,kad nisam nailazila na onu za juniore ),nego mi drugarica rekla da je ta zacinjenija od one za juniore pa sam vas zato pitala da li smem da mu dajem to ako bude ok :)

pa nijedan wihiskas nije dobar, realno
puni su aditiva i secera
al nece uginuti od njega...missim, zive macke i na tome...kao i ljudi na fast fudu...

a macan ako mu je lose nece jesti ionako
to moze bit veci problem od toga dal si ti odlucila da on bude na dijeti, a on kuka da je gladan
ako je gladan daj mu da klopa i ne forsiraj ga, nema potrebe

pa nijedan wihiskas nije dobar, realno
puni su aditiva i secera
al nece uginuti od njega...missim, zive macke i na tome...kao i ljudi na fast fudu...

a macan ako mu je lose nece jesti ionako
to moze bit veci problem od toga dal si ti odlucila da on bude na dijeti, a on kuka da je gladan
ako je gladan daj mu da klopa i ne forsiraj ga, nema potrebe

on je danas ceo dan gladan,dala sam mu tog mesa i evo sad sam uzela umocila malo hleba u supicu od tog mesa gde se kuvalo ( cisto da mu veceras ne dajem ista pretesko ) i to je jeo i mogao bi on jos,pa cu mu mozda za 2-3 sata dati opet....on je i juce imao apetita,to nije ni u jednom momentu bio problem,sem eto sto nije hteo pirinac :) nisam znala da whiskas ne valja,istrosicu onda ovo sto sam mu kupila,pa cemo onda promeniti ( mada se njemu vecinski hrana zasniva na granulama,ali mu ja tako ubacim nekad i tecnu hranu ili sirovo meso,da bude raznovrsnija hrana ),koja onda tecna hrana valja,posto sam cula da ni kit ket ne valja??znaci mogu sutra normalno da ga hranim,ako veceras,odnosno nocas ne bude imao proliv

on je danas ceo dan gladan,dala sam mu tog mesa i evo sad sam uzela umocila malo hleba u supicu od tog mesa gde se kuvalo ( cisto da mu veceras ne dajem ista pretesko ) i to je jeo i mogao bi on jos,pa cu mu mozda za 2-3 sata dati opet....on je i juce imao apetita,to nije ni u jednom momentu bio problem,sem eto sto nije hteo pirinac :) nisam znala da whiskas ne valja,istrosicu onda ovo sto sam mu kupila,pa cemo onda promeniti ( mada se njemu vecinski hrana zasniva na granulama,ali mu ja tako ubacim nekad i tecnu hranu ili sirovo meso,da bude raznovrsnija hrana ),koja onda tecna hrana valja,posto sam cula da ni kit ket ne valja??znaci mogu sutra normalno da ga hranim,ako veceras,odnosno nocas ne bude imao proliv

mozes mu kombinirat te granulice i meso - svjeze i kuvano
vuk hoce i zumanjca, povremeno i neku ribu pa i mladog sira i vrhnja
kad je raspolozen
pa tu i tamo ubacis i neki sosic
recimo animodu ili onaj dmov brand bez secera
gledala sam im sastav
nije idealno, al je ok za ponekad
ja dajem i gurme tu i tamo
nesto je bolji sastavom od viskasa i kitketa

macanu napravi pasteticu ili supicu s pirincem kako ti rekoh
ili ispasiraj zajedno rucno da se pirinac i meso spoje
i daj mu opusteno da klopa ako zeli
svakako je to bolje od hljeba

mozes mu kombinirat te granulice i meso - svjeze i kuvano
vuk hoce i zumanjca, povremeno i neku ribu pa i mladog sira i vrhnja
kad je raspolozen
pa tu i tamo ubacis i neki sosic
recimo animodu ili onaj dmov brand bez secera
gledala sam im sastav
nije idealno, al je ok za ponekad
ja dajem i gurme tu i tamo
nesto je bolji sastavom od viskasa i kitketa

macanu napravi pasteticu ili supicu s pirincem kako ti rekoh
ili ispasiraj zajedno rucno da se pirinac i meso spoje
i daj mu opusteno da klopa ako zeli
svakako je to bolje od hljeba

jede i ovaj mali pavlaku,kiselo mleko itd,ne naravno da obozava,ali jede....ma ne dajem ja njemu inace nikada hleb i supu zajedno,nego sam sada jer je gladan,a sve sam se plasila da mu dajem ista jako,dok ne prodje noc,pa sam mu zato to dala :)

jede i ovaj mali pavlaku,kiselo mleko itd,ne naravno da obozava,ali jede....ma ne dajem ja njemu inace nikada hleb i supu zajedno,nego sam sada jer je gladan,a sve sam se plasila da mu dajem ista jako,dok ne prodje noc,pa sam mu zato to dala :)

