Estetska kontemplacija mrtve prirode - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Estetska kontemplacija mrtve prirode

Oceni ovaj blog
Koja je sustina naslikane mrtve prirode? Da li je poruka koju umetnik hoce da prikaze nesto kao ovo:
"Gledajte kako sam vešt. Ja mogu nešto sto vi ne mozete. Ja mogu da vozim bicikl bez ruku. Ja sam nesto poput akrobate ili neki cirkuzant u cirkusu, a ovo delo je namenjeno uzdizanju mog ega i vasem divljenju mojoj vestini."

A "uživalac umetnosti" mozda ce reci:

"Pogledajte kako svetlo pada na predmete, kako je umetnik vest."

Ovakva groteskna razmena banalnih misli, ma kako bila nalik karikaturi i decjoj igri, nalazi se u glavama mnogih nazovi "umetnika" i mnogih nazovi "ljubitelja umetnosti". Ali sve je ovo ,naravno, daleko od sustine esteske kontemplacije. Kakva je ta sustina mozemo najasnije videti na primeru mrtve prirode, jer zasto bi neko slikao a neko uzivao u necem tako uobicajenom, kao sto je par predmeta na stolu ?

Boellema de stomme, Maerten
stillli_zps89aa00eb.gif

Uzvisenost ovog prizora sastoji se u jednom dogadjaju koji se tada javlja, a to je da takav prizor ne moze imati nikakvih veza sa nasom individualnom voljom. Kada god svest obrati paznju na nesto sto nema dodira sa potrebama individualnog htenja a koje se svode na samo dva osnovna impulsa, hrana i produzenje vrste, desava se da predmet postaje predstavnik ideje, a ideja podrazumeva kao svoj korelat cisti subjekat saznanja. Oba zajedno cine neiskaziv dozivljaj esteske kontemplacije. U svemu tome najvaznije od svega je da individua nestaje. Covek koji uziva u umetnosti nije vise individua. On se otrgao od pojavnog sveta i zaronio u oblast celovitosti, medjusobnog prozimanja, oblast transcendentne volje.
Na taj nacin umetnost omogucuje da se Iksionov tocak nakratko zaustavi. Danaide na kratko prestanu da zahvataju vodu iz bunara bez dna, da se sluzba individualnoj volji na casak prekine.
U tome je moc umetnickih dela jer su su ona slicna oazama u pustinji, mesto odmora sa vodom, na teskom putu po kome hodamo. Nesto kao kada bi vojnik u rovu, za vreme bitke , uzeo fotografiju i podsetio se na svoj dom.
Umetnicka dela su nesto slicno tome. Ona nas podsecaju na nas pravi dom, sa one strane pojavnog sveta.

Pošalji "Estetska kontemplacija mrtve prirode" na Facebook Pošalji "Estetska kontemplacija mrtve prirode" na Google Pošalji "Estetska kontemplacija mrtve prirode" na My Yahoo! Pošalji "Estetska kontemplacija mrtve prirode" na Live Pošalji "Estetska kontemplacija mrtve prirode" na MySpace Pošalji "Estetska kontemplacija mrtve prirode" na Twitter Pošalji "Estetska kontemplacija mrtve prirode" na Digg Pošalji "Estetska kontemplacija mrtve prirode" na del.icio.us

Ažurirano 08.10.2017. u 08:25, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari