Кољач Срба чеку имао потпуни неуспех у Москви.

Srpsko Sarajevo

Početnik
Poruka
34
Посета Агима Чекуа Москви
Потпуни неуспех
Косовски премијер наишао на игнорисање и отпор својих домаћина

Агим Чеку
(Фото АФП)


МОСКВА – Косовски премијер Агим Чеку наишао је приликом посете Москви на игнорисање и оштар прекор руских лидера приликом покушаја да добије подршку за независност покрајине која је под контролом Уједињених нација од 1999, јавила је италијанска новинска агенција АКИ. Чекуова посета није привукла пажњу, а реакције су биле опрезне и уздржане са циљем да се не увреди Београд који се противи независности ове провинције у којој је однос етничког албанског становништва и Срба 17 према 1. Током сусрета са замеником иностраних послова Владимиром Титовом и председником комитета за спољну политику руског парламента Константином Косаковом Чеку није успео да добије подршку Москве за независност.

Косаков је нагласио да спор треба да буде решен у директним преговорима са Београдом и понудио подршку Москве у „успостављању директног дијалога”. Он је додао да би унилатерално проглашавање независности, без сагласности Београда, било „опасан преседан у супротности са европским стандардима установљеним после Другог светског рата”. После састанка са Чекуом, Косаков је новинарима рекао да ови стандарди не дозвољавају промену државних граница без сагласности свих заинтересованих страна.

На овај начин Косаков је само поновио став Београда да би ма каква промена граница или унилатерално признавање независности Косова дестабилизовали целокупан регион и представљали кршење Повеље УН. „Русија би могла да помогне у успостављању таквог дијалога који би водио до компромиса у оквиру кога би биле задовољне и српска и косовска страна”, рекао је.

Београд етничким Албанцима нуди широку аутономију. Међутим, лидери етничких Албанаца изјавили су да неће пристати ни на шта осим независности, наговештавајући да ће се чак одлучити и за насиље уколико не остваре свој циљ.

Косаков каже да је Чеку више пута износио интерес да се „одрже отворени и конструктивни односи са Србијом, али само између две суверене државе”. Титов сматра да проналажење компромисног решења на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН треба да остане основа за решавање косовског спора.

У Резолуцији 1244, на основу које је Косово под контролом УН уз снажно присуство међународних цивилних и војних снага, наводи се да је Косово званично део Србије. Међутим, међународна заједница постепено се приближавала ставу да се Косову да независност и, после осам неуспелих рунди преговора, очекује се да ће следеће године бити донета одлука о коначном статусу.

Русија је једина чланица Контакт групе, коју чини шест нација, која се отворено противи независности. Остале чланице, које треба да дају предлог за коначни статус, јесу Сједињене Државе, Велика Британија, Француска, Италија и Немачка.
С. Ст.
 

Back
Top