ma, jasno mi je da je situacija malo kaoticna
al ne brini
ako stane sutra nije strasno nista
i ako ima apetita super
samo prilagodis izbor klope situaciji trenutnoj

ma, jasno mi je da je situacija malo kaoticna
al ne brini
ako stane sutra nije strasno nista
i ako ima apetita super
samo prilagodis izbor klope situaciji trenutnoj

kakio je jutros,posle 24h sata nekakenja i stolica mu nije bila tecna kao proliv onda,ali jeste bila meksa,nije bila skroz cvrsta kao inace,pa sad ne znam jel to znaci da nije ozdravio ili da mu se postepeno poboljsava...ima on apetita hvala Bogu :)

Slobodno pomesaj kuvani pirinac u kome ima malo vise vode u kojoj se pirinac kuvao i piletinu, moze i samleveno, to je dobra ideja, to obicno mace rado jedu, a sam pirinac ne, i nije tesko za stomak. Kada se maci daje meso, makar povremeno mora se dodavati kalcijum, radi pravilnog odnosa fosfora i kalcijuma, jer da bi se maca pravilno hranila jelovnik mora sadrzati kosti. Zato se dodaje VetaFortan za mace ili pecene ljuske jaja. Doze i detalje cu iskopirati vec kad dodjem kuci. :)

Pisali smo oko hrane, whiskas, friskies i kitikat nikako...
Royal Canin, Hills, BritCare, Josera, Trainer.....prelistaj malo prethodne stranice oko hrane... Whiskas ima najbolju reklamu ali je junk food za mace....

Slobodno pomesaj kuvani pirinac u kome ima malo vise vode u kojoj se pirinac kuvao i piletinu, moze i samleveno, to je dobra ideja, to obicno mace rado jedu, a sam pirinac ne, i nije tesko za stomak. Kada se maci daje meso, makar povremeno mora se dodavati kalcijum, radi pravilnog odnosa fosfora i kalcijuma, jer da bi se maca pravilno hranila jelovnik mora sadrzati kosti. Zato se dodaje VetaFortan za mace ili pecene ljuske jaja. Doze i detalje cu iskopirati vec kad dodjem kuci. :)

Da,hocu,skuvala sam mu sad belo meso opet i onda cu i pirinac,pa cu da sameljem i dam mu,pirincanu vodu mu dajem kroz spric,jer drugacije nece,a ovo cu tako pomesati pa ce jesti nadam se :) aha,nisam znala za pecene ljuske jaja :)

- - - - - - - - - -

Pisali smo oko hrane, whiskas, friskies i kitikat nikako...
Royal Canin, Hills, BritCare, Josera, Trainer.....prelistaj malo prethodne stranice oko hrane... Whiskas ima najbolju reklamu ali je junk food za mace....

royak canin sam mu davala granule,sad mu mesam,nekad dam te,nekad neke druge,jedino whiskas granule ne jer sam cula da kao stvaraju " zavisnost " u smislu da kad probaju njih,nece nista drugo posle.Ostalo od navedenih nisam davala,ali cu probati i s tim onda...

Da,hocu,skuvala sam mu sad belo meso opet i onda cu i pirinac,pa cu da sameljem i dam mu,pirincanu vodu mu dajem kroz spric,jer drugacije nece,a ovo cu tako pomesati pa ce jesti nadam se :) aha,nisam znala za pecene ljuske jaja :)

- - - - - - - - - -

royak canin sam mu davala granule,sad mu mesam,nekad dam te,nekad neke druge,jedino whiskas granule ne jer sam cula da kao stvaraju " zavisnost " u smislu da kad probaju njih,nece nista drugo posle.Ostalo od navedenih nisam davala,ali cu probati i s tim onda...

Provereno na mom psu: posle tih reklamiranih tipa Whiskas, Friskies isl. hoce da jedu iskljucivo granule iz superpremium kategorije tipa Royal Canin. :lol: Sve ostalo su ti vec napisale Vragana, Brankich i Luckystar.

Опет да цитирам Деда Жику, додуше мало набацано... Али прилично корисно.
"ВетаФортан за маце"...
На сваких 100g меса довољна је једна таблета. Ако не нађеш "ВетаФортан за маце", испеци у рерни љуске од јаја, истуцај их у прах (у добром старом авану, нађи га негде), па прах просеј кроз фино сито (због заосталих комадића). Једна лепо напуњена кафена кашичица овог праха садржи 2000mg калцијума, што је доста да се да уз 800g меса које поједе.
Калцијум који је неопходан мачке у природи добијају из костију плена, када је храниш месом мораш ти да обезбедиш калцијум. Без њега, доћи ће до деформације скелета, а код великог дефицита калцијума јавља се и укоченост мишића, као најочигледнији од тежих проблема, али и многи други, подједнако опасни, које не можеш да приметиш.
љуске јаја...
Треба их пећи на температури довољно великој да сагори беланчевинасти део љуске, услед чега она постаје сасвим крта и лака за дробљење. Дакле, бар 200, још боље 250 степени. Мислим да је 20 минута довољно (наравно, након што је достигнута температура).
Ако ћеш да користиш љуске од јаја, онда ти "ВетаФортан" и не треба. Наравно, једноставније је измрвити таблету него пећи љуске, па их туцати у авану, па одвајати евентуално промакле крупније комадиће... Плус, "ВетаФортан" садржи и витамине, за којима жудиш. Наравно, витамини нормалној мачки нису ни потребни, бар не оној која се храни правилно. ... Мачка се храни целим ппленом и из њега добија све што јој треба. У месу се налази цео В комплекс витамина. Има чак и витамина Е. То су минималне количине, али вероватно је мацама то довољно (да није, мачји род би давно нестао, Египћани не би ни стигли да их упознају). Оно чега нема у месу је витамин D, али њега сам организам синтетише. Нема ни витамина С, зато маце и њега саме синтетишу, за разлику од нас. На крају, нема ни врло важног витамина А, али мачји плен увек има јетру, а она садржи пристојну количину овог витамина. И тако дођосмо до наравоученија. "Чаробна формула" за храњење маца гласи: месо - жуманце - павлака20% - џигерица. Павлака је овде због масноће, ако нађеш довољно масно месо павлака ти не треба. Наравно, кости због калцијума, али пошто не можеш да набавиш тако ситне, које ће маца лако да покрцка, мораш калкцијум да даш као суплемент. Да ли ће то бити "ВетаФортан", љуске јаја или нешто треће, није битно.

Poslednja izmena:
Provereno na mom psu: posle tih reklamiranih tipa Whiskas, Friskies isl. hoce da jedu iskljucivo granule iz superpremium kategorije tipa Royal Canin. :lol: Sve ostalo su ti vec napisale Vragana, Brankich i Luckystar.

hahahaha boze me sacuvaj :) jeste,procitah,hvala svima na savetima :)

- - - - - - - - - -

Опет да цитирам Деда Жику, додуше мало набацано... Али прилично корисно.
"ВетаФортан за маце"...

љуске јаја...

hvala na ovome,rekao mi je vec deda zika u poruci :)

- - - - - - - - - -

Da vas pitam nesto,on vec dva dana jede pirinac i belo meso i stolica mu je sad malo meka,ali uglavnom tvrda,ali je zuckaste boje,jel to od zbog te ishrane ili???Jer mu je ranije uvek bila tamno ili svetlo braon....

hahahaha boze me sacuvaj :) jeste,procitah,hvala svima na savetima :)

- - - - - - - - - -

hvala na ovome,rekao mi je vec deda zika u poruci :)

- - - - - - - - - -

Da vas pitam nesto,on vec dva dana jede pirinac i belo meso i stolica mu je sad malo meka,ali uglavnom tvrda,ali je zuckaste boje,jel to od zbog te ishrane ili???Jer mu je ranije uvek bila tamno ili svetlo braon....

jeste, zbog klope je
nije to niasta strasno
bitno da je normalne tvrdoce
vrati ga polako na regularnu klopu

jeste, zbog klope je
nije to niasta strasno
bitno da je normalne tvrdoce
vrati ga polako na regularnu klopu

nerviram se uzasno,kakio je bio u ponoc i posle dva i po sata opet i nije tamno i tecno kao onda,ali je tecnije i svetlije,a danas je ceo dan jeo granule....ne znam sta se desava to....

- - - - - - - - - -

Kako se krecu cene vakcina? Htela bih mace da odvedem na prvi pregled kod veterinara, pa da znam koliki me otprilike trosak ceka.

protiv bolesti 1500 - 2000 dinara,daje se jedna,pa posle mesec dana revakcinacija,zatim imas vakcine protiv besnila i cipovanje i to se sve posebno naplacuje,pa racunaj da je oko 4000-5000- 6000 ukupno sve,zavisi prosto gde radis

nerviram se uzasno,kakio je bio u ponoc i posle dva i po sata opet i nije tamno i tecno kao onda,ali je tecnije i svetlije,a danas je ceo dan jeo granule....ne znam sta se desava to....

Dešava se da je izgleda virusnog porekla, imam dva mačeta kojima ne mogu da rešim proliv već danima, to je smrdljivi i penasti proliv prava dijareja. Primaju antibiotike pa se delimično povuče do retke stolice. Možda je tvoj slučaj drugačiji ali čisto da znaš, razmišljam da odnesem uzorak stolice na analizu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back