Par pitanja u vezi sa rakom dojke?

Ziki. ziki

Početnik
Poruka
30
Ako žena ima rak dojke, kolike su šanse da od raka oboli i njena ćerka?Odnosno, da li postoji opasnbost da se to oboljenje pojavi i kod njenih potomaka?
Da li je opasno stalno boraviti u blizini osobe koja ima rak dojke? Može li se korišćenjem istih predmeta(kvaka, prakidači, stolica, kupatilo), ili na neki drugi način uneti ćelije raka u zdravu osobu?
Hvala unapred
 
Poznato je da žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, imaju veći rizikza nastanak raka dojke.Npr. žene kojima je majka ili tetka bolovala od raka dojke (prva linija) imaju procenjeni relativni rizik za nastanak raka dojke 8 puta veći od slične populacije žena bez pozitivne porodične anamneze.Uopšteno gledajući, samo 10% tumora dojke se može povezati sa porodičnom sklonošću, tj. genskom predispozicijom.Otkrivena su dva supresorska gena: BRCA 1 i BRCA 2. Žene koje imaju mutaciju jednog ili oba gena imaju znatno veću verovatnoću da će oboleti od raka dojke( 90% , za razliku od "normalne" populacije kod koje je verovatnoća nastanka 10%).

Za sve ostalo Ziki, Ziki- praviću se da nisam pročitala!
P.S. Lokacija ti je "prava" ... Pozdrav
 

Back
Top